Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok, skumałem. Jedna tylko rzecz mnie zastanawia - porównuję 9kW SDF i 9kW TCAP (skoro inverter to do gry wraca tcap) i zastanawiajacy jest najniższy wspólczynnik COP wsrod pomp serii LT i to bez względu na moc wynosi tylko 4,1 przy +7st, natomiast 9TCAP ma 4,79 i tu róznica jest duża, zmniejsza się przy spadku temp zewnetrznych ale przy -15 to juz tylko 0,1 na COP. Czy takie róznice znaczaco odbijaja sie na sprawnosci pompy? Skąd dorwac srednioroczne COP dla tych pomp?

Jak dla mnie w ogóle nie ma tematu, bierz tylko większą, mieć zapas jest wskazany

Zawsze możesz mieć coś nie tak jeśli chodzi o wykończenie ocieplenia, okien itd.

Z czasem mogą się pogorszyć parametry np szyb w oknach, pianki czy styro

Słusznie, myślę podobnie jak cos spieprze przy ocieplaniu to jakis zapas zawsze bedzie.....ale tu chodzi o wybór: LT czy TCAP, jak ktos wyzej zauwazył COP w tabelach jest podane przy maksymalnych osiagach a to znaczy ze LT moze miec nizsze

Gość Arturo72
Jak z OZC od asolta wyliczyc szacunkowe koszty ogrzewania?

Masz tam całościowe zużycie energii na ogrzewanie wyrażone w kWh,średnia cena energii w systemie dwutaryfowym to przedział 0,4-0,45zł/kWh,mnożysz to przez to co masz w OZC i dzielisz przez COP,powiedzmy 2,5.Gdybyś chciał grzać tylko w I taryfie to bierzesz cenę ok.0,5zł/kWh.

Jaka jest róznica w cenie między 9kW TCAP a 9kW Lt SDF? Pytam bo w cenie instalacji którą oferuje mi firma wartośc spadła o 3tys a wydaje mi się że róznica w cenie tych pomp jest nieco większa

witam

róznica ok. 3tys.

pompa T-Cap to pompa 3-fazowa

wystarczy ci w zupełności pompa LT 9kW na ~230V - no chyba, że musisz podłączyć do instalacji 3-fazowej

pozdrawiam