santoszwp.pl 14.07.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 To przeciez ciezko okreslic... nikt nie zna przyzwyczajen waszej 4ki Mozna zakladac mysle 2,5-5kWh / dzien i osobe... a wiec 10-20kWh... 3650-7300kWh / rok... i dzielisz med COP 2,5-3,5 ( A dzieli przez 7 w T Cap) ) Realnie mysle ze 5000-6000 kWh... a wiec praktycznie tak jak okreslil Ci Asolt. zreszta zaløz na zapas... Albo przyjmij to co Asolt wyliczyl... 1000kWh w ta czy w tamta to 333kWh przy COP 3 i.e 173:- PLN w skali roku Zerknij w watek op PC do CWU.... tam sa przyklady konsumpcji CWU. Røznice miedzy rodzinami moga byc duze. Chodziło mi o dane uśrednione - czyli te 4kW co mi wyliczył asolt to ilośc ciepła potrzebna do ogrzewania a całoroczne 6tys kWh to razem z CWU? czyli 500kWh na osobe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.07.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Chodziło mi o dane uśrednione - czyli te 4kW co mi wyliczył asolt to ilośc ciepła potrzebna do ogrzewania a całoroczne 6tys kWh to razem z CWU? czyli 500kWh na osobe? Tak jak tłumaczyłem telefonicznie, 6000 kWh to zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania, ok 4000 kWh na cwu (szacunkowo) czyli razem to ok 10000 kW. Koszt to ok 1000/2,5=4000 kWh, w zaleznosci od stopnia wykorzystania II taryfy srednia cena 1 kWh będzie rózna, dla 0,4 zł/kWh bedzie to ok 1600 zł na rok za co + cwu. Z kolei 4 kW to projektowe obciązenie cieplne na c.o., do tego dodajemy ok 4x0.25 kW czyli w sumie ok 5 kW, pompa o mocy 9 kW będzie znacznie przewymiarowana, ale 7 kW będzie w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.07.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 I wszystko jasne... tyle ze 5,9kW zamiast 5,15kW nie nazwalbym znacznym przewymiarowaniem... przy -15*C.... a jak bedzie przy -20*C. Przy -7 , 9kW PC nie bedzie oddawala wiecej anizeli 7kW. Mysle ze lepiej miec PC z lekkim zapasem mocy... lepiej jak cos pracuje ponizej granic mozliwosci i zapotrzebowania. Przy On/Off mozna by sie skusci aby byc dokladniejszym w doborze. Tu naprawde bym sie nie zastanawial dla 1000:- Tylko ile bedzie tych dni z -16 oC nad morzem, zawsze dobrze mieć zapas ale czy ten zapas musi byc w 100% okresu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 15.07.2013 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Tak jak tłumaczyłem telefonicznie, 6000 kWh to zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania, ok 4000 kWh na cwu (szacunkowo) czyli razem to ok 10000 kW. Koszt to ok 1000/2,5=4000 kWh, w zaleznosci od stopnia wykorzystania II taryfy srednia cena 1 kWh będzie rózna, dla 0,4 zł/kWh bedzie to ok 1600 zł na rok za co + cwu. Z kolei 4 kW to projektowe obciązenie cieplne na c.o., do tego dodajemy ok 4x0.25 kW czyli w sumie ok 5 kW, pompa o mocy 9 kW będzie znacznie przewymiarowana, ale 7 kW będzie w sam raz No własnie brakowało mi info co to jest te 6000kWh, teraz wiem. Natomiast pytanie do asolta - to zapotrzebowanie jest liczone jak rozumiem w moim przypadku dla -16st C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.07.2013 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 No własnie brakowało mi info co to jest te 6000kWh, teraz wiem. Natomiast pytanie do asolta - to zapotrzebowanie jest liczone jak rozumiem w moim przypadku dla -16st C? Tak, ale dokładniej to obciązenie cieplne jest liczone dla -16 oC ( I strefa klimatyczna), zapotrzebowanie na ciepło jest liczone dla określonej lokalizacji w tym przypadku najbliższa stacja meteo to Ustka i oczywiscie I strefy klimatycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.07.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 witam1 prysznic 10 min 2 wanny[wcale nie takie małe he he] plus 1 prysznic do 5 min , zmywarka [dziewczyny w łazienkach przy myciu np zębów nie przekręcają zębów , trochę pranioa skarpetek pompa niestety nie jest w stanie przekroczyć 2,5 kwh[grzanie w 2 taryfie-koszt na dobę 1 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.07.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Dla wszystkich amatorów tanich, szybkich i łatwych montaży. Krążek 25m kupiony w hurtowni i po zdjęciu izolacji na odcinku 8m diwa takie wgnioty jak na zdjęciu. Izolacja nie była uszkodzona i wzrokowo nie dało by się tego wykryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.08.2013 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Dla wszystkich amatorów tanich, szybkich i łatwych montaży. Krążek 25m kupiony w hurtowni i po zdjęciu izolacji na odcinku 8m diwa takie wgnioty jak na zdjęciu. Izolacja nie była uszkodzona i wzrokowo nie dało by się tego wykryć. Widziałem już takie przypadki ,na rurkach z Chin i Włoch.Czasem trudno wułapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 04.08.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam , jeżeli ma ktoś ochote, prosze o wycene na priv albo tu na forum, pompy ciepła z montażem i tzw. kotłownią, na zapotrzebowanie 6 kwh, 7200 kwh rocznie i jakieś 4 000 kwh CWU. montaż tarnów, najwcześnej za rok ale jestem zainteresowany na poważnie. Pompa ciepła jaka mnie interesuje to urzadzenie na 230V 8 albo 9 kW. Raczej powietrzna niz gruntowa coś w stylu Atlantic EXTENSA 8 kW - pompa ciepła powietrze woda (napięcie 230V, 50Hz). Cena brutto jaką znalazłem to 17500 zł. Gruntowa to tylko z kolektorem pionowym.Dodam tylko, że chce zrezygnować z przyłącza gazu co da mi oszczędność ok 600 zł rocznie na tzw. abonamencie, stąd pomysł na pompe. Pisałem zresztą w innym watu i pewnie niektórzy z was pamiętają. Uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 06.08.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Pompa Panasonic T-Cup 9kW 1-fazową z opcją chłodzenia już zamontowana:lol2:Działa!!!Zasobnik 1x nagrzany do 45C (jeszcze nie mieszkam, ale pierwsze próby poczyniłem) - prysznic wzięty:yes:I nawet chłodzenie podłogą działa - bałem się, bo wielu pisało, że to "nieporozumienie":mad:Wczoraj - przy obecnych temperaturach, grubo ponad 30C - w salonie gdzie włączyłem chłodzenie podłogą (na 3/4 płytki) temperatura ok. 24C, a w innych pomieszczeniach - tam gdzie nie mam chłodzenia 28C:( Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 gratulujedziel się spostrzeżeniamite 24/28 świadczy o tym że gdzieś ci chałupa niepotrzebnie się przegrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 06.08.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 gratuluje dziel się spostrzeżeniami te 24/28 świadczy o tym że gdzieś ci chałupa niepotrzebnie się przegrzewa W domu wykańczanie, szlifują gipsy, więc wentylacja wyłączona i nagrzewało się przez otwarte okna i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.08.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 gratuluje dziel się spostrzeżeniami te 24/28 świadczy o tym że gdzieś ci chałupa niepotrzebnie się przegrzewa Jak tam u Ciebie temperatury? Otwierasz nadal okna albo rozpalasz w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.08.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 KOminek nieokna takjak człowiek sie naslucha kitow o wm to do konca zycia ma nie otwierac okien?dzis np jest 18 stop a dom przegrzany do 24 to po cholere zuzywac prad w celu obnizenia temp?tak przy okazji 19 dnii i 37 kwh[w domu byli tez wakacyjni goscie]przy 35+ doba mniej niz 2kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.08.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 przy 25 to bylo regularnie 2,5 kwh a teraz przy 35 cwu cos okolo 1,8 kwh na dobe moze nie ma teraz copu 7 ale pewnie cos w tych okolicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 11.08.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Mam mały dylemat .Otóz chciałam znalezc jakieś rozwiązanie na dogrzewanie latem wody w małym domku. Wybrałam ten temat na forum mysląc ze czegos sie dowiem,ale niestety szczerze to kompletnie nie wiem o czym Wy rozmawiacie :)Szukam czegos (pompy?) zeby wykorzystac troche słonca (podobno za darmo:rolleyes:) Ostatnio jest ich tyle na rynku( patrz.Allegro) i to wcale nie az tak kosztowne , ze postanowiłam sobie ulżyc ( od razu zaznaczam bez zadnych podtekstów) nie palic w kotłowni jak na zewnątrz jest 30 stopni a ja. np chce sie wykąpac Proszę o jakies rady .Często pojawiaja sie tu dyskusje zupełnie odbiegajace od tematu ,zgryżliwe a nawet zdarzały sie wrecz obrazliwe .Nie chciałabym karmic trolla,dlatego prosze o sensowne wypowiedzi dotyczące tematu .Dziękuje -pozdrawiam marianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.08.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Mam mały dylemat .Otóz chciałam znalezc jakieś rozwiązanie na dogrzewanie latem wody w małym domku. Wybrałam ten temat na forum mysląc ze czegos sie dowiem,ale niestety szczerze to kompletnie nie wiem o czym Wy rozmawiacie :)Szukam czegos (pompy?) zeby wykorzystac troche słonca (podobno za darmo:rolleyes:) Ostatnio jest ich tyle na rynku( patrz.Allegro) i to wcale nie az tak kosztowne , ze postanowiłam sobie ulżyc ( od razu zaznaczam bez zadnych podtekstów) nie palic w kotłowni jak na zewnątrz jest 30 stopni a ja. np chce sie wykąpac Proszę o jakies rady .Często pojawiaja sie tu dyskusje zupełnie odbiegajace od tematu ,zgryżliwe a nawet zdarzały sie wrecz obrazliwe .Nie chciałabym karmic trolla,dlatego prosze o sensowne wypowiedzi dotyczące tematu .Dziękuje -pozdrawiam marianka. witam opisz: - jak obecnie przygotowujesz c.w.u.? - czy posiadasz już jakiś zbiornik c.w.u., jeżeli tak to jaki? - ile osób? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 11.08.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 mar1973 Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz .Otóz mam piec w kotłowni (węgiel) i kocioł, czy fachowo sie to nazywa zasobnik (?) 300 L. 2 osoby w porywach letnich 4-5 ,ale zwykle 2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.08.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 mar1973 Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz .Otóz mam piec w kotłowni (węgiel) i kocioł, czy fachowo sie to nazywa zasobnik (?) 300 L. 2 osoby w porywach letnich 4-5 ,ale zwykle 2 . witam polecam powietrzną pompę ciepła HEWALEX PCWU-3,8H-A3 w okresie, gdy nie będziesz ogrzewał domu (czyli od wiosny do jesieni) możesz ogrzewać c.w.u. za pomocą pompy, a w okresie grzewczym (od jesieni poprzez zimę, aż do wiosny) i tak będziesz palił w kotle na węgiel i równolegle ogrzewał wodę w zasobniku http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html dodatkowo w okresie dużych upałów możesz wykorzystać pompę ciepła do chodzenia http://www.hewalex.pl/porady-i-wiedza/pompy-ciepla/chlodzenie-pomieszczen-z-pompa-ciepla-pcwu-do-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej.html zamontowałem w tym roku ponad 10 takich pomp i wszyscy klienci w czasie ostatnich upałów schładzali sobie mieszkania - fajna (uboczna) rzecz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 11.08.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 mar1973 Dziękuję za poswiecenie mi niedzielnego czasu jak równiez rzeczowa odpowiedz. O to własnie mi chodziło. Zaraz sie tym zajme tzn muszę sie rozejrzec pewnie w pierwszej kolejnosci za taka pompą Jeszcze raz dziekuje pozdrawiam -marianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts