aleksus 11.08.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Jak wygląd sprawa zasobnika do takiej pomy HEWALEX-A i do innych też , wszystkie się nadają?.Jaka musi być min. wielkość wymiennika w zasobniku aby uniknąć problemów podczas grzania wody.Zna ktoś szacunkowe obliczenia np. 1kw na 0,5m2 wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.08.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Jak wygląd sprawa zasobnika do takiej pomy HEWALEX-A i do innych też , wszystkie się nadają?.Jaka musi być min. wielkość wymiennika w zasobniku aby uniknąć problemów podczas grzania wody.Zna ktoś szacunkowe obliczenia np. 1kw na 0,5m2 wymiennika witam to są pompy do grzania c.w.u. pompy nie podłącza się do wężownicy zasobnika grzeje się bezpośrednio wodę w zbiorniku, najczęściej podłącza się do krućca zimnej wody (najniższy kruciec w zasobniku) oraz do krućca np. cyrkulacji lub grzałki (kruciec położony w mniej więcej w środku zasobnika) najmniejszy zasobnik do jakiego podłączałem pompę to wiszący 120l dwupłaszczowy, a największy stojący 300l pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 12.08.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Sorki zle się wyraziłem,miałem na myśli powierzchnię wymiany np spirala albo płaszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.08.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Sorki zle się wyraziłem,miałem na myśli powierzchnię wymiany np spirala albo płaszcz Dobrze się wyraziłeś,"nie mitoman" nie zrozumiał ale u niego to nie dziwne,on tak ma Dlatego szuka klientów na forum... To co opisał wyżej to partyzantka: pompy nie podłącza się do wężownicy zasobnika grzeje się bezpośrednio wodę w zbiorniku, najczęściej podłącza się do krućca zimnej wody (najniższy kruciec w zasobniku) oraz do krućca np. cyrkulacji lub grzałki (kruciec położony w mniej więcej w środku zasobnika) Wiadomo,że im większa wężownica/powierzchnia wymiany tym lepiej pompa odda ciepło.Dobrym rozwiązaniem jest zasobnik z podwójną wężownicą "zmostkowaną" jedna z drugą. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.08.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Sorki zle się wyraziłem,miałem na myśli powierzchnię wymiany np spirala albo płaszcz witam powietrzna pompa ciepła HEWALEX PCWU-3,8H-A3 wymaga podpięcia bezpośrednio do krućców c.w.u. w zasobniku przykładowy schemat podpięcia znajdziesz w INSTRUKCJA OBSŁUGI, otwierając czwarty plik od dołu na stronie: http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 13.08.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 mar1973 Fajnie ze podesłałes tego linka .Dla mnie mało kumatego laika (a co ja mówie ! wcale nie kumatego:D) w tej dziedzinie to jest duża pomoc naukowa ! Co jakis wykres to troche załape Nie wiem tylko o co chodzi z ta węzownicą U mnie cos takiego jest ..kurde... nic nie czaje !:bash:pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.08.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 mar1973 Fajnie ze podesłałes tego linka .Dla mnie mało kumatego laika (a co ja mówie ! wcale nie kumatego:D) w tej dziedzinie to jest duża pomoc naukowa ! Co jakis wykres to troche załape Nie wiem tylko o co chodzi z ta węzownicą U mnie cos takiego jest ..kurde... nic nie czaje !:bash:pzdr. witam a o jakiej pompie ciepła myślisz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 13.08.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 mar1973 :<<<<<>>>hm ..o tej o której rozmawialismy wyzej HEVALEX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.08.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 mar1973 : <<<<<>>> hm ..o tej o której rozmawialismy wyzej HEVALEX witam jeżeli pompa HEWALEX PCWU-3,8H-A3 to podpinasz jak na schemacie, który przesłałem a co do wężownicy możesz podpiąć np. kocioł węglowy, gazowy... możesz też tą wężownicę zaślepić, jak jej nie wykorzystasz i tak pompą ogrzewasz c.w.u. od wiosny do jesieni, w tzw. "okresie nie grzewczym" (warto ogrzewać do temperatur, np. +5-10*C, później przestaje to być opłacalne) a w okresie grzewczym, np. kotłem węglowym podłączonym do wężownicy, bo i tak grzać dom będziesz, a równolegle wodę w zasobniku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 13.08.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 mar1973- I tym sposobem wiem o wiele wiecej . Chyba wybór padnie na tą pompe. Jeszcze raz dzieki.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 13.08.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Bardzo przepraszam, że trochę nie na temat Mój nowy sąsiad ma kocioł węglowy i będzie montował bojler 140 litrów dwupłaszczowy, poprosił mnie o zadanie 2 pytań (gość ma ok 60 lat i nie bawi się internetem):1) czy podpiąć płaszcz do kotła można rurką miedzianą o średnicy 18 mm - będzie obieg z pompką2) czy pompkę dać na zasilaniu czy powrocie, czy ma to jakieś znaczenie Dziękuję bardzo z góry za dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.08.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Bardzo przepraszam, że trochę nie na temat Mój nowy sąsiad ma kocioł węglowy i będzie montował bojler 140 litrów dwupłaszczowy, poprosił mnie o zadanie 2 pytań (gość ma ok 60 lat i nie bawi się internetem): 1) czy podpiąć płaszcz do kotła można rurką miedzianą o średnicy 18 mm - będzie obieg z pompką 2) czy pompkę dać na zasilaniu czy powrocie, czy ma to jakieś znaczenie Dziękuję bardzo z góry za dobre rady ad1. Odpowiem pytaniem na pytanie: a jaką średnicę mają króćce kotła??? Czy one są porównywalne do 16mm wewnątrz tej rury miedzianej? Niech się CHOP zastanowi trochę, rozumiem dlaczego 18mm - pewnie oszczędności...... Pozorne. Nie zajmuję się kotłami ale dałbym tutaj 28mm. Pompa obiegowa będzie mogła pracować na niższym (tańszym) biegu. ad2. W kotłach węglowych zdecydowanie tylko na powrocie - na wypadek zagotowania wody, jeśli się zagotuje to pompa przestanie pompować - zapowietrzy się. Nieciekawa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 14.08.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 ad1. Odpowiem pytaniem na pytanie: a jaką średnicę mają króćce kotła??? Czy one są porównywalne do 16mm wewnątrz tej rury miedzianej? Niech się CHOP zastanowi trochę, rozumiem dlaczego 18mm - pewnie oszczędności...... Pozorne. Nie zajmuję się kotłami ale dałbym tutaj 28mm. Pompa obiegowa będzie mogła pracować na niższym (tańszym) biegu. ad2. W kotłach węglowych zdecydowanie tylko na powrocie - na wypadek zagotowania wody, jeśli się zagotuje to pompa przestanie pompować - zapowietrzy się. Nieciekawa sprawa. Ok, dziękuję Pompkę da na powrocie - druga pompka co (ta która już jest) też jest na powrocie Sąsiad ma już zainstalowany piec, rury z pieca wychodzą bardzo grube chyba 2 cale, ma też pomkę co ale chce jeszcze dać drugą do zasobnika bo ma taką opcję w sterowniku do kotła - dodatkowy czujnik do zasobnika Czy te rurki do zasobnika cwu - płaszcza mogą być cienkie miedź 18 mm - zasobnik będzie wisiał zaraz obok pieca, rury wyjdzie jakieś 4-5 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.08.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Czy te rurki do zasobnika cwu - płaszcza mogą być cienkie miedź 18 mm - zasobnik będzie wisiał zaraz obok pieca, rury wyjdzie jakieś 4-5 m? Jeżeli się upiera to może sobie zrobić na osiemnastkach i działać będzie........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 16.08.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 mar1973 .Mam jeszcze pytanie odnosnie podłaczenia pompy. Jezeli pompa bedzie zamontowana na zewnatrz i nie uzywana zimą lub sporadycznie co wtedy z zmarzaniem wody .Czy zalac glikolem ? i jakie wtedy podłaczenie zastosowac ?-pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.08.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 mar1973 .Mam jeszcze pytanie odnosnie podłaczenia pompy. Jezeli pompa bedzie zamontowana na zewnatrz i nie uzywana zimą lub sporadycznie co wtedy z zmarzaniem wody .Czy zalac glikolem ? i jakie wtedy podłaczenie zastosowac ?-pzdr witam pompa winna być zainstalowana w pomieszczeniu, w którym temperatura nie spada poniżej o*C - nawet zimą!!! kanały pobierający i wyrzucający powietrze winny "przechodzić" przez ścianę na zewnątrz budynku podłączasz tylko rury wodne do pompy ciepła, nie ma tu mowy o jakimkolwiek glikolu wszytsko masz opisane w załączonej wcześniej instrukcji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 17.08.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 mar1973 Dziekuje za odp. Ale co jezeli wyjade np na 2-3 tyg w ciepłe kraje a tu spadnie temp. do - 10 * Szukam takiego rozwiązania ,zeby nie było problemu w takim wypadku j/w. Dlatego skupiam sie na pompie , poniewaz ktos mi powiedział ,ze pompe poprostu odłacze i nie bedzie działac -nie ma w tym prawdy ? Sam widzisz ,ze nauka jest trudna -pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.08.2013 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Jeśli chcesz wyjeżdżać do ciepłych krajów lub na narty ,to nie kocioł na paliwo stałe.Albo dobra(droga) PC PW albo do kotła grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.08.2013 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Mam do sprzedania pompy typ 32-5 (odpowiednik grundfosa) po 200 zł +vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anaszo 17.08.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 hydraulik moze nie tak dosłownie((mówię o nartach)) ,ale interesuje mnie takie urzadzenie zeby nic złego sie nie działo z nim zimą jak pojade gdzies na kilka dni ,a tu akurat mój rejon nawiedzi mrozna zima ( hm -no tak ,ale dom jakos ogrzac trzeba a jezeli ta pompa może byc zamontowana tylko w domu ,to juz chyba rozmumiwe)-dziek pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts