Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak wygląd sprawa zasobnika do takiej pomy HEWALEX-A i do innych też , wszystkie się nadają?.Jaka musi być min. wielkość wymiennika w zasobniku aby uniknąć problemów podczas grzania wody.Zna ktoś szacunkowe obliczenia np. 1kw na 0,5m2 wymiennika

witam

to są pompy do grzania c.w.u.

pompy nie podłącza się do wężownicy zasobnika

grzeje się bezpośrednio wodę w zbiorniku, najczęściej podłącza się do krućca zimnej wody (najniższy kruciec w zasobniku) oraz do krućca np. cyrkulacji lub grzałki (kruciec położony w mniej więcej w środku zasobnika)

najmniejszy zasobnik do jakiego podłączałem pompę to wiszący 120l dwupłaszczowy, a największy stojący 300l

pozdrawiam

Gość Arturo72
Sorki zle się wyraziłem,miałem na myśli powierzchnię wymiany np spirala albo płaszcz :stirthepot:

Dobrze się wyraziłeś,"nie mitoman" nie zrozumiał ale u niego to nie dziwne,on tak ma ;)

Dlatego szuka klientów na forum...

To co opisał wyżej to partyzantka:

pompy nie podłącza się do wężownicy zasobnika

grzeje się bezpośrednio wodę w zbiorniku, najczęściej podłącza się do krućca zimnej wody (najniższy kruciec w zasobniku) oraz do krućca np. cyrkulacji lub grzałki (kruciec położony w mniej więcej w środku zasobnika)

Wiadomo,że im większa wężownica/powierzchnia wymiany tym lepiej pompa odda ciepło.Dobrym rozwiązaniem jest zasobnik z podwójną wężownicą "zmostkowaną" jedna z drugą.

Edytowane przez Arturo72

Sorki zle się wyraziłem,miałem na myśli powierzchnię wymiany np spirala albo płaszcz :stirthepot:

witam

powietrzna pompa ciepła HEWALEX PCWU-3,8H-A3 wymaga podpięcia bezpośrednio do krućców c.w.u. w zasobniku

przykładowy schemat podpięcia znajdziesz w INSTRUKCJA OBSŁUGI, otwierając czwarty plik od dołu na stronie:

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html

pozdrawiam

mar1973 Fajnie ze podesłałes tego linka .Dla mnie mało kumatego laika (a co ja mówie ! wcale nie kumatego:D) w tej dziedzinie to jest duża pomoc naukowa ! Co jakis wykres to troche załape :D Nie wiem tylko o co chodzi z ta węzownicą U mnie cos takiego jest ..kurde... nic nie czaje !:bash:pzdr.

mar1973 Fajnie ze podesłałes tego linka .Dla mnie mało kumatego laika (a co ja mówie ! wcale nie kumatego:D) w tej dziedzinie to jest duża pomoc naukowa ! Co jakis wykres to troche załape :D Nie wiem tylko o co chodzi z ta węzownicą U mnie cos takiego jest ..kurde... nic nie czaje !:bash:pzdr.

witam

a o jakiej pompie ciepła myślisz?

pozdrawiam

mar1973 :

<<<<<>>>

hm ..o tej o której rozmawialismy wyzej HEVALEX

witam

jeżeli pompa HEWALEX PCWU-3,8H-A3 to podpinasz jak na schemacie, który przesłałem

a co do wężownicy możesz podpiąć np. kocioł węglowy, gazowy...

możesz też tą wężownicę zaślepić, jak jej nie wykorzystasz

i tak pompą ogrzewasz c.w.u. od wiosny do jesieni, w tzw. "okresie nie grzewczym" (warto ogrzewać do temperatur, np. +5-10*C, później przestaje to być opłacalne)

a w okresie grzewczym, np. kotłem węglowym podłączonym do wężownicy, bo i tak grzać dom będziesz, a równolegle wodę w zasobniku

pozdrawiam

Bardzo przepraszam, że trochę nie na temat

Mój nowy sąsiad ma kocioł węglowy i będzie montował bojler 140 litrów dwupłaszczowy, poprosił mnie o zadanie 2 pytań (gość ma ok 60 lat i nie bawi się internetem):

1) czy podpiąć płaszcz do kotła można rurką miedzianą o średnicy 18 mm - będzie obieg z pompką

2) czy pompkę dać na zasilaniu czy powrocie, czy ma to jakieś znaczenie

Dziękuję bardzo z góry za dobre rady

Bardzo przepraszam, że trochę nie na temat

Mój nowy sąsiad ma kocioł węglowy i będzie montował bojler 140 litrów dwupłaszczowy, poprosił mnie o zadanie 2 pytań (gość ma ok 60 lat i nie bawi się internetem):

1) czy podpiąć płaszcz do kotła można rurką miedzianą o średnicy 18 mm - będzie obieg z pompką

2) czy pompkę dać na zasilaniu czy powrocie, czy ma to jakieś znaczenie

Dziękuję bardzo z góry za dobre rady

ad1.

Odpowiem pytaniem na pytanie: a jaką średnicę mają króćce kotła??? Czy one są porównywalne do 16mm wewnątrz tej rury miedzianej?

Niech się CHOP zastanowi trochę, rozumiem dlaczego 18mm - pewnie oszczędności...... Pozorne.

Nie zajmuję się kotłami ale dałbym tutaj 28mm. Pompa obiegowa będzie mogła pracować na niższym (tańszym) biegu.

ad2.

W kotłach węglowych zdecydowanie tylko na powrocie - na wypadek zagotowania wody, jeśli się zagotuje to pompa przestanie pompować - zapowietrzy się. Nieciekawa sprawa.

ad1.

Odpowiem pytaniem na pytanie: a jaką średnicę mają króćce kotła??? Czy one są porównywalne do 16mm wewnątrz tej rury miedzianej?

Niech się CHOP zastanowi trochę, rozumiem dlaczego 18mm - pewnie oszczędności...... Pozorne.

Nie zajmuję się kotłami ale dałbym tutaj 28mm. Pompa obiegowa będzie mogła pracować na niższym (tańszym) biegu.

ad2.

W kotłach węglowych zdecydowanie tylko na powrocie - na wypadek zagotowania wody, jeśli się zagotuje to pompa przestanie pompować - zapowietrzy się. Nieciekawa sprawa.

Ok, dziękuję

Pompkę da na powrocie - druga pompka co (ta która już jest) też jest na powrocie

Sąsiad ma już zainstalowany piec, rury z pieca wychodzą bardzo grube chyba 2 cale, ma też pomkę co ale chce jeszcze dać drugą do zasobnika bo ma taką opcję w sterowniku do kotła - dodatkowy czujnik do zasobnika

Czy te rurki do zasobnika cwu - płaszcza mogą być cienkie miedź 18 mm - zasobnik będzie wisiał zaraz obok pieca, rury wyjdzie jakieś 4-5 m?

mar1973 .Mam jeszcze pytanie odnosnie podłaczenia pompy. Jezeli pompa bedzie zamontowana na zewnatrz i nie uzywana zimą lub sporadycznie co wtedy z zmarzaniem wody .Czy zalac glikolem ? i jakie wtedy podłaczenie zastosowac ?-pzdr

witam

pompa winna być zainstalowana w pomieszczeniu, w którym temperatura nie spada poniżej o*C - nawet zimą!!!

kanały pobierający i wyrzucający powietrze winny "przechodzić" przez ścianę na zewnątrz budynku

podłączasz tylko rury wodne do pompy ciepła, nie ma tu mowy o jakimkolwiek glikolu

wszytsko masz opisane w załączonej wcześniej instrukcji

pozdrawiam

mar1973 Dziekuje za odp. Ale co jezeli wyjade np na 2-3 tyg w ciepłe kraje a tu spadnie temp. do - 10 * :confused: Szukam takiego rozwiązania ,zeby nie było problemu w takim wypadku j/w. Dlatego skupiam sie na pompie , poniewaz ktos mi powiedział ,ze pompe poprostu odłacze i nie bedzie działac -nie ma w tym prawdy ? Sam widzisz ,ze nauka jest trudna :bash:-pzdr.

hydraulik moze nie tak dosłownie((mówię o nartach)) ,ale interesuje mnie takie urzadzenie zeby nic złego sie nie działo z nim zimą jak pojade gdzies na kilka dni ,a tu akurat mój rejon nawiedzi mrozna zima ( hm -no tak ,ale dom jakos ogrzac trzeba a jezeli ta pompa może byc zamontowana tylko w domu ,to juz chyba rozmumiwe)-dziek pzdr.