Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Następny mądry doradca pomp ciepła,który proponuje do seicento z rocznym przebiegiem 1000km instalację LPG :)

Arturo, siedziałbym cicho gdybyś sam nie wspominał że założysz instalację LPG do swojego "seicento" (czyli pompę ciepła na miejsce grzały).

W tym przypadku, zdrowo myślący człowiek zrobiłby to od razu, dlatego się dziwię.

Nie do mnie takie teksty,ja będę miał źródło ciepła za 3tys.zł a nie za 70tys.zł,także na kozetkę to tych drugich,u nich jest to modne :)

Nie no spoko, do twojego kurnika to faktycznie 70tyś to za dużo. Rekuperator też sobie odpuść do czasu aż stanieją. Okna też weź dwuszybowe, za kilka lat z trzema mają być tańsze. Ze styropianem ma być podobnie.

Jak Boga kocham cię nie rozumiem, składasz wszystkie klocki by było dobrze, a na koniec pakujesz kocioł na prąd i płacisz wyższe rachunki. Ale tak jak napisałem, twój cyrk. Oszczędź tylko czasami doradztwo w tematach, o których tylko z TV Trwam się czegoś dowiedziałeś.

Arturo, siedziałbym cicho gdybyś sam nie wspominał że założysz instalację LPG do swojego "seicento" (czyli pompę ciepła na miejsce grzały).

W tym przypadku, zdrowo myślący człowiek zrobiłby to od razu, dlatego się dziwię.

Bo za kilka lat PC mają być w cenie paczki zapałek:D Tak jak samochody, zobacz jak staniały na przestrzeni stu lat:D

Ale napisałem,że tylko wtedy jeśli benzynka podskoczy do 12zł/l a nie przy obecnych cenach :)

Przy obecnych cenach nie jest opłacalna instalacja LPG do aut zużywających 5l/100km i przebiegu rocznego 1000km :)

A masz wątpliwości że zdrożeje??? Jeżeli nie, to dlaczego od razu nie zainwestujesz w PC? Wywalasz w błoto trzy klocki, płacisz wyższe rachunki i czekasz na podwyżkę cen energii. Przecież to głupota na maksa!!!

Tak ?? Powyższy post na temat Daikina/Fujitsu...przez rok czasu staniał o min.8tys.zł...za dwa lata o ile stanieje ???

Trzy klocki a piętnaście to dla mnie różnica :)

Klocek osiemset rocznie...

Z ceny można zejść na różne sposoby (celowe postarzanie produktu), ale ok, podaj dzisiejszą cenę tej PC, zapiszę sobie to w archiwum i przypomnę za dwa lata.

Tak ?? Powyższy post na temat Daikina/Fujitsu...przez rok czasu staniał o min.8tys.zł...za dwa lata o ile stanieje ???

Nibe zdrożała o 2000zł netto. W ubiegłym roku.

Ja kupuję komponenty do pomp ciepła drożej niż dwa lata temu.

Dlaczego pompy ciepła miałyby stanieć?

Chyba że "czajna prodakszyn" - tam wszystko jest możliwe.

Wątek o pompach powietrznych, a ja wyjechałem z gruntowymi, przepraszam.

Zapisane, za dwa lata nie będę miał dla ciebie litości. Wykopie wszystkie twoje posty o cenach PC jak lodówek:D

Lodówki staniały, bo ...nie będzie zaskoczenia: odchudzili koszty materiałów.

Przykład:

w no-frostach aluminiowe rurki parownika, kiedyś była to miedź.

Nawet "amerykańce" side-by-side, oryginalna Amana - alu na parowniku... Smutne.

A europejskie Whirlpool czy Electrolux, parownik chłodziarki w dwudrzwiowych: co tam masz Arturo?????

Myślisz że alu???

Przykro mi, blacha stalowa i stalowe rurki, zgon dużo wcześniej niż się spodziewasz.

Kończąc off-topy - nie ma nic za darmo Arturze.

Zawsze przy stratach ok.3,5-4kW można coś wymyśleć np.tania powietrzna :)

W domach ze stratą 8-10kW byłby problem :)

Z tą tanią powietrzną będzie tak jak z tanim klimatyzatorem z Brico Depot:

około tygodnia wcześniej zamontowałem inwestorowi klimatyzator w biurze ale nie do chłodzenia tylko głównie do grzania. Sam sobie kupił bo tani był. W instrukcji napisali że działa do -5st.C. Przy +1 się poddał i zarósł lodem, dobrze że silnik wentylatora się nie spalił.

Gość Arturo72
Zinstrukcji napisali że działa do -5st.C. Przy +1 się poddał i zarósł lodem, dobrze że silnik wentylatora się nie spalił.

Te tanie 7kW za 5tys.zł działają do -15st.C z COP2,niech działają do -10st.C to i tak będzie dobrze przy moim zapotrzebowniu,włosów z głowy rwać nie będę jak przygrzeję grzałką przy 30kWh/m2/rok tj. 3500kWh/rok :)

No i po co mi gruntowa 7kW za 25-30tys.zł już teraz ?

Edytowane przez Arturo72