Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liczył ktoś różnice w COP ze względu na podział taryf dla powietrznej ? O ile PC gruntowa jest korzystna o tyle powietrzna nie zawsze. Różnica temp. pomiędzy pracą w ciągu dnia a nocą potrafi sięgać nawet 10oC (np. w ciągu dnia -5oC, a w nocy -15oC). COP w takim przypadku może się różnić o ok 0,5 (nie liczę dla temp. -15, gdzie może załączać się grzałka). Do tego należy policzyć tzw. przegrzewanie ze względu na utratę ciepła w ciągu dnia. Grzejesz o ok. 0,5oC-1oC wyżej w nocy ze względu na wychłodzenie w ciągu tych kilku godzin. To samo CWU. Mi wychodzi, że przy 7000kWh/rok na CO i CWU nie opłaca się przechodzić na dwie taryfy (oczywiście zależy od utrzymywania reżimu dwu taryfowego).

Mi przy powietrznej jak najbardziej opłaca się G12 (mam G12w energa) W zimę jeszcze na C11 potestowałem różne kombinacje w różnych temperaturach i wnioski były takie:

- jeśli pompa chodziła całą dobę na jednakowych nastawach a następnego dnia w zbliżonych warunkach pogodowych chodziła tylko w taniej taryfie zużycie było pomijalnie większe a w złotówkach ponad 50% różnicy

- Jeśli chodzi o komfort to rzeczywiście rano jest cieplej co mi w zimę bardzo odpowiada bo łatwiej mi się wstaje do pracy, a przez cały dzień temp spada o około 1* przy pochmurnym dniu (ta zima była masakrycznie pochmurna) Jeśli za oknem było słońce różnica temp. była znacznie mniejsza.

- Żeby sytuacja się odwróciła na korzyść G11 zużycie w wariancie nocnym musiałoby być 2 x wyższe - u mnie to się nie zdażyło.

pisałem kiedyś o przeprowadzonych pomiarach w Białymstoku w dwóch identycznych budynkach i pc.

G11 wyszła drożej o 20 % niż G12 (opomiarowanie samej PC) Praca tylko w trybie komfort.

[...]

- Żeby sytuacja się odwróciła na korzyść G11 zużycie w wariancie nocnym musiałoby być 2 x wyższe - u mnie to się nie zdażyło.

Jakie zapotrzebowania roczne macie w opisywanych przypadkach ?

Czy do bilansu bierzecie pracę pozostałego sprzęt (TV, RTV, oświetlenie itp. ?)

PS. CWU nie ma większych strat ciepła w zimie, bo to nie temp. zewn. wpływa na straty, tylko temp. pomieszczenia w którym stoi zasobnik.

W zeszlym roku byla dyskusja ostra w tym temacie. Wyszlo, ze chyba lepiej grzac pompa PW jednak w dzien, bo w mrozne noce bedzie zahaczala o grzalki co bedzie psulo koszty. Oczywiscie daleko bylo od jednomyslnosci, a oblicznia to takie troszke pisanie patykiem po wodzie. Duzo tez zalezy od regionu.

Czy udało się oszacować choćby procentowo różnice z tytułu pracy PC P-W w nocy (w niższych temperaturach) i przegrzewania w stosunku to pracy w ciągu dnia ? Czy było to 2, 5 czy 10% ?

J

PS. CWU nie ma większych strat ciepła w zimie, bo to nie temp. zewn. wpływa na straty, tylko temp. pomieszczenia w którym stoi zasobnik.

Wbrew pozorom ma, a na pewno w przypadku wody z wodociągu, temperatura wody zimnej jest w zimie a szczegolnie pod jej koniec kilka stopni niższa niz w lecie.

Nie są to wielkie róznice ale są, jak dokladnie to dokladnie.

Na szczescie WG :p

Mysle ze 10h w zime taka jak ostatnia to czasami za malo...

A Ty jaka masz taryfe i jak podzielona ?

No to masz podobnie jak ja. Mi te 11h w tym roku (pierwszy sezon) wystarczaly. U Ciebie przy chyba ciut mniejszym domu i bardzo podobnie docieplonym tez by ta 12tka sie wyrobila w 10h. Zreszta wyjscie kilka godzin w droga w ciagu sezonu nie zrobi roznicy w kosztach. Bez paranoi w tym wzgledzie trzeba. :)

pon-pt tani od 22-7 i 14-6

sob od 14 tani

niedziela cala w tanim

Sa i to znacznie. Zimniejsza woda wplywajaca do zasobnika, mniejsza temperatura DZ (mniejszy COP) i jesli stoi w jakims pomieszczeniu gospodarczym, to czesto tez tam jest zima zimniej i wieksze straty. Jak widac zima ma sama minusy. ;)

No to masz podobnie jak ja. Mi te 11h w tym roku (pierwszy sezon) wystarczaly. U Ciebie przy chyba ciut mniejszym domu i bardzo podobnie docieplonym tez by ta 12tka sie wyrobila w 10h. Zreszta wyjscie kilka godzin w droga w ciagu sezonu nie zrobi roznicy w kosztach. Bez paranoi w tym wzgledzie trzeba. :)

pon-pt tani od 22-7 i 14-6

sob od 14 tani

niedziela cala w tanim

Do paranoi jest mi daleko;) mialem G11 i mnie nie zrujnowala, ludzie tutaj maja Pc i taryfe budowlana i tez nie zbankrutuja pewnie, tak to obcykalem ze ta G12e jest the best dla mnie. Mysle ze te 12h/dobe taniego i ze od 21 sie zaczyna sprawi ze zuzycia poza Pc daja fajny wynik w ciagu roku.

Szkoda ze w twoim regionie nie masz tej opcji, wogole to tak jakos bidnie macie, u nas weekendowka ma niby 10h taniego Ty masz 11h ale w sobote ,,wcisneli" 7h drogiej, u nas tania jest cala sobote i niedziele.

Wczoraj o14 skladalem wniosek w Tauronie o zmiane, a dzis o 10 podpisalem protokol montazu, normalnie szok:jawdrop:

Gosc mial program do symulacji cen 1kwh na gotowo(cena brutto+zmienne+przesylowe+abonament) wedlug zuzyc rocznych : I tak moja opcja, czyli 3lata gwarancja niezmiennej ceny i rozliczenie polroczne dalo wymik 1 kwh taniej= 0,3056zl a 1kwh drogiej= 0,6754 . G12w kusi calym weekendem w tanim pradzie lecz po symulacjach wychodzi nieco gorzej .IMHO ta taryfa jest korzystniejsza dla odbiorcow nie ogrzewajacych pradem;)

Wbrew pozorom ma, a na pewno w przypadku wody z wodociągu, temperatura wody zimnej jest w zimie a szczegolnie pod jej koniec kilka stopni niższa niz w lecie.

Nie są to wielkie róznice ale są, jak dokladnie to dokladnie.

Nie o to mi chodziło, lecz o straty ciepła CWU przez zasobnik. Chodzi o izolację zasobnika. Jeśli grzejesz zasobnik do temp. załóżmy 55oC to mając w pomieszczeniu temp. 22oC to tylko grubość izolacji określa jak duże te straty będą. Nie ma znaczenia jaką masz temp. wody wodociągowej.

Sa i to znacznie. Zimniejsza woda wplywajaca do zasobnika, mniejsza temperatura DZ (mniejszy COP) i jesli stoi w jakims pomieszczeniu gospodarczym, to czesto tez tam jest zima zimniej i wieksze straty. Jak widac zima ma sama minusy. ;)

Jeśli zasobnik trzymasz załóżmy w garażu wtedy straty w zimie będą jeszcze większe.

Edytowane przez Barth3z

Ciekawe jak ma się tu brak przewymiarowania pompy PW. Róznica w cenie pomiędzy jedną przewymiarowaną a drugą prawie na styk to 3 tyś zł. Jeden Panas daje w -15 oC 6kW a drugi 9kW. Tyle, ze 6kW zapotrzebowania to ja mam przy minus 20oC.

No i ciekawe jak by to wyszło z druga taryfą przy braku przewymiarowania. mar 1973 pisał że w tym przypadku grzałka będzie się załączać i robić 150zł do 300 zł przy moim zapotrzebowaniu. Jeżeli to jest 300 zł to różnica wróci się za 10 lat. A w tedy jak padnie sprężarka to pewnie wymienie pompę na jakieś inne cuda na kiju:cool:. Chociaż asekuranctwo kusi i ten większy Panas ...

Edytowane przez byggmol
Literówka

No fajnie ten Pan pisze, niby rzuca argumenty , używa sformułowań fachowych, ale jak przyjdzie o przykłady i detale to już trochę gorzej:no:, no ale cóż, niektóre wątki nabrały dzięki niemu rozpędu i fajnie się czyta jego kontr adwersarzy, zwłaszcza w domu 3/5 litrowym,

może w przyszłym roku pojawi się jakaś ciekawa oferta na inne pompy albo wejdzie coś nowego, na dziś ten Panas rzeczywiście jest chyba naj.. w stusunku cena jakość dla domów o podobnym do mojego zapotrz. na ciepło

Coś nowego - może to ?

http://demotywatory.pl/4197356/Tania-czysta-i-bezpieczna-energia-dla-kazdego

A tak kontynuując lekki offtop poczytajcie jak wyglądają kolegi forumowicza przejścia z ubezpieczycielem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218302-Zalanie-domu-historia-prawdziwa-jak-wygl%C4%85da-likwidacja-szkody-w-Allianz-Polska

Każdy z nas ubezpiecza dom, samochód itp. więc warto wiedzieć na której firmy ubezpieczeniowej unikać.

Edytowane przez SUSPENSER

Coś nowego - może to ?

A tak kontynuując lekki offtop poczytajcie jak wyglądają kolegi forumowicza przejścia z ubezpieczycielem:

Każdy z nas ubezpiecza dom, samochód itp. więc warto wiedzieć na której firmy ubezpieczeniowej unikać.

Ten "reaktor" obsmiewalem juz w zeszlym roku ;)

Drugi link zdublowales, a chetnie bym poczytal.