hydraulik_ 29.08.2013 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 pisałem kiedyś o przeprowadzonych pomiarach w Białymstoku w dwóch identycznych budynkach i pc.G11 wyszła drożej o 20 % niż G12 (opomiarowanie samej PC) Praca tylko w trybie komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 29.08.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Masz rekuperacje, czy WG? Na szczescie WG Mysle ze 10h w zime taka jak ostatnia to czasami za malo... A Ty jaka masz taryfe i jak podzielona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 29.08.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Liczył ktoś różnice w COP ze względu na podział taryf dla powietrznej ? O ile PC gruntowa jest korzystna o tyle powietrzna nie zawsze. Różnica temp. pomiędzy pracą w ciągu dnia a nocą potrafi sięgać nawet 10oC (np. w ciągu dnia -5oC, a w nocy -15oC). COP w takim przypadku może się różnić o ok 0,5 (nie liczę dla temp. -15, gdzie może załączać się grzałka). Do tego należy policzyć tzw. przegrzewanie ze względu na utratę ciepła w ciągu dnia. Grzejesz o ok. 0,5oC-1oC wyżej w nocy ze względu na wychłodzenie w ciągu tych kilku godzin. To samo CWU. Mi wychodzi, że przy 7000kWh/rok na CO i CWU nie opłaca się przechodzić na dwie taryfy (oczywiście zależy od utrzymywania reżimu dwu taryfowego). Mi przy powietrznej jak najbardziej opłaca się G12 (mam G12w energa) W zimę jeszcze na C11 potestowałem różne kombinacje w różnych temperaturach i wnioski były takie: - jeśli pompa chodziła całą dobę na jednakowych nastawach a następnego dnia w zbliżonych warunkach pogodowych chodziła tylko w taniej taryfie zużycie było pomijalnie większe a w złotówkach ponad 50% różnicy - Jeśli chodzi o komfort to rzeczywiście rano jest cieplej co mi w zimę bardzo odpowiada bo łatwiej mi się wstaje do pracy, a przez cały dzień temp spada o około 1* przy pochmurnym dniu (ta zima była masakrycznie pochmurna) Jeśli za oknem było słońce różnica temp. była znacznie mniejsza. - Żeby sytuacja się odwróciła na korzyść G11 zużycie w wariancie nocnym musiałoby być 2 x wyższe - u mnie to się nie zdażyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.08.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 pisałem kiedyś o przeprowadzonych pomiarach w Białymstoku w dwóch identycznych budynkach i pc. G11 wyszła drożej o 20 % niż G12 (opomiarowanie samej PC) Praca tylko w trybie komfort. [...] - Żeby sytuacja się odwróciła na korzyść G11 zużycie w wariancie nocnym musiałoby być 2 x wyższe - u mnie to się nie zdażyło. Jakie zapotrzebowania roczne macie w opisywanych przypadkach ? Czy do bilansu bierzecie pracę pozostałego sprzęt (TV, RTV, oświetlenie itp. ?) PS. CWU nie ma większych strat ciepła w zimie, bo to nie temp. zewn. wpływa na straty, tylko temp. pomieszczenia w którym stoi zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.08.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 W zeszlym roku byla dyskusja ostra w tym temacie. Wyszlo, ze chyba lepiej grzac pompa PW jednak w dzien, bo w mrozne noce bedzie zahaczala o grzalki co bedzie psulo koszty. Oczywiscie daleko bylo od jednomyslnosci, a oblicznia to takie troszke pisanie patykiem po wodzie. Duzo tez zalezy od regionu. Czy udało się oszacować choćby procentowo różnice z tytułu pracy PC P-W w nocy (w niższych temperaturach) i przegrzewania w stosunku to pracy w ciągu dnia ? Czy było to 2, 5 czy 10% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.08.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 J PS. CWU nie ma większych strat ciepła w zimie, bo to nie temp. zewn. wpływa na straty, tylko temp. pomieszczenia w którym stoi zasobnik. Wbrew pozorom ma, a na pewno w przypadku wody z wodociągu, temperatura wody zimnej jest w zimie a szczegolnie pod jej koniec kilka stopni niższa niz w lecie. Nie są to wielkie róznice ale są, jak dokladnie to dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.08.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 pisałem kiedyś o przeprowadzonych pomiarach w Białymstoku w dwóch identycznych budynkach i pc. G11 wyszła drożej o 20 % niż G12 (opomiarowanie samej PC) Praca tylko w trybie komfort. No to jest odpowiedz. Praktyka jest bardziej wiarygodna niz poczynione nawet najprecyzyjniej zalozenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.08.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Na szczescie WG Mysle ze 10h w zime taka jak ostatnia to czasami za malo... A Ty jaka masz taryfe i jak podzielona ? No to masz podobnie jak ja. Mi te 11h w tym roku (pierwszy sezon) wystarczaly. U Ciebie przy chyba ciut mniejszym domu i bardzo podobnie docieplonym tez by ta 12tka sie wyrobila w 10h. Zreszta wyjscie kilka godzin w droga w ciagu sezonu nie zrobi roznicy w kosztach. Bez paranoi w tym wzgledzie trzeba. pon-pt tani od 22-7 i 14-6 sob od 14 tani niedziela cala w tanim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.08.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 PS. CWU nie ma większych strat ciepła w zimie, bo to nie temp. zewn. wpływa na straty, tylko temp. pomieszczenia w którym stoi zasobnik. Sa i to znacznie. Zimniejsza woda wplywajaca do zasobnika, mniejsza temperatura DZ (mniejszy COP) i jesli stoi w jakims pomieszczeniu gospodarczym, to czesto tez tam jest zima zimniej i wieksze straty. Jak widac zima ma sama minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.08.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Nie są to wielkie róznice ale są, jak dokladnie to dokladnie. U mnie jest to 30-40% w kosztach grzania CWU, wiec bym tego az tak nie bagatelizowal. Wode mam studzienna ale to raczej zadna roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 29.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 No to masz podobnie jak ja. Mi te 11h w tym roku (pierwszy sezon) wystarczaly. U Ciebie przy chyba ciut mniejszym domu i bardzo podobnie docieplonym tez by ta 12tka sie wyrobila w 10h. Zreszta wyjscie kilka godzin w droga w ciagu sezonu nie zrobi roznicy w kosztach. Bez paranoi w tym wzgledzie trzeba. pon-pt tani od 22-7 i 14-6 sob od 14 tani niedziela cala w tanim Do paranoi jest mi daleko;) mialem G11 i mnie nie zrujnowala, ludzie tutaj maja Pc i taryfe budowlana i tez nie zbankrutuja pewnie, tak to obcykalem ze ta G12e jest the best dla mnie. Mysle ze te 12h/dobe taniego i ze od 21 sie zaczyna sprawi ze zuzycia poza Pc daja fajny wynik w ciagu roku. Szkoda ze w twoim regionie nie masz tej opcji, wogole to tak jakos bidnie macie, u nas weekendowka ma niby 10h taniego Ty masz 11h ale w sobote ,,wcisneli" 7h drogiej, u nas tania jest cala sobote i niedziele. Wczoraj o14 skladalem wniosek w Tauronie o zmiane, a dzis o 10 podpisalem protokol montazu, normalnie szok:jawdrop: Gosc mial program do symulacji cen 1kwh na gotowo(cena brutto+zmienne+przesylowe+abonament) wedlug zuzyc rocznych : I tak moja opcja, czyli 3lata gwarancja niezmiennej ceny i rozliczenie polroczne dalo wymik 1 kwh taniej= 0,3056zl a 1kwh drogiej= 0,6754 . G12w kusi calym weekendem w tanim pradzie lecz po symulacjach wychodzi nieco gorzej .IMHO ta taryfa jest korzystniejsza dla odbiorcow nie ogrzewajacych pradem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.08.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Wbrew pozorom ma, a na pewno w przypadku wody z wodociągu, temperatura wody zimnej jest w zimie a szczegolnie pod jej koniec kilka stopni niższa niz w lecie. Nie są to wielkie róznice ale są, jak dokladnie to dokladnie. Nie o to mi chodziło, lecz o straty ciepła CWU przez zasobnik. Chodzi o izolację zasobnika. Jeśli grzejesz zasobnik do temp. załóżmy 55oC to mając w pomieszczeniu temp. 22oC to tylko grubość izolacji określa jak duże te straty będą. Nie ma znaczenia jaką masz temp. wody wodociągowej. Sa i to znacznie. Zimniejsza woda wplywajaca do zasobnika, mniejsza temperatura DZ (mniejszy COP) i jesli stoi w jakims pomieszczeniu gospodarczym, to czesto tez tam jest zima zimniej i wieksze straty. Jak widac zima ma sama minusy. Jeśli zasobnik trzymasz załóżmy w garażu wtedy straty w zimie będą jeszcze większe. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 29.08.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Ciekawe jak ma się tu brak przewymiarowania pompy PW. Róznica w cenie pomiędzy jedną przewymiarowaną a drugą prawie na styk to 3 tyś zł. Jeden Panas daje w -15 oC 6kW a drugi 9kW. Tyle, ze 6kW zapotrzebowania to ja mam przy minus 20oC. No i ciekawe jak by to wyszło z druga taryfą przy braku przewymiarowania. mar 1973 pisał że w tym przypadku grzałka będzie się załączać i robić 150zł do 300 zł przy moim zapotrzebowaniu. Jeżeli to jest 300 zł to różnica wróci się za 10 lat. A w tedy jak padnie sprężarka to pewnie wymienie pompę na jakieś inne cuda na kiju:cool:. Chociaż asekuranctwo kusi i ten większy Panas ... Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez byggmol Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 30.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 No własnie liczyłem na dyskusje, a tu wszyscy zaaferowani Panem TB na innych watkach i lipa jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 30.08.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 No fajnie ten Pan pisze, niby rzuca argumenty , używa sformułowań fachowych, ale jak przyjdzie o przykłady i detale to już trochę gorzej:no:, no ale cóż, niektóre wątki nabrały dzięki niemu rozpędu i fajnie się czyta jego kontr adwersarzy, zwłaszcza w domu 3/5 litrowym, może w przyszłym roku pojawi się jakaś ciekawa oferta na inne pompy albo wejdzie coś nowego, na dziś ten Panas rzeczywiście jest chyba naj.. w stusunku cena jakość dla domów o podobnym do mojego zapotrz. na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Coś nowego - może to ? http://demotywatory.pl/4197356/Tania-czysta-i-bezpieczna-energia-dla-kazdego A tak kontynuując lekki offtop poczytajcie jak wyglądają kolegi forumowicza przejścia z ubezpieczycielem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218302-Zalanie-domu-historia-prawdziwa-jak-wygl%C4%85da-likwidacja-szkody-w-Allianz-Polska Każdy z nas ubezpiecza dom, samochód itp. więc warto wiedzieć na której firmy ubezpieczeniowej unikać. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Coś nowego - może to ? http://demotywatory.pl/4197356/Tania-czysta-i-bezpieczna-energia-dla-kazdego A tak kontynuując lekki offtop poczytajcie jak wyglądają kolegi forumowicza przejścia z ubezpieczycielem: http://demotywatory.pl/4197356/Tania-czysta-i-bezpieczna-energia-dla-kazdego Każdy z nas ubezpiecza dom, samochód itp. więc warto wiedzieć na której firmy ubezpieczeniowej unikać. Ten "reaktor" obsmiewalem juz w zeszlym roku Drugi link zdublowales, a chetnie bym poczytal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Ten "reaktor" obsmiewalem juz w zeszlym roku Drugi link zdublowales, a chetnie bym poczytal. "Reaktor" faktycznie wydaje się zbyt piękny, żeby był prawdziwy Dzięki za info o drugim linku - faktycznie zdublował się pierwszy - już poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.08.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) PRZY powietrznej warto miec za dużąja pomimo 2 taryf pompe ustawie w komforcieaha sob i niedziela u mnie 24h 32grosze POZDRAWIAMbrykieciarz Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 30.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Dopiero doczytalem stopke.... Nie masz 30cm izolacji w gruncie? Ty lajdaku! i ty PC chcesz... Jakby na to nie patrzeć, coś się nauczyłeś od Pana TB, może jednak zacznę się liczyć z twoją opinią zdaniem..:D:D koniec off toppa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts