Barth3z 05.09.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Nic nie chce udowodnic... Ale nie widze problemu ani sensu aby grzac CWU tylko grzalkami. Nawet jezeli wszystko ma sie odbywac w taniej taryfie. A tak na marginesie... 3kW na CWU w tej drogiej to 1 PLN / dzien roznicy... To flaszke miesiecznie zaoszczedzisz Popatrz na to: http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2012/07/Tabele-mocy-ma%C5%82a-Altherma-C.jpg Przy -20oC i grzaniu wody do 45oC masz COP w pobliżu 1. Przy - 20oC i grzaniu podłogówki 30oC lub 35oC masz wyższy. Po co zatem męczyć sprzężarkę do produkcji CWU, skoro można załączyć grzałkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Aaa, no tak, ty masz porządną pompkę. Zauważ, że przedstawiłem Daikina.A co jeśli ktoś kupi jakąś chińszczyznę ? Jeszcze gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.09.2013 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Mam pytanie :Są dwa budynki ogrzewane pc gruntową 20 kWWymiennik gruntowy wspólny na dwóch działkach.Powstał konflikt (polskie piekiełko)Właściciel jednego z tych domów zażądał odłączenia od pc ,ale mało tego zażądał demontażu wymiennika pionowego (wyrwanie dźwigiem) Niestety z 7 studni zostaną 2 x 50m(podobno) .Istnieje możliwość wykonania wymiennika poziomego.Grunt - suchy piach w lesie sosnowym ,woda na 5-6 m.skupmy się na stronie technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Widze poszli na noze. Jak brzmi pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.09.2013 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 ile poziomego dorobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 W zastepstwie "zniszczonych" 5x50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.09.2013 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 zamiast , ale i budynku mniej .Bo pc miała grzać dwa ,a teraz jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 No oczywiscie, tylko ona na ten jeden obiekt bedzie przewymiarowana 200% (jesli to byly budynki o podobnym zapotrzebowaniu na cieplo). Przy takim zalozeniu jak zamknie sie w 60% poprzedniego kolektora, to nie powinno byc problemow z zasobami ciepla, tylko jesli to on/off to moze byc problem z wysterowaniem tego.Jak oni mieli to do tej pory rozwiazane? Jakis bufor? To jakis blizniaczy dom byl czy cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 CWU 75 KWH sierpienod 1 wrzesnia widac wieksze zuzycie - srednio 2,75 kwh doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 [QUOj. Jaki tego jest bilans? Sądzę, że jednak ujemny, ale nie wiem jak bardzo. Ma ktoś pod ręką jakieś badania, jak się zmienia KOP gdy obciążenie maleje do 20-30% nominalnego?u mnie wiekszosc zimy pompa chodzila na 16 proc[80-90 proc czasu pracy]nie wiem jaki ma wplyw cop ale fajnie bylo obserwowac zasilanie w okolicach 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) No tak, ty masz gruntową, ale przy powietrznej przy - 15 to już nie tak różowo. a w czym problem? mam problem z przegrzewaniem domu obecnie w domu jest juz ponad 25 okapy coraz mniej chronią dom Edytowane 7 Września 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 u mnie wiekszosc zimy pompa chodzila na 16 proc[80-90 proc czasu pracy] nie wiem jaki ma wplyw cop ale fajnie bylo obserwowac zasilanie w okolicach 25 Jakim celu napisaleś tego posta? Ja mimo zacytowania moich pytań, nie znajduje w nim odpowiedzi na żadne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 KOLEGA ma watpliwosci czy praca na 16 % jest korzystnA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Tak mamPotrafisz je rozwiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 1100 kwh + 400kg brykietu u mnie pierwsza zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 ja tam fachowcem nie jestem opieram sie na podliczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dzięki za miłe chęci, ale nic mi twój licznik nie mówi.Potrzebna jest jeszcze "druga strona medalu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.09.2013 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 No oczywiscie, tylko ona na ten jeden obiekt bedzie przewymiarowana 200% (jesli to byly budynki o podobnym zapotrzebowaniu na cieplo). Przy takim zalozeniu jak zamknie sie w 60% poprzedniego kolektora, to nie powinno byc problemow z zasobami ciepla, tylko jesli to on/off to moze byc problem z wysterowaniem tego. Jak oni mieli to do tej pory rozwiazane? Jakis bufor? To jakis blizniaczy dom byl czy cos? Wszystko działa już 6 lat na jeden budynek .Problem jest tylko jak zastąpić te stracone studnie wymiennikiem poziomym współpracujęcym z pionowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.09.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wszystko działa już 6 lat na jeden budynek .Problem jest tylko jak zastąpić te stracone studnie wymiennikiem poziomym współpracujęcym z pionowym Hm... chyba trzeba do tego podejsc od tej strone, ze uzytkownik musi zrobic nowy kolektor poziomy do ppompy a te 2 odwierty ktore ewentualnie zostana, to bedzie po prostu dodatkowe wspomaganie poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 08.09.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wszystko działa już 6 lat na jeden budynek .Problem jest tylko jak zastąpić te stracone studnie wymiennikiem poziomym współpracujęcym z pionowym witam a może dorobić kolejne studnie:confused: w zeszłym tygodniu na szkoleniu z pomp ciepła Stiebel Eltron słyszałem o b. tanich odwiertach w okolicy Warszawy - 60-70zl za mb:jawdrop: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts