Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam ustawione podbicie temperatury w godzinach taniej taryfy (o 5K). Pompa sama sobie ustala na podstawie histerezy kiedy ma grzac. Domyslnie start taniej taryfy zaczyna sie grzaniem zasobnika CWU (o 14:00 i 22:00) a pozniej w zaleznosci od zuzycia. Od wiosny ponioslem nieco temperature w godzinach drogiego pradu w tugodniu i mam tez zalaczenia w drogiej (wczesniej praktycznie nie bylo), ale to raptem max20-25% calego zuzycia.

Mam taryfe weekendowa z 2h taniego pradu w dzien.

całe lato na cwu miałem ustawiony komfort

18-21 47 stop

reszta doby 37 stop

pompa grzała tylko raz na dzien

srednio brałA 2,5 kwh doba

teraz włacza sie rano , popołudniu i wieczorem wychodzi srednio 3 kwh

jak macie ustawione grzanie cwu[nie mam jeszcze 2 taryf]

zasobnik 300 l 3 osoby

U mnie wystarcza ustawienie 50*C w zasobniku 120 l w godzinach 5-6, 13-15, oraz 18-19 w drogiej taryfie na 2 dorosłych i 2 maluszków, na dobę idzie 8,3 kWh ciepła [przy poborze prądu 3,5 kWh].

Tyle, że mam PPC do CWU Hewalex która w praktyce daje COP około 2,4

Kurcze, a jak pisalem o halasnie pomp PW, to byla wielka napasc na mnie, ze sie czepiam. :)

Taka obudowa jesli bedzie miala duza mase, to zadziala jak tlumik, ale pod warunkiem, ze halas nie przenosi sie przez elementy konstrukcji. Jesli masz pompe jakos powiazana konstrukcyjnie z domem, to bezcelowe raczej. Moze tez przez polaczenie hyderauliczne sie niesc. U siebie przezornie w gruntowce mam na elsatycznych wezach wszystko podlaczana do pompy.