simluc 29.01.2012 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Te tanie 7kW za 5tys.zł działają do -15st.C z COP2,niech działają do -10st.C ? Na pewno działają? Z tego co czytam, to mają problemy z odszranianiem, instalatorzy praktycy piszą , że slabo z tym przy pompach p-w, niewielu producentów wspomina cokolwiek o systemie odszraniania, dzis trafilem na pierwsza pompę z gazowym odszranianem - model IVT Optima. Mam przed nosem dane pompy 9kW Panasonic'a Aquarea o stałej mocy do -15 st C i COP'ie przy tejże temperaturze 2,55- pompa ciągnie 3.52 kW a oddaje 9 kW. Pompa kosztuje 18,4 tys. zł- parametry super, cena nawet znośna (do tego realna, pompa stoi na allegro). W specyfikacji dane wygladają rewelacyjnie, i gdyby te pompy rzeczywiście działały przy -10 czy -15 - to byłby prawdziwy hit. Pytanie zatem- czy nim- hitem, są? szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 29.01.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 sądze ze nie, bo teoretycznie zawsze mozna sobie kupic kocioł bez podajnika za 2,5 tys .....albo kondensacyjny za 3 tys...,ewentualnie koze z plaszczem za 2,5 tys.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 29.01.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Zapisane, za dwa lata nie będę miał dla ciebie litości. Wykopie wszystkie twoje posty o cenach PC jak lodówek:D Liwko, nie zapisuj cen sugerowanych przez producenta podanych przez Arturo - to jest złośliwiec. Arturo wie, ze alfee s10 juz dzis mozna kupic za 16-17 tys- dowodem jest zakup przez maluxa, ktory jednak nie podal gdzie i za ile ja kupil. Swoja droga co za ciekawy marketing atlantica- wszedzie widnieja ceny 25 tys a jest do sprzedazy za 17 (choc ta cena 17 to tajne przez poufne). Liwko- zapisz cennik pomp panasonic'a aquarea od sprzedawcy z allegro, ktory podaje ceny rzeczywiste! (przez to lubie allegro, ceny tam zawsze, no zwykle, sa aktualne/realne na dzien trwania aukcji - ) to sa ceny brutto z vatem 8-procentowym i tak pompa Panasonic Aquarea 1. 7kW- kosztuje 13748 zł - model WH-UD07CE5-A / WH-SDF07C3E5 aukcja 2066798178 2. 9kw- kosztuje 15422 zł - WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 aukcja 2066798169 3. 9kW ze stałą mocą do -15 stC - 18350 zł - WH-MXF09D3E5 - aukcja 2066798199 (przy -15st pobiera 3,52, a oddaje 9kW, bez pomocy grzałek, dane ze strony niemieckiej panasonica ) szymon Edytowane 29 Stycznia 2012 przez simluc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 29.01.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Mam podobnie jak Ty,płyta i małe zapotrzebowanie na ciepło. A przypomnij ile wydales na fundamenty, bo mam wrażenie, że Liwko zmieścił się w twojej cenie z pompą ciepła. Na początku podpinam Kospela,bo to mała kasa a na pompę ciepła przyjdzie czas w każdej chwili Dla mnie różnica między COP3 a COP1 to 1,8tys.zł rocznie łącznie z cwu. Ale zdajesz sobie sprawę, że po roku będziesz w plecy 4300 zł (1800 + cena kospela), i ta strata/różnica będzie się zwiekszać z każdym dniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 szczerze za samą s10 to zapłaciłem 13 tyś netto pluszasobnik 300litrów 1300 nettoa z tego co widzę to nie jest jakaś super cena .plus koszt montażu maxymalnie 1 tyśczyli mniejszy zasobnik zamiast s10 to s8 to prawie 2 tyś taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Liwko, nie zapisuj cen sugerowanych przez producenta podanych przez Arturo - to jest złośliwiec. Arturo wie, ze alfee s10 juz dzis mozna kupic za 16-17 tys- dowodem jest zakup przez maluxa, ktory jednak nie podal gdzie i za ile ja kupil. Swoja droga co za ciekawy marketing atlantica- wszedzie widnieja ceny 25 tys a jest do sprzedazy za 17 (choc ta cena 17 to tajne przez poufne). Liwko- zapisz cennik pomp panasonic'a aquarea od sprzedawcy z allegro, ktory podaje ceny rzeczywiste! (przez to lubie allegro, ceny tam zawsze, no zwykle, sa aktualne/realne na dzien trwania aukcji - ) to sa ceny brutto z vatem 8-procentowym i tak pompa Panasonic Aquarea 1. 7kW- kosztuje 13748 zł - model WH-UD07CE5-A / WH-SDF07C3E5 aukcja 2066798178 2. 9kw- kosztuje 15422 zł - WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 aukcja 2066798169 3. 9kW ze stałą mocą do -15 stC - 18350 zł - WH-MXF09D3E5 - aukcja 2066798199 (przy -15st pobiera 3,52, a oddaje 9kW, bez pomocy grzałek, dane ze strony niemieckiej panasonica ) szymon No i co ważne - te pompy grzeją jeszcze CWU. A to tez raczej duzy PLUSIK. Czekam na kogoś, kto użytkuję taka pompę i opiszę jak na prawdę działa. BArdzo mnie interesuje ten Panasonic, ale również Atlantic. Mam taką wewnętrzną "burzę mózgu" co do wyboru systemu ogrzewania. Jak pewnie większość tutaj koncepcja zmienia mi się cały czas - od kabli po pompę itd. etc.. Michał EDIT: malux20 - jakki masz duży dom do tej s10-tki? Jak ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 29.01.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 @malux20 grzejesz już nią chatę? Masz podane ile bierze prądu pompa cyrkulacyjna CO? Znalazlem wczoraj ciekawy artykuł o pompach Wilo. Mają np. pompe cyrkulacyjną wody użytkowej pobierającą ... 4W . Akurat później dotarłem do danych pompy IVT Optima, w których to właśnie tej firmy pompy cyrkulacji CO są stosowane. Przeglądając masę stron o pompach powietrze-woda widzę, że informacje o pompach IVT są najbardziej rzeczowe- nie ma ściemniania, podane są dane dla +7st, jest podana zastosowana pompa cyrkulacyjna CO, jest także wyszczególniony gazowy odmrażacz- znaczy się oni wiedzą, że przy minusie bez tego się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 @malux20 grzejesz już nią chatę? Masz podane ile bierze prądu pompa cyrkulacyjna CO? Znalazlem wczoraj ciekawy artykuł o pompach Wilo. Mają np. pompe cyrkulacyjną wody użytkowej pobierającą ... 4W . Akurat później dotarłem do danych pompy IVT Optima, w których to właśnie tej firmy pompy cyrkulacji CO są stosowane. Przeglądając masę stron o pompach powietrze-woda widzę, że informacje o pompach IVT są najbardziej rzeczowe- nie ma ściemniania, podane są dane dla +7st, jest podana zastosowana pompa cyrkulacyjna CO, jest także wyszczególniony gazowy odmrażacz- znaczy się oni wiedzą, że przy minusie bez tego się nie obejdzie. Napisałem do SOKEIP ( IVT Optima ) po wycenę. Jak się odezwą, to dam znać. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 powierzchnia uzytkowa 120m2dom ocieplony tak jak masz w mojej stopce też mi wydawało się że ta s10 bedzie za duża ale fachowcy od atlantica wytłumaczyli mi że większa wydajność pomoże lepiej zmieścić się w tańszej taryfie nie grzeje -ale pompa i zasobnik i reku czekają w garażu-kilka osób miało okazję już ją zobaczyć z forumivt to marka , która zna się napompach jak mało która kitesurf podpowiedz mi czy z pobiedzisk jest jakaś droga na skróty z pobiedzisk do owinska , bo teraz do brata jeżdze z gniezna przez murowaną aha strop to około 45 cm celulozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 29.01.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Napisałem do SOKEIP ( IVT Optima ) po wycenę. Jak się odezwą, to dam znać. Michał Nie pytaj o wycenę ale o cenę konkretnej pompy, ewentualnie z zasobnikiem wody użytkowej. A tak to dostaniesz wycenę kosmos. Arturo już pokazał, raczej wykazał , że położenie rur pod ogrzewanie podłogowe można dorzucić hydraulikowi i wtedy koszty materiałow to około 5-6 tys na 100mkw (rury, styropian, rozdzielacze). szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 potwierdzam koszty podłogówki u mnie robiona raczej na droższych materiałach na 120m2 wyszła 9 tyś razem hydrauliką 2 łazienek i kuchni z robocizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 powierzchnia uzytkowa 120m2 dom ocieplony tak jak masz w mojej stopce też mi wydawało się że ta s10 bedzie za duża ale fachowcy od atlantica wytłumaczyli mi że większa wydajność pomoże lepiej zmieścić się w tańszej taryfie nie grzeje -ale pompa i zasobnik i reku czekają w garażu-kilka osób miało okazję już ją zobaczyć z forum ivt to marka , która zna się napompach jak mało która kitesurf podpowiedz mi czy z pobiedzisk jest jakaś droga na skróty z pobiedzisk do owinska , bo teraz do brata jeżdze z gniezna przez murowaną aha strop to około 45 cm celulozy Dzięki! Jeśli chodzi o droge z Pobiedzisk do Owińśk, to szczerze nie wiem. Dawno nie jechałem w tamte rejony, a jeśli już to przez Poznań. Ale coś mi się kojarzy, że w Biskupicach można odbić. Ale nie dam sobie odciąć ręki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nie pytaj o wycenę ale o cenę konkretnej pompy, ewentualnie z zasobnikiem wody użytkowej. A tak to dostaniesz wycenę kosmos. Arturo już pokazał, raczej wykazał , że położenie rur pod ogrzewanie podłogowe można dorzucić hydraulikowi i wtedy koszty materiałow to około 5-6 tys na 100mkw (rury, styropian, rozdzielacze). szymon Zadzwonię sobie do nich w poniedziałek i powiem, że chodzi mi o konkretny model + zasobnik. Zobaczymy co powiedzą. Generalnie na pewno od ich ceny powinienem ugrać 20-30%. A jestem ciekawy co i jak mi wycenią poprzez www, która wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 a dużąchatę stawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.01.2012 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Zawsze przy stratach ok.3,5-4kW można coś wymyśleć np.tania powietrzna W domach ze stratą 8-10kW byłby problem Można kupić dwie:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 szczerze za samą s10 to zapłaciłem 13 tyś netto pluszasobnik 300litrów 1300 netto a z tego co widzę to nie jest jakaś super cena . plus koszt montażu maxymalnie 1 tyś czyli mniejszy zasobnik zamiast s10 to s8 to prawie 2 tyś taniej Zapomniałeś dodać jak i gdzie ją kupiłeś, a to wiele wyjaśni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Liwko, nie zapisuj cen sugerowanych przez producenta podanych przez Arturo - to jest złośliwiec. Arturo wie, ze alfee s10 juz dzis mozna kupic za 16-17 tys- dowodem jest zakup przez maluxa, ktory jednak nie podal gdzie i za ile ja kupil. Swoja droga co za ciekawy marketing atlantica- wszedzie widnieja ceny 25 tys a jest do sprzedazy za 17 (choc ta cena 17 to tajne przez poufne). Liwko- zapisz cennik pomp panasonic'a aquarea od sprzedawcy z allegro, ktory podaje ceny rzeczywiste! (przez to lubie allegro, ceny tam zawsze, no zwykle, sa aktualne/realne na dzien trwania aukcji - ) to sa ceny brutto z vatem 8-procentowym i tak pompa Panasonic Aquarea 1. 7kW- kosztuje 13748 zł - model WH-UD07CE5-A / WH-SDF07C3E5 aukcja 2066798178 2. 9kw- kosztuje 15422 zł - WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 aukcja 2066798169 3. 9kW ze stałą mocą do -15 stC - 18350 zł - WH-MXF09D3E5 - aukcja 2066798199 (przy -15st pobiera 3,52, a oddaje 9kW, bez pomocy grzałek, dane ze strony niemieckiej panasonica ) szymon Prawdę mówiąc nie muszę nic zapisywać. Przy dzisiejszej średniej można kupić 3-4 lodówki. Zobaczymy ile za dwa lata będę mógł kupić za wypłatę pomp ciepła:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.01.2012 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A co do cen.Istnieją dwa scenariusze cenowe pomp ciepła.1.Teraz mały popyt (bo nowość ) -więc montujemy kilka w dobrych cenach ,żeby pokazać jak działa.W miare wzrostu popytu (ograniczamy podaż - nie wszyscy wiedzą jak to montować) podnosimy ceny.2.Teraz mały popyt (bo nowość ) -więc montujemy kilka w dobrych cenach ,żeby pokazać jak działa.W miarę wzrostu popytu rośnie podaż (hydraulicy uczą się kupują sprzęt do uruchomień .Około 10 tyś.)Tylko żeby to kupić trzeba gdzieś zarobić na ten sprzęt.(tu piszę o splitach)Trzeba jeszcze uwzględnić poziom wiedzy hydraulików (obliczanie zapotrzebowania na ciepło )Dla kotłów to nie problem ,i tak 3 x za duży) Teraz jest trudniej .Ale nie tylko hydraulikom .Paliwa drużeją .A PC powietrzne to ciekawa alternatywa nawet jako wspomaganie dla istniejących systemów.Może pojawić się popyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 a dużąchatę stawiasz? http://ekotypowe.pl/ekotypowe/eko2/eko2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A co do cen. Istnieją dwa scenariusze cenowe pomp ciepła. 1.Teraz mały popyt (bo nowość ) -więc montujemy kilka w dobrych cenach ,żeby pokazać jak działa. W miare wzrostu popytu (ograniczamy podaż - nie wszyscy wiedzą jak to montować) podnosimy ceny. 2.Teraz mały popyt (bo nowość ) -więc montujemy kilka w dobrych cenach ,żeby pokazać jak działa. W miarę wzrostu popytu rośnie podaż (hydraulicy uczą się kupują sprzęt do uruchomień .Około 10 tyś.) Tylko żeby to kupić trzeba gdzieś zarobić na ten sprzęt.(tu piszę o splitach) Trzeba jeszcze uwzględnić poziom wiedzy hydraulików (obliczanie zapotrzebowania na ciepło )Dla kotłów to nie problem ,i tak 3 x za duży) Teraz jest trudniej .Ale nie tylko hydraulikom .Paliwa drużeją .A PC powietrzne to ciekawa alternatywa nawet jako wspomaganie dla istniejących systemów. Może pojawić się popyt Nie trzeba czekać, wystarczy porównać z cenami w Niemczech czy we Francji. Mimo sprzedaży kilkunastokrotnie większej, lodówki są nadal sporo tańsze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts