Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo, mi nie chodziło o to kto był pierwszy z tym produktem, Wolf mi się nasunął jako pierwszy i podałem dla identyfikacji.

Przyznasz, że klonów jest masa, i że sprzęt niezły w porównaniu do tego obleśnego Stiebla za 7kilo???

Spoko,klonów jest sporo,jest w czym wybierać,Stiebel to kołek i nie wiem jak takie coś można kupić :)

Moze trzeba popatrzec na projekt, tam jest podane ile ten grzejnik mam mocy przy załozonej temp zasilania i dT

Ale w projekcie tego nie ma dla tego grzejnika - owszem dla podłogowego jest ale ten grzejnik widnieje tylko na str.10 pkt5 i tam podane jest tylko moc wymagana 147 zainstalowana 168W nastawa 1,77 nic wiecej nie ma - to skad mam to wiedziec

Ale w projekcie tego nie ma dla tego grzejnika - owszem dla podłogowego jest ale ten grzejnik widnieje tylko na str.10 pkt5 i tam podane jest tylko moc wymagana 147 zainstalowana 168W nastawa 1,77 nic wiecej nie ma - to skad mam to wiedziec

Moc zainstalowana to moc tego grzejnika dla załozonej temp. zasilania i dT. Moze lepiej jednak zadzwonic i zapytac u zródła, tak jest szybciej i dokładniej

No to Gratulacje i duzo zadowolenia z uzytkowania :) Juz testowales... glosno jak nadlatujacy Apache ;)

Właśnie wczoraj uruchomili - zadziwiająco cicha - jednostka zewnetrzna wisi na lewej ścianie budynku a 3m od niej jest garaż za rogiem - stojac przy garażu nie słysze pompy. Poza tym malo bylo czasu na testy bo bylo bardzo pozno ale dzis bede sie bawil.

Asolt - pewnie prosciej zadzwonic ale tez nie chce uprzykrzac Ci zycia ciagłymi pytaniami - wiem że masz mase roboty własnej (sam mowiłeś przy ozc i projekcie podłogówki ze masz tyle otwartych zlecen ze sie nie wyrabiasz stad moja niechec do przeszkadzania. Dzieki za wyjasnienia.

PC300-4.2, jesli to prawda z tym -7 do 43 (może +7-43?) stopnia to ją bierz. Gdzie będzie stała? Sprawdź czy można panel sterowniczy przenieść sobie w dogodne miejsce w okolicy sterowników. Ta powyżej ma chyba najmocniejszy agregat, stąd takie możliwości. "Hałasują" wszystkie podobnie, cenowo też podobnie....

w atlanticu s10 program na cwu przewiduje 3 strefy czasowe w komforcie i 3 strefy z obniżoną.

niestety temp komfortowa może być tylko 1 dla tych wszystkich 3 stref.

w zasobniku 300 litrowym grzeję wodę między 13 a 15 do 48 stop wieczorem dwie wanny i 1 prysznic.

rano mamy jeszcze ciepłą wodę do ewentualnego prysznica.

wiem że zimą , że dla temperatury obniżonej -33 stop pompa i tak się na chwilę bedzie włączać .

najgorszy z możliwych wariantów to pyknięcie o 6 rano w drogiej już taryfie - no to niech lepiej to zrobi po 5 rano ale jak ą do tego zmusić?

szkoda że dla różnych stref czasowych w komforcie nie można ustawiać różnych temp

Gość Arturo72
no mogę i co to mi zmieni?

my w domu większość cwu używamy wieczorem jeżeli ustawie komfort między 5-6 i 13-15

to po wieczornych kąpielach główne ładowanie cwu odbywałoby się rano

a wolałbym z pewnych względów o 13-15

w ten sposób wychodzą niuanse międzuy gruntowymi a pow

O jakich niuansach piszesz ?Ustaw sobie rano 4-5 13-15 to w drogiej Ci się nie zalaczy.Jaki problem ? Jaką widzisz tutaj różnice między powietrzną a gruntowa ?

Edytowane przez Arturo72

O jakich niuansach piszesz ?Ustaw sobie rano 4-5 13-15 to w drogiej Ci się nie zalaczy.Jaki problem ? Jaką widzisz tutaj różnice między powietrzną a gruntowa ?

A taki, ze zima DZ w gruntowej o 5 rano ma +2*C a w PW jakies -10 do -15*C (albo nizej). "Subtelna" ronica w COP wyjdzie, ale kto by sie przejmowal. To "to samo" co w gruntowej. ;)