malux20 19.10.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 mar dzieki za infoja jestem w kontakcie z nim od poczatkuzastanawiam się czy moze niech pompa grzeje już domto wtedy te zabezpieczenia nie bedą sie tak czesto wlAczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.10.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 mar dzieki za info ja jestem w kontakcie z nim od poczatku zastanawiam się czy moze niech pompa grzeje już dom to wtedy te zabezpieczenia nie bedą sie tak czesto wlAczać? witam nie wiem, jak pozmieniane masz parametry piszesz, że dużo zmieniałeś proponuję wrócić do wyjściowych ustawień i ustawić tylko te, które ci wskaże gościu z Atalntica u moich klientów, nie zauważyłem żeby grzałki bez "przyczyny" same się załączały pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.10.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 generalnie ustawienia mam po konsultacjach z atl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.10.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 witam u moich klientów, nie zauważyłem żeby grzałki bez "przyczyny" same się załączały pozdrawiam Jeśli uaktywnia mu się ochrona przed zbyt niskim skraplaniem, to może po prostu wystarczy ustawić pracę układu tak, aby temperatury, które "widzi" PC nie były zbyt niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 21.10.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Witam wszystkich! Mam pytanie dotyczące konkretnie mojego planowanego domu:) Nie ukrywam, że liczę na sugestię i podpowiedź dotyczącą sposobu jego ogrzewania.Dom z poddaszem użytkowym, ok. 150m2.Dom z projektu gotowego, ale będzie docieplony:- w gruncie 20cm styro zamiast 10- ściany zewn. solbet 24cm + 20cm styro zamiast 15cm- strop nad parterem 8cm styro zamiast 3cm (tutaj kanały PE WM)- strop nad poddaszem użytkowym wełna 25cm wełny zamiast 20cm WM z reku Onyx Dream 200.Podłogówka na całości.Kominek "koza" między salonem a otwartą kuchnią - głównie dla "ozdoby" ale wiadomo, że trochę grzeje w razie W:) Pytanie ogólne: kocioł gazowy kondensacyjny czy właśnie pompa ciepła p-w. CO+CWUCzy aby to kreślić muszę najpierw muszę określić zapotrzebowanie energetyczne? Załóżmy, że wystarczy pompa 7kW lub 9kW... jaka ta pompa? "Markowa" za ok 20.000 czy można zainwestować w coś tańszego mniej znanego niż np. Panasonic czy Atlantic?A może jednak gaz i kocioł kondensacyjny? Pozdrawiam! Edytowane 21 Października 2013 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.10.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 czemu nad poddaszem strop tylko 20 cm izolacji?policz chałupę w ozc .jak masz dostęp do gazu to gaz- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 21.10.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) czemu nad poddaszem strop tylko 20 cm izolacji? policz chałupę w ozc . jak masz dostęp do gazu to gaz- pomyłka - ma być 25 zamiast 20 -już poprawiam.... Mimo wszystko gaz? Mimo kosztów stałych, kosztów instalacji, projektu, pieca? Z ciekawości - ile kosztuje OZC? czy wystarczy sam projekt? Komu to najlepiej zlecić? może komuś z forum? Edytowane 21 Października 2013 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.10.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 ponowie-czemu tylko 25 cm[no każdy ma swoje zboczenia]niestety policzyć to musisz sam najlepiej na podstawie ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 21.10.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) ok, no dobra... było w projekcie 20cm , ja dołożyłem 5cm... rozumiem, że to mało? jakaś porada? To nie moje zboczenie, ale zapewne niewiedza... W takim razie muszę szybko zrobić OZC i wrócić do dyskusji.Znalazłem w necie 2 oferty firm, które zajmują się tym. Koszt ok. 300zł.Dużo? Można taniej? Edytowane 21 Października 2013 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.10.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 daj minimum 30cm wełny na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 21.10.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Czyli skosy na poddaszu użytkowym i strop nad użytkowym dać 30cm wełny ? (25+5)Można oszacować ile to będzie kosztowało więcej od projektowanego 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.10.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 można oszacować, ilość m2 powierzchni skosów + stropu wynik pomnóż przez cene za m2 wełny 10cm i będziesz mniej więcej wiedział ile więcej wydasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.10.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Czyli skosy na poddaszu użytkowym i strop nad użytkowym dać 30cm wełny ? (25+5) Można oszacować ile to będzie kosztowało więcej od projektowanego 20cm? Zwróć jeszcze uwagę na to, żeby dać wełnę o niskim współczynniku przenikania. Co warto poprawić, żeby było bardziej energooszczędnie możesz sobie z grubsza policzyć tu: http://www.cieplowlasciwie.pl/start ale nie ma to jak porządne OZC i dopilnowanie porządnego wykonania ociepleń. 20 cm na gruncie to bardzo dużo zwłaszcza w porównaniu z 20-25 cm w skosach poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 21.10.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 20 cm na gruncie to bardzo dużo zwłaszcza w porównaniu z 20-25 cm w skosach poddasza. Bardzo dużo - tzn żle? złe proporcje? Jaka rada?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.10.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 20 cm na gruncie to bardzo dużo zwłaszcza w porównaniu z 20-25 cm w skosach poddasza. Bardzo dużo - tzn żle? złe proporcje? Jaka rada? Dzięki. Złe proporcje - rada - skorzystaj z linka, który podałem i zobacz w wynikach którędy będzie uciekać najwięcej ciepła oraz ile daje zwiększanie grubości izolacji na gruncie, skosach itd. a sam będziesz wiedział gdzie warto dołożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 21.10.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) ok,wyszło mi ,że można dać na dach i strop wełny 30cm zamiast 25cm oraz na ściany 25cm styro zamiast 20cm.Wynik:Ile energii potrzeba do ogrzewania4,5kWtakiej maksymalnej mocy źródła ciepła potrzebujesz8 341kWhtyle energii zużyjesz rocznie na ogrzewanie48kWh/m2*rokzużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej BW najmroźniejszy dzień zimy -20,0°C na zewnątrz 4,5kWpotrzebna moc grzewczaW przeciętny dzień zimy 2,0°C na zewnątrz 2,0kWpotrzebna moc grzewcza OZC ? Ile wyjdzie różnicy w profesjonalnym arkuszu? aha...myślę, że izolacja podłogi na gruncie jest ważna w przypadku podłogówki. Edytowane 21 Października 2013 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.10.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witam wszystkich! Dom z poddaszem użytkowym, ok. 150m2. Dom z projektu gotowego, ale będzie docieplony: - w gruncie 20cm styro zamiast 10 - ściany zewn. solbet 24cm + 20cm styro zamiast 15cm - strop nad parterem 8cm styro zamiast 3cm (tutaj kanały PE WM) - strop nad poddaszem użytkowym wełna 25cm wełny zamiast 20cm WM z reku Onyx Dream 200. Podłogówka na całości. Pytanie ogólne: kocioł gazowy kondensacyjny czy właśnie pompa ciepła p-w. CO+CWU Czy aby to kreślić muszę najpierw muszę określić zapotrzebowanie energetyczne? Załóżmy, że wystarczy pompa 7kW lub 9kW... jaka ta pompa? "Markowa" za ok 20.000 czy można zainwestować w coś tańszego mniej znanego niż np. Panasonic czy Atlantic? A może jednak gaz i kocioł kondensacyjny? Pozdrawiam! 3cm styro w stropie pełni funkcję akustyczną, dajesz 8cm bo chcesz kanały WM: słusznie, ale pomyśl czy nie lepiej zrobić strop wylewany i od razu dać do niego kanały? Bo tak sam strop + 8cm styro + posadzka to trochę wyjdzie cm. Na pewno zostaw już w stropie przepusty do rur na etapie produkcji stropu. PC PW 7kw do tego ocieplenia ..MAŁO... 9kW też bez szału na 150m2 na to ocieplenie. Teoretycznie zakręcisz wynik z obecnie planowanym ociepleniem ok 45kWh/m2/rok. Obciążenie koło 5kW CO plus 1kW CWU; na -18 zewnątrz i +20 w środku. A czy czasem nie planujesz grzać +22 lub+23? Wtedy dołóż z 10-15%. Dołóż koniecznie do dachu na 30 lub 35cm wełny. Wtedy posadzka 20cm, solbet 24cm + 20cm i dach 35cm wełny ma dobre proporcje do strat ciepła. Uważaj na okna dachowe: relacja cena/U okna jest porażająco niska a spier... tam ciepła w OZC do cholery. Dołóż też do OZC te 300 czy 350zł a dostaniesz na papierze jaką % przegrodę warto poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.10.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 ok, wyszło mi ,że można dać na dach i strop wełny 30cm zamiast 25cm oraz na ściany 25cm styro zamiast 20cm. Wynik: Ile energii potrzeba do ogrzewania 4,5kW tyle energii zużyjesz rocznie na ogrzewanie 48kWh/m2*rok 4,5kW potrzebna moc grzewcza . no to doradziłem Ci jak kalkulator. Pomyłki mogą być do 1kW, statystycznie. OZC to ledwo 300zł. Warto wydać i mieć spokój przed wyadaniem na PC PW i ocieplenie dziesiątek tysięcy złotyc. BTW jak gaz w granicy to bym szczęścia przy PC PW nie szukał. Ja PC PW vr GAZ wybieram 100% gaz ziemy ale już PC kolektor poziomy wykonany koparką lokalną, z pobliskim hydraulikiem, wprowadzone DZ prosto do domu ma dobry stosunek: cena/jakość/COP/żywotność PC. I tu bym się "szarpnął" na PC poziomą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 21.10.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 BTW jak gaz w granicy to bym szczęścia przy PC PW nie szukał. Ja PC PW vr GAZ wybieram 100% gaz ziemy ale już PC kolektor poziomy wykonany koparką lokalną, z pobliskim hydraulikiem, wprowadzone DZ prosto do domu ma dobry stosunek: cena/jakość/COP/żywotność PC. I tu bym się "szarpnął" na PC poziomą Wybrałeś PC z DZ zamiast gazu? Moja działka nie jest duża, brak miejsca na poziomy kolektor no i cenowo to też najlepiej nie wygląda... Jak będzie w końcu na wsi gaz to pewni ego wybiorę, a jak nie to pompa PW ....tylko właśnie wtedy jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.10.2013 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 a jak nie to pompa PW ....tylko właśnie wtedy jaka? odpowiednia do OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts