Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miloszenko napisał:
To niech sobie kolega wg DTRki pomnożyć energię zuzyta przez COP.

Wystarczy jak odczyta moc brana przez pompe dla A5W30. Bedzie wiedzial, czy urzadzenie dziala w miare poprawnie.

Z drugiej strony, to po pompie PW tez nie ma sie co jakis szalenstw spodziewac, ale te 80kWh w chalupe w tym czasie pewnie "wpompowala". ;)

santosz@wp.pl napisał:
A ja mam pytanie - od dwóch dni zaczynam wygrzewać jastrych - pompa Panasonic 9kW - wczoraj pompa chodziła od 23.00 do 5.00 czyli 6godzin i w tym czasie wzięła 22,8kW prądu - temp na zewnatrz 5st, zadana na wlocie 30 na powrocie 25. Co prawda dom niewygrzany, nieocieplony styropianem, dopiero 60% dachu pokryte wełną no i swieże posadzki ale .....czy to nie zbyt duże zuzycie prądu? Mam taryfę G12 ale czy to normalne aby w takich warunkach pmpa brała aż tyle prądu?

witam

kto montował ci pompę? nie powiedział jaki jest algorytm pracy pompy:jawdrop:?

pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki

po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką

po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa

z algorytmu i twoich ustawień 25'C na powrocie wynika, że razem z pompą załączają ci się grzałki:)

pozdrawiam

Jacekss napisał:
czyli dopiero po osiągnięciu 25C PC pracuje samodzielnie bez grzałek ?

i tak działa każda PC zarówno PW jak i gruntowa ?

no to nie dziwię sie czemu ten SCOP jest faktycznie niższy i to sporo od deklarowanych COP

Gruntowej w to nie mieszaj. Ja nie mam w PCi grzalek (ani na CO ani na karterze). :)

Jacekss napisał:

i tak działa każda PC zarówno PW jak i gruntowa ?

no to nie dziwię sie czemu ten SCOP jest faktycznie niższy i to sporo od deklarowanych COP

Tak, bo PC bez załączonych grzałek nie wie co ma robić. Moja PC jak załączała grzałki to ją chlastałem po DZ i GZ i po roku takiego szkolenia już ją oduczyłem takich zachowań.

Edytowane przez mar1173
literówka

mar1173 napisał:
Tak, bo PC bez załączonych grzałek nie wie co ma robić. Moja PC jak załączała grzałki to ją chlastałem po DZ i GZ i po roku takiego szkolenia już ją oduczyłem takich zachowań.

a co takiego zrobiłeś, w sumie jak dom się grzeje staje to temp posadzki powinna być pow 20C, czy w takim przypadku też grzałka będzie się włączać tak żeby osiągnąć Tzas = 25C ?

Gość Arturo72
  Jacekss napisał:

W przypadku Panasa tak jest,sam miałem podobną sytuację ale u mnie główną przyczyną była instalacja zrobiona na zbyt cienkich rurach co powodowało dlawienie przepływów.Po wymianie problem ustąpił jak ręką odjął i nie stwierdziłem więcej zakaczajacej się grzalki :)

W tym przypadku przyczynę zalaczania się grzalki upatrywalbym także w pierwszym grzaniu wylewki,nagrzanie tylu t betonu do powrotu 25st.C zajmuje dużo czasu.

mar1973 napisał:
witam

kto montował ci pompę? nie powiedział jaki jest algorytm pracy pompy:jawdrop:?

pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki

po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką

po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa

z algorytmu i twoich ustawień 25'C na powrocie wynika, że razem z pompą załączają ci się grzałki:)

pozdrawiam

Witam!

Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Posiadam taką pompę i grzałka nie włączyła mi się ani razu.

Po pierwsze grzałka w Panasonicu podpięta jest pod inny obwód niż cała pompa i żeby stwierdzić jej pracę trzeba zamontować osobny podlicznik.

Po drugie grzałka załączy się jedynie przy zadanej temperaturze zewnętrznej. Ja mam ustawione na -15st, a ustawienie fabryczne jest 0st więc przy +5st nie miała prawa się włączyć.

kolego co wygrzewasz dom sprawdz moje posty z wrzesnia -pażdziernika 2012 to trochę się uspokoisz

jeśli masz to może bujnij temp w domu kominkiem albo kozą-taką za 200zł pozdrawiam

pierwsze 3 dnii listopada to 3,3 kwh doba na cwu

wczoraj z 49 przestawiłem na 48 w komforcie

dziś przy 47 zobacze czy w dalszym ciągu żona dolewa zimnej wody.

Strasznie dużo informacji - skoda ze tak różne - dzis rozmawiałem z instalatorem i potwierdził że jest mozliwosc ze chodziła z grzałką - jutro wyłaczę grzałkę (jest taka możliwość aby wyłaczyc ja bezpiecznikiem w pompie ) wtey zobacze ile wezmie. Poza tym kazał mi zmniejszyć bieg na pompie obiegowej z 2 na 1. Zobaczymy czy to coś da.

Gość Arturo72
  santosz@wp.pl napisał:
Poza tym kazał mi zmniejszyć bieg na pompie obiegowej z 2 na 1. Zobaczymy czy to coś da.

Ja bym zrobił odwrotnie czyli bieg na maksa.

map78 napisał:
Po drugie grzałka załączy się jedynie przy zadanej temperaturze zewnętrznej. Ja mam ustawione na -15st, a ustawienie fabryczne jest 0st więc przy +5st nie miała prawa się włączyć.

Mylisz się,jest tak jak napisał mar1973 czyli włączanie się grzałki zależy także od temperatury powrotu.

W wylewce już wygrzanej,w instalacji z odpowiednimi przepływami te warunki nie będą spełnione i grzałka się nie włączy.

Edytowane przez Arturo72

map78 napisał:
Witam!

Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Posiadam taką pompę i grzałka nie włączyła mi się ani razu.

Po pierwsze grzałka w Panasonicu podpięta jest pod inny obwód niż cała pompa i żeby stwierdzić jej pracę trzeba zamontować osobny podlicznik.

Też mam ustawione na -15st temp zewn załaczająca grzałkę