Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To niech sobie kolega wg DTRki pomnożyć energię zuzyta przez COP.

Wystarczy jak odczyta moc brana przez pompe dla A5W30. Bedzie wiedzial, czy urzadzenie dziala w miare poprawnie.

Z drugiej strony, to po pompie PW tez nie ma sie co jakis szalenstw spodziewac, ale te 80kWh w chalupe w tym czasie pewnie "wpompowala". ;)

A ja mam pytanie - od dwóch dni zaczynam wygrzewać jastrych - pompa Panasonic 9kW - wczoraj pompa chodziła od 23.00 do 5.00 czyli 6godzin i w tym czasie wzięła 22,8kW prądu - temp na zewnatrz 5st, zadana na wlocie 30 na powrocie 25. Co prawda dom niewygrzany, nieocieplony styropianem, dopiero 60% dachu pokryte wełną no i swieże posadzki ale .....czy to nie zbyt duże zuzycie prądu? Mam taryfę G12 ale czy to normalne aby w takich warunkach pmpa brała aż tyle prądu?

witam

kto montował ci pompę? nie powiedział jaki jest algorytm pracy pompy:jawdrop:?

pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki

po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką

po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa

z algorytmu i twoich ustawień 25'C na powrocie wynika, że razem z pompą załączają ci się grzałki:)

pozdrawiam

czyli dopiero po osiągnięciu 25C PC pracuje samodzielnie bez grzałek ?

i tak działa każda PC zarówno PW jak i gruntowa ?

no to nie dziwię sie czemu ten SCOP jest faktycznie niższy i to sporo od deklarowanych COP

Gruntowej w to nie mieszaj. Ja nie mam w PCi grzalek (ani na CO ani na karterze). :)

i tak działa każda PC zarówno PW jak i gruntowa ?

no to nie dziwię sie czemu ten SCOP jest faktycznie niższy i to sporo od deklarowanych COP

Tak, bo PC bez załączonych grzałek nie wie co ma robić. Moja PC jak załączała grzałki to ją chlastałem po DZ i GZ i po roku takiego szkolenia już ją oduczyłem takich zachowań.

Edytowane przez mar1173
literówka

Tak, bo PC bez załączonych grzałek nie wie co ma robić. Moja PC jak załączała grzałki to ją chlastałem po DZ i GZ i po roku takiego szkolenia już ją oduczyłem takich zachowań.

a co takiego zrobiłeś, w sumie jak dom się grzeje staje to temp posadzki powinna być pow 20C, czy w takim przypadku też grzałka będzie się włączać tak żeby osiągnąć Tzas = 25C ?

Gość Arturo72

W przypadku Panasa tak jest,sam miałem podobną sytuację ale u mnie główną przyczyną była instalacja zrobiona na zbyt cienkich rurach co powodowało dlawienie przepływów.Po wymianie problem ustąpił jak ręką odjął i nie stwierdziłem więcej zakaczajacej się grzalki :)

W tym przypadku przyczynę zalaczania się grzalki upatrywalbym także w pierwszym grzaniu wylewki,nagrzanie tylu t betonu do powrotu 25st.C zajmuje dużo czasu.

witam

kto montował ci pompę? nie powiedział jaki jest algorytm pracy pompy:jawdrop:?

pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki

po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką

po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa

z algorytmu i twoich ustawień 25'C na powrocie wynika, że razem z pompą załączają ci się grzałki:)

pozdrawiam

Witam!

Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Posiadam taką pompę i grzałka nie włączyła mi się ani razu.

Po pierwsze grzałka w Panasonicu podpięta jest pod inny obwód niż cała pompa i żeby stwierdzić jej pracę trzeba zamontować osobny podlicznik.

Po drugie grzałka załączy się jedynie przy zadanej temperaturze zewnętrznej. Ja mam ustawione na -15st, a ustawienie fabryczne jest 0st więc przy +5st nie miała prawa się włączyć.

kolego co wygrzewasz dom sprawdz moje posty z wrzesnia -pażdziernika 2012 to trochę się uspokoisz

jeśli masz to może bujnij temp w domu kominkiem albo kozą-taką za 200zł pozdrawiam

pierwsze 3 dnii listopada to 3,3 kwh doba na cwu

wczoraj z 49 przestawiłem na 48 w komforcie

dziś przy 47 zobacze czy w dalszym ciągu żona dolewa zimnej wody.

Strasznie dużo informacji - skoda ze tak różne - dzis rozmawiałem z instalatorem i potwierdził że jest mozliwosc ze chodziła z grzałką - jutro wyłaczę grzałkę (jest taka możliwość aby wyłaczyc ja bezpiecznikiem w pompie ) wtey zobacze ile wezmie. Poza tym kazał mi zmniejszyć bieg na pompie obiegowej z 2 na 1. Zobaczymy czy to coś da.

Gość Arturo72
Poza tym kazał mi zmniejszyć bieg na pompie obiegowej z 2 na 1. Zobaczymy czy to coś da.

Ja bym zrobił odwrotnie czyli bieg na maksa.

Po drugie grzałka załączy się jedynie przy zadanej temperaturze zewnętrznej. Ja mam ustawione na -15st, a ustawienie fabryczne jest 0st więc przy +5st nie miała prawa się włączyć.

Mylisz się,jest tak jak napisał mar1973 czyli włączanie się grzałki zależy także od temperatury powrotu.

W wylewce już wygrzanej,w instalacji z odpowiednimi przepływami te warunki nie będą spełnione i grzałka się nie włączy.

Edytowane przez Arturo72

Witam!

Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Posiadam taką pompę i grzałka nie włączyła mi się ani razu.

Po pierwsze grzałka w Panasonicu podpięta jest pod inny obwód niż cała pompa i żeby stwierdzić jej pracę trzeba zamontować osobny podlicznik.

Też mam ustawione na -15st temp zewn załaczająca grzałkę