miloszenko 03.11.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tylko, ze koledze chodzi nie o cipelo dostarczone, a o energie elektryczna pobrana w tym czasie przez urzadzenie. O te 3,8kW (jak sadze). To niech sobie kolega wg DTRki pomnożyć energię zuzyta przez COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 To niech sobie kolega wg DTRki pomnożyć energię zuzyta przez COP. Wystarczy jak odczyta moc brana przez pompe dla A5W30. Bedzie wiedzial, czy urzadzenie dziala w miare poprawnie. Z drugiej strony, to po pompie PW tez nie ma sie co jakis szalenstw spodziewac, ale te 80kWh w chalupe w tym czasie pewnie "wpompowala". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.11.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jeżeli to T-CAP to wzięła zdecydowanie za dużo. U mnie przy takich parametrach pobiera nie całe 2kWh, więc nie sądzę aby nawet zwykła aquarea pobrała 2x więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Z tego co piszecie, to cos faktycznie ta jego pompka za mocno kreci licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 04.11.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Z tego co piszecie, to cos faktycznie ta jego pompka za mocno kreci licznikiem. A przypadkiem grzałka mu się nie włączyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 04.11.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 A ja mam pytanie - od dwóch dni zaczynam wygrzewać jastrych - pompa Panasonic 9kW - wczoraj pompa chodziła od 23.00 do 5.00 czyli 6godzin i w tym czasie wzięła 22,8kW prądu - temp na zewnatrz 5st, zadana na wlocie 30 na powrocie 25. Co prawda dom niewygrzany, nieocieplony styropianem, dopiero 60% dachu pokryte wełną no i swieże posadzki ale .....czy to nie zbyt duże zuzycie prądu? Mam taryfę G12 ale czy to normalne aby w takich warunkach pmpa brała aż tyle prądu? witam kto montował ci pompę? nie powiedział jaki jest algorytm pracy pompy:jawdrop:? pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa z algorytmu i twoich ustawień 25'C na powrocie wynika, że razem z pompą załączają ci się grzałki:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.11.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 czyli dopiero po osiągnięciu 25C PC pracuje samodzielnie bez grzałek ?i tak działa każda PC zarówno PW jak i gruntowa ?no to nie dziwię sie czemu ten SCOP jest faktycznie niższy i to sporo od deklarowanych COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 czyli dopiero po osiągnięciu 25C PC pracuje samodzielnie bez grzałek ? i tak działa każda PC zarówno PW jak i gruntowa ? no to nie dziwię sie czemu ten SCOP jest faktycznie niższy i to sporo od deklarowanych COP Gruntowej w to nie mieszaj. Ja nie mam w PCi grzalek (ani na CO ani na karterze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 04.11.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) czyli dopiero po osiągnięciu 25C PC pracuje samodzielnie bez grzałek ? i tak działa każda PC zarówno PW jak i gruntowa ? no to nie dziwię sie czemu ten SCOP jest faktycznie niższy i to sporo od deklarowanych COP Tak, bo PC bez załączonych grzałek nie wie co ma robić. Moja PC jak załączała grzałki to ją chlastałem po DZ i GZ i po roku takiego szkolenia już ją oduczyłem takich zachowań. Edytowane 4 Listopada 2013 przez mar1173 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.11.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Gruntowej w to nie mieszaj. Ja nie mam w PCi grzalek (ani na CO ani na karterze). To, że ich nie ma nie znaczy, że będzie właściwie działać z t skraplania poniżej np 20C. Tu grzałki nie są wadą, tylko zaletą, bo poszerzaja zakres pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.11.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Tak, bo PC bez załączonych grzałek nie wie co ma robić. Moja PC jak załączała grzałki to ją chlastałem po DZ i GZ i po roku takiego szkolenia już ją oduczyłem takich zachowań. a co takiego zrobiłeś, w sumie jak dom się grzeje staje to temp posadzki powinna być pow 20C, czy w takim przypadku też grzałka będzie się włączać tak żeby osiągnąć Tzas = 25C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.11.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 czyli dopiero po osiągnięciu 25C PC pracuje samodzielnie bez grzałek ? W przypadku Panasa tak jest,sam miałem podobną sytuację ale u mnie główną przyczyną była instalacja zrobiona na zbyt cienkich rurach co powodowało dlawienie przepływów.Po wymianie problem ustąpił jak ręką odjął i nie stwierdziłem więcej zakaczajacej się grzalki W tym przypadku przyczynę zalaczania się grzalki upatrywalbym także w pierwszym grzaniu wylewki,nagrzanie tylu t betonu do powrotu 25st.C zajmuje dużo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 04.11.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 a co takiego zrobiłeś, w sumie jak dom się grzeje staje to temp posadzki powinna być pow 20C, czy w takim przypadku też grzałka będzie się włączać tak żeby osiągnąć Tzas = 25C ? Sorry, to był żart. Nie mam grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 To, że ich nie ma nie znaczy, że będzie właściwie działać z t skraplania poniżej np 20C. Tu grzałki nie są wadą, tylko zaletą, bo poszerzaja zakres pracy pompy. Nie mam tak niskich temperatur na skraplaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.11.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 witam kto montował ci pompę? nie powiedział jaki jest algorytm pracy pompy:jawdrop:? pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa z algorytmu i twoich ustawień 25'C na powrocie wynika, że razem z pompą załączają ci się grzałki:) pozdrawiam Witam! Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Posiadam taką pompę i grzałka nie włączyła mi się ani razu. Po pierwsze grzałka w Panasonicu podpięta jest pod inny obwód niż cała pompa i żeby stwierdzić jej pracę trzeba zamontować osobny podlicznik. Po drugie grzałka załączy się jedynie przy zadanej temperaturze zewnętrznej. Ja mam ustawione na -15st, a ustawienie fabryczne jest 0st więc przy +5st nie miała prawa się włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.11.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 kolego co wygrzewasz dom sprawdz moje posty z wrzesnia -pażdziernika 2012 to trochę się uspokoiszjeśli masz to może bujnij temp w domu kominkiem albo kozą-taką za 200zł pozdrawiam pierwsze 3 dnii listopada to 3,3 kwh doba na cwuwczoraj z 49 przestawiłem na 48 w komforcie dziś przy 47 zobacze czy w dalszym ciągu żona dolewa zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Strasznie dużo informacji - skoda ze tak różne - dzis rozmawiałem z instalatorem i potwierdził że jest mozliwosc ze chodziła z grzałką - jutro wyłaczę grzałkę (jest taka możliwość aby wyłaczyc ja bezpiecznikiem w pompie ) wtey zobacze ile wezmie. Poza tym kazał mi zmniejszyć bieg na pompie obiegowej z 2 na 1. Zobaczymy czy to coś da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.11.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Poza tym kazał mi zmniejszyć bieg na pompie obiegowej z 2 na 1. Zobaczymy czy to coś da. Ja bym zrobił odwrotnie czyli bieg na maksa. Po drugie grzałka załączy się jedynie przy zadanej temperaturze zewnętrznej. Ja mam ustawione na -15st, a ustawienie fabryczne jest 0st więc przy +5st nie miała prawa się włączyć. Mylisz się,jest tak jak napisał mar1973 czyli włączanie się grzałki zależy także od temperatury powrotu. W wylewce już wygrzanej,w instalacji z odpowiednimi przepływami te warunki nie będą spełnione i grzałka się nie włączy. Edytowane 4 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.11.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam! Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Posiadam taką pompę i grzałka nie włączyła mi się ani razu. Po pierwsze grzałka w Panasonicu podpięta jest pod inny obwód niż cała pompa i żeby stwierdzić jej pracę trzeba zamontować osobny podlicznik. Po drugie grzałka załączy się jedynie przy zadanej temperaturze zewnętrznej. Ja mam ustawione na -15st, a ustawienie fabryczne jest 0st więc przy +5st nie miała prawa się włączyć. Też mam ustawione na -15st temp zewn załaczająca grzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.11.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Arturo a dlaczego na maksa? U mnie po 15-20 min od właczenia pompy pokazuje ona temp zasilania 30st - co oznacza ze 120l wody w układzie podgrzewa o około 18st w 20min a to chyba nie jest normalne - stad zasugerował zmniejszenie biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts