Neron79 06.11.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Przedziwny sposób wpięcia wykonany na rurze 125 mm. [ATTACH=CONFIG]200398[/ATTACH] Wielka fuszerka. Jak najdalej od takich instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.11.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 santosz 1. nie kręć biegami bo to nie ma nic wspólnego z błędem i bezpiecznikiem. 2. nie słuchaj pyxisa bo on nic poza swoją on-off''ową gruntówką nie widzi. Inverter ma łagodny rozruch i nie ma potrzeby stosować zabezpieczenia C, a grzałka ma mieć B, bo ma wywalić natychmiast 3. pompa, jedna i druga grzałka, mają mieć OSOBNE zabezpieczenia 4. jak wywala bezpiecznik to: a - jest wadliwy b - jest za mały - sprawdź jaki zaleca producent c - jest dobry i zadziałał jak miał zadziałać, tylko pompa ma nienormalny pobór (trzeba pomierzyć i sprawdzić dlaczego ma nienormatywny pobór) 5. jak wywala H70 tzn. że masz brak zasilania grzałki albo rozwarte zabezpieczenie czyli przegrzanie - sprawdź jedno i drugie i będziesz wiedział czy zadziałało tak jak miało zadziałać. pzdr Ad.1 - to wiem, chciałem tylko sprawdzić czy na I biegu pompa obiegowa da radę Ad.2 - po rozmowie z elektrykiem to tez juz wiem - dzieki Pyxis ale w tym wypadku zbezpieczenie C to niedobry wybór Ad.3 - Pompa ma bezpiecznik przy różnicowce - a grzałki w środku pompy Ad. 4 - był za mały - grzałka chodziła normalnie ale w momencie grzania ona i pompa pobierały razem średnio 28,1A i przy dłuższym grzaniu działało zabezpieczenie termiczne i wywalało Ad.5 - H70 wywaliło raz jak odłączyłem zasilanie grzałki ręcznie i uruchomiłem pompę bez podłączonej grzałki. Dzięki za zainteresowanie problemem - dziś elektryk wymienił zabezpieczenie na B25 - pompa chodzi bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 w momencie grzania ona i pompa pobierały razem średnio 28,1A i przy dłuższym grzaniu działało zabezpieczenie termiczne i wywalało Matko jedyna, to urzadzenie jednofazowe jest?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.11.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 tak, jednofazowe. W ciągu godziny jak działa grzałka pobiera średnio 4,3-4,5kW. Dane z podlicznika elektronicznego zamontowanego do pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.11.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie jest tak żle - 8godzin w nocy plus 2 w dzień to 10godzin = 45KW x 0,3gr = 13zł dzień czyli 390/mies - x 6mcy sezonu = daje 2400 w przybliżeniu w sytuacji kiedy - dom niecieplony - brak styropianu, wełna jeszcze nie ukończone układanie, posadzki mokre maja dopiero 3tyg - a w domu wilgotność 99% a pompa wspomaga się grzałką. Myślę że bedzie dużo lepiej......chyba..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 06.11.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie jest tak żle - 8godzin w nocy plus 2 w dzień to 10godzin = 45KW x 0,3gr = 13zł dzień czyli 390/mies - x 6mcy sezonu = daje 2400 w przybliżeniu w sytuacji kiedy - dom niecieplony - brak styropianu, wełna jeszcze nie ukończone układanie, posadzki mokre maja dopiero 3tyg - a w domu wilgotność 99% a pompa wspomaga się grzałką. Myślę że bedzie dużo lepiej......chyba..... witam grzałki - jak na powrocie będzie 18'C - przestaną się załączać przecież jak będziesz miaszkał i grzał to powrót nie bedzie niższy niż dajmy na to 20'C u większości użytkowników prawie nigdy się nie załącza no chyba, że jak ty zaczynasz grzać jak temperatura domu i c.o. grubo poniżej 10'C algorytm pracy pompy: pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa powodzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.11.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 witam grzałki - jak na powrocie będzie 18'C - przestaną się załączać przecież jak będziesz miaszkał i grzał to powrót nie bedzie niższy niż dajmy na to 20'C u większości użytkowników prawie nigdy się nie załącza no chyba, że jak ty zaczynasz grzać jak temperatura domu i c.o. grubo poniżej 10'C algorytm pracy pompy: powodzenia pozdrawiam A skąd masz ten algorytm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 tak, jednofazowe. W ciągu godziny jak działa grzałka pobiera średnio 4,3-4,5kW. Dane z podlicznika elektronicznego zamontowanego do pompy To skad nagle bral sie pobor 6,5kW i wywalka zabezpieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Myślę że bedzie dużo lepiej......chyba..... Nie ma nawet o czym gadac. Teraz to z tego co piszesz, to suszenie jest a nie grzanie. Normalny rachunek bedziesz mial pewnie za CO w sezonie ponizej 1 tys zl (grzejac tanim pradem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.11.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Może przewód 3 x 1mm2 do gniazda położony? ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 07.11.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Może przewód 3 x 1mm2 do gniazda położony? ; ) Wszystkie 3x2,5 - sam układałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 07.11.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 To skad nagle bral sie pobor 6,5kW i wywalka zabezpieczenia? nigdzie nie pisałem o takim poborze prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 07.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Nie ma nawet o czym gadac. Teraz to z tego co piszesz, to suszenie jest a nie grzanie. Normalny rachunek bedziesz mial pewnie za CO w sezonie ponizej 1 tys zl (grzejac tanim pradem). Asolt wyliczał mi przy ozc - koszt ogrzewania i cwu na 1600zł ale nie wiem czy liczył w taryfie G11 czy G12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 nigdzie nie pisałem o takim poborze prądu. Ja pisze o mocy pobieranej. Prad wlasnie taki podales: w momencie grzania ona i pompa pobierały razem średnio 28,1A i przy dłuższym grzaniu działało zabezpieczenie termiczne i wywalało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.11.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 A skąd masz ten algorytm? witam z Panasonica a coś się nie zgadza? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Asolt wyliczał mi przy ozc - koszt ogrzewania i cwu na 1600zł ale nie wiem czy liczył w taryfie G11 czy G12 Raczej nie za 31gr/kWh. Zreszta dopytaj go ile bedziesz placil grzejac w tanim pradzie i Twojej cenie kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 07.11.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Dziwne licznik pokazywał 28,1A a pobór prądu na 4,6kW w danej chwili. A co do ogrzewania - najgorsze ze styro na ściany dopiero na wiosne - wiec te zime troche bulnę na grzanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.11.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Dziwne licznik pokazywał 28,1A a pobór prądu na 4,6kW w danej chwili. Pewnie moc wyswietlana na liczniku to moc czynna (dzielona przez pierwiastek z 2 w stosunku do max pradu). Ja nie jestem elektrykiem, wiec to tylko moje przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.11.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Chyba że pod obciążeniem występuje drastyczny spadek napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 14.11.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam, dom mam w budowie, drzwi zewn. prowizorka, bez parapetów, ocieplony do połowy etc.. użytkuję t-cap'a 9kw od ok. 1,5 mca. Chodziła ok. aż do minionego weekendu, gdy ktoś przypadkowo odłączył sterownik pokojowy Auraton z prądu i PC nie pracowała przez ok 4 dni. W tym czasie podłoga zdążyła się wychłodzić (dom się dopiero wygrzewa) i PC nie chce teraz wejść w tryb ciągły: startuje z zasilaniem podłogi o temp. wnętrza (czyli ok. 13stopni), podbija temperaturę do ok 18-20 (zadana 35) dość szybko (parę minut), następnie tak pracuje ok. pól godziny, po czym wyłącza się agregat na zewnątrz, na sterowniku zapala się lampka Heater (grzałka), temperatura zasilania spada znów do tych 13-14 i tak sobie stoi - wie ktoś czemu spada a nie pozostaje na tym samym poziomie próbując podciągnąć do góry grzałką ?(a grzałka prąd ciągnie, co widzę na liczniku..), więc wyłączyłem to dziś w diabły na weekend wstawię 2 kozy - rozpalę celem podbicia temperatury (mam nadzieję) posadzki, i po paru godzinach spróbuję zastartować PC (może pomoże?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts