Vld 14.11.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Pozamykaj część obwodów podłogówki, np te najdłuższe zostawiając krótkie i ew drabinki. W miarę podnoszenia temp powrotu powoli otwieraj kolejne obwody, aż wygrzejesz całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.11.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam, dom mam w budowie, drzwi zewn. prowizorka, bez parapetów, ocieplony do połowy etc.. użytkuję t-cap'a 9kw od ok. 1,5 mca. Chodziła ok. aż do minionego weekendu, gdy ktoś przypadkowo odłączył sterownik pokojowy Auraton z prądu i PC nie pracowała przez ok 4 dni. W tym czasie podłoga zdążyła się wychłodzić (dom się dopiero wygrzewa) i PC nie chce teraz wejść w tryb ciągły: startuje z zasilaniem podłogi o temp. wnętrza (czyli ok. 13stopni), podbija temperaturę do ok 18-20 (zadana 35) dość szybko (parę minut), następnie tak pracuje ok. pól godziny, po czym wyłącza się agregat na zewnątrz, na sterowniku zapala się lampka Heater (grzałka), temperatura zasilania spada znów do tych 13-14 i tak sobie stoi - wie ktoś czemu spada a nie pozostaje na tym samym poziomie próbując podciągnąć do góry grzałką ?(a grzałka prąd ciągnie, co widzę na liczniku..), więc wyłączyłem to dziś w diabły na weekend wstawię 2 kozy - rozpalę celem podbicia temperatury (mam nadzieję) posadzki, i po paru godzinach spróbuję zastartować PC (może pomoże?) witam zrób tak jak pisze VLD jak nie chcesz by pracowały grzałki uruchamiaj wszystko stopniowo klika stron wczesniej już podawałem algorytm pracy tej pompy: pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 14.11.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Vld, Mar, dzięki za podpowiedzi - tak też jutro zrobię z obwodami Mar - jeśli chodzi o algorytm pracy PC to już się podpierałem wczoraj Twoimi wpisami i rozumiem, że PC nie chce "zaskoczyć", bo podłoga za zimna, tylko dziwi mnie dlaczego, gdy zasilanie ma tą temperaturę ca.20 C i po około pół godzinie wyłączy się sprężarka (bo powrót <18C) i włączy się Heater to temp zasilania spada sobie aż do temp pomieszczenia. Nie powinno być tak, że ok wyłączy się sprężarka ale temp. poozostaje 20C i dalej w górę próbuje ją ciągnąć grzałka ? Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.11.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Vld, Mar, dzięki za podpowiedzi - tak też jutro zrobię z obwodami Mar - jeśli chodzi o algorytm pracy PC to już się podpierałem wczoraj Twoimi wpisami i rozumiem, że PC nie chce "zaskoczyć", bo podłoga za zimna, tylko dziwi mnie dlaczego, gdy zasilanie ma tą temperaturę ca.20 C i po około pół godzinie wyłączy się sprężarka (bo powrót <18C) i włączy się Heater to temp zasilania spada sobie aż do temp pomieszczenia. Nie powinno być tak, że ok wyłączy się sprężarka ale temp. poozostaje 20C i dalej w górę próbuje ją ciągnąć grzałka ? Artur Hej, standardowo w T-cap'ie jest grzałka 3kW, a w Twoim przypadku (dom w budowie, duża powierzchnia) ta grzałka nie daje rady i temp spada. Możesz albo wymienić grzałkę (max chyba 9kW) albo tak jak koledzy wcześniej pisali pozakręcać pętle i wygrzewać je po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 14.11.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 ok koledzy, tak zrobię i będę informował o postępach (mam nadzieję, że będą ) jak nie da rady to jest jeszcze opcja kominka z płaszczem celem wygrzania podłogi (wszelkie wyprowadzenia są zrobione), tyle że moją ostatnią decyzją był jednak kominek dekoracyjny, bo oferta na kominek z PW z montażem zbiła mnie z nóg (ale o tym napiszę w innym wątku), tym bardziej że będzie używany raczej okazjonalnie pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 14.11.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 witam zrób tak jak pisze VLD jak nie chcesz by pracowały grzałki uruchamiaj wszystko stopniowo klika stron wczesniej już podawałem algorytm pracy tej pompy: pozdrawiam to wszystkie panasonici maja taki sam algorytm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 14.11.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 to wszystkie panasonici maja taki sam algorytm? witam czy wszystkie nie wiem ale wiem, że Daikiny mają podobnie, i inne pompy też w gruntowych jest podobnie - jak ktoś ma grzałki załączone - tak samo to się odbywa to wynika z niskiej temperarury skraplania - z paramtrów gazu, który uzyty jest w pompach ciepła po prostu fizyka wczesniej już o tym pisaliśmy m.in. VLD w poście 12646: To, że ich (grzałek w pompach gruntowych) nie ma nie znaczy, że będzie właściwie działać z t skraplania poniżej np 20C. Tu grzałki nie są wadą, tylko zaletą, bo poszerzaja zakres pracy pompy. jak uruchamiam pompy powietrzne i gruntowe w takich temperaturach jak obecnie, czy jeszcze "gorzej" w zimie, gdy temperatury wody w instalacji mają klika stopni, grzałki niestety pracują pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 14.11.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 no niestety nie można od tej strony, mogę zadać na zasilaniu 50, 60C, to nie ma znaczenia, po około 30-40 min pracy PC sprawdza temp. powrotu i gdy jest <18C wyłącza sprężarkę i włącza grzałkę... sposobem na to jest: siedzieć na budowie 24h i przy każdym wyłączeniu sprężarki wyłączyć PC i po chwili włączyć znów (ponownie wystartuje sprężarka, grzałka się nie załączy), no ale nie mieszkam na budowie jutro przetestuję wyłączenie obwodów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.11.2013 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Hm... nie znam sie nie wiem... PC nie sprzedaje ani nie instaluje... grzalek nie mam... Ale gdyby tak zadac wyzsza temp na zasilaniu to nie "ominie" sie problemu w miare szybko za niskich temp i grzania grzalkami... Gorszy COP to chyba i tak lepiej niz czysta grzalka. Teraz mam 2*C na zewnatrz... 46*C na zasilaniu 38*C powrot... ( LT powinno miec mniejsza dT ) Bo tu mowa o "wygrzaniu" domu... tak? LT bez problemu odda np. 35-40*... to powrot chyba nie bedzie na tyle niski aby grzalki sie zalanczaly? Nie mozna tego wyregulowac od tej strony? No nie chciałem tego pisać, ale u mnie instalator dokładnie tak zrobił, że ustawił temp na maxa i kazał tak grzać przez całą dobę żeby się "wygrzało" a dopiero potem regulować. Tylko, że ja mam ogrzewanie mieszane i na rurze od podłogówki jest zawór dławiący, który nie wpuści więcej niż 42st, a u kolegi jak ma 100% podłogówki może takiego zabezpieczenia nie być i te 55st poszłoby w podłogę. Ale jakie byłyby tego skutki uboczne to już nie wiem:D bo popękana posadzka to na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 15.11.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Niestety ale nowy dom i niewygrzana posadzka. Ciepło "znika" w betonie. Widzę po tym jak grzejemy i czasami pompa stwierdzi, że brak zapotrzebowania i się wyłącza, temperatura szybko spada. Dom jest jeszcze mokry. A taki w budowie to w ogóle. Trzeba ciągle grzać. Ale kolega musi pokonać tą temperaturę graniczną... potem będzie ok. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 15.11.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 No nie chciałem tego pisać, ale u mnie instalator dokładnie tak zrobił, że ustawił temp na maxa i kazał tak grzać przez całą dobę żeby się "wygrzało" a dopiero potem regulować. Tylko, że ja mam ogrzewanie mieszane i na rurze od podłogówki jest zawór dławiący, który nie wpuści więcej niż 42st, a u kolegi jak ma 100% podłogówki może takiego zabezpieczenia nie być i te 55st poszłoby w podłogę. Ale jakie byłyby tego skutki uboczne to już nie wiem:D bo popękana posadzka to na pewno. A to dziwne - w moim projekcie Asolt w dziale wygrzewania wrecz nakazał w 4,5 i 6 dniu wygrzewania utrzymywać maksymalną temperaturę 55st C. To można dać takie zasilanie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 15.11.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 witam czy wszystkie nie wiem ale wiem, że Daikiny mają podobnie, i inne pompy też w gruntowych jest podobnie - jak ktoś ma grzałki załączone - tak samo to się odbywa to wynika z niskiej temperarury skraplania - z paramtrów gazu, który uzyty jest w pompach ciepła po prostu fizyka wczesniej już o tym pisaliśmy m.in. VLD w poście 12646: jak uruchamiam pompy powietrzne i gruntowe w takich temperaturach jak obecnie, czy jeszcze "gorzej" w zimie, gdy temperatury wody w instalacji mają klika stopni, grzałki niestety pracują pozdrawiam To nie rozumiem - nie masz pewności że wszystkie panasy tak mają ale każdemu dajesz ten sam algorytm - tu koledze co ma TCapa a parę postów wyżej mnie chociaż ja mam zwykłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.11.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 To nie rozumiem - nie masz pewności że wszystkie panasy tak mają ale każdemu dajesz ten sam algorytm - tu koledze co ma TCapa a parę postów wyżej mnie chociaż ja mam zwykłego. witam z informacji, które uzyskałem w Panasonicu pompy T-cup i F tak mają nie wiem czy np. HT taki algorytm mają, bo ich nie montuję, nie znam panasonic ma b. wiele pomp, czy wczesniejsze pompy miały-mają podobny algorytm pracy nie wiem poza tym Panasonic ma pewnie (?) na świecie ma większe portfolio, nie wiem nie znam, a ty znasz? rozumiem, że Twoja pompa pracuje inaczej - grzałka załączała-załącza się inaczej? podziel się informacjami, będę mądrzejszy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.11.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Niektórym po prostu nie warto pomagać, bo później można żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 rano wyłączyłem całą górę podłogówki, a na dole zostawiłem kilka obwodów włączonych i zobaczymy... historia u mnie wyglądała tak, aby co nieco rozjaśnić nt. wygrzewania posadzki: PC została włączona na początku października (było dość ciepło, mam duże przeszklenia i podłogi od słońca szybko łapały ciepło) bez współpracy ze sterownikiem pokojowym i cały czas miała dążyć do temp. zasilania 35C i tak przez tydzień następnie włączyłem sterownik pokojowy, zadałem 20C i sobie chodziła bez problemu przez miesiąc, aż przed długim weekendem ktoś (jakiś pracownik? nie wiem), wyłączył sterownik pokojowy (może potrzebne mu gniazdko) i nie załączył z powrotem 4 dni PC nie chodziła, na zewnątrz już dość chłodno, podłogi szybko się wyziębiły i teraz jest jak jest, PC nie chce wejść w tryb automatu (bez grzałki) Zasilanie po ok. 30 minutach osiąga 20C, PC sprawdza, że powrót jest za niski i wyłącza sprężarkę a włącza grzałkę 3KW, która nie uciągnie 230m2 zimnych podłóg tak jak pisałem wcześniej (za poradą kolegów z forum), wyłączyłem kilka obwodów podłogówki i będę czekał pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 15.11.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 witam czy wszystkie nie wiem ale wiem, że Daikiny mają podobnie............. Tak się składa, że Altherma Daikina ma zupełnie niepodobnie. (Oczywiście można powiedzieć, że wszystkie pompy ciepła są do siebie podobne) Altherma wejdzie w tryb PC (bez żadnych grzałek) jeśli na powrocie temp. przekroczy 18 stopni, a nastawa jest od 25 wzwyż. Tak więc do 25 na powrocie jest jeszcze bardzo daleko. I to ją odróżnia od konkurencji. Jest to szczególnie ważne w ciepłych domach, z małym zapotrzebowaniem, gdzie praca 25/20 czy 28/23 (powrót poniżej 25) jest wystarczająca. Przy takich temperaturach mamy wtedy wysokie sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Jaka temp masz zadana na wyjsciu... jaka tenmp masz na powrocie? zadaną ustawiłem 35C, a na powrocie nie wiem, Panasonic nie pokazuje tej wartości, pokazuje temp. zasilania, as koro ta jest 20C, to zakładam że powrót jest <18C pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 następnie włączyłem sterownik pokojowy, zadałem 20C i sobie chodziła bez problemu przez miesiąc, aż przed długim weekendem ktoś (jakiś pracownik? nie wiem), wyłączył sterownik pokojowy (może potrzebne mu gniazdko) i nie załączył z powrotem 4 dni PC nie chodziła, na zewnątrz już dość chłodno, podłogi szybko się wyziębiły i teraz jest jak jest, PC nie chce wejść w tryb automatu (bez grzałki) pozdrawiam Hej, Napisz jeszcze co zrobiłeś z tym sterownikiem pokojowym? Odłączony, załączony z powrotem? Bo jak na wyświetlaczu hydroboxu masz napis REMOTE i próbujesz sterować ręcznie to raczej nie pójdzie:) Spróbuj zresetować pompę do ustawień fabrycznych, ustaw temp 40-45st i spróbuj wtedy, bo skoro działało to przez dwa miesiące to i teraz powinno. W październiku też nie było zbyt ciepło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 włączyłem sterownik do gniazdka i PC współpracuje ze sterownikiem (czyli ma osiągnąć 20C w pomieszczeniu), nie steruję teraz ręcznie jutro będzie hydraulik i posprawdza przepływy w podłogówce (może w czasie tego przestoju coś się zadziało?) mam jeszcze pomysł (jak nie zadziała z wyłączaniem obiegów podłogówki), aby przełączyć PC z trybu HEAT na tryb TANK i spróbować nagrzać zasobnik wody, jeśli to pójdzie, znaczy że PC ok. i problem leży po stronie zimnej podłogi lub rozregulowanych lub zapowietrzonych (choć nie wyskoczył błąd na sterowniku, więc raczej odpada) obwodów pozdrawiam ps. dziś przywiozłem na budowę 2 kozy (piecyki), jakby co, będę przez weekend wygrzewał dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.11.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tak się składa, że Altherma Daikina ma zupełnie niepodobnie. (Oczywiście można powiedzieć, że wszystkie pompy ciepła są do siebie podobne) Altherma wejdzie w tryb PC (bez żadnych grzałek) jeśli na powrocie temp. przekroczy 18 stopni, a nastawa jest od 25 wzwyż. Tak więc do 25 na powrocie jest jeszcze bardzo daleko. I to ją odróżnia od konkurencji. Jest to szczególnie ważne w ciepłych domach, z małym zapotrzebowaniem, gdzie praca 25/20 czy 28/23 (powrót poniżej 25) jest wystarczająca. Przy takich temperaturach mamy wtedy wysokie sprawności. witam masz całkowitą rację podobieństwo tyczy się załączania grzałek przy temepraturach powrotu poniżej 18'C- o tym myślałem i pisałem gdyby tylko ceny pomp Daikina było "trochę" niższe ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts