kitesurf 29.01.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Czy pompa powietrze - woda może stać od strony północnej budynku? Czy to ma jakiekolwiek znaczenie po której stronie świata jest zainstalowana? Czy może wisieć na ścianie, czy raczej powinna stać na stojaku?. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.01.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Zapomniałeś dodać jak i gdzie ją kupiłeś, a to wiele wyjaśni;) Bez zbędnych ceregieli,w sklepie internetowym z 23% VAT-em : http://www.luxmart.pl/Atlantic_ALFEA_S_8_POMPA_CIEPLA_POWIETRZE_WODA-6922.html Oczywiście u instalatora,który chce sprzedać a nie rzucać ofertą z 8% VAT będzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.01.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Tak ?? Powyższy post na temat Daikina/Fujitsu...przez rok czasu staniał o min.8tys.zł...za dwa lata o ile stanieje ??? za dwa lata, będą dawać za darmo i na raty, a za cztery lata, producenci będą dopłacać kupującym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 dlatego ja piszę że moja cena to nie jest super okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.01.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) za dwa lata, będą dawać za darmo i na raty, a za cztery lata, producenci będą dopłacać kupującym, Powyższy sklep dopłaca do zakupu ? Nie sądzę Skąd tak duże zróżnicowanie cen ? A PC powietrzne to ciekawa alternatywa nawet jako wspomaganie dla istniejących systemów. Może pojawić się popyt Zgadza się ale nie stawiałbym na popyt drogich pomp,jak dowalą wyższe ceny gazu,prądu,węgla to ludzie będą brali tanie pompy ciepła,nie sądzisz chyba,że do starego domu ktoś wsadzi pompę za 25 czy 30tys.zł ? Na allegro jest tego mnóstwo np.12kW za 8tys.zł i tego typu pompy będą bardzo sprzedawalne choćby do wspomagania grzania.Starych domów jest zdecydowanie więcej niż nowych. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A jak wygląda sterownie taką pompą? Chodzi mi o to, że chcę grzać w taniej taryfie i zastosować płytę akumulacyjną. Rozumiem, że nie ma z tym problemu, żeby pompa działała tylko w taniej taryfie? Ja wygląda sprawność takich pomp jak na zewnątrz jest tak jak teraz? Czy pompa wchodzi w drogą taryfę? Może ktoś kto ma taką pompę się wypowie? Jaki COP w takich temp. może mieć pompa P/W? I czy do ogrzania CWU wystarczy nocna taryfa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 dobrze że teraz mróz jest bo to urealni koszty grzania powietrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BTM 29.01.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 alfea s 8 nie jest dobrym przykładem na budowanie ceny bo składa się z jedn. zewn. AOYA24LALL która jest b. popularna i b. tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 29.01.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A jak wygląda sterownie taką pompą? Chodzi mi o to, że chcę grzać w taniej taryfie i zastosować płytę akumulacyjną. Rozumiem, że nie ma z tym problemu, żeby pompa działała tylko w taniej taryfie? Ja wygląda sprawność takich pomp jak na zewnątrz jest tak jak teraz? Czy pompa wchodzi w drogą taryfę? Może ktoś kto ma taką pompę się wypowie? Jaki COP w takich temp. może mieć pompa P/W? I czy do ogrzania CWU wystarczy nocna taryfa? Myślę, że przy pompach ciepła P/W trzeba by troszkę zweryfikować pogląd odnośnie stref czasowych ich działania. Ja osobiście nie mam pompy, choć się mocno nad nią zastanawiam, ale mając na uwadze jej sposób działania dochodzę do wniosku, że optymalny zakres czasowy jej działania to godziny w trakcie dnia tj 9:00 - 16:00 (w okresie zimowym, w okresach letnich i przejściowych czas działania z najwyższym COP będzie dłuższy). Wobec powyższego uruchamianie pompy w czasie taniej taryfy by zakumulować wytworzone ciepło jest nie do końca przeze mnie zrozumiały. Wtedy mamy niższą cenę ale także i niższy COP (różnica może dochodzić do 1,5-2). Dlatego stawiam tezę, że może się okazać, że przy pracy w taryfie G11 w optymalnych warunkach z wysokim COP osiągniemy wynika taki sam albo lepszy. Oczywiście akumulowanie energii ma sens w jednym jak i w drugim przypadku. Oczywiście są tu tylko moje przemyślenia nie poparte rzeczowymi obliczeniami. "Można je kopiować i upowszechniać bez odgraniczeń zgodnie z ACTA":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitesurf 29.01.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 No własnie - to jest ciekawy wątek odnośnie pompy P/W, a taryf tańszych i droższych. Może ktoś, kto użytkuje się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 29.01.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 czy podczas odszranianie grzałka jest załączona? Może masz już wersję z rurkami gorącego gazu w dolnej części?Nie grzałki nie załączają się podczas odszraniania, prawie wcale się nie załączają pomimo niedowymiarowania pompy PC kupiłem w grudniu więc mam chyba w miarę nowy model Pompa cyrkulacyjna jest głośna i bierze dużo prądu.Wrtoo wymienić na energooszczędnąNadużycie, pompę (obiegową) słychać tylko jak w domu jest bardzo cicho, wyłączone wszystkie inne urządzenia itp. itd. Chociaż faktycznie gdyby hydrobox był powieszony np. w salonie to by przeszkadzał ten dźwięk. Z tego co mówił mi instalator to Daikin zmieni w połowie roku pompy na jakieś inne elektroniczne. Teoretycznie mógłbym też sobie wymienić ten element, ale już się przyzwyczaiłem do tego "hałasu" Odnośnie dużego zużycia prądu pompy cyrkulacyjnej to się nie wypowiadam, z tego co pamiętam na drugim biegu jest to ok 80w czy to dużo niech każdy sobie sam odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.01.2012 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Czy pompa powietrze - woda może stać od strony północnej budynku? Czy to ma jakiekolwiek znaczenie po której stronie świata jest zainstalowana? Czy może wisieć na ścianie, czy raczej powinna stać na stojaku?. Michał strona jest dowolna bez znaczenia. może wisieć ale wtedy słychać drgania /Lepiej na stojaku 0,5 metra od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.01.2012 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nie grzałki nie załączają się podczas odszraniania, prawie wcale się nie załączają pomimo niedowymiarowania pompy PC kupiłem w grudniu więc mam chyba w miarę nowy model Nadużycie, pompę (obiegową) słychać tylko jak w domu jest bardzo cicho, wyłączone wszystkie inne urządzenia itp. itd. Chociaż faktycznie gdyby hydrobox był powieszony np. w salonie to by przeszkadzał ten dźwięk. Z tego co mówił mi instalator to Daikin zmieni w połowie roku pompy na jakieś inne elektroniczne. Teoretycznie mógłbym też sobie wymienić ten element, ale już się przyzwyczaiłem do tego "hałasu" Odnośnie dużego zużycia prądu pompy cyrkulacyjnej to się nie wypowiadam, z tego co pamiętam na drugim biegu jest to ok 80w czy to dużo niech każdy sobie sam odpowie A jaki masz model ,bo ja wiszącą.W tej stojącej jest lepsza pompa to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 29.01.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 To tyle samo wyjdzie Tobie atlantic a szczerze mówiąc wolę atlantica miki121, ja już mam PC Daikina i mnie już wyszło Atlantica mógłbym w tej kwocie kupić o wyższej mocy, ale wybrałem Daikina 8,4kW i nie żałuję Piszę jako użytkownik, a nie instalator Każdy wybiera to co mu pasuje i nikogo nie przekonuję na siłę do althermy, ale sam początkowo rozważałem wybór pomiędzy zubadanem, a atlanticiem dlatego przypominam, że jest taki producent, który sprzedaje w PL PC-PW od 2007 roku U mnie w okolicy jest kilka pracujacych daikinów, a atlantica ani jednego, między innymi dlatego wybrałem althermę. Dobry instalator to połowa sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.01.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 miki121, ja już mam PC Daikina i mnie już wyszło Atlantica mógłbym w tej kwocie kupić o wyższej mocy, ale wybrałem Daikina 8,4kW i nie żałuję Piszę jako użytkownik, a nie instalator Każdy wybiera to co mu pasuje i nikogo nie przekonuję na siłę do althermy, ale sam początkowo rozważałem wybór pomiędzy zubadanem, a atlanticiem dlatego przypominam, że jest taki producent, który sprzedaje w PL PC-PW od 2007 roku U mnie w okolicy jest kilka pracujacych daikinów, a atlantica ani jednego, między innymi dlatego wybrałem althermę. Dobry instalator to połowa sukcesu Ja mam niestety sporo złych odczuć co do daikin-a. Co prawda były to pompy sprzedane na samym początku ich bytności na rynku więc można powiedzieć że do końca dopracowane to one nie były... Jeżeli chodzi o Zubka z ME to super sprzęt ale jest jedno duże ale - cena. Z tego co widziałem to w ostatnim cenniku ME nawet ich nie ma w ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 29.01.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A jaki masz model ,bo ja wiszącą.W tej stojącej jest lepsza pompa to prawdaTeż mam wiszącą Hydobox na ścianie w piwnicy. W tych stojących są trochę inne rozwiązania, ale to ma sens IMO tylko jak ktoś ma mały dom i potrzebuje postawić PC np. w przedpokoju. W takiej sytuacji warto wydać kilka tysi więcej i mieć ładne, cichsze urządzenie W katalogu mam napisane, że pompa ma przewód gorącego gazu na tacy ociekowej, ale szczerze to nie rozmawiałem chyba z instalatorem o tym jak to działa. Najważniejsze, że pomimo niedowymiarowania PC grzałki przy temp zew -15 załączają się sporadycznie tzn ok. 2kW na dobę. Wg symulacji PC miała działać do - 9,6st bez wspomagania grzałkami i ten parametr został spełniony czyli inwestor jest zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 29.01.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ja mam niestety sporo złych odczuć co do daikin-a. Co prawda były to pompy sprzedane na samym początku ich bytności na rynku więc można powiedzieć że do końca dopracowane to one nie były...miki121, te odczucia to na jakiej podstawie? Zabrzmiało to tak jakbyś miał z nimi wcześniej do czynienia. Mój instalator też mówił, że na początku było trochę baboli zrobionych głównie przez zły dobór urządzeń albo spapraną instalację, ale Daikin wysyłał później na swój koszt serwis do poprawy takich instalacji. Mój instalator jeździł na takie akcje i stąd ta wiedza/informacja. Daikin podobno sprzedaje bardzo dużo PC-PW na zachodzie i w PL też jest na rynku od 2007 roku. Jedno jest pewne, że ich urządzenia ciągle ewoluują widać to chociażby po symbolach urządzeń i różnicach w instrukcjach Dla ciekawskich na jednostce zew. mam napisane Made in Czech Republic, Daikin to japońska firma, a europejski główny oddział jest w Belgii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.01.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 miki121, te odczucia to na jakiej podstawie? Zabrzmiało to tak jakbyś miał z nimi wcześniej do czynienia. Mój instalator też mówił, że na początku było trochę baboli zrobionych głównie przez zły dobór urządzeń albo spapraną instalację, ale Daikin wysyłał później na swój koszt serwis do poprawy takich instalacji. Mój instalator jeździł na takie akcje i stąd ta wiedza/informacja. Daikin podobno sprzedaje bardzo dużo PC-PW na zachodzie i w PL też jest na rynku od 2007 roku. Jedno jest pewne, że ich urządzenia ciągle ewoluują widać to chociażby po symbolach urządzeń i różnicach w instrukcjach Dla ciekawskich na jednostce zew. mam napisane Made in Czech Republic, Daikin to japońska firma, a europejski główny oddział jest w Belgii. Właśnie z tych pierwszych baboli Atlantic też sprzedaje się jak ciepła bółeczka Hdroboxy są robione w europie a reszta gdzieś dalek Jednostka zewnętrzna to nić innego jak Waterstage Fujitsu Problem polega tylko na tym żę mimo Waterstage a Atlantic to te samo urządzenie to cena różni się u dystrybutorów.. A idąc dalej to bawi mnie też obecna sytuacja w Daikinie Firma można by powiedzieć najlepszej jakości produktów będące liderem w dziale klimatyzacji, chłodnictwa wchodzi w dział techniki grzewczej.. Najpierw pompy ciepła, potem solary a już za chwilę będziemy mieli kotły gazowe w ich ofercie... Trochę mnie to dziw a już łączenie pompy ciepła powietrznej z solarem to lekka przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
primi 29.01.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Właśnie z tych pierwszych baboli Aaa, teraz rozumiem Atlantic też sprzedaje się jak ciepła bółeczka Odnośnie sprzedaży atlantica to imo mają lepszy marketing niż daikin. Hdroboxy są robione w europie a reszta gdzieś dalek W CZ to moja jedn zew była wyprodukowana, a hydrobox to nawet nie sprawdzałem, ale to i tak ma mniejsze znaczenie podałem tylko info dla tropicieli Chrl A idąc dalej to bawi mnie też obecna sytuacja w Daikinie Firma można by powiedzieć najlepszej jakości produktów będące liderem w dziale klimatyzacji, chłodnictwa wchodzi w dział techniki grzewczej..IMO normalka, takie mamy czasy, że się szuka nowych rynków, PC PW są coraz bardziej popularne w EU to się za nie wzięli, wystarczy popatrzeć na tendencje rynku niemieckiego łączenie pompy ciepła powietrznej z solarem to lekka przesada z tym się zgodzę w 100%, bez sensu takie połączenie. Jedyne co mi przychodzi na myśl to spełnienie jakiś wyśrubowanych norm emisji spalin na zachodzie. Podobno mamy z autami, gdzie producenci paliwożernych, nieekologicznych silników muszą rezygnować z niektórych modeli albo wprowadzają dodatkowe "ekologiczne" modele, żeby średnia się zgadzała. Być może tak jest i w tym wypadku, ale to tylko moje, niczym nie poparte domysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.01.2012 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Wychodzi na to ,że Daikin to cały CzeskiA atlantic Francusko,niemiecko ,chński (jednostka zewnetrzna ma tabliczkę ,że Dortmund ale jak sie dalej zagląda to widać robaczki:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts