map78 15.11.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 ps. dziś przywiozłem na budowę 2 kozy (piecyki), jakby co, będę przez weekend wygrzewał dom Tak zrób! Bo mi się wydaje, że w obecnych warunkach jakie posiadasz ta pompa jest za słaba żeby nagrzać w domu do 20st. Jak zakończysz budowę, wygrzejesz mury i się wprowadzisz to powinna być w sam raz, ale do tego czasu musisz jej pomóc:D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tak zrób! Bo mi się wydaje, że w obecnych warunkach jakie posiadasz ta pompa jest za słaba żeby nagrzać w domu do 20st. Jak zakończysz budowę, wygrzejesz mury i się wprowadzisz to powinna być w sam raz, ale do tego czasu musisz jej pomóc:D Pozdrawiam Najlepiej, jak by to bylo dzialanie wspolne. Grzac pompa a dogrzewac kozami. Samo okresowe przepalenie w kozach tez niewiele wniesie do temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Najlepiej, jak by to bylo dzialanie wspolne. Grzac pompa a dogrzewac kozami. Samo okresowe przepalenie w kozach tez niewiele wniesie do temperatury w domu. jasne, że bedę grzał PC, tyle że najpierw muszę tak wygrzać posadzki, aby temp. powrotu przekroczyła magiczną granicę poniżej której wyłącza się sprężarka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Najlepiej, jak by to bylo dzialanie wspolne. Grzac pompa a dogrzewac kozami. Samo okresowe przepalenie w kozach tez niewiele wniesie do temperatury w domu. No jak najbardziej razem:yes: Taka dywersyfikacja musi przynieść pożądane efekty:D Ale ja bym na jego miejscu odłączył w cholerę ten sterownik pokojowy bo on na razie niczemu nie służy i grzał 24h w automacie wysoką temperaturą zanim podłoga nie chwyci temperatury. W sterowanie można się bawić jak parametry domu są już stabilne, a teraz to tylko płacić i płakać i grzać oczywiście:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.11.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 włączyłem sterownik do gniazdka i PC współpracuje ze sterownikiem (czyli ma osiągnąć 20C w pomieszczeniu), nie steruję teraz ręcznie jutro będzie hydraulik i posprawdza przepływy w podłogówce (może w czasie tego przestoju coś się zadziało?) mam jeszcze pomysł (jak nie zadziała z wyłączaniem obiegów podłogówki), aby przełączyć PC z trybu HEAT na tryb TANK i spróbować nagrzać zasobnik wody, jeśli to pójdzie, znaczy że PC ok. i problem leży po stronie zimnej podłogi lub rozregulowanych lub zapowietrzonych (choć nie wyskoczył błąd na sterowniku, więc raczej odpada) obwodów pozdrawiam ps. dziś przywiozłem na budowę 2 kozy (piecyki), jakby co, będę przez weekend wygrzewał dom witam po przełączeniu z trybu TANK (grzanie zasobnika) na tryb HEAT (grzanie c.o.) sytuacja się nie zmieni, wyłączy się pompa jak na powrocie nie bedzie 18'C zrób tak jak pisze VLD: Pozamykaj część obwodów podłogówki, np te najdłuższe zostawiając krótkie i ew drabinki. W miarę podnoszenia temp powrotu powoli otwieraj kolejne obwody, aż wygrzejesz całość. ja tak robię uruchamiając pomy u klientów w takich okresach jak teraz i jeszcze chłodniejszych (no oczywiście we współpracy z klientem, bo nie siedzę u niego przez kilka dni) nawet jak nagrzejesz powietrze w pomieszczeniach to poniżej 18'C na powrocie pompa się wyłączy jak nie masz zamontowanego kup sobie termometr przylgowy z opaską i go zamontuj na rurze powrotnej do pompy - zaizoluj miejsce przylegania termometru do rury powodzenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.11.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 jak masz kozy to rób jak pyxis mówi - bujaj temp. kozą jeśli masz. pyxis kiedyś pytałeś się jak szacuje roczne zużycie cwuwidzę że 9 miesięcy marzec-listopad opędzluje na 900kwh i to z małym zapasem nawet [pewnie 95% to tanszy prąd]grudzień, styczen, luty szacuje na 200kwh miesięcznie[czyli prawie 7kwh doba]razem wyjdzie na rok 1500 kwh cwu przy 6 m3 wody na cały dom miesięcznie.może coś zaoszczędzimy jak uruchomimy zmywarkę.z grzaniem domu czekam na tanszą taryfę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.11.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 no ten pomysł z odkręcaniem pętli jest dziecinnie rewelacyjny-b.dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 czyli faktycznie wyłączyć połączenie z zewnętrznym termostatem i przejść na sterowanie ręczne, może tak zrobię, zadam 35-50C? i niech próbuje dociągnąć zostawię włączony obwód w jednym pomieszczeniu i jak PC nię będzie załączać grzałki będę włączał pojedynczo kolejne obwody pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 zostawię włączony obwód w jednym pomieszczeniu i jak PC nię będzie załączać grzałki będę włączał pojedynczo kolejne obwody pozdrawiam Dokładnie tak robiłem u siebie Przy okazji T-CAP pokazuje temp.powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Dokładnie tak robiłem u siebie Przy okazji T-CAP pokazuje temp.powrotu. podpowiedz kolego, gdzie to mogę zobaczyć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 podpowiedz kolego, gdzie to mogę zobaczyć pozdrawiam Trzymasz przez kilka sekund check,tam także masz kilka innych wyświetlanych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 15.11.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 witam "SPRAWDZANIE STANU SYSTEMU 1. Aby włączyć tryb sprawdzania stanu systemu „STATUS” (stan), naciśnij na 5 sekund przycisk . 2. Aby sprawdzić temperaturę wody na wlocie, temperaturę w zasobniku, częstotliwość pracy sprężarki oraz historię ewentualnych usterek, naciskaj przyciski lub . • Aby wyłączyć tryb sprawdzania stanu systemu, naciśnij przycisk . • Po włączeniu trybu sprawdzania stanu systemu włącza się sygnalizacja „STATUS” (stan). • Trybu sprawdzania stanu nie można włączyć, jeżeli włączona jest lampka sygnalizacja „SETTING” (ustawienia)." pozdrawiam podpowiedz kolego, gdzie to mogę zobaczyć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Trzymasz przez kilka sekund check,tam także masz kilka innych wyświetlanych parametrów. wg. instrukcji mogę tam sprawdzić: - temperaturę wody na wlocie - temperaturę w zasobniku - częstotliwość pracy sprężarki - historię ewentualnych usterek ale jak będę na budowie to sprawdzę ps. teraz dostałem informację od pracowników, że pompa wyświetliła błąd H62 (zapowietrzenie układu bodajże), kazałem wyłączyć i poczeka sobie do jutra na hydraulika pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 wg. instrukcji mogę tam sprawdzić: - temperaturę wody na wlocie - temperaturę w zasobniku - częstotliwość pracy sprężarki - historię ewentualnych usterek ale jak będę na budowie to sprawdzę pozdrawiam Temperaturę zasilania mam wyswietlaną na bieżąco a powrotu po wcisnieciu tego przycisku.Reszta się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Dokładnie tak robiłem u siebie Przy okazji T-CAP pokazuje temp.powrotu. nie wyskakiwał Ci błąd przepływu H62? przy taki działaniu ja rano zamknąłem obwody na górze, na dole zostawiłem kilka włączonych (na oko 80m2) i wyskoczył błąd pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 nie wyskakiwał Ci błąd przepływu H62? przy taki działaniu ja rano zamknąłem obwody na górze, na dole zostawiłem kilka włączonych (na oko 80m2) i wyskoczył błąd pozdrawiam Z moim błędem h62 to była historia Przerabialem całe zasilanie na większą średnicę rurek gdyż w pierwszej wersji miałem za cienkie i za słaby przepływ,także wygrzewalem bez czujnika przepływu i nie wiem czy taki błąd wyskakiwalby przy odpowiednim przekroju rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 nie wyskakiwał Ci błąd przepływu H62? przy taki działaniu ja rano zamknąłem obwody na górze, na dole zostawiłem kilka włączonych (na oko 80m2) i wyskoczył błąd pozdrawiam Mi wyskakiwał kilka razy zaraz po uruchomieniu. Musisz odpowietrzyć wszystkie elementy instalacji i wyczyścić filtry i będzie ok. Jak zamknąłeś tyle obwodów to możesz też zmniejszyć bieg na pompie obiegowej, chociaż nie wydaje mi się żeby to było przyczyną tego błędu - raczej powietrze lub zapchane filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.11.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Mi wyskakiwał kilka razy zaraz po uruchomieniu. Musisz odpowietrzyć wszystkie elementy instalacji i wyczyścić filtry i będzie ok. Jak zamknąłeś tyle obwodów to możesz też zmniejszyć bieg na pompie obiegowej, chociaż nie wydaje mi się żeby to było przyczyną tego błędu - raczej powietrze lub zapchane filtry. mogę prosić o krótką instrukcję odpowietrzenia, czy też było już opisywane na forum pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 mogę prosić o krótką instrukcję odpowietrzenia, czy też było już opisywane na forum pozdrawiam 1. Odkręcasz wszystkie odpowietrzniki (pamiętaj o tym na pompie z prawej na górze) 2. Uruchamiasz pompę, chwilę czekasz aż się rozkręci 3. Bierzesz śrubokręt i odpowietrzasz pompę obiegową aż poleci sama woda 4. Odkręcasz zaworki na króćcach zasilania i powrotu hydroboxu aż poleci woda To samo musisz wykonać jak przełączysz na Tank bo tam z pewnością też jest powietrze. Pamiętaj aby ciśnienie na głównym wskaźniku hydroboksu nie zeszło poniżej 0,6 - jak coś to dopuść trochę wody Nie zrażaj się jak za pierwszym razem nie odniesiesz sukcesu - jak masz dużo powietrza to proces ten musisz powtórzyć Pamiętaj też o filtrach na rurach - na pewno masz taki filtr skośny na rurze od powrotu - lubi się zapchać - odkręć i porządnie wyczyść a potem odpowietrzaj i powinno być ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.11.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Jeszcze mi się przypomniało, że ten odpowietrznik w hydroboxie ma funkcję "szybkiego odpowietrzenia" - odkręcasz zaworek i kręcisz górną częścią odpowietrznika w prawo aż przestanie syczeć. Dzięki tej wiedzy może trochę czasu zaoszczędzisz przy odpowietrzaniu:D:D Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts