Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
gdy zamykam obwody, tak że otwartych zostaje się <130m2, wyskakuje H62

pozdrawiam

Specjalnie dzisiaj sprawdziłem jak to się ma teraz z h62 przy zostawionej tylko jednej pętli do grzania i też po 10 minutach wywala błąd także jest to normalne.

Odkręcaj po kolei po jednej pętli aż przestanie wywalać błąd czyli przepływ będzie na tyle duży,że nie wywali i grzej.Wg mnie to jedyne wyjście.

Gość Arturo72
dzięki, tak zrobię

a jak nic nie pomoże to do wiosny przetrwam paląc w jakiś piecach :)

ewentualnie zamontuję ten nieszczęsny kominek z PW (ale tam mam obawy jak poradzić sobie z nadmiarem mocy, bo bufora nie planuję, ale to też na inny wątek..)

pozdrawiam

Dasz radę,prędzej czy później zaskoczy,potrzeba tylko czasu :)

Mi przy wygrzewaniu posadzki/płyty połknęło 400kWh,częściowo z grzałką.

jasne, że bedę grzał PC, tyle że najpierw muszę tak wygrzać posadzki, aby temp. powrotu przekroczyła magiczną granicę poniżej której wyłącza się sprężarka

pozdrawiam

Napiszę Ci jak u mnie przebiegało uruchamianie PC (też już było chłodno - koniec października 2010) wraz z rozgrzewaniem podłogi.

Może się przyda.

Serwis jak uruchamiał PC, to wyglądało to tak: najpierw PC zagrzała wodę w zasobniku cwu, a następnie po kolei uruchamiali

poszczególne pętle ogrzewania podłogowego wspomagając powrót do PC wodą z zasobnika cwu.

W tym celu zdjęli siłownik z zaworu 3-drogowego (tego, który rozdziela przepływ na co i cwu),

następnie odkręcili 1 pętle ogrzewania podłogowego (wszystkie inne zakręcone)

i na rękę przekręcili zawór 3-drogowy, w taki sposób, że cały czas strumienie wody z co i cwu częściowo mieszały się,

dzięki temu na powrocie PC zawsze było powyżej 18°C (nie pracowała grzałka) i przepływ był odpowiedni (nie wyrzucało błędu o za małym przepływie).

Z biegiem czasu włączali kolejne pętle.

I tak gdzieś po 2,5godz. ustawili pracę PC w automat, założyli siłownik na zawór 3-drogowy, omówili regulator i pojechali.

Dasz radę,prędzej czy później zaskoczy,potrzeba tylko czasu :)

Mi przy wygrzewaniu posadzki/płyty połknęło 400kWh,częściowo z grzałką.

no właśnie "częściowo z grzałką", gdyby tak u mnie było to machnąłbym ręką - tak musi być przy wygrzewaniu

tyle, że u mnie jest taki problem, że po pół godzinie pracy działa już TYLKO grzałka :), i raczej 3KW grzałka nie poradzi sobie aby doprowadzić posadzkę do takiej temperatury, żeby załączyła się sprężarka (ta grzałka też może sobie co jakiś czas chodzić, ale niech ta sprężarka też chodzi..)

a co do 400kWh na wygrzanie, to mi podczas 3 dni (kiedy nie wiedziałem, że coś jest nie tak a nie było mnie na budowie) zjadło 200kWh (chodziła sama grzałka - pewnie non stop) :) - całe szczęście, że nie mam już taryfy budowlanej...

no ale będę próbował, a jak się nie da to się nie da, jeszcze się nie wprowadzam, będę musiał tylko pilnować, żeby woda nie zamarzła :)

pozdrawiam

Napiszę Ci jak u mnie przebiegało uruchamianie PC (też już było chłodno - koniec października 2010) wraz z rozgrzewaniem podłogi...

dzięki, rewelacja ! mam nadzieję, że przy Panasonicu też zadziała (nie ma jakiś zabezpieczeń, czy też nie zacznie wywalać jakiś kodów błędów)

to rozwinięcie wcześniejszych pomysłów kolegów z forum o otwieraniu pętli po kolei, tyle że zostałem zblokowany błędem przepływu

bankowo jutro wypróbuję

2 dni i tyle pomocnych rad - dzięki !

pozdrawiam

Może spróbuj ustawić pracę pompy PC tak jak Ci opisałem zrobił u mnie serwis - z podmieszaniem ciepłej wody z zasobnika CWU.

Dzięki temu będziesz miał zagwarantowany powrót na wyższym poziomie (bez pracy grzałki) niż bezpośrednio z podłogi.

Zostaw to tak długo, dopóki nie wygrzeją się podłogi.

Chyba warto spróbować.

Witam,

dom mam w budowie, drzwi zewn. prowizorka, bez parapetów, ocieplony do połowy etc..

użytkuję t-cap'a 9kw od ok. 1,5 mca. Chodziła ok. aż do minionego weekendu, gdy ktoś przypadkowo odłączył sterownik pokojowy Auraton z prądu i PC nie pracowała przez ok 4 dni. W tym czasie podłoga zdążyła się wychłodzić (dom się dopiero wygrzewa) i PC nie chce teraz wejść w tryb ciągły...

Tak na marginesie widzę, że PC-PW masz raczej niedomiarowaną: 9,0kW na 230m2.

Nie wiem jakie jest OZC.

Próbujesz grzać nią akurat jak jest już zimno, a dom w budowie, niewygrzany, wilgotny, nieszczelny, niedocieplony.

Zapotrzebowanie może być przy domu w tym stanie nawet 2, 3 krotnie większe niż OZC z projektu.

Stąd te problemy z działaniem PC.

Sądzę, że Sama PC nie da rady, będzie musiała pracować łącznie z grzałką, a i tak może być mało.

Gość Arturo72
Tak na marginesie widzę, że PC-PW masz raczej niedomiarowaną: 9,0kW na 230m2.

Nie wiem jakie jest OZC.

Pod tym względem bym się nie obawiał,r2req ma fajny dom a T-CAP do -15st.C zachowuje swoje parametry czyli dalej ma 9kW mocy grzewczej a sądzę,że jego dom przy -20st.C potrzebuje 6-7kW.

Edytowane przez Arturo72

ozc mam 8,4, PC 9kw powinna wystarczyć, jak nie da rady to pomyślę o jakimś wspomaganiu

tej zimy wystarczy +15 albo i nawet mniej w pomieszczeniach

zobaczymy...

jeszcze raz dzięki za rady

pozdrawiam

edycja: to ozc było liczone przy trochę mniejszym ociepleniu ścian, stropu i innych oknach - PC 9kw powinno dać radę, mam nadzieję

Edytowane przez r2req

i raczej 3KW grzałka nie poradzi sobie aby doprowadzić posadzkę do takiej temperatury, żeby załączyła się sprężarka (ta grzałka też może sobie co jakiś czas chodzić, ale niech ta sprężarka też chodzi..)

Jak zaczalem grzac mokra budowe (przelom pazdziernika i listopada byly tynki + posadzki) to po wlaczeniu mojej PCi ktora wtedy pompowala w podlogi z 16kW bylem prawie pewny, ze cos jest zepsute i pompa pracuje tylko na malej czesci swojej mocy nominalnej. Dopiro jak przyobserwowalem jak na leb na szyje leci temperatura DZ to sobie uswiadomilem, ile energii potrzeba, zeby odparowac wilgoc technologiczna nagromadzona w scianach i posadzkach. :)

Grzalem pompa monitorujac stale temperature DZ i ostro dopalalem koza. Poskutkowalo. Udalo sie doleciec do 18-19*C wewnatrz (a mialem juz drzwi zew i ocieplenie).

Zwróć uwagę na taką sprawę.

... tej zimy wystarczy +15 albo i nawet mniej w pomieszczeniach

zobaczymy...

mar1973 pisał, że ta PC-PW musi mieć na powrocie 25°C, żeby pracowała bez grzałek.

Jeśli w domu ma być 15°C, to podłoga będzie miał tylko kilka stopni wyżej niż temp. wewnątrz domu, czyli powrót do PC

będzie zawsze poniżej 25°C i grzałka będzie też pracowała.

Musiałbyś mieć w domu temp. wyższą na tyle (powyżej 20°C), żeby temp. podłogi i dalej powrót do PC był co najmniej 25°C.

W związku z tym w domu musi być dużo cieplej (powyżej 20°C), żeby spełnić ten warunek.

Ja pierwszej zimy podczas prac wykończeniowych utrzymywałem w domu ok. 18°C.

Altherma pracuje bez grzałek przy powrocie powyżej 18°C.

mar1973 pisał, że ta PC-PW musi mieć na powrocie 25°C, żeby pracowała bez grzałek.

Jeśli w domu ma być 15°C, to podłoga będzie miał tylko kilka stopni wyżej niż temp. wewnątrz domu, czyli powrót do PC

Musiałbyś mieć w domu temp. wyższą na tyle (powyżej 20°C), żeby temp. podłogi i dalej powrót do PC był co najmniej 25°C.

W związku z tym w domu musi być dużo cieplej (powyżej 20°C), żeby spełnić ten warunek.

Jeżeli instalacja jest zrobiona niezgodnie z wymaganiami P (brak bufora lub co najmniej sprzęgła) to tak będzie

witam

ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby grzałkę wyłączyć-odpiąc, bedzie tak samo grzać jak Altherma

granicą jest 18'C dla Althermy i Daikina

u kilku klientów dla ich "spokojnego snu" - grzałka to największe zło:) - grzałka jest wyłączona, jeżeli się w domu mieszka, utrzymuje temperaturę powyżej 20'C to grzałka nieużyteczna

potrzebna jest w przypadku rozrochu w "niskich" temperaturach - początki zawsze najbardziej denerwujące, licznik gazu, czy prądu kręci się b. szybko

każdemu klientowi z "nowym" domem mówię o czajniku z 1 literm wody i grzaniu jej, aż się zagotuje - to trwa powiedzmy 5minut, a później pytam ile trzeba czekać, żeby cała woda wyparowała

wg mnie wtedy klienci sobie uświadamiają ile energii trzeba wpompować do nowego "świerzego" domu

pozdrawiam