Kristof_30 23.11.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Województwo zachodniopomorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Witam, mam pytanie czy zostawić ogrzewanie włączone non sto jak nie przebywam na budowie przez tydzień, pompa ciepła TCAP9 panasonic do ogrzewania 90m2 wszystko w podłogówce, dom ociepleny 15 cm styro i siatka z klejem ściany 24 cm poroterm. witam czy masz zamontowane sprzęgło, bufor? jaką temperaturę chcesz utrzymywać w budynku? kiedy się będziesz wprowadzał? docelowo będziesz grzał tylko 90m2? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 23.11.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Mam zamontowane sprzęgło, zbiornik na wodę mam 250 l, chce utrzymać 21 stopni, chce się wprowadzić jak najszybciej za jakieś 2 miesiące, tak będę grzał tylko 90m2 domu parterowego, bo wraz z garażem i nie ocieplona kotłownią w garażu to 107 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 23.11.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Chyba muszę grzać non stop bo widzę ze na ścianie prysznicowej skrapla się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.11.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Mam zamontowane sprzęgło, zbiornik na wodę mam 250 l, chce utrzymać 21 stopni, chce się wprowadzić jak najszybciej za jakieś 2 miesiące, tak będę grzał tylko 90m2 domu parterowego, bo wraz z garażem i nie ocieplona kotłownią w garażu to 107 m2. witam proponuję grzać w domu jeżeli wyłaczasz pompę to po włączeniu załaczają się grzałki i one windują zużycie pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki po osiągniu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa poza tym większe zużycie związane jest z wygrzewaniem domu jeżeli masz wentylację mechaniczną uruchom ją, powoli zaczniesz pozbywać się wilgoci z murów trochę dużą pompę dobrał ktoś do Twojego małego domku - jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 23.11.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Sam taka wybrałem bo nie chciałem mieć problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 23.11.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Nie wiem jakie mam zapotrzebowanie na ciepło, ale bardzo dziękuję że zainteresowałeś się moim przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 23.11.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 I żadnych sugestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.11.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 I żadnych sugestii. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 23.11.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Nie wiem co oznacza ? a tobie bardzo dziękuję jak już wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 24.11.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 to mam dać 18cm pomiędzy krokwie (grubszej nie można), drugą warstwę min 12cm? Znalazłem ursa - http://www.ursa.pl/pl-pl/produkty/welna-mineralna-ursa-glasswool/mata-izolacyjna-ursa-df-32-platinum/Strony/informacje.aspx Rockwool zalec 3-6 cm szczeliny pomiędzy wełną, a deskowaniem. Z innych źrodeł wiem że 3 cm to faktycznie minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 CO MAM ZROBIĆ ŻEBY podgrzewanie cwu nigdy się nie włączało w drogim prądzie300 litr zasob 3 osob rodzinakomfortiwa 46 stopobniz 27 stop wieczorem troche dogrzewa do tych 27choć woda i tak jest cieplejszaumiejscowienie czujników w bojlerze do dup....?aha pompa ma pompkę willo dość mocnA- 1 bieg 84 w 2- 110wmam ustawioną na 1 żeby w domu było cicho[pompa za działówką]czy te energooszczedne willo będą cichsze2 bieg przydałby się żeby pompa nie taktowała i łatwiej możnaby ystawić przepływy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.11.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 A w ktorym miejscu masz czujnik? Jesli masz ustawione 27*C to wnioskuje, ze gdzies na dole zasobnika. Jesli masz miejsce to przenies go na gore. To bardziej miarodajne, bo temperatura tam jest blizsza tej, ktora jest faktycznie pobierana z zasobnika. Moze wtedy nie bedzie zalaczania w taniej.Oczywiscie temperatury CWU do ustawienia od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Na 1/3 wysokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 HE HE CHODZI O SAM FAKT- troche hipolekówek może mieć wtedy racje] przy gruntowych to oczywiscie to nie tak żle tej 22 chciałbym uniknąć obecnie przy 23 w domu to co i cwu 8-8,5 kwh bez kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 a jakie godziny proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ja grzeję od 0300 do 0400 do 45st - żona bierze prysznic ok 0700 - mówi, że woda jest gorąca. Potem drugi raz od 1400 do 1500 do 50 st. I np teraz po kąpieli małego dziecka i prysznicu 9 letniej córki woda ma 38st (godz 2055) więc jeszcze dla mnie starczy bo u góry zbiornika jest znacznie cieplejsza. Dodatkowo od godz 0630 do 2300 pracuje cały czas cyrkulacja cwu w cyklu 15min on/15min off. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 dzieki za info a cos o pompce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.11.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Panowie, chocbym nie wiem jak chcial to 643 stron nie przeczytam... Szkoda wzroku, tym bardziej ze tylko 1 oko sie zdrowe ostalo... Zatem do rzeczy. Zastanawiamy sie intensywnie czy zamiast podlaczac gaz i kupowac kociol nie zrezygnowac z gazu na rzecz powietrznej pompy ciepla. Jesli podliczyc koszty (wszytskie) zwiazane z gazem to pewnie wyjdzie podobnie biorac pod uwage ze pompe moge podlaczyc sam a za gaz bede musial placic... Koszty robocizny na chwile jednak pominmy. Nasz dom to 156 m2 powierzchni calkowitej i 395 m3 kubatury. Podlogowka wyliczona i zaprojektowana przez ASOLTa w calym domu. Obciazenie cieplne budynku 5308W, calkowity bilans mocy na potrzeby CWU i CO 5,9kW, dom w II strefie klimatycznej (powiat Poznanski). Na obecna chwile nie mamy PnB przylacza gazowego ani zadnych innych formalnosci z tym zwiazanych wiec kazda droga jest otwarta. PC z wymiennikiem gruntowym niestety odpada. Na wymiennik poziomy nasza dzialka byla zbyt mala, a wymienniki pionowe u nas beda bardzo kosztowne z uwagi na koszmarne odwodnienie okolicy spowodowane drenazem pobliskiej autostrady. Generalnie mamy dzialke sucha jak pieprz a grunt jest piaszczysty. Jedyna mozliwosc to pompa powietrzna. Zupelnie nie odstreczaja mnie produkty dalekowschodnie... co wiecej zacheca ich cena. Wiem ze to nie to samo co chinski skuter, quad, czy sprzet RTV ale jednak z tych jestem zadowolony, wiec moze i pompa... Na co nalezy bezwglednie zrwocic uwage wybierajac pompe? Lepiej zdecydowac sie na jakis split czy moze na pompe zewnetrzna? Zewnetrza kusi bo nie zajmie miejsca w kotlowni... Wlasnie, kotlownia jest odzielnym pomieszczeniem technicznym, wiec PC nie musi piekna... Zasobnik do CWU mysle ze na poziomie 200-250 litrow (rodzina 3 osobowa na ta chwile). Moze ktos uzywajacy "chinczyka" mialby jakas ciekawa wiedze do przekazania? Jak aktualnie wyglada kwestia dofinasowac organizacji ekologicznych kotlowni? Nie mam na mysli doplat do kredytow a raczej zwrot czesci poniesionych za gotowke kosztow. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.11.2013 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Zupelnie nie odstreczaja mnie produkty dalekowschodnie... co wiecej zacheca ich cena. Wiem ze to nie to samo co chinski skuter, quad, czy sprzet RTV ale jednak z tych jestem zadowolony, wiec moze i pompa... A jakie koszty zakładasz? 10tys że zakładasz chińczyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts