Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Z drugiej strony się nie dziwie,zapas mocy grzewczej wpływa pozytywnie na psychikę,jest się panem sytuacji ;)

Nie chodzi tu o psychike ale o fzyke. Majac pompe 9kW w 2h taniego pradu w dzien jestem w stanie na cele CO pozyskac 11,5kWh energii a majac 12,6kW pozyskuje jej 19kWh. To bardzo pozytywnie wplywa na komfort cieplny nie generujac dodatkowych kosztow.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

obecnnie w pompach ciepła Atlantic Alfea Extensa pompa jest elektroniczna

i o ile dobrze pamiętam maksymalny pobór prądu przez pompę obiegową to 70W

pozdrawiam

U MNIE NA MAXA TO PRAWIE 130 W.

PEWNIE TA ELEKTRONICZna ma zmienny pobór.

pytam się ponieważ znajomy założył 16kw piec z podajnikiem i ma założone willo na zasilaniu wyświetla mu 10 w a na powrocie druga pompka bierze 3 w.

w większości przychylam się słowom łukasza .

z tym przewymiarowaniem - cały czas jestem z tego zadowolony.

Nie chodzi tu o psychike ale o fzyke. Majac pompe 9kW w 2h taniego pradu w dzien jestem w stanie na cele CO pozyskac 11,5kWh energii a majac 12,6kW pozyskuje jej 19kWh. To bardzo pozytywnie wplywa na komfort cieplny nie generujac dodatkowych kosztow.

No ale ten rachunek sprawdzi się tylko w przypadku pompy on/off. Przy inventerze to już chyba tak nie działa:confused:

No ale ten rachunek sprawdzi się tylko w przypadku pompy on/off. Przy inventerze to już chyba tak nie działa:confused:

Przy inwerterze jest raczej gorzej z wykorzystaniem taniego pradu, chyba ze zmusisz sterowanie pompy, zeby uwzglednilo kaganiec czasowy. Z tego co czytalem tutaj, to moze byc to klopotliwe.

adig ty cwaniaku masz grunt przy powietrznej to mniej ciekawie

choć ja i tak w tym roku zaryzykuje -nastawie grzanie w nocnej

tym bardziej że sobota i niedziela tak mi doładują że poniedziałek to będzie takie uzupełnianie.

adiqq jakie masz obserwacje z wykorzystaniem taryf.

wszystko poza grzaniem spokojnie wyjdzie 50/50 w taryfach?

chyba że arturo prowadzi eksmeryment o którym kiedys wspominał - że przez rok pomieszka z G11, PC ustawi do pracy w taniej taryfie i zobaczy jak wyjdzie zużycie. I potem zmieni.

Tylko, ze on sie do tego nie przyna. Bedzie twierdzil, ze ma wszystko przemyslane i policzone, tylko nagle dostal super ogerte na G12 no i zmienil. Inaczej mial by nadal G11 i bedzie ja wszytkim polecal (tak samo jak za "ciasne" pompy ciepla, albo grzanie kospelem obecnie). ;)

pyxis zrobisz kaganiec na tanią i heja.

ale wiatraki słychać trochę.

tutaj trzeba dodać że przy kagancach krótkich temp zasilania może być większa a to nie wpływa korzystnie na cop

ps mi podlicznik od pompy zbiera całą kotłownię [reku, ggwc, uzdatnianie wody, 1 gniazdko zewnętrz-czasami podłączałem do niego kosiarkę

CZYLI JESTEM JEDYNYM UCZCIWYM NA FORUM ponieważ dorzucam kosiarkę do grzania

jesteś w błędzie....ustawiając PC pod pracę w taniej taryfie i wszystkie inne (prozaiczne) czynności wykonując w drogiej - i tak się opłaci G12

mając podlicznik i wiedząc ile się zużyje/zużywa kwh na cele CO+CWU to bardzo łatwo policzyć

U mnie nie do końca:) A to z powodu, że posiadam takie wspaniałe urządzenie jak suszarka do ubrań, która zużywa więcej prądu niż pompa;) Przy dwójce dzieci muszę zrobić tych prań sporo. Poza tym mam jeszcze dwa duże akwaria (400l i 150l), które też trochę ciągną i tak np w październiku na co+cwu zużyłem 480kWh a na cele bytowe 560kWh więc "ulokowanie" tego wszystkiego w zwykłej G12 byłoby ciężkie i być może nawet wyszłoby trochę taniej, ale raczej kosmetycznie - więc gra nie warta świeczki:) Natomiast przy G12w w II taryfie udaje mi się zmieścić ok 75% zużycia i tu już oszczędności są zauważalne.

pyxis zrobisz kaganiec na tanią i heja.

ale wiatraki słychać trochę.

tutaj trzeba dodać że przy kagancach krótkich temp zasilania może być większa a to nie wpływa korzystnie na cop

Ale wtedy sterowanie daje 100% mocy, czy jeszcze cos tam sobie "kombinuje"?

Straty na COP to pikus w poroiwaniu z oszczednosciami na koszcie kWh. Tym sie nie przejmuj.

U mnie nie do końca:) A to z powodu, że posiadam takie wspaniałe urządzenie jak suszarka do ubrań,

Tez uzywam i praktycznie wszytkie "szmaty" w niej suszymy. Spokojnie da sie zaplanowac jej prace w taniej (mam opcje opoznionego startu, ale to juz chyba standard jest - moje urzadzenie ma 6 lat). Jak mialem G12 to tak chodzila i teraz jak mam G12g tez.

A choćby tutaj:

No jeśli zależy Ci aby mieć ostatnie słowo to już milczę, ale chyba satysfakcji nie da Ci informacja, że od Twojego wczorajszego wpisu na forum ino 16 z 18 wpisów w tym wątku dotyczy tego co niby nie istnieje i jest bzdruą ... a dać im popisać na forum i spokojnie można tak 100 wpisów zrobić w 2 dni o "problematyce" przewymiarowania.

Jeszcze raz Ci napiszę bo chyba nie chcesz mnie zrozumieć: nie pisałem, że 9KW w takim domu nie da rady, nie pisałem że PC musi być przewymiarowana. Ja pisałem, że trend forum jest inny. Ty się do niego nie zaliczasz, ale wielu tych którzy doradzają Panu od którego domu rozmowa się zaczęła już tak! I tylko na to zwracałem mu uwagę. Nie uważaj siebie za całe forum. Jakbyś czytał dokładnie i pamiętliwie to Pan zaczął od wpisu (ten na który odpowiedziałem a Ty z nim się tak nie zgadzasz), że nie ma czasu przeczytać 600 stron watka. Co za tym idzie nie spotkała się z opinią np: Karbona.

Kończę to bazgranie i pozdrawiam. Myślę, że osoba która chciała rady wyczuła co chciałem jej powiedzieć przy kalkulacji, jak różne są podejścia, zalety i wady obu systemów, pułapki w wycenach.

Nie wiem jak u was, ale w PGE wystarczy 30% zużycia w nocnej taryfie, żeby płacić taniej w G12 niż G11. Mam to sprawdzone w praktyce w kilku budynkach po rodzinie. Do zużycia w takich proporcjach nie trzeba mieć pompy ciepła ani ustawiać trybu życia pod strefy czasowe :no:. A to, że pompę akurat posiadam i nastawiłem z priorytetem na taryfę nocną to tylko dodatkowe, wcale niemałe, oszczędności. A na domiar od wiosny mam G12w :) i teraz to już wcale nie spoglądam na zegarek, a średnia cena z ostatniej faktury wyszła 47 gr. W zimie będzie jeszcze taniej.

mi podlicznik od pompy zbiera całą kotłownię [reku, ggwc, uzdatnianie wody, 1 gniazdko zewnętrz-czasami podłączałem do niego kosiarkę

CZYLI JESTEM JEDYNYM UCZCIWYM NA FORUM ponieważ dorzucam kosiarkę do grzania

:lol2::lol2::lol2:

Ja mam wszysko na prąd i liczę wg średniej ceny z faktury. Muszę wywalić kosiarkę spalinową i kupić elektryczą to będę drugim uczciwym...:p

Tez uzywam i praktycznie wszytkie "szmaty" w niej suszymy. Spokojnie da sie zaplanowac jej prace w taniej (mam opcje opoznionego startu, ale to juz chyba standard jest - moje urzadzenie ma 6 lat). Jak mialem G12 to tak chodzila i teraz jak mam G12g tez.

Pyxis wszystko da się zrobić:) Ja też mam opóźnienie startu, ale dla mnie rozpoczynanie prania o 2200 nie jest komfortowe i nie chciałbym się temu podporządkowywać. Co nie znaczy, że wszyscy tak mają, dla niektórych to nie problem, a dla jeszcze innych to komfort - bo taki mają tryb życia. Dlatego dostawca prądu zróżnicował ofertę żeby każdy wybrał co jemu najbardziej odpowiada:)

policzyłem teraz dla cen aktualnie u nas obowiązujących - granicą opłalnośći jest na 34% zużycia w taniej taryfie. każdy % zużycia więcej to oszczędność w porównaniu do G11

Ja też właśnie policzyłem:) U mnie jest to aż 41%, ale miałeś rację przy moim zużyciu miesięcznym zakładając 50/50 dla G12 wychodzi taniej o 12zł niż w G11 - czyli czteropaczek miesięcznie jest:P

Widzę, że tutaj idzie dyskusja o taryfach więc się dopnę. Właśnie otrzymałem rachunek za energię z 2 miesiące: 17.09..18.11. Taryfa G12. Zużycie:

1T = 384 kWh

2T = 744 kWh

Suma 1128 kWh. Daje to w G12 do zapłaty 490zł. Podstawiając to zużycie do cen G11 wychodzi mi 650zł. Więc mam 160zł oszczędności na 2 miesiące.

Sama PC zużyła w tym okresie:

1T = 30 kWh

2T = 571 kWh

Suma 601 kWh. Daje to w G12 do zapłaty 208zł a w G11 byłoby 355zł (tutaj liczę samo zużycie bez opłat dodatkowych, stałych itp).

Idzie coraz chłodniej i przy mojej małej PC do wielkości domu w miarę dłuższej pracy PC w 1T oszczędność może nie być taka wysoka miedzy G12 a G11. Poczekamy.. Zobaczymy...

Edytowane przez ferrit

Wyliczyłem sobie granicę opłacalności dla wszystkich taryf Energa Północ i tak:

G12 - od 41% w taniej taryfie idzie na + względem G11

G12w - od 52%

G12r - od 44%

Z tego wynika, że G11 nigdy się nie będzie opłacała, bo umówmy się, że uzyskać stosunek 50/50 to można w zasadzie bez żadnych wyrzeczeń. Powyższe wyliczenia obrazują również, że taryfa weekendowa w zasadzie jest najmniej opłacalna w sensie ekonomicznym ale za to najłatwiej tu o uzyskanie dobrego stosunku bo godzin II taryfy jest najwięcej - więc jest najwygodniejsza. Ale prawdziwą gratką dla pompiarzy jest ta G12r bo cena 1kWh w taniej taryfie to tylko 0,2084 brutto a tanie godziny to 2200 - 0700 i 1300 - 1600 więc 2 godz lepiej w stosunku do G12.