zatony 27.02.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 @zatony, No to teraz jasne. Może mają dwie na stanie? A serio: czy planujesz montować ją samemu? @hydrauli, A jeśli zapotrzebowanie wynosi 9 kW, czy wtedy S13 byłaby w porządku? No i ile może kosztować ten Zubadan? Czy HP nie są dedykowane dla układów mieszanych - podłogówka + grzejniki? Ile kosztują? Będę ją montował przez firmę od któej ją kupiłem. A cena jest promocją z zeszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.02.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 surgi22 - ty masz już tę pompę czy dopiero zamierzasz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Podpisałem umowę, będę instalował po wakacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 27.02.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) moja pompa http://www.klima-med.com/mmap/zubadan.jpgnamiary moge podać na priva Edytowane 27 Lutego 2011 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 27.02.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 To ja poproszę o te namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatony 27.02.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 To już chyba przesądzone o tym aby ostatecznie ją kupić ale jak nie jest zamontowana to mogę się jeszcze wycofać.Jak do tej pory nie ma negatywnych opisów na temat tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.02.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 @surgi22 - a można wiedzieć na ile cię skroili za tę pompę?Nie myślałeś np o hewalexach? Pompa z zasobnikiem koszt ok 6-7 tyś zł a wydajność 3,8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 28.02.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Bzdury piszesz .Grzałka włącza się w zależności od zapotrzebowania na ciepło i mocy pompy .Pompa S13 ma około 6 kW przy -20 C .Jeżeli takie jest zapotrzebowanie budynku to grzałki nie załączą się .Ale jeżeli zapotrzebowanie wynosi np 7 kW to grzałki (tylko 3kW) będą pracowały 7 h / dobę. A jakie parametry Zubadan w takich warunkach. Jeżeli chcesz leprze rozwiązanie to Fujitsu ma model HP 3 fazy ,temperatura 60 C dla -20C i moc gwarantowana 10 kW. s13 ma moc 12,8kw, tak? skoro przy -20 ma okolo 6kw to jej wydajność spada ponad 50% tak? a nominalną sprawność zachowuje do -7st Zubadan ma nominalną sprawność do -15, przy -20 sprawność spada o 12%, nie ma w nim żadnych grzałek czyli moja pompa 10kw przy -20 ma moc 8,8kw!!! i co ważne przy -15 odszrania się średnio co 2 godz, przez 3minuty. Dzisiaj jest u mnie -7 jednostka odszrania się średnio co 4,5 godziny przez te 3 minuty, a powrót do żądanej temperatury wynosi 10 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.02.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 jak by Liwko tu nie zaglądał to mam pomysł jak poprawić cop przy takich pc j/w, mianowicie za skraplaczem przy dużym mrozie można postawić "koksownik" taki jak stawiali na przystankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 jak by Liwko tu nie zaglądał to mam pomysł jak poprawić cop przy takich pc j/w, mianowicie za skraplaczem przy dużym mrozie można postawić "koksownik" taki jak stawiali na przystankach. Matko jedyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.02.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Matko jedyna. jak zamrozisz sobie źle dopasowane dz przy gruntowej pc, to i koksownik nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 jak zamrozisz sobie źle dopasowane dz przy gruntowej pc, to i koksownik nie da rady. Co za głupoty opowiadasz. Dla PC ujemne temperatury na DZ to nie problem, co najwyżej będzie gorszy COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.02.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 może i głupoty, ale nie sobie a muzom pc są wyposażane w grzałki sporej mocy, z zamrożonego złoża nie da się dużo ciepła odzyskać (tj bardziej go zamrozić), zamrożone wody gruntowe nie oddają tyle ciepła ile potrzebuje dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Pompa ciepła glikolowa po to ma kolektor by te grzałki nie były potrzebne (w mojej nie mam) a przynajmniej sporadycznie. Ktoś już na tym forum pisał że na wejściu miał -2oC i pompa grzała. Jeżeli nawet takie zjawisko wystąpi to raczej pod koniec okresu grzewczego i nie będzie to miało zbytniego wpływu na wielkość rocznych rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 28.02.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) sprawdzałeś temperaturę pracy? z tego co wiem Fujitsu pracuje do -7 potem właczają się grzałki (dużej mocy) w pierwszej wersji mieliśmy montować pompę fujitsu, ale po przeanalizowaniu danych odpadła na rzecz Zubadana Mitsubishi który pracuje bezproblemowo do -25st bez żadnych grzałek. hm nie wiem gdzie nabyłeś takie informacje ale sa błędne. Mam Fujitsu u siebie trójfazowa i do - 20 spokojnie moze osiągnac temperature 60 stopni. Jesli masz ochotę poczytać podeśle instrukcję. gdyby były wątpliwości to były w tym sezonie grzewczym takie temperatury... a grzałki mam na oddzielnym bezpieczniku który ciągle jest wyłaczony..... więc raczej nie miały prawa grzać Edytowane 28 Lutego 2011 przez rzufik1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 28.02.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam, Obawiam się, że mój post wiele nie wniesie do dyskusji i mam nadzieję, że nikt się nie poczuje urażony:Forum to kopalnia wiedzy i spostrzeżeń, Wasze uwagi są cenne, ale... przeczytajcie proszę temat wątku... Pozdrawiam CiepłoPompowiczów,Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.03.2011 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 s13 ma moc 12,8kw, tak? skoro przy -20 ma okolo 6kw to jej wydajność spada ponad 50% tak? a nominalną sprawność zachowuje do -7st Zubadan ma nominalną sprawność do -15, przy -20 sprawność spada o 12%, nie ma w nim żadnych grzałek czyli moja pompa 10kw przy -20 ma moc 8,8kw!!! i co ważne przy -15 odszrania się średnio co 2 godz, przez 3minuty. Dzisiaj jest u mnie -7 jednostka odszrania się średnio co 4,5 godziny przez te 3 minuty, a powrót do żądanej temperatury wynosi 10 minut Ty masz podaną wydajność nominalną dla -15 C dla zubadana a ja dla +7/+35C -czy z tego wynika która lepsza? Porównaj np zubadana z fuijtsu HP.Ala tym samym punkcie pracy. Inna rzecz ,że chetnie zapoznałbym się z ofertą MITSUBIHI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 01.03.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 uwierz, że nie obylo się bez porównań zarówno jeśli chodzi o ogrzewanie jak i o cwu poza sezonem grzewczym. Co ciekawsze w Fujitsu zabezpieczają się że ich pompa dobrze gdyby miała dodatkowe źródło ogrzewania 'na wszelki wypadek' . W mitsubishi nie robią sobie tego rodzaju 'pleców' Koszt takiej pompy 3fazowej o wydajności 10kw wraz z modulem sterującym to 25 tyś netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.03.2011 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 uwierz, że nie obylo się bez porównań zarówno jeśli chodzi o ogrzewanie jak i o cwu poza sezonem grzewczym. Co ciekawsze w Fujitsu zabezpieczają się że ich pompa dobrze gdyby miała dodatkowe źródło ogrzewania 'na wszelki wypadek' . W mitsubishi nie robią sobie tego rodzaju 'pleców' Koszt takiej pompy 3fazowej o wydajności 10kw wraz z modulem sterującym to 25 tyś netto. Ja montuje fuijtsu ale nie słyszałem o tych zaleceniach.Cena jest podobna.Myślę,ze obydwie są niezłe .Poczytam o Mitsubihi to powiem wiecej. Lubie nowości Jeśli masz wiedzę to piusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talingua 07.03.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam wszystkich! Buduję taki dom z podwójnym garażem w Tychach/Śląskie (na razie gotowa jest tylko płyta fundamentowa):http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-lewkoniach-2/m43ec5c0c51a0bDziałka 1000m2. Gazu ziemnego nie ma, naprzeciwko drogi duży las. Najpierw myślałem o paliwie stałym (ekogroszek, pelet), ale przeczytaniu kilkunastu wątków o PC zastanawiam się poważnie nad PC. Dom będzie bardzo dobrze ocieplony (porotherm 25 + 20 cm stryopianu, poddasze: wełna 30 cm, okna 3-szybowe, okna dachowe Roto itd.). Jeśli chodzi o PC to mam takie przemyślenia:- PC pozioma u mnie odpada, bo las, przed domem wolnego miejsca jest 400m2, za domem 300m2, chcę jeszcze zrobić oczyszczalnię przydomową- PC pionowa: wszystko cacy tylko ten koszt: oferta z PPC Pompy Ostrowiec Św.: 53 000 PLN brutto (Ecopower C11, kotłownia, dolne źródło odwiert 3 x 67mb)- Dlatego w grę wchodzą powietrzne PC, wśród kandydatów mam Daikin Altherma, Mitsubishi Zubadan, Tosiba Estia i Fujitsu o mocy 11kW. Możecie podać cenę zakupu z instalację i robocizną któryś z tych urządzeń? I jeszcze jakieś namiary na firmy instalacyjne?- Nie mam kominka i zastawiam się nad likwidacją komina od kotła (zamiast niego kupiłbym jakiś generator na ropę/benzynę w razie czego)...?- Montuję WM z rekuperatorem- Co sądzicie ogrzewaniu ściennym na poddaszu? Jakieś doświadczenia?- Na dole robię płytki (z gresu, bo podobno najlepiej nadają się do podłogówki)- Czy ogrzewacie garaż? Robiliście w nim izolację poziomą (styropian od ziemi)? Pionową od powierzchni mieszkalnej na pewno zrobię. To chyba wszystko na razie:) Dziękuję z góry za odpowiedzi/porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts