Pyxis 19.12.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 to się tyczy tylko podłączenia do PC czy każdego źródła btw. czy ktoś orientuje się jak powinno działać naczynie przeponowe, czy podczas podgrzewania wody ciśnienie powinno wzrastać, czy też naczynie przeponowe powinno wyrównywać je tak aby nie przekroczyć ciśnienia max ? PC to specyficzne zrodlo ciepla, bo wraz ze wzrostem temperatury zasilania maleje mocno jego sprawnosc. Ja mam w nim ustawione cisnienie nieco powyzej max cisnienia wody w instalacji = 3,5bar (przy normalnym uzytkowaniu naczynie nie pracuje w zasadzie). Jak nie ma rozbioru CWU podczas grzania, to nieraz dochodzi do sytuacji, ze naczynie kompensuje cisnienie (np podczas przgrzewania zasobnika przy dezynfekcji termicznej). Jeszcze nie mialem sytuacji, zeby doszlo do 4 barow przy grzaniu zasobnika 300l o 30K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.12.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 To może Koledzy doradzicie jakiś konkretny model dla 4 osobowej rodziny i pompy HEWALEX PCWU 3,8. H-A3 Kup Galmet Maxi 300l za 3000zł i zapewniam Cię, że będziesz zadowolony. Nie ma co kombinować jeżeli na rynku jest pewne i sprawdzone rozwiązanie to po co sobie komplikować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.12.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 @Pyxis - ok dzienks.. czyli u mnie naczynie przeponowe nie jest ustawione jak trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.12.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 To może Koledzy doradzicie jakiś konkretny model dla 4 osobowej rodziny i pompy HEWALEX PCWU 3,8. H-A3 witam pompę ciepła do c.w.u. HEWALEX PCWU-3,8.H-A3 nie podłącza sie do wężownicy!!! podłącza się ją bezpośrednio do "zładu wody - do c.w.u." w zasobniku!!! wszyscy piszą o wężownicach:lol2: - pewnie nigdy tej pompy nie widzieli, ani nawet o niej nie czytali:lol2: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 pompę ciepła do c.w.u. HEWALEX PCWU-3,8.H-A3 nie podłącza sie do wężownicy!!! podłącza się ją bezpośrednio do "zładu wody - do c.w.u." w zasobniku!!! wszyscy piszą o wężownicach:lol2: - pewnie nigdy tej pompy nie widzieli, ani nawet o niej nie czytali:lol2: A zauwazyles "cwaniaku", ze facet model pompy podal dopiero w ostatnim z postow? Co ja koorwa wrozka jestem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 19.12.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 w takim razie co jest właściwe do współpracy z w/w pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.12.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 w takim razie co jest właściwe do współpracy z w/w pompą? witam to zależy pompą z Hewalexu możesz grzać c.w.u. gdy temperatury będą plusowe - jak masz zamiar lub jak ogrzewasz obecnie c.w.u.? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw88 19.12.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 wodę chcę ogrzewać w sezonie niegrzewczym z pompy, natomiast w sezonie grzewczym piec na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.12.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) wodę chcę ogrzewać w sezonie niegrzewczym z pompy, natomiast w sezonie grzewczym piec na ekogroszek witam to wszystko wyjaśnia musisz zamontować zasobnik z 1 wężownicą lub 2-płaszczowy do wężownicy lub płaszcza podepniesz kocioł na ekogroszek a do króćca wlotu zimnej wody poprzez trójnik i króćca cyrkulacji podepniesz pompę ciepła Praktyczne uwagi instalacyjne PCWU-3,8H-A3 1. Instalacja wodna pompy ciepła powinna zostad podpięta do możliwie najniższych wolnych kródców zbiornika, najlepiej poniżej połowy wysokości zbiornika. przykładowy schemat podpięcia znajdziesz w INSTRUKCJA OBSŁUGI http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.12.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 wodę chcę ogrzewać w sezonie niegrzewczym z pompy, natomiast w sezonie grzewczym piec na ekogroszek U mnie tak jest i Hewalex jest podłączony do Galmeta pionowego 120 litrów z wężownicą podłączoną do kotła na ekogroszek. Działa przy nim podpięty w obieg cyrkulacji, ale COP maksymalny jaki uzyskałem to 2,7 [mam ciepłomierz i licznik en. el. jakby ktoś pytał], więc pewnie większy będzie lepszy, ale nie przepłacałbym za większy niż 140 litrów bo różnica w cenie będzie spora i ekonomicznie się to nigdy nie zwróci. Moja rada 140 litrów z wężownicą i tyle. Proszę mnie przekonać jeśli nie mam racji. PS podobno Elektromet ma galwanicznie odizolowaną grzałkę elektryczną, na pewno łatwiej w nim wymienić anodę magnezową, i zasobniki są spawane przez roboty [spawy wysokiej jakości], więc jeśli chcesz wersję z grzałką elektr. wtedy wybierz Elektromet 140 litrów, jeśli nie to porównaj ceny i jeśli różnica będzie niewielka to wybrałbym Elektromet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 20.12.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 U mnie tak jest i Hewalex jest podłączony do Galmeta pionowego 120 litrów z wężownicą podłączoną do kotła na ekogroszek. Działa przy nim podpięty w obieg cyrkulacji, ale COP maksymalny jaki uzyskałem to 2,7 [mam ciepłomierz i licznik en. el. jakby ktoś pytał], więc pewnie większy będzie lepszy, ale nie przepłacałbym za większy niż 140 litrów bo różnica w cenie będzie spora i ekonomicznie się to nigdy nie zwróci. Moja rada 140 litrów z wężownicą i tyle. Proszę mnie przekonać jeśli nie mam racji. PS podobno Elektromet ma galwanicznie odizolowaną grzałkę elektryczną, na pewno łatwiej w nim wymienić anodę magnezową, i zasobniki są spawane przez roboty [spawy wysokiej jakości], więc jeśli chcesz wersję z grzałką elektr. wtedy wybierz Elektromet 140 litrów, jeśli nie to porównaj ceny i jeśli różnica będzie niewielka to wybrałbym Elektromet. witam jaki średni COP uzyskałeś w czasie grzania c.w.u. pompą ciepła? kiedy zacząłeś i zakończyłeś grzanie? największym "problemem" w zbiornikach Galmetu, czy Elektrometu jest jakość wykonania i położenie emalii - w czasie płukania wężownic lub płaszczów wypływa zupa - no ale to "ekonomiczny zakup:-) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 witam jaki średni COP uzyskałeś w czasie grzania c.w.u. pompą ciepła? kiedy zacząłeś i zakończyłeś grzanie? największym "problemem" w zbiornikach Galmetu, czy Elektrometu jest jakość wykonania i położenie emalii - w czasie płukania wężownic lub płaszczów wypływa zupa - no ale to "ekonomiczny zakup:-) pozdrawiam Wężownica od środka nie jest emaliowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 21.12.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Wężownica od środka nie jest emaliowana witam napisałem przecież, że wypływa "zupa", a nie "emalia" choć kto to wie co oni z tymi wężownicami od środka robią, jeżeli nie płuczą zbiorników przed wysyłką do klienta:( kontrola jakości nie działa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 napisałem przecież, że wypływa "zupa", a nie "emalia" Przeciez? Przeciez z wczesniejszego postu jasno wynika twierdzenie, ze sa emaliowane, ale zle przez niedbalstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 21.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam,mam pytanie trochę z innej beczki. Otóż zastanawiam się czy montaż pompy ciepła, a dokładniej jednostki zewnętrznej na ścianie północnej może znacznie obniżyć jej osiągi w stosunku do montażu na innej ścianie? Akurat garaż mam od północnej i chciałem na jego ścianie to zamontować. Z tego co gdzieś tam wyczytałem to zalecany jest montaż na innych ścianach. Czy różnica w osiągach jest znaczna, czy też są to wielkości pomijalne?Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.12.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam, mam pytanie trochę z innej beczki. Otóż zastanawiam się czy montaż pompy ciepła, a dokładniej jednostki zewnętrznej na ścianie północnej może znacznie obniżyć jej osiągi w stosunku do montażu na innej ścianie? Akurat garaż mam od północnej i chciałem na jego ścianie to zamontować. Z tego co gdzieś tam wyczytałem to zalecany jest montaż na innych ścianach. Czy różnica w osiągach jest znaczna, czy też są to wielkości pomijalne? Z góry dzięki za odpowiedź. Nie montuj jednostki zewnętrznej na ścianie bo będziesz przeklinał na czym świat stoi Postaw ją na stelażu a czy będzie od północy czy od południa nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 21.12.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Nie montuj jednostki zewnętrznej na ścianie bo będziesz przeklinał na czym świat stoi Postaw ją na stelażu a czy będzie od północy czy od południa nie ma znaczenia. Nieeee, bedzie na ziemi, jedynie chodzilo mi o kierunek od razu zakladalem montaz na jakims fundamencie, nie stykajacym sie z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam, mam pytanie trochę z innej beczki. Otóż zastanawiam się czy montaż pompy ciepła, a dokładniej jednostki zewnętrznej na ścianie północnej może znacznie obniżyć jej osiągi w stosunku do montażu na innej ścianie? Akurat garaż mam od północnej i chciałem na jego ścianie to zamontować. Z tego co gdzieś tam wyczytałem to zalecany jest montaż na innych ścianach. Czy różnica w osiągach jest znaczna, czy też są to wielkości pomijalne? Z góry dzięki za odpowiedź. Jaka jest odległość pomiędzy ścianą północną a południową . Jeżeli są w tej samej strefie klimatycznej to jest bez znaczenia Może się zdarzyć w lecie ,że jednostka podgrzeję się na słońcu powyżej 43 C i nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.12.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jaka jest odległość pomiędzy ścianą północną a południową . Jeżeli są w tej samej strefie klimatycznej to jest bez znaczenia o jakiej Ty strefie klimatycznej mówisz? to są budynki w których ściana północna jest np w drugiej strefie a południowa w trzeciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.12.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Nie montuj jednostki zewnętrznej na ścianie bo będziesz przeklinał na czym świat stoi Postaw ją na stelażu a czy będzie od północy czy od południa nie ma znaczenia. Ja mam na ścianie i jestem bardzo zadowolony. Za to te na fundamencie, czy stelażu nie wyglądają za ciekawie. Ale to moja opinia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts