mar1973 21.12.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Witam, mam pytanie trochę z innej beczki. Otóż zastanawiam się czy montaż pompy ciepła, a dokładniej jednostki zewnętrznej na ścianie północnej może znacznie obniżyć jej osiągi w stosunku do montażu na innej ścianie? Akurat garaż mam od północnej i chciałem na jego ścianie to zamontować. Z tego co gdzieś tam wyczytałem to zalecany jest montaż na innych ścianach. Czy różnica w osiągach jest znaczna, czy też są to wielkości pomijalne? Z góry dzięki za odpowiedź. witam tak jak wszyscy już pisali nie ma to znaczenia, że północna strona czasami montuje na ścianie, jak jest to na ścianie garażu dolegającego do domu to żadne dźwięki do domu nie dobiegają pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.12.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 a tak jest brzydko? Ja mam na ścianie i jestem bardzo zadowolony. Za to te na fundamencie, czy stelażu nie wyglądają za ciekawie. Ale to moja opinia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]231294[/ATTACH] a tak jest brzydko? Jesli nie liczyc tej zieleniejacej od gruntu elewacji to OK (tylko nie widze odprowadzenia wody). To biale na scianie to wylot odkurzacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 21.12.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 czy tak daleko od sciany to normalne? nie wyglada to za ciekawie, szczerze liczylem, ze bedzie to z 20-30cm od sciany, a nie jak na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.12.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]231294[/ATTACH] a tak jest brzydko? No mnie się nie podoba:no: Wolę tak:yes: Edytowane 21 Grudnia 2013 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Najlepiej na scianie od sypialni (juz tu tak jeden mial). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Jesli nie liczyc tej zieleniejacej od gruntu elewacji to OK (tylko nie widze odprowadzenia wody). To biale na scianie to wylot odkurzacza? To nie moja zasługa ( to zielone).Fotka z dnia montażu.Nie wszystko co złe to zasługa PC PW. A woda spada z góry na duł Wykorzystujemy ciepłe powietrze z odkurzacza:rotfl:do osuszania terenu A było daleko od ściany bo opaski było szkoda klientowi .Klient nasz PAN Edytowane 22 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 (edytowane) No mnie się nie podoba:no: Wolę tak:yes: [ATTACH=CONFIG]231306[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]231307[/ATTACH] Jakby nie było wibroizolatoeów ? To u Ciebie? Ja tak zamontowałem u siebie .Ale na wibroizolatorach i prawie nie było słychać . Kiedyś mi zabrakło na budowie jednego wibroizolatora i zabrałem o siebie . OJ znaczna różnica. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 czy tak daleko od sciany to normalne? nie wyglada to za ciekawie, szczerze liczylem, ze bedzie to z 20-30cm od sciany, a nie jak na fotce minimalna odległość od ściany 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.12.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 To nie moja zasługa ( to zielone).Fotka z dnia montażu.Nie wszystko co złe to zasługa PC PW. A woda spada z góry na duł To zrob fotke, jak bedziesz na przegladzie u niego po roku. Teraz mial nalot glonow przy samym gruncie. Porownamy sobie. Nigdy sie nie moge nadziwic, jak widze taki brak wyobrazni widoczny nawet dla kompletnego budowlanca-laika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.12.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Jakby nie było wibroizolatoeów ? To u Ciebie? Ja tak zamontowałem u siebie .Ale na wibroizolatorach i prawie nie było słychać . Kiedyś mi zabrakło na budowie jednego wibroizolatora i zabrałem o siebie . OJ znaczna różnica. Wszystko jest na swoim miejscu:yes: Nie przenosi żadnych drgań nawet na ścianę kotłowni, a do domu ma jeszcze daleko:) Zdjęcia są z dnia montażu, teraz jest jeszcze rurka do odprowadzania skroplin z tacy ociekowej. Na razie bardzo fajnie to działa, ani kropelka nie spada na ziemię. W środku jest kabel grzejny więc mam nadzieję, że i w czasie wielkich mrozów będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.12.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 No mnie się nie podoba:no: Wolę tak:yes: [ATTACH=CONFIG]231306[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]231307[/ATTACH] ja wiem że producent podaje minimalnie ileś tam cm ale jako instalator wiem że za parę lat będę musiał wyczyścić / umyć wymiennik w tym wypadku będzie problem. Otuliny na rurach to raczej do klimatyzacji znów ktoś poszedł w tanie badziewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.12.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 ja swojej chce zrobić kapliczke z kamienia lub odsunąć z 10 m od domu w iglaki[wyciszą?] podobno spadnie sprawnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.12.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 znów? z tego co jakiś czas tutaj oglądamy, wnioskuję że to standard bo to standardy z allegro w końcu metr otuliny kosztuje ze 5 zeta i jeszcze trzeba na rurę nałożyć wiadomo robocizna dochodzi a tu gotowa rura z otulina i działa i nie trzeba więcej wydawać na otulinę i mniej roboczogodzin zejdzie i klient zadowolony bo mniej zapłaci a to najważniejsze dla pokolenia allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.12.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 ja wiem że producent podaje minimalnie ileś tam cm ale jako instalator wiem że za parę lat będę musiał wyczyścić / umyć wymiennik w tym wypadku będzie problem. Otuliny na rurach to raczej do klimatyzacji znów ktoś poszedł w tanie badziewie Niestety w Polsce już tak jest, że jak jeden instalator zobaczy "robotę" drugiego to jedyne co potrafi to skrytykować i wytknąć błędy. Jeżeli Twoje instalacje są tak doskonałe to wstaw jakieś zdjęcia zobaczymy (może się pośmiejemy:D) Moim skromnym zdaniem instalacja ma być tak zrobiona, żeby działała sprawnie i nie szpeciła domu klientowi, a nie żeby instalatorowi było łatwiej przegląd zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.12.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Niestety w Polsce już tak jest, że jak jeden instalator zobaczy "robotę" drugiego to jedyne co potrafi to skrytykować i wytknąć błędy. Jeżeli Twoje instalacje są tak doskonałe to wstaw jakieś zdjęcia zobaczymy (może się pośmiejemy:D) Moim skromnym zdaniem instalacja ma być tak zrobiona, żeby działała sprawnie i nie szpeciła domu klientowi, a nie żeby instalatorowi było łatwiej przegląd zrobić No właśnie jak nie wyczyścisz wymiennika to nie będzie działać sprawnie (już działa mniej sprawnie bo masz straty na rurociągu który ma czasem z 90oC) no ale masz ładnie to jest najważniejsze. Zobaczymy ścianę pod urządzeniem za kilka lat to może się pośmiejemy koledzy na P będą mieli argumenty przeciwko pw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.12.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 a nie jest tak czasem, ze klient płaci jak za oryginalną otulinę, a dostaje jak to okresliłeś "standard allegro" ? bo szczerze mówiąc, to pierwsze przyszło mi na myśl... A to już pewnie zależy od taj wrednej nieuczciwej i złodziejskiej kasty instalatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 22.12.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 bo to standardy z allegro w końcu metr otuliny kosztuje ze 5 zeta i jeszcze trzeba na rurę nałożyć wiadomo robocizna dochodzi a tu gotowa rura z otulina i działa i nie trzeba więcej wydawać na otulinę i mniej roboczogodzin zejdzie i klient zadowolony bo mniej zapłaci a to najważniejsze dla pokolenia allegro witam zgadzam się z tobą - otuliny koniecznie trzeba "lepsze" dawać szczególnie to widać jak ktoś taki rurociąg poprowadzi w gruncie - zimą brak śniegu nad miejsce, gdzie w ziemi są położone pochwal się jakie otuliny stosujesz na rury chłodnicze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 To zrob fotke, jak bedziesz na przegladzie u niego po roku. Teraz mial nalot glonow przy samym gruncie. Porownamy sobie. Nigdy sie nie moge nadziwic, jak widze taki brak wyobrazni widoczny nawet dla kompletnego budowlanca-laika. Masz bujną wyobraźnie.Fakty są inne.Kolejne zdjęcia które zamieściłem obejmują dłuższy okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.12.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 ja wiem że producent podaje minimalnie ileś tam cm ale jako instalator wiem że za parę lat będę musiał wyczyścić / umyć wymiennik w tym wypadku będzie problem. Otuliny na rurach to raczej do klimatyzacji znów ktoś poszedł w tanie badziewie To zdjęcia z dnia montażu (w trakcie ). Ja mam taką zasadę ,że po tygodniu sprawdzam jeszcze czy nie pojawiły się niespodzianki i dopiero wtedy montuję resztę izolacji. Różnie wykonawcy do tego podchodzą .Czasem coś co wygląda na badziewie dla kogoś ,jest konieczne z punktu widzenia technologii montażu. To kwestia wyobraźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts