Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Przejrzałem podana stronkę i jednak pokusiłem się o przeliczenie kosztów w moim przypadku i u mojego dostawcy EE.

Założenia:

Zużycie energii niezwiązane z ogrzewaniem i CWU w okresie jednego miesiąca - 350kWh

Miesięczne zapotrzebowanie na ciepło - 1050 kWh

COP pompy w dzień - 3,5

COP pompy w nocy - 2,6

Taryfa G11 brutto za 1 kWh - 0,5701

Taryfa G12 brutto za 1 kWh dzień - 0,6252; noc - 0,3497

Zużycie nie związane z ogrzewaniem i CWU w rozbiciu na strefy 250 kWh dzień, 100 kWh noc.

Zużycie energii na cele grzewcze i CWU 20% dzień, 80% noc.

(Przy takich założeniach wyszło mi, że rachunek za energię będzie dla taryfy G11 mniejszy o ok 100 zł.

Taryfa G11 - 361,61 zł

Taryfa G12 - 464,99 zł)

EDIT

Niestety wkradł się błąd i po zwróconej uwadze zmieniłem ceny na prawidłowe obowiązujące na 2012r.

Wnioski:

Opłaty w G11 - 370,57 zł a w G12 - 354,75 zł

Widać, że różnica jest niewielka ale jednak na korzyść na taryfy G12.

Przy czym w G11 nie jesteśmy niewolnikami godzin strefowych.

Różnica też może być większa jeśli większą część zużycia energii będzie w tańszej taryfie. Ale to juz zostawiam do rozpatrzenia zainteresowanym ;)

Za wprowadzenie w pierwszej wersji w błąd przepraszam.

... ...

Niemniej chciałem tylko zwrócić uwagę na zużycie energii elektrycznej dla całego domu a nie tylko na potrzeby CO i CWU w pryzmacie wyboru taryfy i sposobu ogrzewania.

Edytowane przez robdk

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Patrząc na załączone ceny u mojego dostawcy to cena w nocy brutto wychodzi 0,4901.

Tylko ty podajesz w netto czy w brutto? i jakie masz ceny ;) bo od tego się zaczyna.

Z tą uwagą, ze ty masz pompę W/W ;)

Mam PC glikol-woda.

I-0,7

II-0,3

To są ceny brutto przed podwyżką (rachunek obejmował niemal cały ten okres)

Nie jest możliwe, by u ciebie II taryfa to było 0,49!

Jeszcze raz sprawdziłem ceny.

Mój błąd. Pomyliłem cenniki. Zaraz edytuję i poprawiam zestawienie.

I wnioski będą wynikać inne.

Dzięki za naprostowanie.

oczywiście wnioski mogą być teraz inne, ale należy pamiętać, że są sytuację gdzie G12 się praktycznie nie opłaca. Patrz mój znajomy, który ma relatywnie nie duży dom 118m2 grzany PC i dodatkowo w domu pracuje w wolnym zawodzie w ciągu dnia. Do tego dochodzi kuchnia na prąd i klimatyzator latem - najczęściej w dzień. U niego proporcja kWh na grzanie CO i CWU (3 os) i na potrzeby inne są jak 5:3. Do tego PC działa mu w taniej taryfie 6,5:3,5. U niego G12 się nie opłaca.

Inaczej może być z domem 160m2 gdzie wydatki na CO znacznie wzrosną, CWU np dla 5 osób a dodatkowo nikt w domu nie pracuje, kuchnia jest na gaz, latem nie ma klimatyzacji.

Wszystko trzeba sobie policzyć. Dla mnie potencjalne oszczędność rzędu 200-300 czy 400 zł na sezon w G11 i bycie potencjalnym zakładnikiem tanich godzin się dla zdrowia psychicznego nie opłaca. Wolę zdjąć nogę z pedała gazu w samochodzie i w 2 miesiące to 200-300 zł odzyskam :)

Za ostatnie dwa miesiące zapłaciłem 777zł na cały dom, gdybym jechał w G11 to zapłacił bym 1302zł. Widać różnicę?

proponuję czytać ze zrozumieniem - słowo klucz INDYWIDUALNIE i przykład jaki opisałem. Chyba, że sądzisz iż każdy ma taki dom jak Ty i taki sam tryb życia (ilość i czas poboru energii).

proponuję czytać ze zrozumieniem - słowo klucz INDYWIDUALNIE i przykład jaki opisałem. Chyba, że sądzisz iż każdy ma taki dom jak Ty i taki sam tryb życia (ilość i czas poboru energii).

Przy pompie ciepła, czy ogrzewaniu prądem, oszczędność z taryf G12 jest niemal pewna. Przy innych systemach trzeba się nad tym zastanawiać, przy PC niemal zawsze to się opłaci.

Przy pompie ciepła, czy ogrzewaniu prądem, oszczędność z taryf G12 jest niemal pewna. Przy innych systemach trzeba się nad tym zastanawiać, przy PC niemal zawsze to się opłaci.

ehh, miałem wracać do pracy, ale podkreślę tylko jedno. Napisz NIEMAL dużymi literami. Bo w 95% przypadków tak będzie.

Choć ja znam z autopsji jeden z tych 5%. I wynika on z tego, że w domu 240m2 jest poddasze, gdzie pracują 4 osoby i ploter lub ksero Konica bizhub są ciągle gorące od drukowania. Latem oni jak i ja potrzebujemy dużo zimna z klimatyzatora. Na szczęście nie ma kuchenki na prąd, ale w piwnicy teściowa trzyma 2 zamrażarki z 100kg świniaka (teść źle się czuje jak nie ma 20kg kiełbasy pod ręką). Na koniec się okazało, że w tej wsi UE dała kasę Ineii na internet 100mb i wyszło na to, że lepiej mi będzie trzymać mój serwer w piwnicy (zimnej) obok zamrażarek. A za sam prąd do serwera płaciłem 400 pln netto.

Także rachunek u Nas za prąd to coś koło 1700 brutto za 2 msc.

Oczywiście moja sytuacja jest skrajna ale prawdziwa.

Koniec uwag z mojej strony. Pozdrawiam.

Mówimy o normalnych domach, nie o firmach w domach. O normalnym mieszkaniu a nie o pracy.

ale i jest taki przypadek gdzie jest ten cholerny klimatyzator i kuchnia na prąd a kobieta nie pracuje zawodowo i siedzi w domu z małym dzieckiem.

Tak na pamięć to ich dom 120m2 dobrze ocieplony (ok 43kWh na m2 rok) do PC brał 1800 kWh na rok. 600kWh w drogiej a 1200kWh w taniej. Z kolej na resztę domu brali 2500kWh! 1600kWh w drogiej a 900kWh w taniej. Razem 2200kWh w drogiej i 2100kWh w taniej. Im różnica między g11 a g12 to coś koło 300 pln.

No i wcale nie firma. W większym domu ta różnica oczywiście była by większa.

Gość Arturo72

Nie do końca tak jest przy pompie p-w.

Znowu zależy to od indywidualnych potrzeb i okoliczności.

W moim przypadku 30kWh/m2/rok i 118m2 zużycie przy COP1 to 3540kWh a cwu ok.4000kWh co przy COP3 odpowiednio 1180kWh i 1333kWh czyli w sumie 2500kWh.

Wiadomo,że w dzień COP jest większy a przy tak małym zużyciu i biorąc pod uwagę komfort mieszkania II taryfa wydaje się być nie celowa.