Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie manipulacje? To, ze inwerter chodzi caly czas i miesza caly czas tez obiegowka to problem inwertera. Ja wliczam to, za co placi uzytkownik. Nie interesuja mnie Twoje "marketingowe" matactwa. Licznik nakrecil - klient placi.

tylko że pompa obiegowa 8 na 90m2 to trochę przesada i tu się kłania zły dobór

nie ja i nie w/g moich wytycznych

Myślę że jednak po 30 latach spędzonych przed komputerem zawodowo i społecznie na forum powinieneś oszczędności na c.o. zainwestować w co najmniej psychologa

Poki co to Ty zachowujesz sie jak schizol. Najpierw piejesz peany jak to fajnie jak inwerter pracuje na 30% modulacji. Jaki to COP wysoki i wogole. Za moment zarzucasz, ze facet wybral przewymiarowana pompe do domku i ze pracuje na 30% modulacji. Ty wez (wezcie) wieczorna procje lekow i sie skup (skupcie).

;)

Już teraz nie utrzymuje cały czas, bo po tym rachunku nie wiedziałem co robić i doszedłem do wniosku ze jak przyjeżdżam teraz na weekend, to rozpalam kominek a potem włączam pompę jak temperatura osiągnie jakieś 15 stopni. Bo jak zrobiłem jak mi tu powiedziano ze pompa była cały czas właczona to wyszło take zużycie jak ja tylko pracuje na budowie w weekendy.

Poki co to Ty zachowujesz sie jak schizol. Najpierw piejesz peany jak to fajnie jak inwerter pracuje na 30% modulacji. Jaki to COP wysoki i wogole. Za moment zarzucasz, ze facet wybral przewymiarowana pompe do domku i ze pracuje na 30% modulacji. Ty wez (wezcie) wieczorna procje lekow i sie skup (skupcie).

;)

na jakich jesteś lekach że nie zrozumiesz że nawet na 30% ta pompa jest grubo przewymiarowana

Tylko metraż domu i tylko wg tego dobierają pompę. Mi też cały czas chcieli "wcisnąć" T-capa.

Silesia, gdzie sa Ci "uczciwi" instalatorzy dbajacy glownie o klienta tak jak Ty? :D

Maja to na magazynie, to to sprzedaja. Musisz miec jakies minimum wiedzy o tym, co kupujesz, bo inaczej jestes "zloty target". Wcisna Ci to, co im bedzie pasowalo. Rachunkow za pompe i eksploatacje przeciez oni nie placa, tylko Ty.

Czy tu można uzyskać jakieś konkretne odpowiedzi, czy tylko jest tu rozpowszechniona kłótnia która nikomu nie pomaga, np takiemu zwykłemu użytkownikowi jak ja?

Ale o co konkretnie pytasz?

Czy duzo Ci poszlo na CO? Duzo, ale masz mokra chalupe i w suchej na pewno bedzie mniej?

Czy masz przewymiarowana pompe? Masz i to sporo.

Czy to dobrze, ze przewymiarowana? IMHO poza kosztami nie wiedze jakis strasznych problemow. Bedziesz grzal tanim pradem w nocnej taryfie i bedzie naprawde tanio.

Czy tu można uzyskać jakieś konkretne odpowiedzi, czy tylko jest tu rozpowszechniona kłótnia która nikomu nie pomaga, np takiemu zwykłemu użytkownikowi jak ja?

podziękuj olimpowi forum z ksywą pyxis

masz jakieś zdjęcie kotłowni masz sprzęgło albo mały bufor (100l) kto robił podłogówkę masz na to jakiś projekt temp. zasilania przepływy masz sterownik pokojowy na którym biegu pompa obiegowa masz went mech czy grawitacyjną ocieplenie skończone itd.

dom się wygrzewa jak wyschnie będzie mniej poza tym masz chyba taryfę budowlana to jakieś 30% drożej