Gość Arturo72 26.12.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Prosiłbym was forumowicze (fachowcy) o jakieś porządne rady takie jak : jak ja ustawić czy przy wygrzaniu domu to się zmieni czy przy zmianie taryfy prądu będą mniejsze rachunki jak ja eksploatować Dalej nie wiemy ile pompa faktycznie Ci zjadła na c.o ile na cwu ile z tego co podałeś było zużyciem budowlanym. Po wygrzaniu domu,posadzki zużycie na c.o powinno się zmniejszyć. Moc pompy masz dobrą do grzania 100% w II taryfie gdzie cena kWh to ok.0,35zł i te 1040kWh da ok.360zł,zakładając,że było ono tylko na cele grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jestem skłonny zapłacic za dobre ustawienie i sprawdzenie bo mnie juz ch............ bierze z takimi domysłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.12.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jestem skłonny zapłacic za dobre ustawienie i sprawdzenie bo mnie juz ch............ bierze z takimi domysłami Tam zbytnio nie ma co ustawiać,masz sterownik pokojowy i to chyba na nim opiera się działanie pompy. Załóż sobie licznik zużycia energii przez pompę i będziesz wiedział ile dokładnie łyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 I jak zawsze arturo jest pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jestem skłonny zapłacic za dobre ustawienie i sprawdzenie bo mnie juz ch............ bierze z takimi domysłami Za nic na razie nie plac. Susz chalupe. Jak masz prad budowlany to bez szalenstw. Sprawdz, czy nie mozesz sie juz tam zameldowac. Wtedy przejdziesz sobie na G12 (ja tak zrobilem w pierwszym sezonie w niezamieszkanym domu bez problemow). Wtedy dopiero ustawisz pompe do pracy w rezymie dwutaryfowym. Teraz niech trzyma te 15*C w domu i juz. Na weekendy jazda na kozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.12.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Już teraz nie utrzymuje cały czas, bo po tym rachunku nie wiedziałem co robić i doszedłem do wniosku ze jak przyjeżdżam teraz na weekend, to rozpalam kominek a potem włączam pompę jak temperatura osiągnie jakieś 15 stopni. Bo jak zrobiłem jak mi tu powiedziano ze pompa była cały czas właczona to wyszło take zużycie jak ja tylko pracuje na budowie w weekendy. witam czyli rozumiem, jak Cię nie ma w domu to grzejesz pompą ciepła i utrzymujesz niższą temperaturę, a jak przyjeżdżasz do domu to grzejesz kominkiem do ok. 15'C a potem załączasz pompę ciepła? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A czy możesz mi pomóc z schemacikiem i jaki pod licznik mam wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Dokładnie teraz tak zacząłem robić, ze pale kominkiem i potem pompa, Pyxis nie mogę na razie przejeść bo to jest Enea ale już kończę kwity do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.12.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Dokładnie teraz tak zacząłem robić, ze pale kominkiem i potem pompa, Pyxis nie mogę na razie przejeść bo to jest Enea ale już kończę kwity do odbioru. witam pisałeś, że nie możesz uzyskać porady - zadałem parę razy po kilka pytań - nie odpowiedziałeś pewnie też nie znasz algorytmu pracy pompy moje wnioski: tak jak wielu napisało wcześniej: - pompę masz mocno przewymiarowaną, nawet bardzo mocno przewymiarowaną - wygrzewasz dom, pozbywasz się wilgoci - to sprawia, że pompa pracuje znacznie "mocniej", w domach już wygrzanych, wysuszonych, zużycie energii spada o niektórzy mówią, że nawet o 1/3 - Twoja pompa przy Twoim "sposobie grzania", wyłączanie pompy, ponowne załączanie pracuje w znacznej części, śmiem twierdzić, że w większości przy pomocy grzałek!!! - masz nie sprawną wentylację - nie pozbywasz się wilgoci - jak będziesz utrzymywał temperaturę k. 15'C będziesz pracował na grzałkach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof_30 26.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedz. Również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.12.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 - jak będziesz utrzymywał temperaturę k. 15'C będziesz pracował na grzałkach Nie zuzyska powrotu na wymaganym poziomie nawet przy tak przewymiarowanej pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 27.12.2013 02:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Prosiłbym was forumowicze (fachowcy) o jakieś porządne rady takie jak : jak ja ustawić czy przy wygrzaniu domu to się zmieni czy przy zmianie taryfy prądu będą mniejsze rachunki jak ja eksploatować Kolego Kristof: dobrze dobrany bufor pozwoli Ci wykorzystać tą moc pompy jak i taryfę nocną. P.S. Słuchaj serca;), łecz czytaj mnóstwo. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez r.tyrman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Nie zuzyska powrotu na wymaganym poziomie nawet przy tak przewymiarowanej pompie? Jak ustawi zasilanie na poziomie 25 *C to na powrocie 20 *C .może pracować na grzałkach. Wtedy ,masz rację ,COP =1 Może kolega poda odczyt dzienny aktualny (podczas pracy pompy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Kolego Kristof: dobrze dobrany bufor pozwoli Ci wykorzystać tą moc pompy jak i taryfę nocną. P.S. Słuchaj serca;), łecz czytaj mnóstwo. BUFOR??? może 5 m3 .Postaw obok domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.12.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Kolego Kristof: dobrze dobrany bufor pozwoli Ci wykorzystać tą moc pompy jak i taryfę nocną. Masz jeszcze jakies idiotyzmy w zanadrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.12.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jak ustawi zasilanie na poziomie 25 *C to na powrocie 20 *C .może pracować na grzałkach. Wtedy ,masz rację ,COP =1 Może kolega poda odczyt dzienny aktualny (podczas pracy pompy) Przy 12kW i 90m2 chyba spokojnie moze w podloge leciec 30*C nawet w wychlodzonym domu. To chyba tylko kwestia ustawien? Czy cos przeoczylem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.12.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Przy 12kW i 90m2 chyba spokojnie moze w podloge leciec 30*C nawet w wychlodzonym domu. To chyba tylko kwestia ustawien? Czy cos przeoczylem? To nie takie proste i nie takie oczywiste. Nie wiem jak w innych powietrznych ale w Panasie temp.zasilania jest uzależniona od temp.powrotu i dopóki powrót nie osiągnie określonej temperatury wzrost temperatury zasilania będzie blokowany przez określoną deltę T między powrotem a zasilaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.12.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jak ustawi zasilanie na poziomie 25 *C to na powrocie 20 *C .może pracować na grzałkach. Wtedy ,masz rację ,COP =1 Może kolega poda odczyt dzienny aktualny (podczas pracy pompy) Tak nieśmiało spytam - przy jakim przepływie czynnika grzewczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 27.12.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 tak sobie czytam i sie zastanawiam czy zawsze instalatorzy po sprzedaniu produktu maja klienta gleboko w d... Kristof nie jest pierwszym ktory nie ma pojecia o zakupionym przez siebie produkcie, ale co gorsze nie szuka pomocy w firmie ktorej kupil pompe tylko tutaj. jakbym mial tyle problemow i niewiedzy co Krostof to mojemu instalatorowi bym nie dal zyc za pol roku bede mial pompe u siebie i moze pojawia sie problemy z ogrzewaniem (mam nadzieje ze nie ) ale pierwsza osoba ktory sie o tym dowie bedzie instalator a nie forum... pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 27.12.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Tu może nie instalatorzy mają klienta w d..... tylko tutaj Kristof ma ich w d...... Dziwne jest to, że AJB nie wytłumaczyła Kristofowi o pierwszych ogrzewaniach nowego domu itp. Jak ja kiedyś z nimi rozmawiałem telefonicznie to gość mi w miarę wszystko wytłumaczył. Coś mi tu Kristi nie gra...... czuję jakąś ściemę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts