Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
Prosiłbym was forumowicze (fachowcy) o jakieś porządne rady takie jak :

jak ja ustawić

czy przy wygrzaniu domu to się zmieni

czy przy zmianie taryfy prądu będą mniejsze rachunki

jak ja eksploatować

:yes:

Dalej nie wiemy ile pompa faktycznie Ci zjadła na c.o ile na cwu ile z tego co podałeś było zużyciem budowlanym.

Po wygrzaniu domu,posadzki zużycie na c.o powinno się zmniejszyć.

Moc pompy masz dobrą do grzania 100% w II taryfie gdzie cena kWh to ok.0,35zł i te 1040kWh da ok.360zł,zakładając,że było ono tylko na cele grzewcze.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Jestem skłonny zapłacic za dobre ustawienie i sprawdzenie bo mnie juz ch............ bierze z takimi domysłami :bash:

Tam zbytnio nie ma co ustawiać,masz sterownik pokojowy i to chyba na nim opiera się działanie pompy.

Załóż sobie licznik zużycia energii przez pompę i będziesz wiedział ile dokładnie łyka.

Jestem skłonny zapłacic za dobre ustawienie i sprawdzenie bo mnie juz ch............ bierze z takimi domysłami :bash:

Za nic na razie nie plac. Susz chalupe. Jak masz prad budowlany to bez szalenstw.

Sprawdz, czy nie mozesz sie juz tam zameldowac. Wtedy przejdziesz sobie na G12 (ja tak zrobilem w pierwszym sezonie w niezamieszkanym domu bez problemow). Wtedy dopiero ustawisz pompe do pracy w rezymie dwutaryfowym. Teraz niech trzyma te 15*C w domu i juz. Na weekendy jazda na kozie.

Już teraz nie utrzymuje cały czas, bo po tym rachunku nie wiedziałem co robić i doszedłem do wniosku ze jak przyjeżdżam teraz na weekend, to rozpalam kominek a potem włączam pompę jak temperatura osiągnie jakieś 15 stopni. Bo jak zrobiłem jak mi tu powiedziano ze pompa była cały czas właczona to wyszło take zużycie jak ja tylko pracuje na budowie w weekendy.

witam

czyli rozumiem, jak Cię nie ma w domu to grzejesz pompą ciepła i utrzymujesz niższą temperaturę, a jak przyjeżdżasz do domu to grzejesz kominkiem do ok. 15'C a potem załączasz pompę ciepła?

pozdrawiam

Dokładnie teraz tak zacząłem robić, ze pale kominkiem i potem pompa, Pyxis nie mogę na razie przejeść bo to jest Enea ale już kończę kwity do odbioru.

witam

pisałeś, że nie możesz uzyskać porady - zadałem parę razy po kilka pytań - nie odpowiedziałeś

pewnie też nie znasz algorytmu pracy pompy

moje wnioski:

tak jak wielu napisało wcześniej:

- pompę masz mocno przewymiarowaną, nawet bardzo mocno przewymiarowaną

- wygrzewasz dom, pozbywasz się wilgoci - to sprawia, że pompa pracuje znacznie "mocniej", w domach już wygrzanych, wysuszonych, zużycie energii spada o niektórzy mówią, że nawet o 1/3

- Twoja pompa przy Twoim "sposobie grzania", wyłączanie pompy, ponowne załączanie pracuje w znacznej części, śmiem twierdzić, że w większości przy pomocy grzałek!!!

- masz nie sprawną wentylację - nie pozbywasz się wilgoci

- jak będziesz utrzymywał temperaturę k. 15'C będziesz pracował na grzałkach

pozdrawiam

Prosiłbym was forumowicze (fachowcy) o jakieś porządne rady takie jak :

jak ja ustawić

czy przy wygrzaniu domu to się zmieni

czy przy zmianie taryfy prądu będą mniejsze rachunki

jak ja eksploatować

:yes:

Kolego Kristof:

dobrze dobrany bufor pozwoli Ci wykorzystać tą moc pompy jak i taryfę nocną.

P.S.

Słuchaj serca;), łecz czytaj mnóstwo.

Edytowane przez r.tyrman

Jak ustawi zasilanie na poziomie 25 *C to na powrocie 20 *C .może pracować na grzałkach.

Wtedy ,masz rację ,COP =1

Może kolega poda odczyt dzienny aktualny (podczas pracy pompy)

Przy 12kW i 90m2 chyba spokojnie moze w podloge leciec 30*C nawet w wychlodzonym domu. To chyba tylko kwestia ustawien? Czy cos przeoczylem?

Gość Arturo72
Przy 12kW i 90m2 chyba spokojnie moze w podloge leciec 30*C nawet w wychlodzonym domu. To chyba tylko kwestia ustawien? Czy cos przeoczylem?

To nie takie proste i nie takie oczywiste.

Nie wiem jak w innych powietrznych ale w Panasie temp.zasilania jest uzależniona od temp.powrotu i dopóki powrót nie osiągnie określonej temperatury wzrost temperatury zasilania będzie blokowany przez określoną deltę T między powrotem a zasilaniem.

tak sobie czytam i sie zastanawiam czy zawsze instalatorzy po sprzedaniu produktu maja klienta gleboko w d... Kristof nie jest pierwszym ktory nie ma pojecia o zakupionym przez siebie produkcie, ale co gorsze nie szuka pomocy w firmie ktorej kupil pompe tylko tutaj. jakbym mial tyle problemow i niewiedzy co Krostof to mojemu instalatorowi bym nie dal zyc :) za pol roku bede mial pompe u siebie i moze pojawia sie problemy z ogrzewaniem (mam nadzieje ze nie :) ) ale pierwsza osoba ktory sie o tym dowie bedzie instalator a nie forum... pozdro!

Tu może nie instalatorzy mają klienta w d..... tylko tutaj Kristof ma ich w d......

Dziwne jest to, że AJB nie wytłumaczyła Kristofowi o pierwszych ogrzewaniach nowego domu itp.

Jak ja kiedyś z nimi rozmawiałem telefonicznie to gość mi w miarę wszystko wytłumaczył.

Coś mi tu Kristi nie gra...... czuję jakąś ściemę :stirthepot: