Vld 27.12.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 To nie takie proste i nie takie oczywiste. Nie wiem jak w innych powietrznych ale w Panasie temp.zasilania jest uzależniona od temp.powrotu i dopóki powrót nie osiągnie określonej temperatury wzrost temperatury zasilania będzie blokowany przez określoną deltę T między powrotem a zasilaniem. Jest to proste i oczywiste, tylko producent twojej pompy na to nie pozwala. Nie przewidział takiej syt, że może to przeszkadzać. Chodzi o czujnik przepływu. Gdybyś go oszukał, wyłączył, czy cokolwiek innego, by pompa nie zatrzymywała się z powodu zbyt małego przepływu, to mógłbyś i 50C ustawić na zasilaniu, przy powrocie 15C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.12.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Jest to proste i oczywiste, tylko producent twojej pompy na to nie pozwala. Nie przewidział takiej syt, że może to przeszkadzać. Chodzi o czujnik przepływu. Gdybyś go oszukał, wyłączył, czy cokolwiek innego, by pompa nie zatrzymywała się z powodu zbyt małego przepływu, to mógłbyś i 50C ustawić na zasilaniu, przy powrocie 15C Nie jestem do końca pewny czy czujnik przepływu ma taką rolę,sądzę,że to elektronika ma określone delty T między zasilaniem i powrotem i to ona decyduje po powrocie jakie zasilanie dobrać. U siebie mimo ustawionej 40 na zasilaniu dopiero po kilku godzinach grzania otrzymuje ją fizycznie jak powrót mam 35 a grzanie zaczyna się od zasilania 30 i powrotu 25 czyli delta T to 5 . Zresztą ciężko powiedzieć akurat w Panasie czy jest możliwość ustawienia konkretnej temp.zasilania bo takiej opcji nie ma w sterowniku,ustawiam na krzywej grzewczej. U siebie,gdzie mam masę betonu do rozgrzania żałuję,że nie ma właśnie możliwości ustawienia wysokiej temp.zasilania bo w moim przypadku byłoby to korzystniejsze do naladowania płyty. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.12.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jest to proste i oczywiste, tylko producent twojej pompy na to nie pozwala. Nie przewidział takiej syt, że może to przeszkadzać. Chodzi o czujnik przepływu. Gdybyś go oszukał, wyłączył, czy cokolwiek innego, by pompa nie zatrzymywała się z powodu zbyt małego przepływu, to mógłbyś i 50C ustawić na zasilaniu, przy powrocie 15C witam montuję pompy ciepła gruntowe i powietrze-woda kilku firm i każda!!! z tych pomp dąży do delty = 5'C chwilowo delta może kształtować się między 3 a 7'C (co też można zmierzyć, jak pompa startuje), ale natychmiast dąży do 5'C i m.in. w Panasonicu tak jest jak pisze ARTURO72 U siebie mimo ustawionej 40 na zasilaniu dopiero po kilku godzinach grzania otrzymuje ją fizycznie jak powrót mam 35 a grzanie zaczyna się od zasilania 30 i powrotu 25 czyli delta T to 5 . już niedługo we wszystkie pompy Panasonica już od 10'C na powrocie będą mogły pracować bez grzałek - w tej chwili tak jest w najnowszej pompie Panasonica T-Cap 16kW dla innych obecnie graniczną temperaturą jest 25'C - praca bez grzałki oraz 18'C - gdzie grzałka i sprężarka pracują równolegle, a poniżej 18'C tylko grzałki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.12.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 skoro tak jest w Panasach, to nie bardzo nadają się one do pracy w 2 taryfach albo nadają się ale nie grzejąc tylko od 21 do 6. wylewka po kilku godz się wychłodzi, temp powrotu na pewno spadnie pon 25C. i COP leci na łeb na szyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.12.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 witam montuję pompy ciepła gruntowe i powietrze-woda kilku firm i każda!!! z tych pomp dąży do delty = 5'C chwilowo delta może kształtować się między 3 a 7'C (co też można zmierzyć, jak pompa startuje), ale natychmiast dąży do 5'C a w jakich gruntowych zaobserwowałeś takie zjawiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.12.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 skoro tak jest w Panasach, to nie bardzo nadają się one do pracy w 2 taryfach albo nadają się ale nie grzejąc tylko od 21 do 6. wylewka po kilku godz się wychłodzi, temp powrotu na pewno spadnie pon 25C. i COP leci na łeb na szyję witam nie jest, aż tak źle:) temperatura wylewki spadnie, spadnie też oczywiści temperatura powrotu ale "szybko" 25'C osiągnie, no chyba, że będziesz wychładzał pomieszczenia i wylewkę znacznie poniżej 20'C pompa zaczyna grzać - 40 minut - jak nie osiągnie temperatury wody na powrocie: 18'C to załączają się grzałki po osiągnięciu 19'C załącza się pompa i pracuje razem z grzałką po osiągnięciu 25'C pracuje już sama pompa i po problemie:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.12.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 skoro tak jest w Panasach, to nie bardzo nadają się one do pracy w 2 taryfach albo nadają się ale nie grzejąc tylko od 21 do 6. wylewka po kilku godz się wychłodzi, temp powrotu na pewno spadnie pon 25C. i COP leci na łeb na szyję Aż tak źle to nie jest,po kilkunastu h od przerwania grzania 25st.C na powrocie mam po kilku,kilkunastu minutach a zwloka czasowa grzalki to chyba 40 min po pierwszym włączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 27.12.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 witam montuję pompy ciepła gruntowe i powietrze-woda kilku firm i każda!!! z tych pomp dąży do delty = 5'C chwilowo delta może kształtować się między 3 a 7'C (co też można zmierzyć, jak pompa startuje), ale natychmiast dąży do 5'C pozdrawiam To chyba nie najlepiej świadczy o tych pompach, że przez "słuszne" dążenie do delty 5C wypada poza zakres pracy i przechodzi na grzałki. Skoro kasują tak ciężkie pieniądze, to niech dosmarują linijkę kodu, by w razie spadku skraplania poniżej tych 25-30C, ograniczyła sobie przepływ i pracowała dalej z wysokim kopem. Arturo Mając do dyspozycji stałą moc i t powrotu, t zasilania mozesz regulować przepływem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.12.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 skoro tak jest w Panasach, to nie bardzo nadają się one do pracy w 2 taryfach albo nadają się ale nie grzejąc tylko od 21 do 6. wylewka po kilku godz się wychłodzi, temp powrotu na pewno spadnie pon 25C. i COP leci na łeb na szyję Po przejściu Ksawerego nie miałem prądu przez 4 dni. Temp w domu spadła o 6st - wody w posadzce nie wiem, bo ten parametr mogę sprawdzić tylko na miejscu. Po powrocie zasilania grzałka się nie włączyła co oznacza, że te 25st na powrocie PC osiągnęła poniżej 40min. więc chyba nie jest tak źle jak tu większość uważa:no: Co do deltyT <5st to jest tak jak Arturo pisze, ale ja nie uważam tego za wadę - większość użytkowników PC różnymi metodami dąży to tego aby taka deltę u siebie mieć, a Panas załatwił to systemowo więc moim zdaniem tylko na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Przy 12kW i 90m2 chyba spokojnie moze w podloge leciec 30*C nawet w wychlodzonym domu. To chyba tylko kwestia ustawien? Czy cos przeoczylem? Pisałeś o ostawieniu na 15*C . To podłoga dość chłodna np 20 *C ( z doświadczenia wystarczy 17 C) .Powrót może być chłodniutki .Ciekawe przy jakim załączy grzałki np 25 C W Atlanticu niema takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Tak nieśmiało spytam - przy jakim przepływie czynnika grzewczego??? Dla ogrzewania podłogowego przyjmuje się dt 5 * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) tak sobie czytam i sie zastanawiam czy zawsze instalatorzy po sprzedaniu produktu maja klienta gleboko w d... Kristof nie jest pierwszym ktory nie ma pojecia o zakupionym przez siebie produkcie, ale co gorsze nie szuka pomocy w firmie ktorej kupil pompe tylko tutaj. jakbym mial tyle problemow i niewiedzy co Krostof to mojemu instalatorowi bym nie dal zyc za pol roku bede mial pompe u siebie i moze pojawia sie problemy z ogrzewaniem (mam nadzieje ze nie ) ale pierwsza osoba ktory sie o tym dowie bedzie instalator a nie forum... pozdro! Czy z telewizorem robisz tak samo??? Warto przeczytać instrukcję .Czy uważasz ,że instalator powinien przejąć obsługę PC. Czy do telewizora wzywasz sprzedawcę żeby zmienił program??? Dlaczego instalator ma ponosić koszty indolencji klienta. ???? Problem polega na tym ,że klient traktuję instalatora jak oszusta i jak nie jest wstanie zrozumieć , to wina instalatora. Ja już byłem wzywany do awarii hydroforu ,bo stał obok PC Edytowane 27 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.12.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Pompa ciepła z założenia jest bezobsługowa i taką jest, ale tylko w przypadku kiedy instaluje ją odpowiednio wykształcony instalator - a z tym bywa różnie.Pompa ciepła (też z założenia) potrzebuje mniej uwagi ze strony użytkownika niż kocioł gazowy z bardzo podobnym sterowaniem.Pompa ciepła ma być tak zainstalowana, aby, w danej lokalizacji, osiągała założone parametry. Dobrze dobrana i zainstalowana pompa ciepła działa na zasadzie: kupiłeś, zainstalowałeś - ZAPOMNIAŁEŚ. Ps. Telewizora, z reguły, nie kupuje się z instalacją. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 zgodzę się i jednocześnie się nie zgodzę... bo niejednokrotnie mielismy tutaj przypadki, że klienci nie mieli najmniejszego pojęcia jak sprzęt działa i ja nim sterować...a to dla mnie po części wina instalatora.... to tak, jakbyś zamontował komuś telewizor i nie dał pilota - jak już trzymając się terminologii Indolencja klientów to inna rzecz...i zauważcie coraz częstszy przypadek..... OK Akurat pilot jest w komplecie .To jednak kwestia instrukcji.200 stron Ale pisanie ,że należy zamęczyć instalatora z tego powodu Sprawia wrażenie ,że za to odpowiada instalator. Wile razy spotkałem się z inwestorami którzy wiedzą wiece niż ja .Wyczyniają cudeńka.Ja mówię czego nie wolno. A czasem jak jest za ciepło (lub zimno ) to dzwonią ,że awaria. Proszę o przekręcenie gałki w lewo i słyszę "ale ja jestem atechniczny"proszę przyjechać 100 km" na gwarancji oczywiście. Brak szacunku do wykonawcy jest powszechny. Zastanawiam się czasem kto tu kogo chce oszukać .Bo wygląda to tak -zrób złodzieju to może ci zapłacę. I zobaczymy kto kogo Ja jestem za wzajemnym szacunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Pompa ciepła z założenia jest bezobsługowa i taką jest, ale tylko w przypadku kiedy instaluje ją odpowiednio wykształcony instalator - a z tym bywa różnie. Pompa ciepła (też z założenia) potrzebuje mniej uwagi ze strony użytkownika niż kocioł gazowy z bardzo podobnym sterowaniem. Pompa ciepła ma być tak zainstalowana, aby, w danej lokalizacji, osiągała założone parametry. Dobrze dobrana i zainstalowana pompa ciepła działa na zasadzie: kupiłeś, zainstalowałeś - ZAPOMNIAŁEŚ. Ps. Telewizora, z reguły, nie kupuje się z instalacją. Pompa ma inne nastawy w nowym suszonym budynku i inne w normalnej eksploatacji. krzywa grzania. A z telewizorem to po prostu brak winnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.12.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Pompa ma inne nastawy w nowym suszonym budynku i inne w normalnej eksploatacji. krzywa grzania. . Przyznam, że jestem zaskoczony tą wypowiedzią - zwłaszcza instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Przyznam, że jestem zaskoczony tą wypowiedzią - zwłaszcza instalatora. Jestem zaskoczony twoim zaskoczeniem- zwłaszcza jako człowieka Np wygrzewanie posadzki. Czy to obowiązek instalatora w ramach montażu PC???? Edytowane 27 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.12.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 sSiwy12 - z założenia tak, ale na początku zawsze jest trochę regulacji, ustawiania - które musi wykonać użytkownik już podczas zamieszkania. . Moim zdaniem nie musi użytkownik - to rola instalatora, no i ale, pęd za zyskiem i zaniżanie cen przez instalatorów, skutkuje własnie takim stwierdzeniem. Stąd też moja "teoria", że pompa ciepła nie dla idiotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.12.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Np wygrzewanie posadzki. Czy to obowiązek instalatora w ramach montażu PC???? Nie - to rola zaprogramowanego sterownika PCi, jeśli jest. Jeśli nie ma, to tylko sprawa umowy i godziwej zapłaty dla instalatora za dodatkowe czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Nie - to rola zaprogramowanego sterownika PCi, jeśli jest. Jeśli nie ma, to tylko sprawa umowy i godziwej zapłaty dla instalatora za dodatkowe czynności. i tu się zgadzamy.Nigdy nie odmawiam pomocy , ale czasem trzeba zmusić klienta do nauki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts