sSiwy12 28.12.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 I kto to pisze ? Zapomniałeś dlaczego jedna taka ("znana" tu) firma "padła" ? Bo pokrzywdzeni "zastosowali" (także) tą ustawę.Jest to bat na baranów (jak pisał Sławek ), a czy ktoś z tego bata chce korzystać to już jego sprawa.Zwracam uwagę też na to, że znajomość tej ustawy (i innych przepisów) nie jest główną domeną większości instalatorów, bo gdyby uważnie ją przeczytali, to mieliby też "bat" na inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.12.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 może to nie będzie popularne co teraz powiem, ale klient nie powinien otrzymać instalacji z której będzie zadowolony a instalację zgodną z zawartą umową... Ja chciałbym instalację z pełną automatyką ,napędami ,kontrolą z komputera,grzejnikami łazienkowymi -granitowymi. A pompę gruntową z falownikiem. I zrobionym OZC pozwalającym na wpisanie jednoznacznej krzywej grzania . TYLKO Czy stać mnie na taką umowę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.12.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) I kto to pisze ? Zapomniałeś dlaczego jedna taka ("znana" tu) firma "padła" ? Bo pokrzywdzeni "zastosowali" (także) tą ustawę. Jest to bat na baranów (jak pisał Sławek ), a czy ktoś z tego bata chce korzystać to już jego sprawa. Zwracam uwagę też na to, że znajomość tej ustawy (i innych przepisów) nie jest główną domeną większości instalatorów, bo gdyby uważnie ją przeczytali, to mieliby też "bat" na inwestorów. W tym przypadku nie dlatego,że pompy ciepła nie grzały i nie dlatego,że COP zamiast deklarowanych w reklamie producenta 3 wyniósł faktycznie 2,8. Dlatego to co napisałeś,jest wg mnie bzdurą: Małe sprostowanie. Zwrot zgodny z umową dotyczy także (i głównie) zapewnień sprzedawcy (instalatora) co do efektów uzyskanych (w tym wypadku przez PCi), oraz do tego co pokazano w materiałach reklamowych + DT - a to zmienia wszystko.W umowie nie musi być napisane, że np. PCi P/W będzie grzała z mocą 12kW przy temp. zew. -30 z COP 3 dla temp. medium 35 - jeśli wynika to z reklamy lub DT. Jeśli nie osiąga tych (takich) "wyników" towar jest niezgodny z umową. (podstawa prawna; Ustawa konsumencka Art.4. - zwłaszcza pkt.3.). Ponieważ doprowadzi Cię do psychiatryka i pustego domu jeśli będziesz stosował tą zasadę dla każdego przedmiotu w domu. A usługa niezgodna z umową jest to diametralnie coś innego. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.12.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Ponieważ doprowadzi Cię do psychiatryka i pustego domu jeśli będziesz stosował tą zasadę dla każdego przedmiotu w domu. A usługa niezgodna z umową jest to diametralnie coś innego. Zapominasz, że tu nie są usługi, tylko sprzedaż PCi przez instalatora razem z instalacją (bo 23% podatek VAT na samą PCi) - to po pierwsze. (już pomijając że w łaskawości swojej nie doczytałeś cytowanego wyżej Art.6 ustawy konsumenckiej) Po drugie, to czy mam zaakceptować COP 2 , 2,5, czy 2,8 zamiast deklarowanego przez sprzedawcę (producenta) np. 3, jest tylko i wyłącznie moją sprawą i moją oceną tego czy mnie oszukano, a nie producenta (sprzedawcy, instalatora). Narzędziem pomocnym w "walce" jest wspomniana ustawa - tak jak w całym cywilizowanym świecie. A po trzecie - łaskawco, zwróć uwagę, że cały ten mój wywód (nie myl ze wzwodem) był poprzedzony np. (specjalnie pogrubionym aby nie umknęło) co znaczy na przykład i co najważniejsze, dotyczyło to tego co jest lub czego nie ma w umowie, a mimo to jej (umowie) podlega. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez sSiwy12 dopisałem trzecie primo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.12.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 ludzie spisują kodeksy od czasów Hammurabiego nasze prawo podobno wywodzi się z rzymskiego ale to wszystko na nic jak nie ma dobrej woli z OBU stron "w atmosferze wzajemnego zrozumienia" że zacytuje Gintrowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 ludzie spisują kodeksy od czasów Hammurabiego nasze prawo podobno wywodzi się z rzymskiego ale to wszystko na nic jak nie ma dobrej woli z OBU stron "w atmosferze wzajemnego zrozumienia" że zacytuje Gintrowskiego Instalator instaluje a inwestor placi. Ktory z tej parki moze spaprac robote? Ma jeszcze poklepac partacza ze zrozumieniem po pleckach? Pobuuuudka Silesia! Zbudz sie chlopie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.12.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 no więc instalator wykazuje dobrą wolę i instaluje jak należy a inwestor płaci jak należy ciężkie do pojęcia to prawda w tym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.12.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Instalator instaluje a inwestor placi. Ktory z tej parki moze spaprac robote? Ma jeszcze poklepac partacza ze zrozumieniem po pleckach? Pobuuuudka Silesia! Zbudz sie chlopie! uważasz że partactwo jest przejawem dobrej woli - dobre - może w twojej branży tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 uważasz że partactwo jest przejawem dobrej woli - dobre - może w twojej branży tak jest Przeczytaj jeszcze raz mojego posta. I jeszcze raz. I jeszcze.... moze zalapiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.12.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ja chciałbym instalację z pełną automatyką ,napędami ,kontrolą z komputera,grzejnikami łazienkowymi -granitowymi. A pompę gruntową z falownikiem. I zrobionym OZC pozwalającym na wpisanie jednoznacznej krzywej grzania . TYLKO Czy stać mnie na taką umowę ?? nie rozumiem puenty... co t oznaczy "czy mnie stać" stać Ciebie jako wykonawcę? jeżeli o to chodzi to przypomnę jeszcze raz to co pisałem już wielokrotnie: umowa to jest zgodne porozumienie dwóch lub więcej stron ustalające ich wzajemne prawa lub obowiązki jeżeli nie jesteś w stanie zaakceptować zbyt wysokich wymagań swojego klienta to do zawarcia umowy nie powinno dojść, z drugiej strony jeżeli klient nie jest w stanie zaakceptować zbyt wysokich kosztów realizacji umowy to również do umowy nie powinno dojść... przed rozpoczęciem prac negocjujecie wspólnie zakres, warunki i cenę i dopiero po potwierdzeniu ustaleń podpisami przystępujesz do realizacji, jeżeli robisz inaczej to już Twoja sprawa tylko tyle i aż tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.12.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 co do kwestii "przeszkolenia klienta z obsługi PC"moim zdaniem jeżeli w umowie jest zawarte to, że wykonawca ma przeszkolić klienta to oczywiście musi to zrobić jednak nie może on odpowiadać za indolencję klienta i brać na siebie odpowiedzialność za to, że klient nie może "załapać" jak ma sterować PC pomimo tego, że posiada instrukcję oraz został przeszkolony to jest analogiczne z kursem na prawo jazdy: jednostka szkoląca przyszłych kierowców nie odpowiada za to, że któryś z kursantów nie zdał kilkanaście razy egzaminu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ale sa szkoly jazdy z wieksza lub mniejsza "zdawalnoscia". Trzeba po prostu porownac i wybrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.12.2013 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ale sa szkoly jazdy z wieksza lub mniejsza "zdawalnoscia". Trzeba po prostu porownac i wybrac. tak Pyxi, takie prawo rynku i prawo klienta, ale nawet wybranie najlepszego instalatora, który gruntownie przeszkoli użytkownika nie zagwarantuje tego, że ów szkolony zrozumie o co biega jedno nie podlega dyskusji - instalator odpowiada za źle zrobioną instalację od strony technicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 tak Pyxi, takie prawo rynku i prawo klienta, ale nawet wybranie najlepszego instalatora, który gruntownie przeszkoli użytkownika nie zagwarantuje tego, że ów szkolony zrozumie o co biega jedno nie podlega dyskusji - instalator odpowiada za źle zrobioną instalację od strony technicznej Czym się różni źle wykonana instalacja od źle działającej. Jak przekonać klienta ,że instalacja jest dobrze zrobiona tyko źle "kierowana". Niedawno po półtorej godziny opowiadania o działaniu instalacji .Zadowolony klient oświadczył ,że idzie włączyć to co było jego błędem w obsłudze. Musiałem wyłączyć dostęp do automatyki żeby mieć święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 nie rozumiem puenty... co t oznaczy "czy mnie stać" stać Ciebie jako wykonawcę? ... Czasem JA występuję jako KLIENT Nie zawsze jako wykonawca. A kwestia zadowolenia to rzecz względna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.12.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Czym się różni źle wykonana instalacja od źle działającej. Dobrze wykonana - dobrze działa - dość prosta zależność. A działa dobrze jeśli "produkuje" tyle CWU ile potrzeba, oraz utrzymuje stałą temperaturę w pomieszczeniach, bez względu na temperaturę zewnętrzną., oraz zużywa tyle energii (dla danych warunków), ile określono w "nawijce" instalatora, materiałach "publicznych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Dobrze wykonana - dobrze działa - dość prosta zależność. A działa dobrze jeśli "produkuje" tyle CWU ile potrzeba, oraz utrzymuje stałą temperaturę w pomieszczeniach, bez względu na temperaturę zewnętrzną., oraz zużywa tyle energii (dla danych warunków), ile określono w "nawijce" instalatora, materiałach "publicznych". Niestety nie . Napisz ile wody potrzeba tobie .zobaczymy co powiedzą inni. Określ "DANE WARUNKI" precyzyjnie i sposób ich weryfikacii To dotyczy wszystkiego .Dobre samochody miewają wypadki . Źle zaprogramowane PC biorą dużo prądu. Mostki cieplne powodują większe koszty . Wyłącznie pompy na czas kiedy klienta nie ma w domu powoduję dyskomfort ,uszkodzenia posadzki, Mam takich klientów.U jednego zablokowałem dostęp do regulatora W efekcie niezadowolenie klienta. Tak jak wielu klientów potrafi eksploatować BUDYNEK wzorcowo .Tak samo zdarzają się klienci ,którzy działają nielogicznie i niezgodnie z prawami fizyki. Oczywiście pojawia się wtedy NAWIJKA klienta -" naciągacz instalator spiepszył . Samo życie Są klienci kretyni i instalatorzy oszuści .Ale to całe szczęście margines Edytowane 29 Grudnia 2013 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.12.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Czym się różni źle wykonana instalacja od źle działającej. jeżeli tego nie wiesz to czas najwyższy zmienić zawód na jakiś mniej techniczny bo na instalatora się nie nadajesz (np bibliotekarz, sprzedawca biletów w muzeum itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.12.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 oraz zużywa tyle energii (dla danych warunków), ile określono w "nawijce" instalatora, materiałach "publicznych". no i właśnie "dla danych warunków" to jest słowo-klucz robiąc instalację instalator nie może brać odpowiedzialności za pracę innych ekip (np dociepleniowców) więc nie można wymagać żeby PC przy +20 w środku i -20 na zewnątrz zużyła np 20 kWh/24 godz bo taki wynik nie zależy wprost od pracy instalatora i samej instalacji instalacja to tylko jedna ze składowych, która wpływa chociażby na zużycie inna sprawa to instalator, który obiecuje złote góry (nieświadome lub świadomie) tylko po to żeby złapać robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.12.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 jeżeli tego nie wiesz to czas najwyższy zmienić zawód na jakiś mniej techniczny bo na instalatora się nie nadajesz (np bibliotekarz, sprzedawca biletów w muzeum itp) Czyli nie potrafisz dać odpowiedzi na tak proste pytanie Czas zmienić forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts