Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

każdy rozumie to co chce rozumieć

w świetle atakujących nas na każdym kroku reklam , faktycznie wydaje się to trochę mało fortunne....:D

jeszcze masz dużo czasu....

Na lokacie nikt mi nie da odsetek przekraczających 20% w skali roku.

Nie wiadomo jak długo ta pompa będzie w tej cenie.

Ostatnio mieli tą mniejszą jednostke w obniżonej cenie.

Z dostępnością także nie jest tak różowo.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z kontekstu jasno wynika (a może i nie?), że to dla domu potrzebującego do około 20 000kWh na rok.

Skąd masz to "około" - to zmienia zapis (sens zapisu).

Hasło przewodnie jest takie, ze nie można jej stosować w przypadku domu o zapotrzebowaniu wyższym niż te 20.000kWh.

Nawet w Szwecji istnieją mało ocieplone (stare) domy o dużym zużyciu energii + część z nich jest w strefie podbiegunowej (klimat subpolarny).

Skąd masz to "około" - to zmienia zapis (sens zapisu).

Hasło przewodnie jest takie, ze nie można jej stosować w przypadku domu o zapotrzebowaniu wyższym niż te 20.000kWh.

Nawet w Szwecji istnieją mało ocieplone (stare) domy o dużym zużyciu energii + część z nich jest w strefie podbiegunowej (klimat subpolarny).

Ulotka w pdf podane ma już inne wartości.

Promocja na pompę jest do jutra.

Informację mam z infolinii.

A bardziej szczegółowo to "bo" (dotyczy parametrów technicznych obu PCi) ?

To Ty mi powiedz co chciałeś porównywać? Bo jak się okaże, że są "porównywalne", a ja przez pułapkę marketingową wybrałem niepotrzebnie 4 razy droższa PC to zaraz lecę wymienić na Julę:D:lol2::D

Nie wiem czy było, dopytam.

Co myślicie o pompie z Juli?

Link http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107

Zawracać ją sobie głowę czy odpuścić?

witam

w październiku montowałem taką pompę znajomemu moich rodziców (sam sobie pompę kupił) w domku letniskowym położonym k. Żywca - IV strefa klimatyczna

zapotrzebowanie "szacowane" na 4-5kW

jak na razie działa i będzie działać, zimy jeszcze nie było, klika dni małych mrozów, to i jeszcze grzałki podobno się nie załączały

pompa jak to pompa - porównać się jej do Panasonica T-Capa nie da (to inna klasa pomp)

bardziej by można pompy Panasonic Aquarea Serii F 3kW lub 5kW, które odpowiednio dla - 15'C dają 3,2kW i 4,2kW - Jula - 3kW

Jula ma trochę - może więcej niż trochę gorsze sprawności (ok. 20% niższy COP) ale cena ponad 2x mniejsza

dla Twojego domu ta pompa będzie za mała - no chyba, że zapotrzebowanie na ciepło będziesz miał na poziomie do 6kW lub będziesz miał jakieś dodatkowe "szczytowe" źródło grzania (dodatkowa grzałka, kominek...)

pozdrawiam

tutaj już sam musisz podjąć ryzyko....PC którą mam, przez ostatnie 3-4 lata podrożała o około 2,5-3tys.

Montaż miałem w czerwcu, ale już jesienią zaliczkowałem - firma dla mnie była pewna, bo miała solidne rekomendacje(HenoK)

Tu masz niestety rację:yes: Mój Panas jak wchodził na rynek pod koniec 2011 roku był prawie 4tys. tańszy niż teraz:( A wszyscy w okół trąbią, że PC są za drogie i że będą tanieć a tu guzik prawda, także Klaudiusz rób swoje - ryzyko jest twoje:D Pozdrawiam

To Ty mi powiedz co chciałeś porównywać? Bo jak się okaże, że są "porównywalne", a ja przez pułapkę marketingową wybrałem niepotrzebnie 4 razy droższa PC to zaraz lecę wymienić na Julę:D:lol2::D

witam

kaskada 3 pomp Jula, by u Ciebie "stykła":)

no może 2 z pewnym załączaniem grzałek:D

pozdrawiam

witam

kaskada 3 pomp Jula, by u Ciebie "stykła":)

no może 2 z pewnym załączaniem grzałek:D

pozdrawiam

No syknąć by stykła, ale czy zużycie prądu byłoby na takim samym poziomie co przy jednym T-cap'ie - bo jak tak to lecę po 3 Jule:D:D:D

niekoniecznie za małe - pytanie czy ma tyle błędów jak ja zrobionych, czy wręcz przeciwnie :)

ja mam większy dom, też podpiwniczony i te 7,6kw jest z zapasem - ale mam masę niedoróbek o których wiem. Sprawdze później w OZC na drugim kompie ile miałem projektowe obciążenie cieplne

Ale jeśli w założeniach jest że w największe mrozy pojedzie po prostu na grzałkach, to powinno mu starczy te 3kw + 3kw grzałek.

Klaudiusz z tego co kojarze buduje gdzieś niedaleko mnie, nie jestem tylko pewny czy ma WM z reku. jeśli tak, to starczy

witam

może starczy - może nie

jak się postara

niech zrobi porządne OZC

uwzględni c.w.u.

no i założy, że będzie grzał grzałkami przez 20-30%

pozdrawiam

no i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę c.w.u.

no i jeszcze trzeba zapomnieć o "forumowym" zwyczaju grzania tylko w taniej taryfie

Edytowane przez mar1973

Klaudiusz z tego co kojarze buduje gdzieś niedaleko mnie, nie jestem tylko pewny czy ma WM z reku. jeśli tak, to starczy

(nie pisze o tym w stopce, a sam fakt robienia gwc o tym nie świadczy)

Mieszkam niedaleko :)

WM będzie, może z luną lub czymś podobnym.

Grzałki są akceptowalne, ale tylko w nocnej.

Musiałbym jakiś kociołek wkomponować do układu, a to już podnosi koszty (pisałem o tym wcześniej).

Gaz mam za płotem :p ale za drogo wychodzi w porównaniu do prądu.

Edytowane przez klaudiusz_x

witam

na pewno nie

ale z taką kaskadą zrobiłbyś furorę - może i w Muratorze by pokazali:D

pozdrawiam

No jakbym sobie te trzy wentylatory na ścianie obok siebie powiesił to Pyxis miałby pożywkę do darcia łacha z PC-PW na co najmniej nadchodzący rok:D

A do odprowadzania skroplin to jeszcze jakiś rozdzielacz bym musiał zmajstrować:D:D Masz rację zrobiłoby to furorę:yes::D

No jakbym sobie te trzy wentylatory na ścianie obok siebie powiesił to Pyxis miałby pożywkę do darcia łacha z PC-PW na co najmniej nadchodzący rok:D

A do odprowadzania skroplin to jeszcze jakiś rozdzielacz bym musiał zmajstrować:D:D Masz rację zrobiłoby to furorę:yes::D

Jak sie zdecydujesz, to koniecznie przeslij fotke. :)

.................. bo jak tak to lecę po 3 Jule:D:D:D

:jawdrop: Ale dlaczego 3 szt, skoro:

moja PC-PW przy dużo większym domu niż 120m2 zadowala się 1/4 tego zużycia rocznie:yes:

Przy takim zapotrzebowaniu, to 1 starczy z zapasem

sSiwy nie wiem na ile ta dyskusja z Tobą ma sens skoro jesteś przekonany, że:

Właśnie na tym polega dobry marketing, masz w zasadzie PCi o bardzo zbliżonych parametrach technicznych, ale sporo droższą a mimo to, jesteś zadowolony.:D

No ale spróbujmy:

Weźmy do porównania tą Julę 9kW żeby było sprawiedliwie:D i dwa pierwsze z brzegu dostępne parametry techniczne.

COP przy 7/35 - Jula 9kW - 3,81 vs T-cap 9kW - 4,74

Moc wyjściowa przy temp zew - 15st (bez grzałek) - Jula - 4kW vs T-cap - 9kW

I co tu porównywać? - to dwie różne bajki.

A co do tych 3 Juli to był to żart jak nie załapałeś;)

Chociaż nie do końca, bo z tego co pamiętam to mój dom przy -20 będzie potrzebował 8,6kW, więc zakładając, że do tych -15st będę chciał grzać bez grzałek to 1 T-cap 9kW = 3 x Jula 6kW lub 2,25 x Jula 9kW, więc tak czy siak coś koło trzech:D:D:D

Ja tu mam dylemat, a Wy se jaja robicie :p

Klaudiusz wg mnie - do domku letniskowego - warto, jako dodatkowe źródło ciepła w domu w połączeniu z jakimś śmieciuchem chyba też (przynajmniej latem odpoczniesz,a i w niezbyt chłodne dni też pewnie da radę), ale jako jedyne źródło ciepła w domu ja bym tak nie ryzykował:no: No chyba, że jesteś przygotowany na ten roczny rachunek za prąd rzędu 10 000zł:D Bo jeżeli sam piszesz, że ona jedzie na grzałce już od 10st to co to za pompa:jawdrop:

Boisz się tych grzałek jak diabeł święconej wody ;)

Jak porównasz energię zużytą przez obie "kombinacje", to nie jest już tak źle jak z pozoru to wygląda.

Pytanie jest takie, co bardziej się opłaca - wyższy koszt inwestycyjny, czy trochę wyższe rachunki za eksploatację przy temperaturach zewnętrznych, powiedzmy -10 stopni.

Nie mam OZC.

Przyjmijmy że mam dom 6 litrowy czyli 7800(130m2 po podłogach) + 3000kWh CWU.

Otrzymujemy 10800kWh.

Według reklamówki pompa ma pokryć połowę zapotrzebowania. Kolejny raz zakładamy że COP osiągnie 2.

Czyli jestem do przodu o 2700kWh

Ile zaoszczędzę?

31grx2700=837zł.

Ups, za mało.

Jednak Wy tutaj za cenę wyjściową przyjmujecie inną wartość, około 45gr.

Teraz mam 1215zł. Już coś.

Za cenę pompy mam kompletne CO i CWU na kablach i bojlerku.

Instalując pompę muszę wydać około 2x więcej.

Wyliczenie jest mocno "na oko" przy własnej robocie.