Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

map78 - rozumiem że sobie jaja robisz? z tym całym porównaniem?

porównujesz PC 9kw (jula) z PC 12kw (tcap 9kw) ??

spójrz też na cenę :p

poza tym dla domu o niskim zapotrzebowaniu sama Jula może wystarczyć - po wykonaniu rzetelnego OZC i termowizji można określić, czy wystarczy....

a grzałek nie ma się co bać...

Ja porównuje??? Spójrz parę postów wyżej to sSiwy stwierdził, że są porównywalne tylko moja dużo droższa. Ja tylko chciałem pokazać, że to dwa zupełnie inne standardy.

A co do tego, że może wystarczyć dla domu Klaudiusza to trzeba by było rzetelnie policzyć. Gdyby to była gruntowa to co innego, ale wątłej reputacji powietrzna to bym się bał, tym bardziej, że jej algorytm załączania grzałki nie napawa optymizmem:no:

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

te moje 0,46 to dla mojego konkretnego przypadku.Średnia cena za 1kwh dla całego domu. Może być sporo mniej ale i więcej....

dla całego domu mam około 57% zużycia w taniej taryfie, dla samej PC jest to około 70%

ale ja mam lekko przewymiarowaną PC (wpadam w drogą taryfę w okolicy 0C na zewnątrz) a ty będziesz mieć lekko niedowymiarowaną....

Zakładając że wykresy mówią prawdę, do około -10 a być może nawet -15 mogę lecieć tylko na pompie (pomijam CWU)bez grzałki. Taniej niż czystym prądem (średnio).

CWU taniej będzie grzać grzałką w niższych temperaturach.

faktycznie nie wygląda to sterowanie za ciekawie....tak jakby nie przystosowane do podłogówki (temperatura pokojowa wzrasta o mniej niż 1C w ciągu 15m?!?)

A kto powiedział że temperatura będzie musiała wzrosnąć o ten 1 stopień?

Być może nie da rady spaść o tyle pomiędzy taryfami. Później, kliedy pompa pójdzie i w drogiej, nie spadnie tak czy tak.

Skoro się nie obniży, nie będzie musieć się podnosić.

Gorzej z temperaturą podłogi.

Ale tu, to Artur niech coś powie. Ma to opanowane.

Edytowane przez klaudiusz_x

Gdyby to była gruntowa to co innego, ale wątłej reputacji powietrzna to bym się bał, tym bardziej, że jej algorytm załączania grzałki nie napawa optymizmem:no:

Dlaczego w wątpliwej reputacji ? Tam jest sprężarka Panasonic - tak jak w Twojej (najdroższy element PCi)

Prosba o porade

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow,

Buduje dom 160m2 parterowy w Lodzi. Poniewaz mam gaz w ulicy chialem zalozyc podlogowke na piec konwekcyjny koszt ok. 25000zl plus rekuperacja koszt ok. 15000zl . Jednak ostatnio sklaniam sie ku pompie woda powietrze (wypatrzylem model venus firmy evi) ktory kosztuje 25000zl ale zastapi rekuperator co daloby oszczednosc 15000zl. Tyle ze wtedy jest wszystko na prad a dom ma duze okna i wysokosc stropu ok 4m Co wy na to ? Prosze o porade i z gory dziekuje

Prosba o porade

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow,

Buduje dom 160m2 parterowy w Lodzi. Poniewaz mam gaz w ulicy chialem zalozyc podlogowke na piec konwekcyjny koszt ok. 25000zl plus rekuperacja koszt ok. 15000zl . Jednak ostatnio sklaniam sie ku pompie woda powietrze (wypatrzylem model venus firmy evi) ktory kosztuje 25000zl ale zastapi rekuperator co daloby oszczednosc 15000zl. Tyle ze wtedy jest wszystko na prad a dom ma duze okna i wysokosc stropu ok 4m Co wy na to ? Prosze o porade i z gory dziekuje

EVI to nie firma tylko oznaczenie kompresora -wtrysku pary. Przeczytaj dokładnie jakiej firmy jest ta pompa byle nie NTS :D

Taka ciekawostka z szwedzkieg forum użytkowników pompy ciepła PW JULA 6,2kW

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=/search%3Fq%3DAnslut.se%26espv%3D210%26es_sm%3D93%26biw%3D1024%26bih%3D547&rurl=translate.google.pl&sl=sv&u=http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php%3Ftopic%3D27837.0&usg=ALkJrhhWCnD9-o2KskSNwCeGK-l9owEQIw

Okres :2011-01-26 do 2011-02-10 (15 dni)

Temp. na zewnątrz w okresie: Min. -11,6, maks. 8,1, średnio -0,8 (zgodnie temperatur.nu)

Liczniki energii elektrycznej VP = 440 kWh

Licznik ciepła VP = 950 kWh

COPenergi = 2.16

Okres :2010-12-28 do 2011-01-26 (29 dni),

Temp. na zewnątrz w okresie: Min. -14,4, maks. 6,0, średnio -1,0 (zgodnie temperatur.nu)

Liczniki energii elektrycznej VP = 899 kWh

Licznik ciepła VP = 1827 kWh

COPenergi = 02:03

Okres: 2010-11-28 21:00 do 2010-12-28 21:00

Temp. na zewnątrz w okresie: Min. -21,6 Max 4.0, średnio -5,8 (zgodnie temperatur.nu)

Liczniki energii elektrycznej VP = 914 kWh

Licznik ciepła VP = 1656 kWh

COPenergi = 1.81

Dla jasności, są też krytyczne uwagi - zwłaszcza do tych produkowanych około roku 2008

Ps. Ta dyskusja dotyczy modeli produkowanych do 2013r.

Edytowane przez sSiwy12
poprawiłem link

Taka ciekawostka z szwedzkieg forum użytkowników pompy ciepła PW JULA 6,2kW http://www.varmepumpsforum.com/vpfor...?topic=27837.0

witam

nic nie zwykłego

dla nich, czy się załączy grzałka, czy nie - no cóż, tym się nie martwią

tak jak wcześniej było cytowane - "algorytm" - jak ktoś załączył tak szło, grzałka miała-mogła się załączyć to się załączyła

zupełnie inaczej dobierają pompy ciepła - to przecież i tak taniej niż "czysty" prąd

może uogólniam - będąc w Norwegii (to nie Szwecja) taką sytuację zauważyłem

w końcu w Karcie produktu - pompy ciepła Jula pisze:

Zasadniczo zaleca się, by pompa ciepła o optymalnych

parametrach pokrywała około 50% maksymalnego

zapotrzebowania gospodarstwa domowego na energię.

:yes:

pozdrawiam

EVI to nie firma tylko oznaczenie kompresora -wtrysku pary. Przeczytaj dokładnie jakiej firmy jest ta pompa byle nie NTS :D

To prawda nts , pomylilem sie. Dla mnie istotna jest opinia czy majac gaz w ulicy lepiej zainwestowac w pompe czy tez kociol gazowy?

mar1973 - jest dokładnie tak jak piszesz.

Jak kilka lat temu byłem w Jaśle, u dystrybutora Ziriusów, to on twierdził że w Szwecji to się wymiarowuje PC na 60% - i tam wielkie oczy ponoć robili, że u nas na 100% musi być (że już nie powiem że na 130%)

Nie mam powodu, żeby mu nie wierzyć

Tylko sie zastanawiam z jakiego ekonomicznego rachunku to wynika. Przeciez onstalacja liczona na 50% nie bedzie polowe tansza od tej liczonej na 100% zapotrzebowania. Skoro kalkuluje nam sie za jakas kwote pozyskiwac 50% energii, to dlaczego ne kalkuluje sie juz pozyskanie 100%?

Dlaczego w wątpliwej reputacji ? Tam jest sprężarka Panasonic - tak jak w Twojej (najdroższy element PCi)

Wątpliwej bo nie znam żadnego zadowolonego użytkownika. Jak znasz to się podziel. A co do sprężarki to większość chińczyków ma copelandy i wcale nie oznacza to, że są dobre. A Dacia Logan ma silnik Renault - kupiłbyś???:D:D