Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiem że na zużycie pradu przy powietrznych należy patrzeć w dluższej perspektywie

ale macie może jakieś spostrzeżenia odnosnie ostatnich dnii.

obecne mrozy sa najlepszym testem do powietrznych[może są przypadki że komus rodzina zamarzła bo powietrznę nie wyrabiały];)

ps piszcie cicho jakoś żeby liwko tu zajrzał

Ja mam PC powietrze-powietrze, działa bez problemu, w domu zadana temperatura 22st. Odszrania się rzadziej niż jak było -3 do +5 (większa wilgotność wtedy była) zużycie ... pompą grzeję tylko w nocy (w dzień chodzi kominek bo żona lubi w salonie 25st.) teraz zużywa średnio 20kW/h, jak było w okolicach 0 to brała 6-7kW/h. Najlepsze jest to że jak ją kupowałem to pisało w katalogu że działa do -15. dziś pokazała na wskaźniku <-20st i dalej grzała ...zeszłej zimy najzimniej u mnie było -23st i też dawała rady.

No piszcie jak tam powietrzne pompki...

Sami się aż boją napisać ,bo wiadmo ,że nie działa i aż głupio napisać inaczej :) Zresztą zajęci załatwianiem drzewa do kominka i szukaniem pieca na gaz albo ekogroch na przyszłą zimę .

Strach np na narty jechać i samo to zostawić bo zalodzieje i wybuchnie

Sami się aż boją napisać ,bo wiadmo ,że nie działa i aż głupio napisać inaczej :) Zresztą zajęci załatwianiem drzewa do kominka i szukaniem pieca na gaz albo ekogroch na przyszłą zimę .

Zamomtowałem 30 szt nikt nie dzwoni .We wszystkich zaplokowałem pracę grzełek drugiego stopnia zostawiłemtyko 3 kW.Nikt nie dzwoni o więcej.

Ja mam PC powietrze-powietrze, działa bez problemu, w domu zadana temperatura 22st. Odszrania się rzadziej niż jak było -3 do +5 (większa wilgotność wtedy była) zużycie ... pompą grzeję tylko w nocy (w dzień chodzi kominek bo żona lubi w salonie 25st.) teraz zużywa średnio 20kW/h, jak było w okolicach 0 to brała 6-7kW/h. Najlepsze jest to że jak ją kupowałem to pisało w katalogu że działa do -15. dziś pokazała na wskaźniku <-20st i dalej grzała ...zeszłej zimy najzimniej u mnie było -23st i też dawała rady.

Te -15 C dotyczy gwarancy uzyskania parametrów .

Takie pracuję do -24 C tylko nie zagrzeją do 55 C ale do 40 C dlatego nie grzeja cwu

nie za zimno Ci?

bo pieprzysz jak zmarznięty

Nie wiem skąd jesteś ale zapraszam na kawę, zobaczysz czy działa, i ile prądu zżera ...

z tym się zgodzę w 100%, bez sensu takie połączenie. Jedyne co mi przychodzi na myśl to spełnienie jakiś wyśrubowanych norm emisji spalin na zachodzie. Podobno mamy z autami, gdzie producenci paliwożernych, nieekologicznych silników muszą rezygnować z niektórych modeli albo wprowadzają dodatkowe "ekologiczne" modele, żeby średnia się zgadzała. Być może tak jest i w tym wypadku, ale to tylko moje, niczym nie poparte domysły ;)

100% racji! u nas jest na tapecie ustawa o OZE wymuszająca minimum 13% energi z odnawialnych źródeł energii pod karą więzienia! Zgodnie z wytycznymi UE

http://www.cire.pl/item,60041,1,0,0,0,0,0,wiezienie-za-brak-oze-w-domu.html

jakieś kompleksy masz? u mnie w tej chwili na zewnątrz -27, wyszłam z pod gorącego prysznica a w domku 23, nic nie zamarza, niczym nie dogrzewam i niczego nie szukam ;)

Hello Dragons

Czy jest ktoś z Was z okolic Łodzi kto posiada PPC i pozwoliłby zobaczyć to ustrojstwo w trakcie pracy W tych warunkach ,co jak z oblodzeniem itd. Przeliczyłem przyszłe ogrzewanie czystym prądem i …trzeba się skierować w kierunku COP’ów .nawet jak chałupa będzie fest ogacona to zużycie będę miał na poziomie 9 tys kwh/rok CO i CWU . Nie mało.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakiś namiar.

słuchajcie - mam poważny problem z Althermą 14kW Daikina - czy pompa o mocy 14kW może okresowo generować zużycie 20kW? tak wynika z obserwacji PGE na podstawie danych z licznika

dom jest zimny, nowy, temp. na zwwnątrz jak widać - u nas ok. -22 w nocy

grzałki chodziły na maxa

na razie chodzi mi o stronę teoretyczną - czy może generować 20kW zużycia prądu? będę wdzięczna za każdą odpowiedź

:)

tu pisałam najpierw - potem skopiowałam do innego wątku, o czym informowałam na wstępie - wiesz, że kiedy się szuka pomocy, imasz sie różnych sposobów

faktycznie - grzałki pracowały bardzo mocno, zużycie prądu kolosalne; zabezpieczenie 40A konieczne dla pompy jednofazowej wywala :(

a takiego Daikin się domaga w specyfikacjach technicznych

odszranianie też pracowało...

Nie wiem ,wszystkim sprzedawcom na forum w ogóle się nie włączają grzałki ,a koszt jest niższy jak ekogroszku.Wezwij serwis,bo tu ci powiedzą,że coś popsute ,może licznik energii ,bo ta pompa to maks 300zł za ogrzewanie i cwu na miesiąc

To jaki Ty będziesz mieć COP ? 0.3 ? Lepiej i kilka razy taniej było kociołek na prąd.Przynajmniej COP zawsze 1 ,bo nie traci energii na odszranianie

Edytowane przez tomek131