rydzadam 02.02.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 okolice Brzozy (dokladnie Nowe Dabie) dzieki edit nic nie mam jeszcze Po południu mogę Ci pomachać z Kobylarni, jadę tam do brata i mamy na kilka dni. Wybudowałem tam pierwszy "swój" dom w 1999 r. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.02.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 wiem że na zużycie pradu przy powietrznych należy patrzeć w dluższej perspektywie ale macie może jakieś spostrzeżenia odnosnie ostatnich dnii. obecne mrozy sa najlepszym testem do powietrznych[może są przypadki że komus rodzina zamarzła bo powietrznę nie wyrabiały] ps piszcie cicho jakoś żeby liwko tu zajrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 02.02.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Mam pytanie do aktualnych użytkowników pomp PW - jak sprawują się w takich temperaturach, jak to jest z odszranianiem? Pytam jako przyszły użytkownik takiej pompy ponieważ jedna moja znajoma, która ogrzewa pompą Panasonica skarży się, że często się musi odszraniać i wyłącza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 02.02.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja mam PC powietrze-powietrze, działa bez problemu, w domu zadana temperatura 22st. Odszrania się rzadziej niż jak było -3 do +5 (większa wilgotność wtedy była) zużycie ... pompą grzeję tylko w nocy (w dzień chodzi kominek bo żona lubi w salonie 25st.) teraz zużywa średnio 20kW/h, jak było w okolicach 0 to brała 6-7kW/h. Najlepsze jest to że jak ją kupowałem to pisało w katalogu że działa do -15. dziś pokazała na wskaźniku <-20st i dalej grzała ...zeszłej zimy najzimniej u mnie było -23st i też dawała rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 02.02.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Po południu mogę Ci pomachać z Kobylarni, jadę tam do brata i mamy na kilka dni. Wybudowałem tam pierwszy "swój" dom w 1999 r. Pozdrawiam. Przy bardziej sprzyjających warunkach pogodowych (no i jak w końcu zamieszkam tam) zapraszam na piwko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.02.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No piszcie jak tam powietrzne pompki... Sami się aż boją napisać ,bo wiadmo ,że nie działa i aż głupio napisać inaczej Zresztą zajęci załatwianiem drzewa do kominka i szukaniem pieca na gaz albo ekogroch na przyszłą zimę . Strach np na narty jechać i samo to zostawić bo zalodzieje i wybuchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.02.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A jaką masz pompę że nie działa???Może mi napisać bo nie chce mi się kopać i szukać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.02.2012 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No piszcie jak tam powietrzne pompki... Sami się aż boją napisać ,bo wiadmo ,że nie działa i aż głupio napisać inaczej Zresztą zajęci załatwianiem drzewa do kominka i szukaniem pieca na gaz albo ekogroch na przyszłą zimę . Strach np na narty jechać i samo to zostawić bo zalodzieje i wybuchnie Zamomtowałem 30 szt nikt nie dzwoni .We wszystkich zaplokowałem pracę grzełek drugiego stopnia zostawiłemtyko 3 kW.Nikt nie dzwoni o więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.02.2012 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja mam PC powietrze-powietrze, działa bez problemu, w domu zadana temperatura 22st. Odszrania się rzadziej niż jak było -3 do +5 (większa wilgotność wtedy była) zużycie ... pompą grzeję tylko w nocy (w dzień chodzi kominek bo żona lubi w salonie 25st.) teraz zużywa średnio 20kW/h, jak było w okolicach 0 to brała 6-7kW/h. Najlepsze jest to że jak ją kupowałem to pisało w katalogu że działa do -15. dziś pokazała na wskaźniku <-20st i dalej grzała ...zeszłej zimy najzimniej u mnie było -23st i też dawała rady. Te -15 C dotyczy gwarancy uzyskania parametrów . Takie pracuję do -24 C tylko nie zagrzeją do 55 C ale do 40 C dlatego nie grzeja cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.02.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No piszcie jak tam powietrzne pompki... Sami się aż boją napisać ,bo wiadmo ,że nie działa i aż głupio napisać inaczej Zresztą zajęci załatwianiem drzewa do kominka i szukaniem pieca na gaz albo ekogroch na przyszłą zimę . Strach np na narty jechać i samo to zostawić bo zalodzieje i wybuchnie nie za zimno Ci? bo pieprzysz jak zmarznięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 02.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No piszcie jak tam powietrzne pompki... Sami się aż boją napisać ,bo wiadmo ,że nie działa i aż głupio napisać inaczej Zresztą zajęci załatwianiem drzewa do kominka i szukaniem pieca na gaz albo ekogroch na przyszłą zimę . Strach np na narty jechać i samo to zostawić bo zalodzieje i wybuchnie Nie wiem skąd jesteś ale zapraszam na kawę, zobaczysz czy działa, i ile prądu zżera ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 02.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 z tym się zgodzę w 100%, bez sensu takie połączenie. Jedyne co mi przychodzi na myśl to spełnienie jakiś wyśrubowanych norm emisji spalin na zachodzie. Podobno mamy z autami, gdzie producenci paliwożernych, nieekologicznych silników muszą rezygnować z niektórych modeli albo wprowadzają dodatkowe "ekologiczne" modele, żeby średnia się zgadzała. Być może tak jest i w tym wypadku, ale to tylko moje, niczym nie poparte domysły 100% racji! u nas jest na tapecie ustawa o OZE wymuszająca minimum 13% energi z odnawialnych źródeł energii pod karą więzienia! Zgodnie z wytycznymi UE http://www.cire.pl/item,60041,1,0,0,0,0,0,wiezienie-za-brak-oze-w-domu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 02.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No piszcie jak tam powietrzne pompki... Sami się aż boją napisać ,bo wiadmo ,że nie działa i aż głupio napisać inaczej Zresztą zajęci załatwianiem drzewa do kominka i szukaniem pieca na gaz albo ekogroch na przyszłą zimę . Strach np na narty jechać i samo to zostawić bo zalodzieje i wybuchnie jakieś kompleksy masz? u mnie w tej chwili na zewnątrz -27, wyszłam z pod gorącego prysznica a w domku 23, nic nie zamarza, niczym nie dogrzewam i niczego nie szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 02.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jacy wrazliwi ci uzytkownicy powietrznych .Grzeje ,aż za bardzo ,gorąco ,że trza okna otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.02.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jacy wrazliwi ci uzytkownicy powietrznych .Grzeje ,aż za bardzo ,gorąco ,że trza okna otwierać A ciebie boli , że mają lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 03.02.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Hello DragonsCzy jest ktoś z Was z okolic Łodzi kto posiada PPC i pozwoliłby zobaczyć to ustrojstwo w trakcie pracy W tych warunkach ,co jak z oblodzeniem itd. Przeliczyłem przyszłe ogrzewanie czystym prądem i …trzeba się skierować w kierunku COP’ów .nawet jak chałupa będzie fest ogacona to zużycie będę miał na poziomie 9 tys kwh/rok CO i CWU . Nie mało. Byłbym bardzo wdzięczny za jakiś namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 03.02.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 słuchajcie - mam poważny problem z Althermą 14kW Daikina - czy pompa o mocy 14kW może okresowo generować zużycie 20kW? tak wynika z obserwacji PGE na podstawie danych z licznikadom jest zimny, nowy, temp. na zwwnątrz jak widać - u nas ok. -22 w nocygrzałki chodziły na maxa na razie chodzi mi o stronę teoretyczną - czy może generować 20kW zużycia prądu? będę wdzięczna za każdą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.02.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Zadaj pytanie w jednym wątku.Powinno starczyć.Grzały walą na maks pewnie (bo to w końcu real, a nie pisanie sprzedawców na forum ,że do minus 25 bez grzałek)i do tego wali odszranianie.Wynalazki zakichane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 03.02.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 tu pisałam najpierw - potem skopiowałam do innego wątku, o czym informowałam na wstępie - wiesz, że kiedy się szuka pomocy, imasz sie różnych sposobów faktycznie - grzałki pracowały bardzo mocno, zużycie prądu kolosalne; zabezpieczenie 40A konieczne dla pompy jednofazowej wywala a takiego Daikin się domaga w specyfikacjach technicznych odszranianie też pracowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 03.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Nie wiem ,wszystkim sprzedawcom na forum w ogóle się nie włączają grzałki ,a koszt jest niższy jak ekogroszku.Wezwij serwis,bo tu ci powiedzą,że coś popsute ,może licznik energii ,bo ta pompa to maks 300zł za ogrzewanie i cwu na miesiącTo jaki Ty będziesz mieć COP ? 0.3 ? Lepiej i kilka razy taniej było kociołek na prąd.Przynajmniej COP zawsze 1 ,bo nie traci energii na odszranianie Edytowane 3 Lutego 2012 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts