klaudiusz_x 31.12.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Wracając do pompy z Juli.W przypadku kiedy okazałoby się że to jednak niewypał, da się to w sensownym koszcie przerobić na gruntówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Dz -3C, mgła i defrosty co godzinę.Parowanie -8,4C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Inverter ma malo " stopni" modulacji, jako jedno... Nie jestem pewien, ale inwerter to chyba w modelach z 2013r. - a już na pewno nie do 2010r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Dla kogoś kumatego, za takie pieniądze, jest to fajna alternatywa.W ofercie mają też bardziej "profesjonalne" 3 fazowe.Kwestia doboru - co kraj to obyczaj i warunki "ekonomiczne". Zwracam uwagę na zasobnik wielofunkcyjny (też w ofercie JULA) http://www.jula.pl/media/pdf/product/Produ...PL_20130904.pdf Niby drogi (około 7.000zł), ale w całości wykonany z nierdzewnej stali nierdzewnej. Sporo możliwosci i przepływowe grzanie CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 W 2008r takich co decydowali się na PCi (nawet gruntową) nazywano oszołomami - także na tym Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 tak trudno ci zrozumieć, że w Polsce i Szwecji sa trochę inne uwarunkowania? I że one się zmieniają w czasie? Co innego było aktualne na 2008r a co innego na 2013 w 2008r nie zdecydowałem się na P-W, a teraz już bardzo poważnie brałbym taką możliwość pod uwagę i pewnie bym się zdecydował Ale ja pisze o instalacjach robionych tu i teraz, a nie o przekroju instalacji istniejacych. Znajdziesz tu instalatorow ktorzy polecaja TERAZ instalacje pompy na 80% przy AKTUALNYM ukladzie taryf i cenach pradu oraz sprzetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 31.12.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Szkoda ze nie bylo u nas mrozow. Bylaby jasna sytuacja. Mar1973 opisal by jej zachowanie na mrozie. Niby im te pompy dzialaja. Czytanie za translatorem jest niezbyt zrozumiale. witam a dlaczego mają nie działać? trzeba wiedzieć tylko na co ją stać - opisywany wcześniej przeze mnie użytkownik Juli ma domek o małym zapotrzebowaniu więc ta pompa nawet przy mrozach spisze się "wybornie", brał jeszcze pod uwagę najmniejszego z dostępnych Panasonica i Atlantica, które mają lepsze sprawności, ale też i 2 x większą cenę Twój dom - ile będzie miał m2 ogrzewanych, ile osób będzie korzystało z c.w.u., ile kW wychodzi z OZC - nie znam tych danych, ale po danych Twojej stopce (mogę się mylić) - ta pompa to wątpliwy wybór pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Ale ja pisze o instalacjach robionych tu i teraz, a nie o przekroju instalacji istniejacych. Znajdziesz tu instalatorow ktorzy polecaja TERAZ instalacje pompy na 80% przy AKTUALNYM ukladzie taryf i cenach pradu oraz sprzetu. Świat nie jest tylko 0 i 1. Jest wiele miejsca z każdej strony i miedzy tymi granicami. To co jest dobre dla Ciebie - mnie nie odpowiada, bądź nie opłaca się. Dobieranie PCi na 80% zapotrzebowania nie jest błędem także dzisiaj (dla gruntowych) - dla jasności, dobieranie pod II taryfy, też nie jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Twój dom - ile będzie miał m2 ogrzewanych, ile osób będzie korzystało z c.w.u., ile kW wychodzi z OZC - nie znam tych danych, ale po danych Twojej stopce (mogę się mylić) - ta pompa to wątpliwy wybór Zwłaszcza np. w górach, ale już np. w Szczecinie - dyskutowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=139.0 Posty o Anslut ( Jula ) To jest dokładnie ten sam link jaki wkleiłem - tyle że "przetłumaczony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 otóż to. Pomiędzy białym i czarnym, są też odcienie szarości. I nie jest tylko tak, że tylko ty Pyxis, czy ja lub sSiwy12 ma rację. Każdy z nas może mieć racje. Tylko trzeba umieć to zauważyć... Czyli kazdy ma racje? Ale jak obronisz teze, ze 2+2=5? To prawie prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 31.12.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 4 + 1 gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Błądziłem - przyznaję. Wszyscy co robią inaczej jak Ty to debile -czyli jestem debilem. Ale wiesz co ? Dobrze mi z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 W 2008r takich co decydowali się na PCi (nawet gruntową) nazywano oszołomami - także na tym Forum Dokładnie tak,przyznam bez bicia,że sam w tym uczestniczyłem ale wtedy wyceny na PC nie schodziły poniżej 50tys.zł a często przekraczały 70tys.zł. Dzisiaj podobnie bym sądził o takich inwestorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Dokładnie tak,przyznam bez bicia,że sam w tym uczestniczyłem ale wtedy wyceny na PC nie schodziły poniżej 50tys.zł a często przekraczały 70tys.zł. Dzisiaj podobnie bym sądził o takich inwestorach. Nawet wtedy można było to wykonać duuuuuuuuużżżżżżżżżżżżżżżo taniej - podawałem przykłady takich instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 przypomnij jaka była twoja cena na kompleksową usługę podłogówka + PC - cena jak dla vice? jestem pewien, że taka sama usługa, dzisiaj będzie mieć naprawdę dużą rozpiętość cenową. Podajcie warunku brzegowe, ja chętnie mogę się zająć eksperymentem i rozesłać zapytanie ofertowe (gruntowe z DZ poziomy, pionowym i PW dla porównania, usługa kompleksowa z kotłownią) jestem pewien, że średnia z odrzuceniem skrajnych wyjdzie dużo powyżej cen podawanych tutaj na forum Jak podpisywalem umowę ze spółka ST24 nie byłem w żaden sposób powiązany z biznesem pompowym ani innym,byłem zwykłym inwestorem,który wybierał gdzie najtaniej . Wycena opiewała na 22,5tys.zł z pompą 8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Wycena opiewała na 22,5tys.zł z pompą 8kW. Nawet nie wycena ale już umowa na wykonanie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Z punktu formalnego - ST24 to nie była spółka.Wiadoma spółka powstała na bazie ST24 i miała przejąć ST24 (żródło tej informacji na tym Forum) - taki rys historyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Błądziłem - przyznaję. Wszyscy co robią inaczej jak Ty to debile -czyli jestem debilem. Ale wiesz co ? Dobrze mi z tym. No to poradz mi jak mam inaczej ogrzac swoj dom. Jaka pompe z jaka moca wg Ciebie dobrac, zeby koszt nie wzrosly (ani grzania ani instalacji). Sprawdzimy, czy faktycznie jest wiele innych drog do tego samego celu i czy nie jestes jednak "debilem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 4 + 1 gratis Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts