Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
podaj warunki brzegowe(ile m2 podłogówki, jaka moc PC(czy też projektowe obciążenie cieplne) itd, zakres wykonywanych robót. Chętnie roześlę te dane do X firm i zobaczymy jakie będą proponowane koszty...

im więcej danych tym lepiej

Nie musisz wysyłać,wtedy to była najtańsza oferta jaką miałem.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

twoje koszty instalacji też nie są reprezentatywne. Wysłać zapytania dla "twoich" warunków brzegowych?

230m2 podłogówki, PC 11-13kw, DZ poziome ? - zobaczysz jaki będzie rozrzut cenowy.....

No to ograniczmy sie tylko do technologi, a nie do wycen (to wyjdzie samo przy drazeniu tematu). Co powinienem zrobic, zeby miec podobne koszta eksploatacyjne? Jaka inna doroge doboru sprzetu wybrac - ktory odcien szarosci (bo jest ich jak rozumiem kilka)?

No to poradz mi jak mam inaczej ogrzac swoj dom. Jaka pompe z jaka moca wg Ciebie dobrac, zeby koszt nie wzrosly (ani grzania ani instalacji). Sprawdzimy, czy faktycznie jest wiele innych drog do tego samego celu i czy nie jestes jednak "debilem". :)

Jeśli to co podajesz w stopce to prawda to śmiem twierdzić, że taniej się nie da:no: A i te 1350zł wydaje się nieprawdopodobne zważywszy na to, że ostatnia zima była dość sroga.

P.S. W sumie taniej by wyszło jakbyś był właścicielem tartaku i palił trocinami, albo uprawiał wierzbę energetyczną, ale wtedy komfort użytkowania znacznie by ucierpiał:D:D

No to poradz mi jak mam inaczej ogrzac swoj dom. Jaka pompe z jaka moca wg Ciebie dobrac, zeby koszt nie wzrosly (ani grzania ani instalacji). Sprawdzimy, czy faktycznie jest wiele innych drog do tego samego celu i czy nie jestes jednak "debilem". :)

Ja nie twierdzę i nie twierdziłem, że Twoje rozwiązanie nie jest najbardziej optymalne dla Ciebie i Twoich uwarunkowań i Twoich potrzeb.

To Ty twierdzisz, że tylko takie (Twoje) rozwiązanie jest dobre dla wszystkich i dla każdego uwarunkowania, a wszystkie inne są (delikatnie mówiąc) złe.

Jeśli to co podajesz w stopce to prawda to śmiem twierdzić, że taniej się nie da:no: A i te 1350zł wydaje się nieprawdopodobne zważywszy na to, że ostatnia zima była dość sroga.

Naprawde nie mam powodow do klamania w stopce. Jest prawda i co do powierzchni grzanych podlog i temperatury i kosztow.

Gość Arturo72
no własnie, więc nie opowiadaj wszystkim, jakimi to oni są debilami/jeleniami, bo ty zrobiłeś najtaniej jak mogłeś, a dzisiaj najtańsza oferta będzie wyglądać zupełnie inaczej. Znam też masę ludzi, co nigdy nie zdecydują się na najtańszą ofertę, tylko obie skrajne zawsze skreślą.

Wszyscy piszą jak to tanio można zrobić, ale może skonfrontujemy to z wycenami jakie dostanie człowiek z ulicy, po wysłaniu zapytania ofertowego do firmy wykonującej kompleksową usługę?

Moją zasadą było budować jak najtaniej,do SSO wybrałem najtańszą ekipę,tynki,wylewki podobnie i tutaj złego słowa nie powiem.

Podobnie jest ze wszystkim,dawniej był boom budowlany i kredytowy i ludzie lykali kosmiczne oferty jak kaczki rzese bez zastanowienia,z tego co pamiętam wtedy najdroższa oferta na PC to było ponad 90tys.zł w domu ok.160m2.

Ja nie twierdzę i nie twierdziłem, że Twoje rozwiązanie nie jest najbardziej optymalne dla Ciebie i Twoich uwarunkowań i Twoich potrzeb.

To Ty twierdzisz, że tylko takie (Twoje) rozwiązanie jest dobre dla wszystkich i dla każdego uwarunkowania, a wszystkie inne są (delikatnie mówiąc) złe.

A jakie moga byc inne warunki TU i TERAZ, zeby klientowi sugerowac pompe liczona na 80%?

w stopkach można różne rzeczy napisać. Mogę napisać kilka stopek z róznymi danymi i każda z nich będzie prawdziwa

Pyxis - jaką masz średnią cene 1kwh za cały rok? z ciekawości pytam

Adiqq, tylko po co klamac? To predzej czy poniej przeciez by wyszlo. Gdzis bym sie zgubil. Sa tu przeciez takie zywe przyklady na tym forum :)

Srednia cena dla CO to 31gr (grzane 100% w tanim pradzie)

P.S. W sumie taniej by wyszło jakbyś był właścicielem tartaku i palił trocinami, albo uprawiał wierzbę energetyczną, ale wtedy komfort użytkowania znacznie by ucierpiał:D:D

Mam własny las i dom na wsi jest ogrzewany drewnem z niego.

Na ogrzewaniu w sumie zarabiam, bo w zamian za drewno sąsiad rąbie i pali + co roku w sylwestra przynosi flaszkę dobrego trunku.

Ktoś też potrafi zarobić na ogrzewaniu własnego domu ?:D

Teraz to po prostu bredzisz. Jesli moja pompa pracowala na cele CO 100% w tanim pradzie po 31gr/kWh, to jaka to manipulacja?

Muszę się tutaj zgodzić z adigg, bo to, że PCi pracowała 100% w taniej taryfie przyczyniło się bezpośrednio do wypracowania dobrego stosunku I/II taryfy, a zatem do ogólnej ceny za cały prąd. Innymi słowy gdyby nie ta pompa to ogólno-roczną cenę 1kWh miałbyś dużo droższą, więc jest w tym trochę manipulacji:yes: Ja mnożę zużycie x koszt ogólno-roczny 1kWh i wtedy wychodzi wg mnie bardziej realnie, mimo iż również PCi pracuje głównie w II taryfie.

Tez chcesz liczyc energie ktora wzial moj komputer do celow CO?

Wlasnie dlatego, ze nie mam Cie za debila, nie posadzam Cie o takie zapedy.

Jak nie jak tak - przeca za tą energię płacisz drożej niż przy jednej taryfie, dlatego masz tanią do ogrzania.

O dopę rozbić oszczędność wynikającą z II taryfy, dla ogrzanie CO (a gdzie CWU?) jeśli sumarycznie koszt 1kWh zużytej przez cały dom, wyjdzie drożej niż przy jednej taryfie.

nie dla CO, dla całego domu. Bo to też jest manipulacja - podajesz 1350zł po cenie 0,31, a przecież średnia cena 1kwh całoroczna(dla całego domu!) jest wyższa.

Myśl sobie co chcesz, ale to jest manipulacja

przekładasz koszty z kieszeniu pt. "PC CO+CWU" do kieszeniu pt "PRĄD BYTOWY"

wpływ na to co płacisz to nie ma żadnego przecież, ale lepiej wygląda w stopce, prawda?

dla mnie takim nadużyciem jest twoja powierzchnia podłóg(biorąc pod uwagę dach czterospadowy i niską ściankę kolankową) Przerób to na powierzchnię użytkową - tak jak masz w projekcie i nic nie powiem, sam zmienię moją :p

adiqq ciężko jest z tym się zgodzić. Jakoś nie zauważyłem aby palący wunglem, ekośmieciem czy gazem doliczali prąd bytowy i z tego wyciągali średnią za tonę w....a, e........a czy m3 gazu

Gość Arturo72
adiqq ciężko jest z tym się zgodzić. Jakoś nie zauważyłem aby palący wunglem, ekośmieciem czy gazem doliczali prąd bytowy i z tego wyciągali średnią za tonę w....a, e........a czy m3 gazu

Bo oni nie zdają sobie sprawy,że to czym palą to też energia cieplna przeliczana na kWh ;)

: A i te 1350zł wydaje się nieprawdopodobne zważywszy na to, że ostatnia zima była dość sroga.

Dlaczego nieprawdopodobne - wszak to dobrze ponad 4.000kWh, a mając na uwadze COP to dobrze ponad 12.000kWh - tylko na CO.