sSiwy12 31.12.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Tylko, ze to maly procent osob jest w stanie miec na bytowym zyski - dostosowywac zycie do taniej taryfy. Niekoniecznie, jak wszyscy domownicy pracują, to tak czy siak życie "gospodarcze" domu "przebiega" w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A czy w takim liczeniu jest logika ? To jest konsumpcja. Jak kupimy 1 kilogram jabłek po 5 zł, a na drugi dzień te same jabłka, też 1 kilogram, ale po 10zł, to ile kosztował 1 kilogram zjedzonych jabłek przez rodzinę ? Prad zuzyty na CO kosztuje 31gr, prad bytowy 50 gr. Ile ksoztuje mnie prad na CO a ile na bytowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 nie sądzę - doświadczenia moich znajomych i bliskich mówią coś wręcz przeciwnego (czyli każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie) tak trudno ci zrozumieć , ze nie wszyscy są tacy sami jak ty? gdybym nie miał PC, nigdy nie miałbym G12 - mam je tylko wyłącznie z tego wzlędu, że PC większość czasu pracuje w taniej taryfie, co owocuje oszczędnością w skali roku (czyli średnia cena 1kwh zamiast te 0,54 jak ma Arturo w G11, wynosi u mnie 0,46) No to ja mam zupelnie innych znajomych. Nie znam NIKOGO kto majac G12 jest stratny na bytowym (co proawd to grupa mioze z 5-6 osob tylko) PS. Wstawilem zuzycie kWh na cele Co do stopki. Mam nadzieje, ze to pozwoli Ci spokojnie spac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 oj sSiwy, zapędzasz się w ślepą uliczkę jeżeli chcę kupić kurtkę i ona kosztuje cały rok 1000 zł a teraz jest 30 % promocji i kupię ją za 700 zł to za ile kupię kurtkę? za 700 czy za 1000? a może za 850? A jak kupisz dwie - 1 przed i 1 po przecenie jaka będzie średnia cena kurtki ? Z taryfami jest tak, że aby wyjść na + trzeba mieć odpowiednią strukturę zużycia - uważasz, że średnia, nie jest wykładnikiem rzeczywistych kosztów eksploatacyjnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 31.12.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Niekoniecznie, jak wszyscy domownicy pracują, to tak czy siak życie "gospodarcze" domu "przebiega" w II taryfie. No a jak nie pracuja to przebiega w pierwszej Przypadki sa rozne dlatego zgadzam sie calkowicie z wnioskami Slawka moje wnioski: dla porównania zużycia energii przez dom najlepsza jednostka to kWh (wtedy możemy wnioskować przy jakim dociepleniu ile dom "spala") dla porównania kosztów eksploatacyjnych podawajmy faktyczne koszty (wtedy można porównać chociażby opłacalność G12) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Prad zuzyty na CO kosztuje 31gr, prad bytowy 50 gr. Czyli jak w Erze (dawnej). Podaj mi wg. jakiego cennika, bo nijak mi nie wychodzi aby przy II taryfach, koszt dziennej był niższy od jednotaryfowej (płacę 0,64zł za 1kWh) - a region ten sam. dopisałem: Wg cennika tylko koszt energii; G11 0,3339 + opłaty, G12 0,4103 i 0,2143 + opłaty. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A jak kupisz dwie - 1 przed i 1 po przecenie jaka będzie średnia cena kurtki ? Tylko, ze Ty kupujesz kurte i spodnie i liczysz ile kosztowalo Cie ubranie. Jak ktos zapyta po ile spodnie, to napiszesz mu, ze srednio tyle a tyle, czy podasz konkretna cene? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 31.12.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Tylko, ze Ty kupujesz kurte i spodnie i liczysz ile kosztowalo Cie ubranie. Jak ktos zapyta po ile spodnie, to napiszesz mu, ze srednio tyle a tyle, czy podasz konkretna cene? żeby wszystkich zadowolić to należałoby podawać: - średnia cena kWh za Co - średnia cena kWh za bytowy - średnia cena kWh ogółem przy takim komplecie można szaleć i porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Czyli jak w Erze (dawnej). Podaj mi wg. jakiego cennika, bo nijak mi nie wychodzi aby przy II taryfach, koszt dziennej był niższy od jednotaryfowej (płacę 0,64zł za 1kWh) - a region ten sam. Umnie ceny (z oplatami stalymi doliczonymi do zuzycia 900kWh/mc), czyli to co wpisuje do arkusza zaokraglona do 1gr w gore G12g 69/32gr G11 51gr PS. Soki za blad w poscie. Proawidlowa cena G11 ktora biore do obliczen to oczywiscie 57gr a nie 51 Edytowane 31 Grudnia 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 i może tylko przekleje moje zużycie Zużycie za okres 30.11.2013 - 30.12.2013 1T=144kwh 2T=519kwh %2T=78% koszt wg cen za energię+dystrybucja= 237,7zł kosz dla średniej ceny 1kwh(0,46)=305zł % spora różnica wychodzi w zależności od sposobu podawania danych Poda po prostu taka cena ile Cie faktycznie kosztowalo. Po ch...j jakies srednie w to mieszasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 31.12.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Mam pytanie dla osob znajacych sie na Panasonic t-cap 9kw - mam nadzieje, ze nie zniknie w gaszczu goracej dyskusji Interesuje mnie kwestia zalaczania grzalki w tym modelu kiedy i na jak dlugo ? Czy we wszystkich t-cap 9kw jest tak samo czy np. w roznym okresie produkcji zmieniali algorytmy? Pytam bo znalazłem troche informacji w necie ale wiele sprzecznych :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 31.12.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Mam pytanie dla osob znajacych sie na Panasonic t-cap 9kw - mam nadzieje, ze nie zniknie w gaszczu goracej dyskusji Interesuje mnie kwestia zalaczania grzalki w tym modelu kiedy i na jak dlugo ? Czy we wszystkich t-cap 9kw jest tak samo czy np. w roznym okresie produkcji zmieniali algorytmy? Pytam bo znalazłem troche informacji w necie ale wiele sprzecznych :/ witam a jakie informacje znalazłeś? jaki masz problem? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Dzięki za stopke - a dlaczego nie podajesz CWU? Bo to sprawa indywidualna i wprost zalezna od tego jakie mamy "kaprysy" co do zyzycia CWU. Jeden na 4 osoby zuzyje 20m3/mc a inny 6m3. Nie mam licznika wody na samo CWU, wiec nie podaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 31.12.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 (edytowane) koszt wg cen za energię+dystrybucja= 237,7zł kosz dla średniej ceny 1kwh(0,46)=305zł i po co Ci ta średnia? po to żeby udowodnić, że zapłaciłeś 305 zł wyjmując z kieszeni 237,7 zł? podawajcie tyle ile wydajecie, do średniej całorocznej wchodzą różne różniste rzeczy i po co mieszać to z kosztami Co? edit: co z tego, że statystycznie to dzisiaj powinien za oknem leżeć śnieg a temp powinna być -10 stopni skoro śniegu nie ma a na termometrach +5 ? (pomimo tego średnia temp roczna może będzie taka jak zawsze) Edytowane 31 Grudnia 2013 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Umnie ceny (z oplatami stalymi doliczonymi do zuzycia 900kWh/mc), czyli to co wpisuje do arkusza zaokraglona do 1gr w gore G12g 69/32gr G11 51gr I z tego jasno wynika, że (upraszczając) G12 jest opłacalna tylko wtedy, kiedy da się tak zoptymalizować życie tak, aby w II taryfie (sumaryczne) zużycie było większe niż 50% - fakt PCi pracująca tylko w II taryfie, bardzo to upraszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 31.12.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Sławek..... w ostatni dzień roku tak kopać człowieka? Arturo, przypominam o moich pytaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 ja też nie mam, ale na podliczniku mam CO+CWU. Więc podaje całośc. Mogę to szacunkowo rozdzielić, ale będzie to obarczone błędem(ze względu na niższą temperaturę DZ zimą i większe zużycie na grzanie CWU zimą)...zresztą prawie wszyscy podają CO+CWU albo osobno CO i CWU W stopce ma podane parametry domu do ktorych m,ozna odniesc zuzycie na cele CO. Na CWU nie jest to taki oczywiste, ale moge spokojnie je podac jesli zapytasz. Za oststni rok to 544 zl. Zuzycie miesieczne gdzies pomiedzy 8 a 10m3 na 3 osoby. proposcje droga tania to 12/88%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 I z tego jasno wynika, że (upraszczając) G12 jest opłacalna tylko wtedy, kiedy da się tak zoptymalizować życie tak, aby w II taryfie (sumaryczne) zużycie było większe niż 50% - fakt PCi pracująca tylko w II taryfie, bardzo to upraszcza. U mnie wychodzi, ze jeli zuzyje w drogiej 70% energii to zaplace tyle samo co w G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 31.12.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A Panasonic Polska? Lub EU... Mozna spytac Chyba Polska musialbym zerknac na gwarancje a jakie informacje znalazłeś? jaki masz problem? np takie: temperatury na wyjsciu < docelowa temperatura wody z krzywej o 8 zalacza grzalke a wylacza dopiero jak temperatura na wyjsciu > docelowa temperatura wody - 2 czyli np krzywa chce 30 to jak bedzie na wyjsciu 21 (pewnie po jakims czasie ale tego nie wiem) to zalaczy grzalke i bedzie grzalo nia az do 28 stopni: - nie wiem czy tak jest u mnie ale kilka razy widzialem np 27 stopni na wyjsciu i ze chodzi sama grzalka - robie wtedy recznie off i on pompy i juz chodzi normalnie bez grzalki. a problem mam taki, ze jeszcze nie mieszkam i chce ustawic taka temperature zeby nie chodzila za duzo grzalka czyli ustawic zeby bylo jak najekonomiczniej jakbym mial kilka dni to bym stal przed sterownikiem i zapisywal kiedy sie wlacza grzalka i wylacza przy jakich parametrach ale nie mam czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.12.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 W stopce ma podane parametry domu do ktorych m,ozna odniesc zuzycie na cele CO. Na CWU nie jest to taki oczywiste, ale moge spokojnie je podac jesli zapytasz. Za oststni rok to 544 zl. Zuzycie miesieczne gdzies pomiedzy 8 a 10m3 na 3 osoby. proposcje droga tania to 12/88%. No i to również zmienia postać rzeczy:yes: Ja patrząc na Twoją stopkę cały czas myślałem, że to 1350zł zawiera już CWU, a teraz już mamy prawie 1900zł Jak by to jeszcze "poprawić" o rzeczywistą cenę prądu to wychodzi na to, że Ty normalny chłop jesteś a nie jakieś Extreme Saving Machine:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts