Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie przemawia to do mnie.

same kwh sa dużo bardziej przejrzyste

No ale tyle faktycznie Cie CO w domu kosztuje. To jest fakt.

Do jednego przemowia kWh, do innego cena. Na koncu i tak zawsze jest ekonomia danego rozwiazania. Fajnie jest miec dom pasywny dopoty, dopoki sie nie policzy ile kosztowal. ;)

Nie przesadzajmy z ta pasywnoscia, nie musi byc droga jak sie ja zrobi z glowa, styro czy welna nie drozeja od 5-6 lat, za to energia poszla mocno w gore, mozna wrzucic te 15 cm wiecej z kazdejstrony ponizej 20zl/m2 (robocizna sie nie zmienia). Takie typowy dom 120 m2 bedzie mial mniej niz 400 m2 przegrod do ocieplenia, czyli cale 8 tys zl....

Do obecnie planowanego domu cala WM z reku wyniosla mnie 3 tys PLN, takze jak sie chce samemu cos zrobic to mozna miec pasywny znacznie taniej niz "normowy" robiony ekipami.

Okna jesli czesciowo FIXy to 3 szyba moze wysjc dokladnie tyle ile oszczednosc na braku otwieralnosci i braku nawiewnikow.

Pokaz mi dom z grawitacyjna gdzie wszystkie kominy i nawiewniki w oknach kosztowaly wlacznie z wykonaniem ponizej 3 tys :p

Jak slusznie zauwazyles dom pasywny to nie styro i welna. To cala 'filozofia" budowy i uzytkowania.

Ciekawe dlaczego kazdy nie stawia pasywniaka, skoro to taniej niz takiego "durszlaka"?. Ludzie laduja styro na sciany i zamiast pasywniaka wychodzi termosik, a to nie to samo. Dom 120m2 to tez IMHO nie jest "typowy" dom. To raczej domeczek.

120 m2 powierzhcni uzytkowej (nie wliczam zadnych garazy, itp) to na rodzine 2+2 jest calkiem calkiem. Mysle, ze z 80% domow tutaj opisywanych jesli ponizej 150 m2 po calosci.

Co do taniosci to CI napisalem, trzbea wiele tymi recami, inaczej wszystko jest drogo..., a ze wiekszosc ekip klei styro tylko na "placki" to i 20 cm styro nie pomoze :p

[/b] Gdyby nie ta pompa to Pyxis nie wypracowałby takiego stosunku i w rezultacie zapłaciłby więcej za zużycie prądu bytowego, więc gdzieś trzeba to uwzględnić -

gdyby nie ta pompa to Pyxis wybrałby być może inną taryfę bo co innego by mu się wtedy kalkulowało, ale takie gdybanie nic nie wnosi do kwestii kosztów faktycznych za CO

(gdyby Pyxis nie wybudował domu to mieszkałby w bloku i korzystał z miejskiego ciepła tylko co z tego? )

Godzina 15, żona mówi, jedziemy.

Wsiadamy do auta, kierunek Bielsko-Biała.

Dwie pompy na stanie.

No i... nie dojechaliśmy.

Po około 20km zablokowało tylne koło w samochodzie przy prędkości około 90km/h

Na szczęście to tylko jedno koło, samochodem trochę porzucało (żona prowadziła) i szczęśliwie się zatrzymaliśmy :)

Tyle z pompy w promocji.

Co do pc ów z juli i logana to trafne porównywanie mam od 2 lat liczba w lizingu nowego nie przejechał od przeglądu do przeglądu bez naprawy ( na gwarancji na szczęście ) w wyniku czego musiałem kupić jeszcze starego opla żeby nie zawalć terminów - to jak kaskada juli

Na trasie jazda z prędkością autostrdową to znaczne spalanie jak cop juli oraz ból głowy od hałasu

Co do pc ów z juli i logana to trafne porównywanie mam od 2 lat liczba w lizingu nowego nie przejechał od przeglądu do przeglądu bez naprawy ( na gwarancji na szczęście ) w wyniku czego musiałem kupić jeszcze starego opla żeby nie zawalć terminów - to jak kaskada juli

Na trasie jazda z prędkością autostrdową to znaczne spalanie jak cop juli oraz ból głowy od hałasu

A jeszcze pokonując wzniesienie wyłączam klime :)

Opisz swoje doświadczenia z pompą z Juli, tą produkowaną od 2013r.

Skoro porównujesz do wadliwego samochodu, to musisz wiedzieć coś więcej jako instalator(?)/użytkownik.

Opisz swoje doświadczenia z pompą z Juli, tą produkowaną od 2013r.

Skoro porównujesz do wadliwego samochodu, to musisz wiedzieć coś więcej jako instalator(?)/użytkownik.

nie zrobiłem jeszcze instalacji z tą pompą gdyż ponieważ :) jak pisałem wcześniej

Mój punkt widzenia jako instalatora jest taki że jak dobrze zrobię instalacje to mam

-święty spokój

-darmową reklamę powie (inwestor) pewnie ze 2 osobom

-godziwą zapłatę

Jak mam oszczędzać (na czasie pracy też) aby sprostać finansowym oczekiwaniom inwestora to wolę nie robić bo

-nie będę miał świętego spokoju

-darmową antyreklamę powie co najmniej 10 osobom

-narobię się i g.. zarobię - wole ten czas poświęcić na co innego

Oglądałem ten produkt w sklepie i spełnia kryteria drugiej części cytatu.

Na własne ryzyko możesz kupować ale ja nie będę ryzykował.

Ciekawe czy w razie awarii trzeba do juli dostarczyć na wymianę jednostkę jak to jest z innymi market-owymi wyrobami - zapotniałem zapytać.

Samochód nie jest wadliwy ten typ tak ma po prostu osprzęt silnika jest tani i non stop nawala jakiś czujnik kabelek świeca kabel wys. nap. do świecy niby pierdoły ale irytujące.

Hałas też jest zgodny z danymi deklarowanymi przez producenta spalanie autostradowe teraz u nas przy 140.

Klime wyłączam żeby się tak nie męczył pod górę.

A ja mam Skode Fabie w benzynie, 1,4 16V , 2010 z salonu za 40 tyś. PLN. I nic nie trzeba wyłączać na wzniesieniu. Pali średnio lekko poniżej 6 l/ 100 km. Najniżej było 4,6 l / 100 km w trasie (500 km przez polskie drogi). 63 000 przejechane i absolutnie nic się nie dzieje... I pojeżdżę nią jeszcze z 7-10 lat.

Tanio, rozsądnie i ekonomicznie.

Mam nadzieje, że w PCi też coś takiego wyszukam. Nie potrzebuje Mercedesa za 100 tyś. PLN. Nie chce płacić za naklejkę.

A ja mam Skode Fabie w benzynie, 1,4 16V , 2010 z salonu za 40 tyś. PLN. I nic nie trzeba wyłączać na wzniesieniu. Pali średnio lekko poniżej 6 l/ 100 km. Najniżej było 4,6 l / 100 km w trasie (500 km przez polskie drogi). 63 000 przejechane i absolutnie nic się nie dzieje... I pojeżdżę nią jeszcze z 7-10 lat.

Tanio, rozsądnie i ekonomicznie.

Mam nadzieje, że w PCi też coś takiego wyszukam. Nie potrzebuje Mercedesa za 100 tyś. PLN. Nie chce płacić za naklejkę.

Prywatnie mam a3 kupione 7 lat temu wyprodukowane w 2000r i przez te 7 lat tylko rzeczy eksploatacyjne (w tym zawieszenie - polskie drogi) + pompa abs esp - kupiłem używaną za 3 stówki