mar1973 10.01.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Wierz mi Beato .Solary i PC nie mają sensu ekonomicznego jeżeli masz gaz ziemny Dla przykładu koszt 1 kWh z gazu to 23gr a z pompy powietrzne 20 g.I to w przypadku ogrzewania podłogowego. Zamontuj kocioł kondensacyjny . Za około 10 000 zł będziesz miała optymalny system ogrzewania. Wymiana grzejników też nie jest uzasadniona ekonomicznie . Zmiana grzejników na niskoparametrowe spowoduje oszczędność max 5 %(podniesienie sprawności kotła kondensacyjnego. witam te 23 grosze to chyba nie możliwe:no: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Dlaczego? m3 kosztuje około 3 zet z opłatami a bez około 2,3. 1 m3 to średnio 12kW.No chyba że mi się coś popierniczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.01.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Dlaczego? m3 kosztuje około 3 zet z opłatami a bez około 2,3. 1 m3 to średnio 12kW. No chyba że mi się coś popierniczyło. witam troszeczkę http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5167%3Azapotrzebowanie-na-paliwo-ile-gazu-spali-kociol&catid=67%3Abiezacy-numer-ogrzewanie&Itemid=134&lang=pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.01.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) witam te 23 grosze to chyba nie możliwe:no: pozdrawiam Podaj swoją wartość , ja oszacowałem na tyle. Bardzo zbłądziłem ?????? Edytowane 10 Stycznia 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.01.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Podaj swoją wartość , ja oszacowałem na tyle. Bardzo zbłądziłem ?????? witam troszeczkę jeżeli do "oszacowania" kosztu 1 kWh z gazu ziemnego przyjąć dla domu "Beata_Sik": - powierzchnia użytkowa - 180 m2 - roczne zapotrzebowanie na ciepło - 60 kWh/m2 - dzienne zużycie c.w.u. na poziomie 150l o temperaturze 55'C (podgrzewanej o od 10'C, czyli delta = 45'C) - sprawność kotła na poziomie: 95% czyli: - roczne zużycie energii na c.o. to: 10.800 kWh - roczne zużycie energii na c.w.u. to: 2.858 kWh - razem c.o. + c.w.u.: 13.658 kWh jak przeliczyć: 13.698 kWh i 95% sprawność kotła to wyjdzie - 1.523 m3 gazu a tu wyjdzie, z taryfa W3 i cena 1 kWh dla taryfy W3.12T - 27groszy (obliczyłem dla cen 2013 roku, w tym może o grosz więcej) "co mniej więcej" się zgadza kwotami podanymi przez "Beata_Sik" 6 miesięcy grzania c.o. i c.w.u. po 600zł + 6 miesięcy grzania c.w.u. po 120zł - razem: 4.320 zł dla moich wyliczeń to: 3.715zł nie zmienia to tego, że pompy ciepła dla tego budynku bym nie proponował - brak podłogówki - grzejniki nawet jakby przyjąć grzanie w w 2 taryfach po równo 50% w taniej i drogiej - to wyjdzie k. 50 groszy za 1 kWh poza tym gaz już jest - a koszt kotła gazowego będzie znacznie niższy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 11.01.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) WitamJa mam takie pytanko. Potrzebowałem do analizy zagadnienia odnośnie opłacalności ekonomicznej stosowania pomp ciepła P/W tylko i wyłącznie do cwu. Znalazłem taką : http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/pompy_ciepla_powietrze_woda/wpl_10_ac_acsWybrałem ją , ponieważ mają bardzo dobrze pokazany wykres mocy, dla temp zew. i temp zasilania i odrazu COP dla każdej temp.Jak myślicie, ile taka pompa może kosztować? Czy za nią można dostać jakąś dotację? Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2014 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.01.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Jak myślicie, ile taka pompa może kosztować? http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/2850195_-wpl-10-acs-stiebel-eltron.html 1 Preis 6.380,00 € Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 12.01.2014 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Nieźle ich pogięło, za tę cene to można mieć dobrą gruntówkę praktycznie.Trochę mi to plany komplikuję, gdyż jest to typowa pompa do analizy, do pracy dyplomowej, a nigdzie za bardzo nie mogłem znaleźć u innych producentów szczegółowych wykresów zależności mocy od temp. zew, dla minimalnego zakresu 1 stopień i przy tym zużycie prądu. A dawanie , nawet wp racy pompy do cwu za przeszło 20 tys zł to szaleństwo. Może ktoś z Was ma dobry katalog techniczny pompy typowo do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 12.01.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 R90Dokładnych tabel dla powietrznych małej mocy do CWU to nie widziałem, ale widziałem takowe dla np. Alfea S 11 Excellia Tri.A w tabeli pobierana i grzewcza dla: - temperatury powietrza co 1*C - temperatury wody co 5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 12.01.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 ZigobarNo właśnie, tu się niestety o cenę rozchodzi. I też moce są za duże jak do samego cwu. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html , taka byłaby najlepsza, cena niska, moc koło 3 - 4 kW. Ale ma ubogą kartę katalogową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.01.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Zigobar No właśnie, tu się niestety o cenę rozchodzi. I też moce są za duże jak do samego cwu. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html , taka byłaby najlepsza, cena niska, moc koło 3 - 4 kW. Ale ma ubogą kartę katalogową. To jest słaba pompa z KOPem 2,4- 2,7 po uwzględnieniu obiegówki. Jak szukasz czegoś tylko do cwu, to tylko typu split z bezpośrednim skraplaniem w wewnętrznej wężownicy zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 12.01.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Polecasz jakiś model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.01.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Polecasz jakiś model? nie jestem sprzedawcą i nie bardzo mam rozeznanie w rynku pamiętam niedawno hydraulik chwalił się takim splitem chico w promocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 12.01.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Aha. No w sumie COP tego Hewalexa na poziomie koło 2,5 nie rzutuję pozytywnie na wynik ekonomiczny takiej inwestycji, jeśli mamy zainstalowany kocioł na gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.01.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Aha. No w sumie COP tego Hewalexa na poziomie koło 2,5 nie rzutuję pozytywnie na wynik ekonomiczny takiej inwestycji, jeśli mamy zainstalowany kocioł na gaz ziemny. Główną wadą, jest to, że urządzenie jest na maxa zintegrowane. Przez to ma mniejszą chłodnice, mocniejszy wiatrak,, konieczność doprowadzenia i odprowadzenia powietrza rurami, przez co mniejsze przepływy powietrza i gorsza wydajność. Podobnie po drugiej stronie, zamiast skraplać bezpośrednio w zasobniku, ma skraplacz przepływowy rurowy i 80W pompę obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.01.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 R90 - potrzebujesz to do pracy dyplomowej? Może kup sobie zwykły klimatyzator on-off i zwykły zbiornik, zamontuj tam wężownicę z miedzi jako skraplacz i masz jeszcze rezerwę na urządzenia pomiarowe w stosunku do "gotowca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 12.01.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Tak, potrzebuje to do pracy. Wyjście może i dobre ale skąd mam wiedzieć jakie będzie mieć wydajności, takie urządzonko? A tu się właśnie o to głównie rozchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.01.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 jak do pracy to hawalex bardziej się nadaje. Wepniesz na wyjściu ciepłomierz i opiszesz po kolei którędy ucieka KOP i pieniądze Z klimatyzatorem też dobry pomysł, ale już wymaga własnego wkładu pracy i narzędzi. Wymiennik za 200zł kupisz pompkę za 100, troche rur, no i TZR by się przydał. chyba lepiej hawalex, po eksperymentach niewiele taniej odsprzedasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 12.01.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Ale Panowie chyba nie rozumieją do końca na czym moja praca ma polegać.Praca ma charakter teoretyczny tylko i wyłącznie. Mając odpowiednie dane, robie symulacje ciepną takowej instalacji. Zero praktyki. Czysta teoria. Dlatego potrzebuję właśnie tych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.01.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Uderz do producentów, a właściwie spółek w PL. Myślę że pomogą. Może zacznij od działów serwisowych i naświetl sprawę, przy odrobinie dobrej woli pokierują Cię do odpowiednich osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts