Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

idź się leczyć na nogi,

bo na głowę już za późno,

nie widzisz jakie są temperatury na zewnątrz,

każdy z użytkowników wiedział co robi,

i że może być też bardzo zimno i zużycie energii elektrycznej może być duże,

na Śląsku o takich jak ty mówi się że zowiści,

bier szufla i szufluj ten wungiel

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

normalnie jak na onecie :-(

sylwerson, nie wiem nie znam się, ale jak masz grzałki 9kW które chodzą na maxa + sprężarka w Twojej PC pewnie też kilka kW, zgaduję np. 4-5 max to 20kWh raczej mało prawdopodobne, no chyba że te 20kW to za jakiś dłuższy okres to wtedy tak.

Mój Daikin 8,4kW wciąga przy obecnych temp około 70kW na dobę.

Każdy producent pomp ciepła powietrza-woda ma w swoje ofercie kilka serii urządzeń.

Zawsze są pompy tańsze w ofercie producenta..

Jeżeli instalator sprzedaje urządzenie które według danych technicznych ma pracować do -15 to tak trzeba poinformować klienta:)

Sprzedaż 8,10,11,14,16 kW pomp jednofazowych to kolejne walczenie ceną o nieświadomego klienta:(

Przy pompach o moc 10kW trzeba proponować pompę trójfazową :)

Atlantic ma w ofercie pompy serii S które mają niższe temperatury pracy ale mają także serie Tri Excelion i tak też jest np w Mitsubishi jest seria z agregatami Power Inverter i jest seria z agrgatemi Zubadan ...

Teraz są dwie sprawy świadomość oferowanego i kupowanego produktu zarówno przez instalatora jak i inwestora oraz kwestia doboru mocy urządzenia odpowiedniego do danego obiektu :)

Jeżeli sprzedajemy / kupujemy pompę do nowo wybudowanego domu to pierwsza zima i wygrzewanie domu może być dla klienta koszmarem :)

Ale to jest też kwestia odpowiedniego momentu suszenia budynku.

Jeżeli instalator mówi że klient będzie płacił 300zł miesięcznie za prąd to troszkę chyba tutaj koloryzujemy albo przesadzamy:)

Każdy dobór pompy ciepła i obliczenia ich kosztów eksploatacji będą różne w zależności od pory roku :)

I tak w kwietniu będzie to inaczej wyglądało niż w lutym :)

Grzałki są wbudowane w tego typu pompach i załączyć się mogę zawsze kiedy temperatura zewnętrzna spada bardzo w dół :)

Ale szczerze mówiąc to ile będzie dni kiedy będą chodzić grzałka ?

Każdy dobór powinien się opierać o dane w których jest uwzględniony roczny średni zakres temperatur dla danej miejscowości / regionu :)

Każdy producent pomp ciepła powietrza-woda ma w swoje ofercie kilka serii urządzeń.

Zawsze są pompy tańsze w ofercie producenta..

....

Grzałki są wbudowane w tego typu pompach i załączyć się mogę zawsze kiedy temperatura zewnętrzna spada bardzo w dół :)

Ale szczerze mówiąc to ile będzie dni kiedy będą chodzić grzałka ?

Każdy dobór powinien się opierać o dane w których jest uwzględniony roczny średni zakres temperatur dla danej miejscowości / regionu :)

No w końcu ktoś mądrze pisze.

Dokładnie tak jest, świadomość instalatora i inwestora to podstawa, przy wystarczającej wiedzy tego pierwszego nie powinno być mowy o późniejszym narzekaniu.

Nie wiem jak to jest w atlanticu, ale daikin ma fajny symulator uwzględniający wieloletnią średnią temp na danym, konkretnym obszarze i to narzędzie powinno pomóc w wyborze.

Przy jego użyciu można uzyskać przybliżone wartości zużycia prądu w 1 i 2 taryfie z podziałem na miesiące i % udziałem grzałek i to wszystko oczywiście z podziałem na miesiące i w przeliczeniu na pln-y.

W moim przypadku te dane są bardzo zbliżone do faktycznego zużycia, tylko że ja podałem dość szczegółowe zużycie oleju opałowego i do wyników końcowych doszliśmy właśnie w oparciu o realne zapotrzebowanie budynku na energię.

Dodam tylko, że przy niedowymiarowanej PC udział grzałek w skali roku w symulacji wyszedł 4,4% i już widzę, że ten parametr będzie dużo niższy :-)

Czy za 300zł mies ogrzeje CWU i CO?

No w moim przypadku w skali roku jest taka szansa, za styczeń wyszło mi ok 510zł.

Nie wiem ,wszystkim sprzedawcom na forum w ogóle się nie włączają grzałki ,a koszt jest niższy jak ekogroszku.Wezwij serwis,bo tu ci powiedzą,że coś popsute ,może licznik energii ,bo ta pompa to maks 300zł za ogrzewanie i cwu na miesiąc

To jaki Ty będziesz mieć COP ? 0.3 ? Lepiej i kilka razy taniej było kociołek na prąd.Przynajmniej COP zawsze 1 ,bo nie traci energii na odszranianie

Ja jestem sprzedawcą, ale innego sprzętu, mam jak juz pisałem PC powietrze powietrze. Jest cały czas ustawiona na 22stopnie. dom mam szkieletowy który traci przy tych temperaturach około 1 stopień na godzinę. W dzień grzeję kominkiem-kozą, bo żona jest ciepłolubna i grzejemy salon z kuchnią do 24-25 stopni. w nocy nie palimy chodzi tylko pompa ciepła. Zużycie za ostatnie 5 dni to 101 kW/h czyli 20kW/h na dzień(raczej noc) gdzie średnia za grudzień była 8 kW/h. W mojej pompie grzałek w ogóle nie ma, maxymalne zużycie pompy ze wszystkim to 4kW/h czyli gdyby chodziła cały czas to zużywałaby 96kW/h. Ale nawet teraz przy tych temperaturach nie chodzi całą noc na maxa - mam invertera także zmniejsza sobie moc

wiecie, nie chodzi mi na razie o pieniądze, tylko o sam fakt, że pompa nie pracuje jak należy

non stop wywala korki, chociaż są dla niej dedykowane

wszyscy radzą trójfazówkę - TERAZ, czytaj: kiedy mamy zamontowaną jednofazową; wcześniej jakoś nikt nie był przeciw takiej właśnie

sylwerson, pompę masz 1 faz, a hydrobox jaki 1 czy 3faz?

Jaki budynek, ile metrów itp. tak z czystej ciekawości pytam bo i tak nie pomogę :-( chociaż uważam, że powinno działać, pomijam zużycie prądu oczywiście.

Może trzeba większy bezpiecznik, albo oddzielną linię od rozdzielni pociągnąć - zgaduję tylko ;)

Ja mam PC 1 faz, ale hydrobox 3 faz i bezpieczników mi nie wywala, nawet jak włączę saunę i inne urządzenia, a mam tego sporo :0

idź się leczyć na nogi,

bo na głowę już za późno,

nie widzisz jakie są temperatury na zewnątrz,

każdy z użytkowników wiedział co robi,

i że może być też bardzo zimno i zużycie energii elektrycznej może być duże,

na Śląsku o takich jak ty mówi się że zowiści,

bier szufla i szufluj ten wungiel

Widzę jakie są temperatury i stąd wiem ,że to nie pójdzie ,nie da rady,a użytkownicy wiedzieli co robią?NIe pieprz ,bo g... wiedzieli.Skąd mieli wiedzieć?Z naganiactwa sprzedawców wszechobecnego?Teraz się okazuję,że kominkiem palą .

A ci którzy założyli powietrzne dostaną odpowiedz - przecież widzi Pan/Pani temperatury i miał/miała świadomość

I jeszcze -pytanie było - czy Altherma 14kW może pobierać 20kW

To z pewnością fotomontaż ;)

Jakoś grzałki nie chodzą nonstop ;)

Za styczeń udział grzałek to 4,8%, a jeszcze to - moja PC to ta mniejsza, która teoretycznie do -20 działa, ale praktycznie sprężarka przestaje pracować jak jest dużo niższa temp :-)

http://img708.imageshack.us/img708/9392/20120203370.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Widzę jakie są temperatury i stąd wiem ,że to nie pójdzie ,nie da rady,a użytkownicy wiedzieli co robią?NIe pieprz ,bo g... wiedzieli.Skąd mieli wiedzieć?Z naganiactwa sprzedawców wszechobecnego?Teraz się okazuję,że kominkiem palą .

A ci którzy założyli powietrzne dostaną odpowiedz - przecież widzi Pan/Pani temperatury i miał/miała świadomość

I jeszcze -pytanie było - czy Altherma 14kW może pobierać 20kW

niestety, to działa. jak nie wierzysz jedź do ana-76, (ja byłem bo też mi ciężko było się przekonać), w pompie nie ma żadnych grzałek, w domu żadnego kominka, a w domu cieplutko i malutkie dziecko w koszulce na ramiączka. żebym miał kasę to od razu kupuję tego Zubadana i wywalam ten swój eko-syf.

Gość Arturo72
Widzę jakie są temperatury i stąd wiem ,że to nie pójdzie ,nie da rady,a użytkownicy wiedzieli co robią?NIe pieprz ,bo g... wiedzieli.Skąd mieli wiedzieć?Z naganiactwa sprzedawców wszechobecnego

Nie kupuje się pompy ciepła ot tak,dla kaprysu,bo mi się podoba.Prawdopodobnie każdy klient wie i liczy się z możliwością pracy pompy ciepła powietrze-woda na grzałkach.

Ja nic w tym zdrożnego nie widzę,tym bardziej,że chciałem grzać samym prądem z COP1 ;)

sylwerson, pompę masz 1 faz, a hydrobox jaki 1 czy 3faz?

Jaki budynek, ile metrów itp. tak z czystej ciekawości pytam bo i tak nie pomogę :-( chociaż uważam, że powinno działać, pomijam zużycie prądu oczywiście.

Może trzeba większy bezpiecznik, albo oddzielną linię od rozdzielni pociągnąć - zgaduję tylko ;)

Ja mam PC 1 faz, ale hydrobox 3 faz i bezpieczników mi nie wywala, nawet jak włączę saunę i inne urządzenia, a mam tego sporo :0

wszystko 1 faza

dom 170m2 po podłogach

poddasze jeszcze ocieplone kiepsko - jedna warstwa (druga w drodze)

20cm styropianu w ścianach

10cm styro w podłodze

wylewka anhydrytowa - wszędzie jest podłogówka

okna drewniane, Gallux

wentylacja grawitacyjna

dziś noc zimnaaaaaaaaa a my odłączyliśmy fizycznie jedną grzałkę - bo gdyby korek walnął w środku nocy, to byłoby po chłopie...

tak to jest szansa, że pociągnie do rana........................

a miało byc tak różowo, ech...

wszystko 1 faza

dom 170m2 po podłogach

poddasze jeszcze ocieplone kiepsko - jedna warstwa (druga w drodze)

20cm styropianu w ścianach

10cm styro w podłodze

wylewka anhydrytowa - wszędzie jest podłogówka

okna drewniane, Gallux

wentylacja grawitacyjna

dziś noc zimnaaaaaaaaa a my odłączyliśmy fizycznie jedną grzałkę - bo gdyby korek walnął w środku nocy, to byłoby po chłopie...

tak to jest szansa, że pociągnie do rana........................

a miało byc tak różowo, ech...

Już wcześniej pisałem, że rozważałem zubadana albo atlantica, ale wybrałem daikina ze względu na doświadczenie instalatora, który montuje te urządzenia na moim terenie.

Teraz IMO musisz wziąć swojego instalatora w obroty i niech spowoduje, że PC będzie działać. To nie jest wina urządzenia tylko podłączenia moim zdaniem, o doborze PC się zbytnio nie wypowiadam bo to nie moja działka, ale przy tej powierzchni to by chyba 11kW w zupełności wystarczyła + hydrobox 3faz.