Vld 12.01.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czyli potrzebujesz tak naprawdę pomiaru ciśnień i temperatur w wielu miejscach takiej pompy, by znać straty na poszczególnych parametrach.Nikt przecież za ciebie na swojej pompie nie polutuje ok 10 schraderów i nie wyłoży ci tego na tacy. Nie wiem jaką drogą pójdziesz, ale ja bym o ile to oczywiście możliwe, zrobił coś na bazie używanej najtańszej klimy. Do tego musisz poszukać kogoś z narzędziami by ci to poskładał do kupy i napełnił. zegary i termometry to raczej musisz mieć własne do pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Praca ma charakter teoretyczny tylko i wyłącznie. Mając odpowiednie dane, robie symulacje ciepną takowej instalacji. Zero praktyki. Czysta teoria. Dlatego potrzebuję właśnie tych danych. Jak "toretyczny"? Przeciez te dane najpierw trzeba jakos zebrac.Musi byc gdzies czesc "praktyczna" na podstawie ktorej dopiero budujesz symulacje i konfrontujesz teorie z praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.01.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Takie podstawowe jak ciśnienie na ssaniu/sprężaniu, temperatury na rurkach pobór prądu, moc rzewcza i przepływ to mogę podać ze swojej. Ale on pewnie potrzebuje szczegółowych by móc narysować dokładny wykres obiegu Lindego z wyliczeniem wszystkich strat na poszczególnych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Moze niech poda jaki temat tej pracy sobie wybral. Moze sie cos rozjasni.Pytam tak z czystej babskiej ciekawosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 13.01.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Współpraca niekonwencjonalnych źródeł ciepła z konwencjonalnymi źródłami ciepła ciepła w budownictwie niskoenergetycznym. Pod lupę poszły kolektory słoneczne i właśnie pompa ciepła, które wspomagają podgrzew cwu tylko i wyłącznie. Kolektory już obliczyłem. Mając dane na temat bufora, czyli wsp. strat, powierzchnia, pobór ciepłej wody przez użytkowników, oraz charakterystyka badanego kolektora, stworzyłem układ z wymiennikiem płytowym, gdzie co 2min każdego dnia w całym roku mam wyliczoną temperaturę glikolu oraz ciepłej wody w kluczowych elementach instalacji. Przeszło 1mln komórek w Excelu z temperaturami Z pompą ciepła jest podobnie. Wcale nie potrzebuję żadnych danych szczegółowych typu ciśnienia parowania itp. Wszystko to zostało określone już przez producenta zgodnie z normą PN EN 14511, czyli właśnie każdy z nich opomiarował dokładnie swoją pompę i robił charakterystyki mocy, w zależności od warunków temperaturowych itp. I owocem tych badań jest właśnie charakterystyka mocy w zależności od temp. zew. i temp. zasilania. Mając takową daną , układam bilans cieplny z krokiem czasowym tak samo jak w przypadku solarów i mam po każdym kroku czasowym nowe temperatury. Ja sobie założyłem w mojej pracy, że mieszka w tym domku 5 osób i dzienne zużycie ciepłej wody jest na poziomie 175litrów. Tylko rozmiar bufora się zmienił. Na solary dałem 200l a na pompę 300l. I żeby excel to jakoś policzył, to ze względu na to, że informatyk ze mnie słaby, to operując zakleszczonymi 'Jeżeli' , założyłem pracę takiej instalacji, że max. temp to 55 stopni, jak osiągnie tę temp. to pompa się wyłącza i bufor traci temp ze względu na straty ciepła oraz pobór ciepłej wody i zastąpienie jej zimną wodociągową. Jak spadnie poniżej 45 stopni to pompa się znów załącza i tak do 55 stopni. Np ta pompa którą dałem, firmy Stiebel , roczny SPF wyszedł na poziomie 2,54, gdzie najniższa temp, gdzie pracowała ta pompa to było -13 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.01.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Czyli musisz ktoregos z producentow poprosic o "owoce". Na forum tego nie znajdziesz. Gorzej, jesli beda tego strzegli, zebys nie mogl skonfrontowac tego z ich materialami reklamowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.01.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Pyxis Zaliczyłbyś takiemu studentowi który będzie cie przekonywał do SCOP pompy do CWU na poziomie 2,54?Do tego jeszcze te temperatury 45-55C. Nadrabianie latem też wykluczone, bo jak rozumiem wtedy pracują kolektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Poczytal bym jakie zamiescil "wnioski" w pracy. Jesli wskazal by jakie bledy popelnil w zalozeniach, to dlaczego nie. Nastepny student by zrobil juz z uwzglednieniem tych wnioskow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.01.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Ale to musiało by wyglądać inaczej. Najpierw w założeniach dane i deklaracje producenta, a następnie własne badania i wyciągnięte wnioski z rozbieżności.Tu natomiast widzę bezkrytyczne podejście do danych z ulotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Oczywiscie to bylaby praca badawcza, ktora cos wnosi. Nie bardzo moge sie doszukac sensu w tym, co kolega robi teraz jako prace. No ale nie mi zglebiac intencje kierownictwa katedry na jego uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 13.01.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Za bardzo się czepiacie. To co podaje producent to ją z tego korzystam.zapomnieliscie że korzystam ze STATYSTYCZNYCH danych meteo a w nich np dla wawy temp. Powietrza nie spada niżej niż -12. Jeżeli dla 0 stopni podaje producent że dana moc i pobór prądu to ja na tym bazuje. Pomijam straty ciepła np. Na Przewodach, bo tego nie znam. Solary nie wspomagają latem jej pracy bo to dwa oddzielne przypadki. Chyba ktoś tu nie umie rozróżnić teorii od pracy w rzeczywistej instalacji. Ją mam się skupić czy wspomaganie się od.zrodlami energii jest w danym przypadku ekonomicznie uzasadnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 No to juz nie wiem za bardzo jaka droga masz dojsc do tych wnioskow. Najpierw podstawiasz konkretne dane pogodowe do "producenckich" parametrow sprawnosci urzadzenia i z tymi wynikami oceniasz oplacalnosc dopiero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.01.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Ją mam się skupić czy wspomaganie się od.zrodlami energii jest w danym przypadku ekonomicznie uzasadnione Kolektory już obliczyłem. To jak Ci wyszło z tymi kolektorami??? - warto, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.01.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Ją mam się skupić czy wspomaganie się od.zrodlami energii jest w danym przypadku ekonomicznie uzasadnione Bez zbędnych wyliczanek mogę ci powiedzieć, że czysto ekonomicznie takie wspomaganie nie jest uzasadnione. Czegokolwiek byś nie używał jak źródło podstawowe. Jak to ma być dla domu jednorodzinnego, to ew łączne oszczędności policzone w czasie życia produktu, mogą nigdy nie dać kosztu zakupu i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 13.01.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 witam nie powinieneś raczej brać pod rozważania normy: PN-EN 16147:) pozdrawiam Współpraca niekonwencjonalnych źródeł ciepła z konwencjonalnymi źródłami ciepła ciepła w budownictwie niskoenergetycznym. Pod lupę poszły kolektory słoneczne i właśnie pompa ciepła, które wspomagają podgrzew cwu tylko i wyłącznie. Kolektory już obliczyłem. Mając dane na temat bufora, czyli wsp. strat, powierzchnia, pobór ciepłej wody przez użytkowników, oraz charakterystyka badanego kolektora, stworzyłem układ z wymiennikiem płytowym, gdzie co 2min każdego dnia w całym roku mam wyliczoną temperaturę glikolu oraz ciepłej wody w kluczowych elementach instalacji. Przeszło 1mln komórek w Excelu z temperaturami Z pompą ciepła jest podobnie. Wcale nie potrzebuję żadnych danych szczegółowych typu ciśnienia parowania itp. Wszystko to zostało określone już przez producenta zgodnie z normą PN EN 14511, czyli właśnie każdy z nich opomiarował dokładnie swoją pompę i robił charakterystyki mocy, w zależności od warunków temperaturowych itp. I owocem tych badań jest właśnie charakterystyka mocy w zależności od temp. zew. i temp. zasilania. Mając takową daną , układam bilans cieplny z krokiem czasowym tak samo jak w przypadku solarów i mam po każdym kroku czasowym nowe temperatury. Ja sobie założyłem w mojej pracy, że mieszka w tym domku 5 osób i dzienne zużycie ciepłej wody jest na poziomie 175litrów. Tylko rozmiar bufora się zmienił. Na solary dałem 200l a na pompę 300l. I żeby excel to jakoś policzył, to ze względu na to, że informatyk ze mnie słaby, to operując zakleszczonymi 'Jeżeli' , założyłem pracę takiej instalacji, że max. temp to 55 stopni, jak osiągnie tę temp. to pompa się wyłącza i bufor traci temp ze względu na straty ciepła oraz pobór ciepłej wody i zastąpienie jej zimną wodociągową. Jak spadnie poniżej 45 stopni to pompa się znów załącza i tak do 55 stopni. Np ta pompa którą dałem, firmy Stiebel , roczny SPF wyszedł na poziomie 2,54, gdzie najniższa temp, gdzie pracowała ta pompa to było -13 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.01.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Za bardzo się czepiacie. To co podaje producent to ją z tego korzystam.zapomnieliscie że korzystam ze STATYSTYCZNYCH danych meteo a w nich np dla wawy temp. Powietrza nie spada niżej niż -12. Jeżeli dla 0 stopni podaje producent że dana moc i pobór prądu to ja na tym bazuje. Statystyka jest nic nie warta ja pamiętam -20 C w Warszawie. Nie wiem kiedy, ale było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.01.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Hydrauliktwoja pompa też dziś 'cierpi' na brak defrostów? Czy lecą z automatu na zaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 13.01.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 To jak Ci wyszło z tymi kolektorami??? - warto, czy nie? Z kolektorów wyszło średnio koło 370 kwh/m2 absorbera także sporo tutaj do deklaracji producentów, gdzie mówią oni o przedziale 450-550 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Z kolektorów wyszło średnio koło 370 kwh/m2 absorbera także sporo tutaj do deklaracji producentów, gdzie mówią oni o przedziale 450-550 Hehe... potwierdza sie wiec to, na co tak sarkal pare postow wyzej Varme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts