malux20 26.01.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 dziś przy minus 10 pompa zżarła na cwu 4,2 kwh grzeje tylko raz dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Niestety lenistwo i wygodnictwo biorą u mnie górę nad zdrowym rozsądkiem:rolleyes: Jeżeli oszczędności miały by być kosztem komfortu, to jestem też im przeciwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 dziś przy minus 10 pompa zżarła na cwu 4,2 kwh grzeje tylko raz dziennie Dobra dobra, a na obiad to pewnie codziennie grochówka Żartuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 dziś przy minus 10 pompa zżarła na cwu 4,2 kwh grzeje tylko raz dziennie Wczoraj czekając na Szpilę przy -13st.C włączyłem ręcznie cwu i po wieczornym opróżnieniu zasobnika zżarła prawie 5kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Grochówka i bigosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Grochówka i bigosik Wiedziałem A tak na poważnie to chyba kominek był odpalony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.01.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 tak 2 paczki brykietu po 6 zł szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 27.01.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Oszczędzają i to bardzo:yes: Ja na samą bytówkę zużywam ok 400-450kWh miesięcznie, ale zdaje sobie sprawę, że prowadzę bardzo konsumpcyjny tryb życia i wiem, że przy odrobinie chęci można by było sporo zjechać. Niestety lenistwo i wygodnictwo biorą u mnie górę nad zdrowym rozsądkiem:rolleyes: Ja na bytowy zużywam średnio 215kWh miesięcznie czyli ok 7 dziennie i wychodzi to mniej więcej tak: Lodòwki 2 szt ok.1,5 Zmywarka ok 1 Pralka ok 1 Tv 0,085x3=0,255 2 laptopyx0,06=0,12tyle biorą przy ładowaniu x 2h ładowania/dzień=0,25 Co daje ok 4 pozostałe 3 idzie na gotowanie, światło, inne Pralka w zasadzie chodzi nie częściej jak co drugi dzień. Jeśli ktoś zużywa 2 lub 3 razy więcej to raczej powinien wiedzieć na co a nie tylko ,, zużywam bo zużywam i mniej się nie da" Edytowane 27 Stycznia 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Jeśli ktoś zużywa 2 lub 3 razy więcej to raczej powinien wiedzieć na co a nie tylko ,, zużywam bo zużywam i mniej się nie da" Zuzywam prawie 400kWh/mc na bytowy i tyle zuzywam. Robilem nawet proby delikatnych oszczednosci i to co urwalem to 30kWh/mc. Wiecej sie nie da bez pogorszenia komfortu. Teraz od 3 miesiecy mam rachunki w granicach 375kWh. Mam swoje oswietlenie domu i ogrodu, mam hydrofor, mam indukcje, mam sprzet do neta radiowego, mam AP do internetu po domu i NAS, komputer stacjonarny dziala czesto i dlugo, do tego 2 szt lapkow. Tuner nc+ jeden caly czas dziala a mooltirom wylaczam na listwie teraz. Zmywarka oraz pralka i suszarka do szmat robi tez swoje. Wat do wata i robi sie kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.01.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ja na bytowy zużywam średnio 215kWh miesięcznie czyli ok 7 dziennie i wychodzi to mniej więcej tak: Lodòwki 2 szt ok.1,5 Zmywarka ok 1 Pralka ok 1 Tv 0,085x3=0,255 2 laptopyx0,06=0,12tyle biorą przy ładowaniu x 2h ładowania/dzień=0,25 Co daje ok 4 pozostałe 3 idzie na gotowanie, światło, inne Pralka w zasadzie chodzi nie częściej jak co drugi dzień. Jeśli ktoś zużywa 2 lub 3 razy więcej to raczej powinien wiedzieć na co a nie tylko ,, zużywam bo zużywam i mniej się nie da" U mnie oprócz wymienionych przez Ciebie kosztów dochodzi przede wszystkim suszarka (pracuje ok 20x w miesiącu po 3,5kWh) oraz dwa akwaria 400l i 150l, gdzie pracują grzałki, filtry, napowietrzacze, itp. Na noc włącza mi się w automacie oświetlenie domu zewnętrzne i wewnętrzne, ale to same Ledy. Tv mam 3szt. 2 x LCD i 1x Plazma, przynajmniej 2 z nich chodzą prawie na okrągło. Latem kosiarka, pompa zanurzeniowa i inne tego typu sprawy. Odczuwalne oszczędności przyniosło mi dopiero przejście na taryfę G12w (jeszcze na długo przed pomysłem zakupu pompy:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 27.01.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 map78 dalej myślę nad wybraniem odpowiedniej taryfy. Czy twoim zdaniem G12 jako taryfa podzielona na dwie strefy czasowe: nocną (tańszą) i dzienną (droższą), jest odpowiednia dla powietrznej pompy ciepła i AGD typu np pralka i zmywarka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 map78 dalej myślę nad wybraniem odpowiedniej taryfy. Czy twoim zdaniem G12 jako taryfa podzielona na dwie strefy czasowe: nocną (tańszą) i dzienną (droższą), jest odpowiednia dla powietrznej pompy ciepła i AGD typu np pralka i zmywarka??? Kiedyś było to wałkowane i mimo że PC P-W nocą ma zazwyczaj gorszą sprawność, to różnica w cenie prądu i tak wyjdzie na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.01.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Kiedyś było to wałkowane i mimo że PC P-W nocą ma zazwyczaj gorszą sprawność, to różnica w cenie prądu i tak wyjdzie na + Dodal bym tez, ze zalezy to od tego czy masz okienko taniego pradu w dzien, czy przewymiarowana PCi i odpowiednia akumulacyjnosc domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.01.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Dodal bym tez, ze zalezy to od tego czy masz okienko taniego pradu w dzien, czy przewymiarowana PCi i odpowiednia akumulacyjnosc domu. Pyxis zgodnie z Twoją teorią na temat progu opłacalności taryf G11 vs G12, powyższe zdanie jest kompletną bzdurą. Bo wg tej teorii nawet jakby pompa pracowała 24h na dobę, a więc 14h w drogim prądzie i 10h w tanim to warunek min. 30% w taniej zostanie spełniony. smart_guy1 Rozliczanie dwu taryfowe moim zdaniem opłaca się każdemu kto zużywa powyżej 400kWh miesięcznie, bo wtedy próg opłacalności jest tak wysoki (20-30% taniej), że wręcz niemożliwe jest się w nim nie zmieścić nawet nic nie robiąc, a gdy zaczniesz świadomie przenosić obciązenia na czas taniej taryfy twoje oszczędności będą po prostu tylko większe. Na dowód powiem Ci, że ja przy samym zużyciu prądu bytowego oszczędzałem 50-70zł miesięcznie vs G11. Po instalacji pompy te oszczędności jeszcze wzrosły, pomimo iż przy temp zewn. poniżej -5*C nie miszcze się już 100% w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Pyxis zgodnie z Twoją teorią na temat progu opłacalności taryf G11 vs G12, powyższe zdanie jest kompletną bzdurą. Bo wg tej teorii nawet jakby pompa pracowała 24h na dobę, a więc 14h w drogim prądzie i 10h w tanim to warunek min. 30% w taniej zostanie spełniony. To nie jest teoria tylko czysta praktyka. Moze zbyt to uporoscilem, bo ja od razu zakladam, ze majac prad dwutaryfowy dazymy do jesy 100% wykorzystania na cele CO. Oczywiscie sa mozliwe rozne posrednie wartosci, ktore przyniosa gorszy skutek finansowy, ale nadal to bedzie na plus. Po dalszej czesci wypowiedzi nadal widze, ze rozwiazywanie ukladu 2 rowana nie jest Twoja mocna strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.01.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Po dalszej czesci wypowiedzi nadal widze, ze rozwiazywanie ukladu 2 rowana nie jest Twoja mocna strona. Ty od razu założyłeś, że ja liczę źle bo Ty jesteś mądrzejszy i przecież nieprawdopodobnym jest żebyś mógł się pomylić lub o zgrozo nie mieć racji:cool: A ja powiedziałem Ci bardzo dokładnie jak to liczę, wskazałem narzędzie i podałem dane wejściowe na podstawie których liczyłem. Zadaj sobie ten trud i wprowadź te dane (zajmie Ci to max 2min.) i wtedy podziel się Swoimi wnioskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ty od razu założyłeś, że ja liczę źle bo Ty jesteś mądrzejszy i przecież nieprawdopodobnym jest żebyś mógł się pomylić lub o zgrozo nie mieć racji:cool: A ja powiedziałem Ci bardzo dokładnie jak to liczę, wskazałem narzędzie i podałem dane wejściowe na podstawie których liczyłem. Zadaj sobie ten trud i wprowadź te dane (zajmie Ci to max 2min.) i wtedy podziel się Swoimi wnioskami. Ty nie liczysz. Ty bazujesz na jakims kalkulatorku ze stronki. W tym problem. Zadaj sobie "trud" i policz. Zajmie Ci to max 2 min. i wtedy podziel sie Swoimi wnioskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.01.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Pyxis zgodnie z Twoją teorią na temat progu opłacalności taryf G11 vs G12, powyższe zdanie jest kompletną bzdurą. Bo wg tej teorii nawet jakby pompa pracowała 24h na dobę, a więc 14h w drogim prądzie i 10h w tanim to warunek min. 30% w taniej zostanie spełniony. smart_guy1 Rozliczanie dwu taryfowe moim zdaniem opłaca się każdemu kto zużywa powyżej 400kWh miesięcznie, bo wtedy próg opłacalności jest tak wysoki (20-30% taniej), że wręcz niemożliwe jest się w nim nie zmieścić nawet nic nie robiąc, a gdy zaczniesz świadomie przenosić obciązenia na czas taniej taryfy twoje oszczędności będą po prostu tylko większe. Na dowód powiem Ci, że ja przy samym zużyciu prądu bytowego oszczędzałem 50-70zł miesięcznie vs G11. Po instalacji pompy te oszczędności jeszcze wzrosły, pomimo iż przy temp zewn. poniżej -5*C nie miszcze się już 100% w taniej taryfie. Opłata za en. el. to opłata za sam prąd + opłata za przesył i sumę tych opłat musimy brać pod uwagę. Każdy sam musi sobie przeliczyć w którym momencie opłacalne jest posiadanie odpowiedniej taryfy. Zależy to od ceny en. el w taryfie G11 oraz G12 oraz procentowego zużycia tania/droga. . Dochodzą jeszcze opłaty stałe które w taryfach G przynajmniej w PGE są na poziomie 10-12 zł/miesięcznie. Przykład: G11 0,65, G12 0,35 i 0,71 -ceny brutto z przesyłem Przy zużyciu 40% droga i 60% tania wychodzi: 0,40x0,71+0,60x0,35=0,284+0,21=0,494zł/kWh Przy miesięcznym zużyciu 50kWh zapłacisz w : G11 50x0,65=32,5 zł + 12zł opłat stałych= 44,5 zł G12 50x0,494=24,7+12=36,7zł Nie ważne ile prądu zużyjemy tylko w jakich proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.01.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Opłata za en. el. to opłata za sam prąd + opłata za przesył i sumę tych opłat musimy brać pod uwagę. Każdy sam musi sobie przeliczyć w którym momencie opłacalne jest posiadanie odpowiedniej taryfy. Zależy to od ceny en. el w taryfie G11 oraz G12 oraz procentowego zużycia tania/droga. . Dochodzą jeszcze opłaty stałe które w taryfach G przynajmniej w PGE są na poziomie 10-12 zł/miesięcznie. Przykład: G11 0,65, G12 0,35 i 0,71 -ceny brutto z przesyłem Przy zużyciu 40% droga i 60% tania wychodzi: 0,40x0,71+0,60x0,35=0,284+0,21=0,494zł/kWh Przy miesięcznym zużyciu 50kWh zapłacisz w : G11 50x0,65=32,5 zł + 12zł opłat stałych= 44,5 zł G12 50x0,494=24,7+12=36,7zł Nie ważne ile prądu zużyjemy tylko w jakich proporcjach. mar1173 wszystko było by pięknie i tak jak mówisz gdyby nie pozycja: opłata przesyłowa i opłata abonamentowa, czyli tzw dystrybucja. Opłatę dystrybucyjną (przynajmniej w Enerdze) oblicza się wg wzoru: I teraz rozpatrując poszczególne składniki to: opłata abonamentowa - zależy od okresu rozliczeń (1, 2, 4, 6 miesięcy - dla każdego inna stawka) opłata przejściowa - zależy właśnie od zużycia i dzieli się na 3 przedziały (<500, 500-1200, >1200) opłata sieciowa - zależy od rodzaju instalacji (1 lub 3 fazowa) Jeśli uwzględnisz to wszystko to okazuje się, że całkowita cena 1kWh dla odbiorcy rozliczającego się co miesiąc, zużywającego 50kWh miesięcznie i posiadającego instalację 1-fazowa, będzie zupełnie inna niż takiego, który rozlicza się co pół roku, zużywa 1000kWh miesięcznie i posiada instalację 3-fazową. A skoro cena będzie inna, to również zmieni się próg opłacalności (punkt zrównania G11=G120). Fakt, że przy zużyciu na poziomie 50kWh kwotowo będą to wartości kosmetyczne, ale procentowo tak to niestety wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 28.01.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 mar1173 wszystko było by pięknie i tak jak mówisz gdyby nie pozycja: opłata przesyłowa i opłata abonamentowa, czyli tzw dystrybucja. Opłatę dystrybucyjną (przynajmniej w Enerdze) oblicza się wg wzoru: I teraz rozpatrując poszczególne składniki to: opłata abonamentowa - zależy od okresu rozliczeń (1, 2, 4, 6 miesięcy - dla każdego inna stawka) opłata przejściowa - zależy właśnie od zużycia i dzieli się na 3 przedziały (<500, 500-1200, >1200) opłata sieciowa - zależy od rodzaju instalacji (1 lub 3 fazowa) Jeśli uwzględnisz to wszystko to okazuje się, że całkowita cena 1kWh dla odbiorcy rozliczającego się co miesiąc, zużywającego 50kWh miesięcznie i posiadającego instalację 1-fazowa, będzie zupełnie inna niż takiego, który rozlicza się co pół roku, zużywa 1000kWh miesięcznie i posiada instalację 3-fazową. A skoro cena będzie inna, to również zmieni się próg opłacalności (punkt zrównania G11=G120). Fakt, że przy zużyciu na poziomie 50kWh kwotowo będą to wartości kosmetyczne, ale procentowo tak to niestety wygląda. Ja mam opłatę dystrybucyjną za droga 0,24250 netto i tanią 0,08, w tym są opłaty jakościowe pozostałe opłaty stałe to jak napisałem 10-12 zł/mies w zależności od zużycia, instalacji 1-3 faz, okresów rozliczeń i bez sensu jest tego się czepiać. Ja zimą miałem 2000kWh latem 600 za 2 miesiące a opłaty stałe i dystrybucję mam na tym samym poziomie. Czasami przejściowa jest 1 lub 2 zł. Co do ceny to jest oczywiste że rozbicie 12 zł dla dla zużycia 50kWh i dla 1000 da cenę jednostkowa niższą dla 1000kWh a dla 10000 jeszcze niższą. Każdy wie ile zużywa i dla takiego zużycia musi sobie to liczyć. Ale i tak najważniejsze są proporcje i to najlepiej w odniesieniu dla całego roku. Całe zużycie roczne u mnie to ok 7000kWh. proporcje w G12 to 70% tania/30% droga. Od 1.02 przechodzę na G12w gdzie proporcje wg moich obliczeń powinny się zmienić na 80/20. Rachunek za cały prąd powinien się zmieścić w kwocie 2800zł. Zobaczymy za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts