wihajster 12.02.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Paranoja.Sprzęgło hydrauliczne wstawione do pompy ciepła - jeszcze bardziej pogarsza parametry podnosząc temperaturę górnego źródła, po drugie dodajemy dodatkową pompę obiegową. Dosłownie paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 12.02.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 no to teraz rozumiem dlaczego mi odradzali. Co do kominka to on nie ma funkcji grzewczych ale jak rozpale to na parterze dość ostro daje zwłaszcza ze nie jest jeszcze obudowany. map78 - no ty mnie uspokoiłeś THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.02.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 mar1973 Uczymy czytać się ze zrozumieniem... Na końcu mojego ostatniego wpisu zaznaczyłem "Będę wdzięczny za odpowiedzi eksploatatorów Powietrznych Pomp CIiepła" Chciałbym poznać doświadczenia innych w tym zakresie, może ty mar1973 w oparciu o eksploatacje swojej powietrznej pompy ciepła jesteś skłonny udostępnić mi tych informacji.??? witam my czytamy ze zrozumieniem:) ty jednak winieneś wiedzieć o czym piszesz, bo czytający wróżkami nie są Myślę o tych zagadnieniach w kategorii przeglądów pogwarancyjnych! bądź smart:) jak przyjadą do Ciebie serwisanci na przegląd - przyjrzyj się zakresowi ich prac - jak podołasz... - Twój wybór pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.02.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 W Panasie jeśłi temp powrotu jest mniejsza niż 25st C to chodzą grzałki witam nowe Panasonicach T-Cap już od 10'C na powrocie pracują bez grzałek:yes: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekra 12.02.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 ma ktoś jakieś dokładne info co zmienili w tych nowych modelach T-CAPa z tego roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 12.02.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 witam nowe Panasonicach T-Cap już od 10'C na powrocie pracują bez grzałek:yes: pozdrawiam W moim przypadku nieźle by sie pompa meczyla zanim by ruszyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.02.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) ma ktoś jakieś dokładne info co zmienili w tych nowych modelach T-CAPa z tego roku ? Ceny 9kw t-cap kosztuje tyle ile powinien czyli tyle co pc z spr. 12kw analogicznie t-cap 12kw z spr. 16kw Edytowane 12 Lutego 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.02.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Paranoja. Sprzęgło hydrauliczne wstawione do pompy ciepła - jeszcze bardziej pogarsza parametry podnosząc temperaturę górnego źródła, po drugie dodajemy dodatkową pompę obiegową. Dosłownie paranoja. Dosłownie nie rozumiem co kol. ma na myśli pisząc "jeszcze bardziej pogarsza" - czyli przed wstawieniem sprzęgła też były złe. Jak dodamy pompę na obieg wtórny to na pierwotnym może być mniejsza czy nie? W praktyce np. dwie pompy 6 po 75W zamiast pompy 8 190W albo 8 na 1 biegu nie sądzi kolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.02.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 ma ktoś jakieś dokładne info co zmienili w tych nowych modelach T-CAPa z tego roku ? W katalogu Panasonica na 2014 jest kilka informacji. Głownie podkreślają zastosowanie lepszej pompy obiegowej, jest też jakiś nowy sterownik. O zmianie algorytmu pracy grzałki nic nie piszą, ale to tylko informacja handlowa więc mogli sobie podarować szczegóły techniczne:) Jak chcesz looknąć to tu masz linka: http://www.hvacr.pl/sites/default/files/catalogue/files/Katalog/aquarea_panasonic_2013_2014.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.02.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 W katalogu Panasonica na 2014 jest kilka informacji. Głownie podkreślają zastosowanie lepszej pompy obiegowej, jest też jakiś nowy sterownik. O zmianie algorytmu pracy grzałki nic nie piszą, ale to tylko informacja handlowa więc mogli sobie podarować szczegóły techniczne:) Jak chcesz looknąć to tu masz linka: http://www.hvacr.pl/sites/default/files/catalogue/files/Katalog/aquarea_panasonic_2013_2014.pdf Tylko w pompach 400V i to już było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.02.2014 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Dosłownie nie rozumiem co kol. ma na myśli pisząc "jeszcze bardziej pogarsza" - czyli przed wstawieniem sprzęgła też były złe. Były jakie były... Jak to przy pompie P-W. A po wstawieniu sprzęgła, to pozwól kolego że nie użyję żadnego określenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.02.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 no to jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak sprzęgło podnosi temp. gz (sprzęgło to nie wymiennik delta nie wymagana) i co temp gz ma wspólnego z rodzajem pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.02.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Mkm - Ty sobie żartujesz chyba...Pompa obiegowa ZA SPRZĘGŁEM oczywiście za darmo? Powiedz że z temperaturami czegoś nie doczytałeś, nie zrozumiałeś?Nie kompromituj się człowieku na własne żądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.02.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Już widziałem sprzęgła hydrauliczne wstawiane standardowo przy każdej instalacji, przy 100%podłogówki. Bez elektrozaworów na rozdzielaczach podłogówki.Pompa obiegowa "60" na przewodzie z wtyczką bezpośrednio włożona do gniazdka w ścianie.... Cały rok.To nie Twoja instalacja, może Twoi koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.02.2014 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 O czym ty piszesz że jakiś matoł nie rozwiązał sterowania i co to ma wspólnego ze sprzęgłem i wymagana (obliczoną) temp. zasilania gz czy jak wstawię sprzęgło to ta temp. wzrośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 12.02.2014 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 I jeszcze powtórzę to Jak dodamy pompę na obieg wtórny (za sprzęgłem) to na pierwotnym (przed sprzęgłem) może być mniejsza czy nie?W praktyce np. dwie pompy 6 po 75W zamiast pompy 8 190W albo 8 na 1 biegu nie sądzi kolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.02.2014 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Obserwując Twoje wypowiedzi od jakiegoś czasu, zdążyłem sobie wyrobić jakiś pogląd. Staram się nie odpowiadać na TOTALNE BZDURY techniczne. Ale tutaj wystawiasz bardzo złą cenzurkę sobie i swojej edukacji. Każdy obieg pośredni, obojętnie czy jest nim wymiennik ciepła czy bufor, czy też sprzęgło hydrauliczne, powoduje "stratę" na każdym stopniu i jeśli tego nie rozumiesz to zacznij od podstaw. NAJGORSZE jest to, że wprowadzasz zamęt na forum i nieświadomym czytelnikom mącisz w głowach (świadomi sami dojdą do odpowiednich wniosków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.02.2014 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Wymiennik gdzie wymagana delta, bufor duży i grzany powyżej wymaganej temp. gz to się zgodzę nie sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.02.2014 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Mylisz się. Na EDUKACJĘ drogi Kolego nie jest nigdy za późno....Radzę, poczytaj chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.02.2014 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Proponuje zapoznać się z 3 wariantem pracy sprzęgła co prawda akurat tam dotyczy to kotła kondensacyjnego ale domniemam że dla pompy także korzystniejsza jest niższa temp. gzhttp://pl.immergas.com/media/4._sprzegla_hydrauliczne.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts