Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

W sprzęgle ZAWSZE wystąpi pewne zawirowanie strumieni cieczy i do powrotu pompy ciepła trafi czynnik o temperaturze wyższej niż powrót z instalacji.

A nawet jeśli sprzedasz klientowi cudowny magiczny idealny przypadek sprzęgła, to kto napędzi pompę obiegową za sprzęgłem???

MKM, bez jaj, Ty płacisz dożywotnio rachunki za prąd tej pompy???

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma takiej fizycznej możliwości jak obieg wtórny ma większy przepływ

I powtórzę po raz trzeci

Jak dodamy pompę na obieg wtórny (za sprzęgłem) to na pierwotnym (przed sprzęgłem) może być mniejsza czy nie?

W praktyce np. dwie pompy 6 po 75W zamiast pompy 8 190W albo 8 na 1 biegu nie sądzi kolega?

Rozumiem że "pewne podmieszanie" nie oznacza całkowitego zmieszania a więc korzyść dalej jest

Edytowane przez mkm silesia

W praktyce np. dwie pompy 6 po 75W zamiast pompy 8 190W albo 8 na 1 biegu nie sądzi kolega?

Jeżeli na wtórnym (podłogówka) wstawisz pompę jaką sugerujesz (75W zamiast 180W) i na pierwotnym obiegu będzie taka sama pompa 75W, to nie ma żadnej fizycznej możliwości żeby uzyskać przepływ większy na wtórnym niż na pierwotnym.

Czyli już mamy duże podmieszanie i podbicie temperatury pracy PC (o co Ci w sumie chodziło !!! bo przy wyższej nie włączą się z automatu grzałki)

Proponuję nie pić tyle.

Proponuje bez osobistych przytyków bo zejdziemy do poziomu pyxis

Ja do Ciebie osobiście nic nie mam i te moje "przytyki" są wyłącznie w stronę spraw technicznych z którymi się całkowicie nie zgadzam bo sprzecznością Waćpan stoisz na każdym kroku....

PS. ...I proszę nie obrażaj Pyksiego ;)

Edytowane przez wihajster
PS

Witam,jestem użytkownikiem pompy ciepła t- cap 12 kw od października 2013 roku, pow. domu z garażem 250 m2. Instalacje montowała mi znana firma ze szczecina. Budynek jest niezamieszkały i w czasie uruchomienia PC budynek był wyziębiony. Największym problemem przy początkowej pracy PC była niższa temp na powrocie od 25 stopni przez co cały czas włączały się grzałki a po 20 sekundach PC się wyłączał i pojawiał się błąd H70, który wyskakuje do dnia dzisiejszego - ale o tym później.

Właściciel firmy, która montowała pompę zaproponowała mi sprzęgło hydrauliczne o poj. 80 L. co się później okazało strzałem w 10. ponieważ dom wyziębiony pompa załącza grzałkę i zaraz wyświetla się błąd H70 a na dworze w nocy - 12 stopni. Właściciel firmy upiera się, ze w instalacji jest powietrze i puki się nie odpowietrzy to błąd będzie cały czas wyskakiwał, więc zacząłem sam gryźć temat i bawić się z ustawieniem sterownika. Ustawiłem temp. na pompie obiegowej 30 stopni oraz I bieg(w całym domu włącznie z garażem ma podłogówkę) PC na 35 stopni. Dom zaczął sie nagrzewać, grzałka elektryczna ani razu się nie załączyła, a sprzęgło hydrauliczne 80 l. zaczęło pełnić rolę bufora. Początkowo miałem zadaną temp pomieszczenia na 14 stopni co powodowało przy rozładowaniu sprzęgła (bufora) częste wyłączanie się pompy obiegowej. Teraz mam zadaną temp. 16 stopni i pompa hula bez problemu. Wracając do błędu H70 zrobiłem próbę obniżając temperaturę na podłogówce i przy załączeniu grzałek dalej wyskakuje H70. czy może ktoś miał podobny problem? bo raczej po 4 miesiącach pracy PC, powietrza nie powinno być w instalacji. Pozdrawiam

. Wracając do błędu H70 zrobiłem próbę obniżając temperaturę na podłogówce i przy załączeniu grzałek dalej wyskakuje H70. czy może ktoś miał podobny problem? bo raczej po 4 miesiącach pracy PC, powietrza nie powinno być w instalacji. Pozdrawiam

Błąd H70 dotyczy nieprawidłowości działania bezpiecznika grzałki. Nie ma nic wspólnego z powietrzem w układzie. Sprawdź, czy masz włączoną w ogóle grzałkę (bezpiecznik), dalej czy grzałka jest prawidłowo podłączona i czy w ogóle jest sprawna. Pozdrawiam

dzięki za szybką odpowiedź, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, nawet zabezpieczenie bezpośrednio przy obudowie grzałki i jest wszystko OK. Odszranianie działa bez problemu, czyli grzałki działają. Jak robiłem próbę przy obniżonej temp. to grzałki się załączają, temperatura na PC rośnie do zadanej, czyli 35 stopni (przy włączony grzałkach) trwa to może około 30- 60 sekund wtedy PC się wyłącza i wyskakuje błąd H70.

dzięki za szybką odpowiedź, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, nawet zabezpieczenie bezpośrednio przy obudowie grzałki i jest wszystko OK. Odszranianie działa bez problemu, czyli grzałki działają. Jak robiłem próbę przy obniżonej temp. to grzałki się załączają, temperatura na PC rośnie do zadanej, czyli 35 stopni (przy włączony grzałkach) trwa to może około 30- 60 sekund wtedy PC się wyłącza i wyskakuje błąd H70.

Masz pompę 1, czy 3 fazową?

(...)Właściciel firmy, która montowała pompę zaproponowała mi sprzęgło hydrauliczne o poj. 80 L. co się później okazało strzałem w 10.

Moim zdaniem Kolego to nie strzał w 10, tylko strzał we własne kolano.

Sprzęgło hydrauliczne to w tej sytuacji tylko i wyłącznie "ratowanie d.py" -skoro pompa ciepła sobie nie radzi to można i tak. Ale to tylko i wyłącznie DO ROZRUCHU w niskich temperaturach.

Zostawienie tego na cały okres normalnej eksploatacji to pogodzenie się z gorszym COP.

Jakby porównać do samochodu: zaciągamy hamulec ręczny bo się auto za bardzo rozpędza (owe sprzęgło hydr.) żeby nie przekroczyć prędkości i nie dostać mandatu (praca grzałek). Owszem, sumarycznie będzie taniej bo mimo to że auto zużyje nieco więcej paliwa, nie dostaniemy mandatu (nie włączą się grzałki)Tylko po cholerę jeździć całe życie z lekko zaciągniętym ręcznym?

Dla mnie takie rozwiązanie jest mało eleganckie "ideowo" -właśnie ze względu na to że walczymy o efektywność. Chyba lepiej równać w górę niż w dół?

PS. Znacznie taniej założyć prosty bajpas (jeden zaworek 3/4'') który po rozruchu będzie zamknięty.

MKM - jakim k...a cudem nagle mniejsza pompa obiegowa części c.o. zapewni taki sam przepływ co przed momentem zapewniała "duża"???

Jeszcze gdyby te dwie mniejsze były łączone w szereg, to jeszcze bym mógł to sobie wyobrazić. Ale one w układzie ze sprzęgłem pracują każda na własną część obiegu.

Ty jesteś normalnie niereformowalny.

MKM - jakim k...a cudem nagle mniejsza pompa obiegowa części c.o. zapewni taki sam przepływ co przed momentem zapewniała "duża"???

Jeszcze gdyby te dwie mniejsze były łączone w szereg, to jeszcze bym mógł to sobie wyobrazić. Ale one w układzie ze sprzęgłem pracują każda na własną część obiegu.

Ty jesteś normalnie niereformowalny.

A opory źródła (pc) to pikuś - po prostu nie musi "cisnąć" przez instalacje i wymiennik zostaje tylko instalacja opory sprzęgła z racji średnicy są minimalne z kloei pompa w obiegu pierwotnym ma do obsługi w takim wypadku tylko pc

Witam,jestem użytkownikiem pompy ciepła t- cap 12 kw od października 2013 roku, pow. domu z garażem 250 m2. Instalacje montowała mi znana firma ze szczecina. Budynek jest niezamieszkały i w czasie uruchomienia PC budynek był wyziębiony. Największym problemem przy początkowej pracy PC była niższa temp na powrocie od 25 stopni przez co cały czas włączały się grzałki a po 20 sekundach PC się wyłączał i pojawiał się błąd H70, który wyskakuje do dnia dzisiejszego - ale o tym później.

Właściciel firmy, która montowała pompę zaproponowała mi sprzęgło hydrauliczne o poj. 80 L. co się później okazało strzałem w 10. ponieważ dom wyziębiony pompa załącza grzałkę i zaraz wyświetla się błąd H70 a na dworze w nocy - 12 stopni. Właściciel firmy upiera się, ze w instalacji jest powietrze i puki się nie odpowietrzy to błąd będzie cały czas wyskakiwał, więc zacząłem sam gryźć temat i bawić się z ustawieniem sterownika. Ustawiłem temp. na pompie obiegowej 30 stopni oraz I bieg(w całym domu włącznie z garażem ma podłogówkę) PC na 35 stopni. Dom zaczął sie nagrzewać, grzałka elektryczna ani razu się nie załączyła, a sprzęgło hydrauliczne 80 l. zaczęło pełnić rolę bufora. Początkowo miałem zadaną temp pomieszczenia na 14 stopni co powodowało przy rozładowaniu sprzęgła (bufora) częste wyłączanie się pompy obiegowej. Teraz mam zadaną temp. 16 stopni i pompa hula bez problemu. Wracając do błędu H70 zrobiłem próbę obniżając temperaturę na podłogówce i przy załączeniu grzałek dalej wyskakuje H70. czy może ktoś miał podobny problem? bo raczej po 4 miesiącach pracy PC, powietrza nie powinno być w instalacji. Pozdrawiam

H70 to błąd grzałki jeżeli miałeś zapowietrzony układ to mógł zadziałać termik na obudowie grzałki przy ponownym włączeniu i nie skasowaniu termika błąd wystąpi po minucie od włączenia grzałki