Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

wszystko 1 faza

dom 170m2 po podłogach

poddasze jeszcze ocieplone kiepsko - jedna warstwa (druga w drodze)

20cm styropianu w ścianach

10cm styro w podłodze

wylewka anhydrytowa - wszędzie jest podłogówka

okna drewniane, Gallux

wentylacja grawitacyjna

dziś noc zimnaaaaaaaaa a my odłączyliśmy fizycznie jedną grzałkę - bo gdyby korek walnął w środku nocy, to byłoby po chłopie...

tak to jest szansa, że pociągnie do rana........................

a miało byc tak różowo, ech...

A wystarczy skończyć budowę i zaizolować strop.Bez izolacji nawet ognisko będzie za słabe

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już wcześniej pisałem, że rozważałem zubadana albo atlantica, ale wybrałem daikina ze względu na doświadczenie instalatora, który montuje te urządzenia na moim terenie.

Teraz IMO musisz wziąć swojego instalatora w obroty i niech spowoduje, że PC będzie działać. To nie jest wina urządzenia tylko podłączenia moim zdaniem, o doborze PC się zbytnio nie wypowiadam bo to nie moja działka, ale przy tej powierzchni to by chyba 11kW w zupełności wystarczyła + hydrobox 3faz.

Tam są twie rurki do CO - czyżby amienił .To chyba nie jest doświadczony:confused:

A wystarczy skończyć budowę i zaizolować strop.Bez izolacji nawet ognisko będzie za słabe

leży warstwa 15cm, częściowo druga - 5cm; nie ma tragedii

męczy mnie nadal sprawa przekraczania mocy nominalnej - PGE już nas informowało, że przeciążamy sieć w okolicy i skarżą się inni odbiorcy

nie daj boże postanowi nas odłączyć :bash: i będzie

elo,

u nas zużycie 100 kWh na dobę przy tej temperaturze więc maaasaaaakraaaa, a to jest jeszcze budowlany prąd. Jak zaraz się nie skończą mrozy to ja nie wiem albo napisze żeby jakiego ministra zdymisjonowali albo co..., może ewentualnie nam pomoże zakończenie budowy wstawienie właściwych drzwi (bo te teraz to szpary takie na palec i 1 cm drewna bez ocieplenia) , założenie parapetów, nie wiem co jeszcze, ja chce temperaturę -3 max, żądam,

Ciekawi mnie tylko czy jak bym miał węgiel, gaz, czy olej to też by była taka zima bo mnie się wydaje że to u mnie jest powiązane...

pozdrawiam

Arturo72 napisał:

a nic w tym zdrożnego nie widzę,tym bardziej,że chciałem grzać samym prądem z COP1

Ale oni będą mieć COP 0.3

Kasia &Krzysiek - jaką macie pompę? COraz więcej użytkowników zamiast sprzedawców się pojawia chyba....i się okazuje jak działa w minus 20 bez grzałek.Tak działa ,że sieć przeciąża.A miało być 300zł w największe mrozy za CO i CWU. I podobnie jak kiedyś w Legalett - pewnie macie zła izolację,ocieplcie.Jak uzupełnicie te kilka szparek ,to przestaniecie przeciążać sieć i będzie 300zł na miesiąć za CO i CWU w minus 25

Podobnie miało być na Legalett - 250zł za prąd za miesiąc w największe mrozy.To takie ulubione kwoty chyba,jak przebiegi 15letnich golfów z niemiec na poziomie 130-150tys maks

elo, no moja pompa działa raczej bez grzałek ale przez 16 h na full, nie no raczej się domyśliłem, że przy -20, będzie zużycie ok. 30 zł za dobę i to akceptuje, ale u mnie jest budowlany i 100 kWh to więcej niż 60, ocieplenie mam raczej ok, ale się zobaczy, te małe dziurki musimy zatkać, to tak jak by mieć cały czas ze 3 okna na mikrowentylacji przy -20,

och ... jak wy wszyscy narzekacie, zamiast szukać przyczyn. Moja pompa PC powietrze powietrze nie ma grzałek, wczoraj rano było -24st, w domu 22 stopnie, bez grzałek. sama pompa. Jeśli ktoś dobiera pompę do -15 stopni to nie dziwcie się potem ze przy -20 stopniach chodzą grzałki. to normalne. U mnie w pracy jest kocioł na eko, do -10 daje radę, teraz przy -20 nie daje rady i jest zimno i chodza 3 termowentylatory - czyli tak jakby te wasze grzałki. i co mam pisać że kocioł na ekogroch jest do d.... bo nie wydala przy -20?? jak jest spartolona instalacja i ocieplenie to wszystko nie da rady jak piec skrojony na miarę.

leży warstwa 15cm, częściowo druga - 5cm; nie ma tragedii

męczy mnie nadal sprawa przekraczania mocy nominalnej - PGE już nas informowało, że przeciążamy sieć w okolicy i skarżą się inni odbiorcy

nie daj boże postanowi nas odłączyć :bash: i będzie

15 cm to wg normy z 1974 roku.

Wyłacz grzałki (chociaż jedną.)

A ja jestem ciekawy na jakim czynniku pracują te pompy ciepła przy - 30 st hehehehe. Jak mamy splita to temp wrzenia czynnika przy 43 barach i - 30 st ile wynosi? hmmm fizyka. A tak naprawdę to poniżej - 7 st to więcej się odszrania niż pracuje. A każde odszranianie to spory wydmuch gorącego gazu i wychładzanie instalacji. Pompy powietrzne nigdy nie są i nie będą jedynym źródłem ciepła. Zasada jest jedna albo Pompa z grzałką albo z dodatkowym źródłem ciepła. Jeżeli na przykładowy domek 140m o zapotrzebowaniu 50w/m damy 7kW pompę powietrzną to rachunki za eksploatację będą do temp 2 st rzędu 300 zł na miesiąc z CWU. Ale mróz mamy góra miesiąc i wtedy jak przez 30 dni grzałka będzie pracować 10godzin dziennie z mocą 9kW to mamy 2700 kWh co daje wynik 1350 zł + resztę sezonu grzewczego 5 miesięcy po 300 zł daje nam wynik 2850 zł. Więc cała przepychanka czy pracuje do - 20 a może - 25 jest nie istotna i szkoda czasu bo lepiej jak w automatyce włączymy grzałkę :-). W splitach jak i w każdej pompie ciepła najważniejsza jest sprężarka i o nią trzeba dbać dlatego ważne by mogła pracować przewidywanie czyli w określonych cyklach odpowiedni zład wody do mocy pompy. Sama żywotność sprężarki uzależniona jest od momentu startu a w szczególności od osoby która ją uruchamia. Jest dużo ważnych spraw których nie wolno pominąć ale jak ich się nie zrobi to i tak będzie działać więc bez obawy taki instalator działa dalej. Jak tak się patrzy na klimatyzatory to padają po 5 latach bo są nie odpowiednio uruchomione ponieważ najważniejsze są tz "metry". Klimatyzatorów montuje się 10, 15, 20 i jakoś można go uruchomić za 20 minut. Mam nadzieję że pompy ciepła typu split nie utożsamią się z wypracowaną teorią dla klimatyzatorów " No 5 razy przegląd i nowy " z czegoś trzeba żyć. Bo przy tych cenach pomp ciepła może okazać się dużym niewypałem w naszym kraju.

Gość Arturo72
Zasada jest jedna albo Pompa z grzałką albo z dodatkowym źródłem ciepła.

No i bardzo dobrze,że tak jest :)

Mi tam grzałeczka w PCi nie przeszkadza a wręcz będzie pomagała ;)

Edytowane przez Arturo72

ROBOTERM ma rację z tym uruchamianiem splitów .

To jest w Polsce problem .Brak wyobraźni albo beztroska montrów poduje ,że COP jest małe i a spreżarka padnie zaraz po zakończeniu gwarancji.

Bywam na szkoleniach dla monterów klimatyzatorów - ci ludzie w 95 % nie powinni podchodzić do tych urządeń.

Oni nie posiadają pomp próżniowych .

A tu trzeba klucza dynamomerycznego ,azotu ,zegary,pompy ,czyjnik szczelnosci ,wagę i czasu .dużo czasu na próby szczelności.Ja to robię nawet 10 godzin.

Witam. Chciałbym prosić o opinie użytkowników pompy ciepła powietrze woda firmy Atlantic Excelia Tri (bądź Fujitsu Waterstage, bo to podobno to samo). Interesuje mnie ta pompa i chciałbym ją zainstalować w moim domku (140 m2 użytkowej z poddaszem, wszędzie podłogówka, ocieplenie 20 cm styro podłoga i ściany, 30cm wełny dach).

Moc którą musiałbym mieć to chyba 11kW, dostałem tabelę z informacją jak pompa zachowuje się w minusowych temperaturach i wychodzi, że do -15 stopni trzyma 11kW, dopiero przy -20 stopniach daje ok 10kW, co wg mnie jest dobrym wynikiem. Co o tym sądzicie? COP przy -20 ok 2,09.

Hydrauli . tu pytanie do Ciebie jako instalatora - co ile są wymagane przeglądy tej pompy w okresie gwarancyjnym, i jaki jest średni koszt takiego przeglądu. Aha i i jaki u Ciebie wychodzi koszt instalacji kotłowni z tą pompą?

Dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Witam. Chciałbym prosić o opinie użytkowników pompy ciepła powietrze woda firmy Atlantic Excelia Tri (bądź Fujitsu Waterstage, bo to podobno to samo). Interesuje mnie ta pompa i chciałbym ją zainstalować w moim domku (140 m2 użytkowej z poddaszem, wszędzie podłogówka, ocieplenie 20 cm styro podłoga i ściany, 30cm wełny dach).

Moc którą musiałbym mieć to chyba 11kW, dostałem tabelę z informacją jak pompa zachowuje się w minusowych temperaturach i wychodzi, że do -15 stopni trzyma 11kW, dopiero przy -20 stopniach daje ok 10kW, co wg mnie jest dobrym wynikiem. Co o tym sądzicie? COP przy -20 ok 2,09.

Hydrauli . tu pytanie do Ciebie jako instalatora - co ile są wymagane przeglądy tej pompy w okresie gwarancyjnym, i jaki jest średni koszt takiego przeglądu. Aha i i jaki u Ciebie wychodzi koszt instalacji kotłowni z tą pompą?

Pozdrawiam

Pompa super .zero problemów.

montaż na mazowszu 30 000 zł(pc tri 11.zasobnik 200l biawar,montaż ,podstawa jednostki zewnętrznej ,uruchomienie)

Fujtsu wymaga 2 x w roku.Atlantyc 1 raz. tak naprawdę to trzeba wyczyscić filtry wodne i zobaczyć czy jakieś nasina liście i tp nie zatykają wymiennik zewnetrznego.Ja pokazuję klientom co i jak robić .Sami robią .Jak poproszą to pomogę (tylko jeden poprosił)

Montuje też kotłownie -zdecydowania wiecej wizyt u klientów i trudne czyszczenie kotłów .

Mam podobna w domu -nic nie robiłem.

Jak chcesz fotki z realizacji i instrukcje z danymi to daj maila

Dokładnie. Za tą kwotę to spokojnie można mieć gruntową i to z odwiertami. Z palcem w d...:)

Pokaż ceny i daj ofertę .Tylko wyjmij palec:bye:

Ja kupiłem steibla 7 kw ze zbiornikiem za 16 000

do tego wymiennik i już .

Tylko tak się składa ,że ja muszę trochę zarobić .

Mam też tańsze PC ale jak ktoś chce try to oferta jest na tri

Evolution 16 mam za 20 000 w tej samej konfiguracji.

I ,żeby było jasne PC Gruntowe są trochę lepsze (przy podobnej klasie).

Ale jak je zamontować w wykończonym domu z ładnym ogrodem i zostawiająć olejówkę ,bo są grzejnki

Czekam na odpowiedź LIWKO

Pozdrawiam

Jakoś nigdzie nie mogę doczytać czegoś o grzejnikach i tym podobnych:D