Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

A ja mając gaz pod nosem byłem praktycznie na 100% przekonany do powietrznej PCi, a w końcu skończyło się na gazie.

Zadecydował fakt, że po zsumowaniu kosztów inwestycyjnych instalacja na gaz jest tańsza (w moim przypadku, kiedy gaz jest pod płotem, a na działce da się położyć gaz przy okazji ciągnięcia instalacji wody, do trochę redukuje koszty) w porównaniu do Panasa 9kW.

Ważne jest też to, że w przypadku gazu płacimy za projekt, przyłącze, instalację - czyli rzeczy, które się nie zepsują. Sam kocioł to zaledwie 3,5tyś.

Dodatkowo - 5 lat gwarancji na kocioł, lepszy sterownik to zadecydowało.

Czasem myślę sobie, że mogłem postawić na zbiornik 300l z grzałką i pompą P-P split z dwoma jednostkami wewnętrznymi. Takie kombinowane ogrzewanie podłogowo/nadmuchowe

Dwie taryfy oczywiście.

Można by się zamknąć w 8tyś z całkiem sensowną pompą

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja może pokuszę się o małe podsumowanie, co by przyszłym inwestorom ułatwić (chyba:)) wybór.

W swoim dorosłym życiu korzystałem już z czterech typów ogrzewania, więc mam jako takie porównanie.

- pierwsze z jakim się spotkałem to ogrzewanie miejskie OPEC - zaletą na pewno jest fakt, że o nic w zasadzie nie trzeba się martwić i serwis DZ jest bezpłatny. Wady to cena:eek: i chyba najważniejsza to to, że to OPEC decyduje kiedy jest ci zimno, a kiedy już za ciepło:D

- w drugim mieszkaniu miałem ogrzewanie gazowe w oparciu o kocioł dwu-funkcyjny Viessmann. Jako, że ten system porównujemy tu do PCi to postaram się również to uczynić. Poziom bezobsługowości - w zasadzie taki sam, może z lekką przewagą dla kotła gazowego bo łatwiej go było wysterować (odpadają kwestie krzywych grzewczych, czy taryf), koszty eksploatacji również ciężko mi porównać, bo mieszkanie miało 52m2 i było środkowym w klatce, więc koszty były bardzo niskie. Natomiast jest jedna rzecz, która przekonuje mnie niemal całkowicie do wyższości pompy ciepła - otóż w czasie 5 lat mieszkania z gazem zdarzyła się historia rozszczelnienia instalacji u jednego z sąsiadów z klatki. Było to późnym wieczorem, przyjechało kilka pojazdów pogotowia gazowego i nakazano wszystkim mieszkańcom mojej klatki (12 rodzin) opuszczenie mieszkań i otwarcie wszystkich okien. Do mieszkań pozwolono wrócić dopiero rano, było to zimą - całe szczęście, że miałem gdzie się udać z żoną i dzieckiem. Takie rzeczy się zdarzają i nie powiem, że jakoś zraziło mnie to śmiertelnie do gazu, bo zdaję sobie sprawę, że był to jednak incydent, co nie zmienia faktu, ze gaz bywa niebezpieczny i jeżeli miałbym realny wybór to rozważyłbym jednak coś innego.

- trzecim systemem był ekogroszek (w moim obecnym domu) - na szczęście nie trzeba się rozpisywać i można go podsumować jednym krótkim słowem - SYF:D

- Obecnie użytkuje powietrzną pompę ciepła i jestem bardzo zadowolony. Mam ją dopiero pierwszy sezon i zdaję sobie sprawę, że tegoroczna zima nie była zbyt surowa, ale nawet gdyby PCi w przyszłości zużyła 2x tyle co tej zimy to dalej byłbym zadowolony - raz z komfortu użytkowania, a dwa, że dalej byłoby to taniej niż przy ekogroszku:yes:

Dziękuję wam wszystkim za zabranie głosu. Dostałem również maila na priv. z obietnicą przysłania arkusza, który będzie pomocny w obliczeniu kosztów i podjęciu decyzji. Za to jestem wdzięczny podwójnie.

Powyżej niezłe podsumowanie.

Zamiast rzeczonego eko-groszku zaliczyłem zwykły piec węglowo-koksowy ale tak poza tym wszystko pasuje i u mnie oprócz PC PW :), której jeszcze nie posiadam. Generalnie skłaniam się bardziej w stronę PC ale chyba każdy z Was juz wie jak to jest z pieniędzmi podczas budowy. Jeżeli koszt wejściowy będzie znacznie większy dla PC a czas zwrotu niemożliwie długi, zdecyduję się na gaz.

Zbieram dokładniejsze dane. Później podzielę się moimi przemyśleniami i obliczeniami.

pozdrowienia

Edytowane przez MWM

A ja mając gaz pod nosem byłem praktycznie na 100% przekonany do powietrznej PCi, a w końcu skończyło się na gazie.

Zadecydował fakt, że po zsumowaniu kosztów inwestycyjnych instalacja na gaz jest tańsza (w moim przypadku, kiedy gaz jest pod płotem, a na działce da się położyć gaz przy okazji ciągnięcia instalacji wody, do trochę redukuje koszty) w porównaniu do Panasa 9kW.

Ważne jest też to, że w przypadku gazu płacimy za projekt, przyłącze, instalację - czyli rzeczy, które się nie zepsują. Sam kocioł to zaledwie 3,5tyś.

Dodatkowo - 5 lat gwarancji na kocioł, lepszy sterownik to zadecydowało.

No właśnie, niestety czasem matematyka jest nie do pokonania. Mimo różnych wartości dodanych człowiek decyduje się po prostu na tańsze rozwiązanie.

Tak czytam, czasem rozmawiam ze znajomymi i postanowiłem wpisać moje krótkie przemyślenie, mianowicie przy budowie nowego domu nie powinno się pisać o czasie zwrotu inwestycji, ponieważ przy ok. 400 tyś zł. zainwestowanych w budowę, te kilka tysięcy różnicy pomiędzy różnymi źródłami ciepła są znikome. Zwrot inwestycji można rozpatrywać w momencie modernizacji swojego domu. Analogicznie jest z samochodem na benzynę który przerabiamy na gaz a nowym z instalacją.

pytanie dot bezprzewodowego sterownika Auraton 1 - mam taki zamontowany w pompie Panasa - w instrukcji napisano że funkcja antyzamrożeniowa od 7st C - i tu pytanie - od 7st temp powietrza, czy temp wody w instalacji? bo dzisiaj w kotłowni było 6,5st C woda w inst. 6st a pompa nie chodziła. To o co tu chodzi?

pytanie dot bezprzewodowego sterownika Auraton 1 - mam taki zamontowany w pompie Panasa - w instrukcji napisano że funkcja antyzamrożeniowa od 7st C - i tu pytanie - od 7st temp powietrza, czy temp wody w instalacji? bo dzisiaj w kotłowni było 6,5st C woda w inst. 6st a pompa nie chodziła. To o co tu chodzi?

Funkcja antyzamrożeniowa pompy jest aktywna przy wyłączonej pompie i aktywacji tej funkcji w nastawach - w starych modelach tylko monoblok.

Przy włączonej pompie funkcje realizuje sterownik pokojowy - sprawdź sterownik 7st i jakaś histereza zapewne 1st ?(nie używam Auratona bo nie ma funkcji chłodzenia)

nie używam Auratona bo nie ma funkcji chłodzenia

Niestety Auraton to kolejny chiński BUBEL.

Kiedyś jeszcze się trzymały ale te sprzed dosłownie kilku lat to tragedia.

Zamontowałem tego sporo i już mam mały karton zapełniony tym złomem z reklamacji.

Wszystkie padają po 2-3 latach.....

Jeden padł mi po kilku miesiącach to "naprawili" na gwarancji, w polu prace serwisowe widnieje "POPRAWA PRACY PRZEKAŹNIKA" - czyli po naszemu przelutowanie nóżek. Padł po ICHNIEJSZEJ gwarancji ale niestety jeszcze na mojej gwarancji - co robić, wymieniłem znowu na swój koszt.

Jednym zdaniem: NIE POLECAM AURATONA!!!!!!!!!!

Oczywiście mam ale..... trudno ich ścigać zwłaszcza że sterownik zamontowali kilka tygodni po montażu pompy i nie wzieli za niego ani złotówki

To ile mają do ciebie jazdy ja np. takie tematy załatwiam w drodze na/z budowę.

Na odbiorniku powinieneś mieć kontrolke czy jest sygnał załącz z sterownika.

sterownik leży obok i jest skręcony na taki symbol A, na sterowniku jest zielona dioda - czyli jest jakby wyłaczony, pompa też ma zieloną ale nie pracuje. Jak na bezprzewodowym pokręce gałką i ustawię np 20st to modul sterownika zmienia kontrolke na czerowna i uruchamia pompe - czyli dziala ale na antyzamrożeniowej nic

sterownik leży obok i jest skręcony na taki symbol A, na sterowniku jest zielona dioda - czyli jest jakby wyłaczony, pompa też ma zieloną ale nie pracuje. Jak na bezprzewodowym pokręce gałką i ustawię np 20st to modul sterownika zmienia kontrolke na czerowna i uruchamia pompe - czyli dziala ale na antyzamrożeniowej nic

Hej,

Nie wiem dokładnie jaki masz model tego Auratona, ale pamiętam, że kiedyś przy gazie miałem takiego 2005. Z tego co pamiętam to program antyzamrożeniowy nie załącza się automatycznie, tylko trzeba było go ustawić i pewnie będzie to program 0. Działanie sterownika w trybie przewzamrożeniowym objawia się poprzez wyświetlanie symbolu śnieżynki. Kontrolka zielona powinna się palić na pompie i wyświetlany powinien być napis REMOTE.

P.S. Pompa również posiada funkcję antyzamrożeniową, która jest aktywna gdy pompa jest wyłączona. Włącza się ją w menu wywoływanym za pomocą wciśnięcia klawiszy SET i CHECK przez 5sek. Pozdrawiam