santoszwp.pl 26.02.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 nie ma napisu Remote - informacja o zewnętrznym sterowniku jest w innym menu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.02.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) mam ten http://www.auraton.pl/pl/inf/regulatory_temperatury/regulatory_bezprzewodowe/regulatory/auraton_t1_rth nie ma napisu Remote - informacja o zewnętrznym sterowniku jest w innym menu Santosz - wywal ten sterownik w cholerę, bo on i tak nie nadaje się do sterowania tą pompą - prędzej piecykiem gazowym. Zakup porządnego Eurostera, gdzie będziesz mógł ustawiać kilka temp w czasie doby, dostosować prace pompy do taryf energetycznych - nawet weekendowych, itp. Tym sterownikiem, który masz nie zaprzątaj sobie głowy, bo on się niestety kwalifikuje tylko do wymiany. Rozumiem, że posiadasz pompę Panasonic model WH-SDF09C3E5 - w takim razie, żeby termostat pokojowy prawidłowo współpracował z pompą musi się wyświetlać napis REMOTE! Edytowane 26 Lutego 2014 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.02.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 aaaa, już widze gdzie ten napis jest - bede po południu na budowie to sprawdze czy sie wyświetla, planowałem zakup tego eurostera nawet gdzie sie Ciebie podpytywałem o niego - ale on zamontowany na stale bedzie sterował tylko na podstawie temperatur powietrza z pomieszczenia w którym sie znajduje a auratona moglem w kieszeni zabrac do sypialni:p rozważe tego eurostera ale chyba za 3-4miesiace jak sie wprowadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 aaaa, już widze gdzie ten napis jest - bede po południu na budowie to sprawdze czy sie wyświetla, planowałem zakup tego eurostera nawet gdzie sie Ciebie podpytywałem o niego - ale on zamontowany na stale bedzie sterował tylko na podstawie temperatur powietrza z pomieszczenia w którym sie znajduje a auratona moglem w kieszeni zabrac do sypialni:p rozważe tego eurostera ale chyba za 3-4miesiace jak sie wprowadze Ja mam Eurostera (2026 RXTX) w wersji bezprzewodowej. Kosztował 350zł i też mogę go zabrać do sypialni:D Ale jak już zaczniesz mieszkać to znajdziesz sobie takie reprezentatywne miejsce w domu, że raczej nie będzie potrzeby go przemieszczania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.02.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 czyli programowanie pompy odbywa sie na sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 26.02.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 czyli programowanie pompy odbywa sie na sterowniku? No nie do końca:) Teraz jak nie mieszkasz i prawdopodobnie masz prąd budowlany, to najważniejsze jest dla Ciebie aby instalacja nie zamarzła, ściany wyschły, a pompa się nie rozpadła;) Do tego nie potrzeba właściwie żadnego sterownika - ten pogodowy w PCi w zupełności sobie poradzi. Natomiast jak już się wprowadzisz, to będziesz chciał, żeby pompa pobierała jak najmniej prądu, pracowała najlepiej w tanich godzinach i przede wszystkim będziesz chciał mieć w domku stały dostęp do CWU i komfort cieplny na poziomie jaki lubisz. Oczywiście, możesz kupić sterownik, który zrealizuje wszystkie w/w funkcje, ale jego koszt to ok 1500zł. Natomiast sterownik uniwersalny, o którym ja mówię zrealizuje następujące funkcje: - włączy pompę, gdy temp wewn. spadnie poniżej zadanej o wartość histerezy; - wyłączy pompę, gdy zadana temp zostanie osiągnięta - wymusi pracę pompy w godzinach taniego prądu za pomącą podbicia / obniżenia temp zadanej. Resztę ustawień dokonujesz na sterowniku pompy, czyli: - definiujesz krzywa grzewczą - ustawiasz tryby pracy w danych godzinach (grzanie co, grzanie cwu) i ewentualne priorytety - ustawiasz wszystkie inne pierdoły typu: sterylizacje, załączenia grzałki itp. W ten sposób powstaje model sterowania, gdzie jesteś w stanie określić dokładnie co Twoja pompa będzie robić w dowolnym momencie dnia, a przecież chodzi o to aby nad nią zapanować, co nie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.02.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Ale ja mam już od października dwie taryfy, pompe wyłaczyłem 3 tyg temu jak zeszły mrozy. A propos - mam napis na wyświetlaczu - remote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 26.02.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Santosz - widzę, że generalnie założenia do budowy domu mam jak z Twojej stopki . Panowie, zbieram dalej dane do zestawienia. Moje 142m2 podłogi będę ogrzewał podłogówką - ZDECYDOWANIE. Proszę osoby, które ostatnio realizowały budowę takiej istalacji z sercem na Pompie PW o podzielenie się informacją jaki był koszt instalacji wszystkiego POZA podłogówką i wszystkim co będzie takie samo zarówno dla instalacji gazowej jak i PC PW. Najlepiej jak się jeszcze trafi pompa PANASA 9kW ze zbiornikiem 300 l. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA INFO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.02.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 To ja zaczne - mam Panasa 9KW ze zbiornikiem CWU 300l - koszt 19800 wraz z montażem, dostarczeniem i uruchomieniem kotłowni bez podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.02.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 To ja zaczne - mam Panasa 9KW ze zbiornikiem CWU 300l - koszt 19800 wraz z montażem, dostarczeniem i uruchomieniem kotłowni bez podłogówki 9kw 230V? czy 9kw 400V czy 9kw t-cap ze spr 12kw? bo to trzy inne pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 27.02.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 9kw 400V to Tcap kolego, ja pisałem że mam 9kW wiec to zwykła dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.02.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 9kw 400V to Tcap kolego, ja pisałem że mam 9kW wiec to zwykła dziewiątka Mylisz się. Zapytam łopatologicznie masz jeden wentylator czy dwa bo rozumiem że nie t-cap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 27.02.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) sorki - rzeczywiście były wersje zwykłego panasa 9kw trójfazowe - mea culpaale ja mam zwykłego nie Tcap - sądzisz że za taką cenę dostałbym Tcap? Ps. mam jeden wentylator Edytowane 27 Lutego 2014 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 27.02.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Tez się przymierzam do Panasa więc wydaje mi się że sie mylisz. Sa t-capy jedno i trójfazowe a jest też "zwykła" trójfazowa 9 (seria f) która do minus 15 stopni ma o wiele mniejszy spadek mocy niż zwykła jednofazowa 9 kw. Edytowane 27 Lutego 2014 przez mik37 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.02.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Tez się przymierzam do Panasa więc wydaje mi się że sie mylisz. Sa t-capy jedno i trójfazowe a jest też "zwykła" trójfazowa 9 (seria f) która do minus 15 stopni ma o wiele mniejszy spadek mocy niż zwykła jednofazowa 9 kw. Tak właśnie " zwykła " 9kw400V ma dwa wentylatory i cop lepszy od t-cap cenowo był poziom t-cap ale w nowym cenniku t-cap znacznie wzrosła tak że polecam łapać ostatnie okazje na t-cap w starym cenniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 28.02.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Z tego co wiem, nowe T-CAP są droższe, ale różnią się od tych starszych modeli. Nowe. Maja funkcje chlodzenia w standardzie oraz temp powrotu do zalaczenia grzalki musi byc mniejsza niż,10*, a nie 25, jak bylo w starszym modelu, jak dla mnie jest to dość istotna zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woode1972 28.02.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Osobiscie wiem o niej tyle co czytalem...na Szwedzkim forum...PC PC sama w sobie wystepuje pod roznymi nazwami, FOMA , Anslut, Invest Przy 0*C COP 1,5 ... ponizej 0*C generalnie moc sporo spada... i wystepuja problemy z defrostem... Przy -7*C w sloneczny suchy dzien ( niska wilgotnosc powietrza ) jest ponoc OK. Ciezko jej osiagnac >43C ponizej 0*C Zdania sa podzielone... niektorzy zakladali ze bedzie chodzic 3 lata i sie im finanosowo zwroci... inni wymieniali na gwarancji Sa Ci co kombinowali i ulepszali... na wlasna reke. Za takie pieniadze moze i COP 1,3-1.5 kogos zadowoli... jak nie potrzeba powyzej 35C na zasilaniu a zimy nie zimne bardzo...to moze i ok. Ma szybkie zlonczki... nie trzeba ponoc instalatora... mozna sobie samemu poradzic. Nie wiem.. zalezy co kto potrzebuje... osobiscie spojrzal bym na dobra P/P... ale nie w kazdym domu sie sprawdzi. Witam wszystkich, zaopatrzyłem się w tą pompę licząc, że da radę i będzie ok, niestety tak nie jest, to energożerna, głośna i w momencie kiedy ma grząć to zawala sie lodem, odradzam i ostrzegam, nie wiem jak inne chińskie odkrycia ale to zraża do takich rozwiązań. Jej wydajność wskazywana przez Jule to założenie w temperaturach powyżej 10 st na +, szkoda topić kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woode1972 28.02.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Osobiscie wiem o niej tyle co czytalem...na Szwedzkim forum...PC PC sama w sobie wystepuje pod roznymi nazwami, FOMA , Anslut, Invest Przy 0*C COP 1,5 ... ponizej 0*C generalnie moc sporo spada... i wystepuja problemy z defrostem... Przy -7*C w sloneczny suchy dzien ( niska wilgotnosc powietrza ) jest ponoc OK. Ciezko jej osiagnac >43C ponizej 0*C Zdania sa podzielone... niektorzy zakladali ze bedzie chodzic 3 lata i sie im finanosowo zwroci... inni wymieniali na gwarancji Sa Ci co kombinowali i ulepszali... na wlasna reke. Za takie pieniadze moze i COP 1,3-1.5 kogos zadowoli... jak nie potrzeba powyzej 35C na zasilaniu a zimy nie zimne bardzo...to moze i ok. Ma szybkie zlonczki... nie trzeba ponoc instalatora... mozna sobie samemu poradzic. Nie wiem.. zalezy co kto potrzebuje... osobiscie spojrzal bym na dobra P/P... ale nie w kazdym domu sie sprawdzi. Witam wszystkich, zaopatrzyłem się w tą pompę licząc, że da radę i będzie ok, niestety tak nie jest to energożerna, głośna i w momencie kiedy ma grząć to zawala sie lodem, odradzam i ostrzegam, nie wiem jak inne chińskie odkrycia ale to zraża do takich rozwiązań i cena dobra ale to tylko tyle. Jej wydajność wskazywana przez Jule to założenie w temperaturach powyżej 10 st na +, szkoda topić kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.02.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Witam wszystkich, zaopatrzyłem się w tą pompę licząc, że da radę i będzie ok, niestety tak nie jest to energożerna, głośna i w momencie kiedy ma grząć to zawala sie lodem, odradzam i ostrzegam, nie wiem jak inne chińskie odkrycia ale to zraża do takich rozwiązań i cena dobra ale to tylko tyle. Jej wydajność wskazywana przez Jule to założenie w temperaturach powyżej 10 st na +, szkoda topić kasę. Jakżeż mnie to nie dziwi:no: A byli tu tacy co porównywali Julę do T-cap'a i twierdzili, że to właściwie to samo. Jak widać Chińczycy jeszcze maja problem ze skserowaniem powietrznej PCi, gruntówki już im ponoć nieźle wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.02.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Z tego co wiem, nowe T-CAP są droższe, ale różnią się od tych starszych modeli. Nowe. Maja funkcje chlodzenia w standardzie oraz temp powrotu do zalaczenia grzalki musi byc mniejsza niż,10*, a nie 25, jak bylo w starszym modelu, jak dla mnie jest to dość istotna zmiana. Zmiany o których piszesz dotyczą wszystkich pomp, pompy "tylko grzanie" dostępne do wyczerpania zapasów. No i nowe pompy obiegowe w klasie A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts