Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naprawdę sądzicie, że paliwa na stacjach pochodzą z różnych źródeł? Większość jest dostarczana przez polskie rafinerie, które kupują surowiec w większości od Rosjan... Czy nam się to podoba czy nie cała Europa jedzie na paliwie ze wschodu.

To lejmy... ale nie płaćmy. Putin ze złości wywinie się na drugą stronę :D

Witam

przymierzam sie do pompy Panasonic SERIA T-CAP 9kW, powierzchnia do ogrzania ok 170m, w calości ogrzewanie podłogowe. W zwiażku z tym ma kilka pytań:

1. Zewnętrzny wymiennik jest strasznie hałaśliwy ( przynajmniej na niektórych filmach jakie oglądałem ) - czy hałas nie przeszkadza w normalnym użyktowniu ? Ok 7-8m od wymiennika stoi dom sąsiada, czy nie będzie mu to przeszkadzać

2. W ogrzewaniu podłogowym chciałbym mieć kilka stref ( inna temp w sypialniach, inna w lazience itp ) oczywiście kosztem tylko i wyłącznie oszczędności, czy instalacja odpowiednich sterowników,czujników temp w każdej ze stref i elektrozaworów do sterowania podłogówką ma jakiś sens ? Czy koszt takich elektrozawarów, czujników itp ( ok 2500zł ) kiedykolwiek się zwróci ?

3. Czy montaż kominka wraz z płaszczem wodnym jest opłacalny ? W kominku palone będzie tylko rekreacyjnie, czy całkowicie zrezygnować z kominka kosztem np lepszej pompy.

z góry dziekuje za odpowiedz

Witam

przymierzam sie do pompy Panasonic SERIA T-CAP 9kW, powierzchnia do ogrzania ok 170m, w calości ogrzewanie podłogowe. W zwiażku z tym ma kilka pytań:

1. Zewnętrzny wymiennik jest strasznie hałaśliwy ( przynajmniej na niektórych filmach jakie oglądałem ) - czy hałas nie przeszkadza w normalnym użyktowniu ? Ok 7-8m od wymiennika stoi dom sąsiada, czy nie będzie mu to przeszkadzać

2. W ogrzewaniu podłogowym chciałbym mieć kilka stref ( inna temp w sypialniach, inna w lazience itp ) oczywiście kosztem tylko i wyłącznie oszczędności, czy instalacja odpowiednich sterowników,czujników temp w każdej ze stref i elektrozaworów do sterowania podłogówką ma jakiś sens ? Czy koszt takich elektrozawarów, czujników itp ( ok 2500zł ) kiedykolwiek się zwróci ?

3. Czy montaż kominka wraz z płaszczem wodnym jest opłacalny ? W kominku palone będzie tylko rekreacyjnie, czy całkowicie zrezygnować z kominka kosztem np lepszej pompy.

Ad.1) Poprawnie zainstalowany nie powinien przeszkadzać.

Ad.2) Wysterujesz sobie temp. na przepływach. Sterowanie elektrozaworami jest nieuzasadnione.

Ad.3) Kominek z płaszczem tylko z buforem. Duża komplikacja instalacji. Twój wybór.

P.S.

O T-CAP'ach czytałem parę kontrowersyjnych opinii. (Problemy ze sterownikiem, grzałkami, itp).

Może warto pochylić się nad innymi markami. (Imo).

Ja mam Atlantica Tri i sobie chwalę. O Dimplexach też złego słowa nie czytałem.

1. Jak przy niej stoisz to ją słychać. Daj znać skąd jesteś a zapewne znajdzie się ktoś, do kogo będziesz mógł podjechać i sprawdzić co i jak.

2. Im prościej tym lepiej.

3. Kominek z płaszczem wodnym kompletnie niepotrzebny, tym bardziej do palenia rekreacyjnego.

Rotan - możesz przytoczyć te kontrowersyjne opinie?

hej.. jak kominek do palenia rekreacyjnego to co najwyżej zwykły bez PW. kominek z PW to dodatkowa alternatywa dla CO, ale raczej nieuzasadniona ekonomicznie w przypadku montażu PC. podniesiesz koszty instalacji CO x2. Nie ma sensu.

Pamiętam że Arturo miał problemy z grzałkami. Nie chce mi się szukac ale jeszcze było paru narzekających na problemy z wysterowaniem.

Stosunek cena/jakość przy T-CAPie jest zadowalający.

kolego mylisz fakty i zaciemniasz obraz. Arturo mial problem z grzalkami ze wzgledu na za slabe przeplywy u siebie w instalacji. sam to przyznal i sprostowal ze to nie wina pompy. poza tym w nowych panasonicach zmieniony jest algorytm pracy grzalek. ludzie tylko pisali ze sie zalaczaja raz na jakis czas a nie ze jest z nimi jakis kosmiczny problem. zalaczenie grzalek wynikalo z roznicy temp. na powrocie ale tak jak pisze zostalo to zoptymalizowane w nowych pompach. pozdro.

kolego mylisz fakty i zaciemniasz obraz. Arturo mial problem z grzalkami ze wzgledu na za slabe przeplywy u siebie w instalacji. sam to przyznal i sprostowal ze to nie wina pompy. poza tym w nowych panasonicach zmieniony jest algorytm pracy grzalek. ludzie tylko pisali ze sie zalaczaja raz na jakis czas a nie ze jest z nimi jakis kosmiczny problem. zalaczenie grzalek wynikalo z roznicy temp. na powrocie ale tak jak pisze zostalo to zoptymalizowane w nowych pompach. pozdro.

dokłądnie, pisał że zmieniał średnicę rur pp i było po problemie

Witam

Ad: 1 Bzdura. Też oglądałem te filmy na YouTube i faktycznie byłem przerażony, ale prawda jest zupełnie inna. Jednostka zewnętrzna pracuje bardzo cicho i nikomu nie będzie przeszkadzać.

Ad:2 Żadnych elektrozaworów. Strefy możesz stworzyć zmieniając rozstaw rurek, lub regulując przepływy na rotametrach. Układ musi być jak najprostszy - wtedy odwdzięczy się poprawną pracą i tanią eksploatacją.

Ad:3 Kominek jest fajny jako wystrój salonu:) Prawda jest taka, że przy pompie szybko odechce Ci się palenia. Ja w tym roku paliłem 2 razy;) Kominek bym zrobił bo ładnie wygląda, ale nie nadawał bym mu żadnych funkcji grzewczych - co najwyżej jako alarmowe źródło ciepła - w razie długotrwałego braku prądu - a w takim razie musiałby być to kominek bez wodotrysków, ewentualnie z jakimś wkładem akumulacyjnym lub z grawitacyjnym DGP.

Jeżeli masz jakieś szczegółowe pytania do użytkownika systemu jaki planujesz kupić to pytaj:yes: Pozdrawiam

9Po ile chodzą w tym roku T CAPy 9 kW ? albo inaczej jakiego rzędu jest podwyżka w %. Czeka mnie wizyta w gazowni od której dużo zależy. Z drugiej strony nie mam ochoty płacić Putinowi za gaz, no i ciekawe jak nas katar policzy...

Tutaj masz najnowszy cennik:

http://www.sidex.webd.pl/cenniki_katalogi_2014/CENNIK%20POMP%20Panasonic%202014.pdf

Taka jak moja jest droższa o 1200zł w porównaniu do cennika ubiegłorocznego. Ale nie patrz tez sztywno na ten cennik, bo można wynegocjować na prawdę spore rabaty;)

Ten cennik to jest bajka dla bogatych. Za tyle to one chodzą ale ze zbiornikiem i montażem. Mnie chodziło o realny wzrost ceny u montażysty. Wiadomo, że pompe kupuje większość z montażem. Jak T CAP 9 kw kosztował powiedzmy 25000 zł z montażem to dziś ile mam dać 26000 czy 28000? To jest informacja dla potencjalnego klienta bo zawiera całość kosztów

Ten cennik to jest bajka dla bogatych. Za tyle to one chodzą ale ze zbiornikiem i montażem. Mnie chodziło o realny wzrost ceny u montażysty. Wiadomo, że pompe kupuje większość z montażem. Jak T CAP 9 kw kosztował powiedzmy 25000 zł z montażem to dziś ile mam dać 26000 czy 28000? To jest informacja dla potencjalnego klienta bo zawiera całość kosztów

Ceny pomp poszły w górę o jakieś 4-6%, a czy zapłacisz 25tys. czy 30tys. to już zależy od cennika instalatora i rodzaju zasobnika jaki sobie wybierzesz. Roześlij ofertę do kilku firm to będziesz wiedział.