szukaj 13.03.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Powietrze/woda? Tak powietrze - woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 13.03.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Proszę o podpowiedź w poniedziałek składam wniosek o pozwolenie na budowę i tak się zastanawiam czy wszystko dobrze przygotowane. W projekcie mam gaz o warunki przyłącza nie wystąpiłem bo za duży koszt (200 m + przewiert pod drogą ) Docelowe ogrzewanie to pompa lub kospel. Czy zmiana sposobu ogrzewania z gazowego na pompę ciepła wymaga adaptacji przez projektanta przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę ? Czy bez warunków przyłączenia gazu wniosek będzie przyjęty ? A może zaznaczyć że będzie to zbiornik LPG ? Może ktoś odpowiedzieć, nie mogę się telefonicznie złapać z projektantem a nie ma mnie na miejscu . Zostawić te gazowe jak jest czy trzeba zmienić przed wystąpieniem o pozwolenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.03.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 skąd wiem?no wyświetla mi siępewnie masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Może ktoś odpowiedzieć, nie mogę się telefonicznie złapać z projektantem a nie ma mnie na miejscu . Zostawić te gazowe jak jest czy trzeba zmienić przed wystąpieniem o pozwolenie ? Możesz zmienić w trakcie. A najlepiej będzie jak kierbud wpisze ogrzewanie elektryczne. Wtedy nikt się nie będzie czepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 13.03.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Możesz zmienić w trakcie. A najlepiej będzie jak kierbud wpisze ogrzewanie elektryczne. Wtedy nikt się nie będzie czepiał. Jak zostawi gaz to musi do wniosku dolaczyc warunki. Dziwne, ze adaptujacy projekt tego nie wie. Potem moze sobie faktycznie zmienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Chyba zmienię sobie stopkę na "powierzchnia ogrzewana 380m2", bo przecież pośrednio grzeję sąsiada z drugiej połówki bliźniaka:) Jak sąsiad ogrzewa dom wyłącznie twoją PC i możesz z niego korzystać to czemu nie - licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.03.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 czy dla trwałości pompy ma znaczenie zakres ustawionej modulacji? mam minimalną fabrycznie ustawioną na 16%, co się stanie jak skręce ją do np 12%? w obiegu chłodniczym krąży też olej minimalna wydajność potrzebna jest aby olej "wracał" do spr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Mają przyzwoite ceny za pompę i kombinowałem wrzucić taką do budynku gospodarczego. W następnym tygodniu mam dostać namiary na użytkowników w Polsce. Ty to dziwny gość jesteś. Albo nieźle tu kręcisz. Przecież możesz mieć ogrzewanie tego gospodarczego prawie za darmo inwestycyjnie!!! No za nic nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 13.03.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Ty to dziwny gość jesteś. Albo nieźle tu kręcisz. Przecież możesz mieć ogrzewanie tego gospodarczego prawie za darmo inwestycyjnie!!! No za nic nie rozumiem. W jaki sposób prawie za darmo??? Rozwiń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 13.03.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 W jaki sposób prawie za darmo??? Rozwiń. Co prawda coraz bliżej mi do pozycji horyzontalnej na głębokości odpowiadającej mniej-więcej ułożeniu kolektora poziomego, ale mimo to pamiętam że PODOBNO instalujesz mocno przewymiarowaną pompę gruntową z odwiertami, w dodatku jednego z gorszych producentów (gorszych pod względem stosunku jakości do ceny, a także kosztów serwisu). W tej sytuacji, masz nadmiar mocy grzewczej. Możesz tę moc wykorzystać do ogrzewania budynku gospodarczego. Trzeba tylko ułożyć ciepłociąg pomiędzy budynkami i gotowe. Właśnie ten ciepłociąg to wspomniane "prawie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 13.03.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Byłby to dobry pomysł.Niestety jest kilka ale:1. Odległość pomiędzy domem a budynkiem około 80mb;2. Budynek gospodarczy będzie wykorzystywane jako mała produkcja rozdzielni elektrycznych ( 2-4 osoby ), więc temperatura będzie prawie 18 stopni.3. Czy taka odległość między budynkami nie wiążę się z oporami i stratami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 13.03.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Całość 96m2. Brak pyłu itp.Będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.Izolacja ścian 15cm, sufit 40cm wełny, podłoga 20cm styropianu, narazie brak OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 14.03.2014 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Witam prosze o kontakt na priv w sprawie pompy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 14.03.2014 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Przepraszam chcialem wyslac to do mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.03.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Przepraszam chcialem wyslac to do mkm silesia On nie lapie klientow na forum i ma zajete terminy do polowy 2015 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 14.03.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A po prostu dobra PC P/P... ewentualnie 2.... jak wyjdzie koszt w porownaniu z ES P/W? A P/P beda raczej "efektywniejsze" Czy bedzie to kilka malych odizolowanych pomieszczen? Dokładnie będzie 6 pomieszczeń: 1. Magazynek materiałów 2. Toaleta z prysznicem 3. Kuchnia z mini stołówką 4. Szatnia 5. Hala produkcyjna 6. Biuro Co do pompy powietrze / powietrze nie wchodzi rachube z powodu zapotrzebowania na ciepłą wodę do kuchni i łazienki. A poza wentylacją w planach jest także klimatyzator aby zapewnić komfort pracy latem. A co najważniejsze kwestie rozliczenia kosztów ogrzewania i eksploatacji względem podatków itp. Na dom jest przyłącze osobne a na budynek gospodarczy osobne aby rachunki za prąd był wporządku dla US itp. A w momeńcie ogrzewania pompą z domu dwóch budynków rozliczenie było by dziwne. Dlatego ma to być ogrzewanie osobne dla każdego z budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.03.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Co do pompy powietrze / powietrze nie wchodzi rachube z powodu zapotrzebowania na ciepłą wodę do kuchni i łazienki. A poza wentylacją w planach jest także klimatyzator aby zapewnić komfort pracy latem. Nie wierzę, że to piszę, ale jak chcesz żeby było tanio i nie boisz się zaryzykować to przyjrzyj się produktom firmy NTS Energy. Początkowo chciałem u nich zakupić cały system do mojego domu więc wiem, że mają w ofercie powietrzne PCi z wbudowanym zasobnikiem CWU (i to chyba z nierdzewki) oraz dość tanie klimakonwektory (ponoć własnej produkcji). W ten sposób załatwisz jednym urządzeniem sprawy ogrzewania, podgrzewania CWU i klimatyzacji. Ryzyko polega jednak na tym, że nie wiadomo czy to działa:confused: bo ciężko znaleźć zadowolonych użytkowników wyżej opisanej konfiguracji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.03.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Argument o smarowaniu przy modelacji do mnie przemawia.w tym tygodniu wtorek był ostatnim dniem , kiedy grzałem dom.w nocy mam -2 w dzień 12 do 14w domu rano 24 , popołudniu prawie 26 wieczorem takie słabe 25[przy tej temp jakies dziwne uczucie chłodu małego]przy obecnym słońcu i temp nie jestem w stanie zbić temperatury do kablowych 21.na cwu idzie 3,6-3,8 kwh doba 3 osoby i nieużywaniu zmywarki.dziś rano pompka obiegowa pracowała [pobór około 20-25w] nie wiem dlaczego temperatura na zasilaniu i powrocie i tak była wyższa od zadanej a ona mieliła jakoś tak niepotrzebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.03.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Argument o smarowaniu przy modelacji do mnie przemawia. w tym tygodniu wtorek był ostatnim dniem , kiedy grzałem dom. w nocy mam -2 w dzień 12 do 14 w domu rano 24 , popołudniu prawie 26 wieczorem takie słabe 25[przy tej temp jakies dziwne uczucie chłodu małego] przy obecnym słońcu i temp nie jestem w stanie zbić temperatury do kablowych 21. na cwu idzie 3,6-3,8 kwh doba 3 osoby i nieużywaniu zmywarki. dziś rano pompka obiegowa pracowała [pobór około 20-25w] nie wiem dlaczego temperatura na zasilaniu i powrocie i tak była wyższa od zadanej a ona mieliła jakoś tak niepotrzebnie U mnie też już drugi dzień leci bez grzania CO. Na CWU niestety idzie ok 7kWh - przez cyrkulację muszę zasobnik podgrzewać 2x na dobę. Co do modulacji to zauważyłem, że u mnie nie schodzi poniżej 30% (pewnie taka jest minimalna), ale za to widzę, że często pracuje tylko jeden wentylator. (mam nadzieję, że to nie jakaś usterka, tylko celowe działanie sterownika:confused:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.03.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 U mnie też już drugi dzień leci bez grzania CO. Na CWU niestety idzie ok 7kWh - przez cyrkulację muszę zasobnik podgrzewać 2x na dobę. Co do modulacji to zauważyłem, że u mnie nie schodzi poniżej 30% (pewnie taka jest minimalna), ale za to widzę, że często pracuje tylko jeden wentylator. (mam nadzieję, że to nie jakaś usterka, tylko celowe działanie sterownika:confused:) A jaka temp utrzymujesz w srodku i co "wyzwala" start ogrzewania: czujnik gdzies na scianie? Masz dosc duzy, rozlozysty dom, wszedzie temp. ta sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts