Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko - pytałem na dolnym śląsku przedstawiciela PPC. Oferta na gotowo - pompa Ecopower 9kW, odwierty pionowe - na gotowo 47 tyś. Ecopol System również podobna cena. Niestety nie udało mi się znaleźć taniej a pytałem już w wielu firmach. Możesz podać namiar gdzie za te 30tys mógłbym dostać ofertę na gruntową?

No właśnie przeczytałem. Nie ma w tym poście srolu mowy o żadnych grzejnikach. Widzisz je, bo ja nie?

Wytłumaczę

Ja napisałem ,że gruntówka jest ok.

Ale czasem lepiej zamontować powietrną ,szczególnie jako dodatkowe źródło np przy kotłowni olejoej w budynku z grzejnikami.

A srolu zapytał o konkretną pompę i dostał konkretną ofertę .Na podstwie informacji jakie podał dostał ofertę .

Myslałem ,że złożysz kontr ofertę.może srolu dowiedziłby sie o innej możliwości.A tak gadamy o pierdołach

Liwko - pytałem na dolnym śląsku przedstawiciela PPC. Oferta na gotowo - pompa Ecopower 9kW, odwierty pionowe - na gotowo 47 tyś. Ecopol System również podobna cena. Niestety nie udało mi się znaleźć taniej a pytałem już w wielu firmach. Możesz podać namiar gdzie za te 30tys mógłbym dostać ofertę na gruntową?

Co miałeś w tej ofercie za 47tyś? Czy w skład wchodziła też podłogówka?

Co miałeś w tej ofercie za 47tyś? Czy w skład wchodziła też podłogówka?

W skład systemu wchodzą:

• pompa ciepła dwuwymiennikowa Ecopower C9, wyposażona w sprężarkę typu scroll firmy Copeland, wymienniki płytowe SWEP, osprzęt Danfoss, Alco, Castel, sterownik pogodowy Frisko

• pompy obiegowe dolnego i górnego źródła

• zbiorniki wyrównawcze

• zewnętrzny zbiornik ciepłej wody użytkowej o pojemności 300l

• wykonanie dolnego źródła ciepła o mocy 6,8kW w postaci odwiertów pionowych ( max głębokość jednego odwiertu 30m)

• uzbrojenie odwiertów

• wykonanie studzienki z rozdzielaczem

• połączenia rurowe między odwiertami studnią i kotłownią

• napełnienie układu glikolem (stężenie 30%) i próba ciśnieniowa

• opracowanie górniczo-geologiczne

Zakres usług i urządzeń nie ujęty w ofercie:

- doprowadzenie instalacji elektrycznej do pomieszczenia kotłowni

- wykonanie rury osłonowej pod ławą fundamentową

Podłogówka - koszt dodatkowy ok 21 tyś (181m2) ale jakbym wziął całość - tzn pompę + podłogówkę to wyszłoby mnie to ok 64,500 po rabacie.

W skład systemu wchodzą:

• pompa ciepła dwuwymiennikowa Ecopower C9, wyposażona w sprężarkę typu scroll firmy Copeland, wymienniki płytowe SWEP, osprzęt Danfoss, Alco, Castel, sterownik pogodowy Frisko

• zbiorniki wyrównawcze

• wykonanie dolnego źródła ciepła o mocy 6,8kW w postaci odwiertów pionowych ( max głębokość jednego odwiertu 30m)

• uzbrojenie odwiertów

Podłogówka - koszt dodatkowy ok 21 tyś (181m2) ale jakbym wziął całość - tzn pompę + podłogówkę to wyszłoby mnie to ok 64,500 po rabacie.

srolu sam przez to przechodziłem. Można zrobić gruntówkę taniej jak się samemu złapie za łopatę i kupi glikol w tesco ;)

Jak chcesz mieć na gotowo to takie właśnie ceny trzeba brać pod uwagę, ja miałem ofertę na nibe coś ok 60kzł, w efekcie końcowym wziąłem powietrzną daikina za 25kzł na gotowo i jestem zadwolony.

Oczywiście powietrzną też można taniej, ale nie chciałem ryzykować ewentualnych późniejszych problemów.

W skład systemu wchodzą:

• zbiorniki wyrównawcze

• uzbrojenie odwiertów

Myślałem że masz 140m2 a nie 180, mea culpa. Ale pompy z serii C mają już pompki obiegowe więc dlaczego ci je doliczają? Jakie odwierty mają być i za ile od metra?

srolu sam przez to przechodziłem. Można zrobić gruntówkę taniej jak się samemu złapie za łopatę i kupi glikol w tesco ;)

Jak chcesz mieć na gotowo to takie właśnie ceny trzeba brać pod uwagę, ja miałem ofertę na nibe coś ok 60kzł, w efekcie końcowym wziąłem powietrzną daikina za 25kzł na gotowo i jestem zadwolony.

Oczywiście powietrzną też można taniej, ale nie chciałem ryzykować ewentualnych późniejszych problemów.

Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego też moje zainteresowanie pompą powietrzną, na początku w ogóle nie brałem jej pod uwagę, teraz jak najbardziej. Rachunki podobno ok. 1000 zł wyższe na sezon przy powietrznej, ale za to "trochę" mniej boli podczas instalacji :)

Edytowane przez srolu

Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego też moje zainteresowanie pompą powietrzną, na początku w ogóle nie brałem jej pod uwagę, teraz jak najbardziej. Rachunki ok. 1000 zł wyższe na sezon, ale za to mniej boli podczas instalacji :)

Jezeli masz zapłacić 47 albo 30 .to zostanie 17 tyś

17 lat na koncię 5 % to daje jekieś 850 zł rocznie (i to gotówka)

Czy to boli??????

Myślałem że masz 140m2 a nie 180, mea culpa. Ale pompy z serii C mają już pompki obiegowe więc dlaczego ci je doliczają? Jakie odwierty mają być i za ile od metra?

Ja też zapomniałem podać że mam 140m użytkowej, ale po podłodze 181m. Nie wiem czemu doliczają, taką dostałem ofertę. Odwierty ok 140m, ceny nie znam, wliczona jest już w całość. Ale mogę zapytać;-)

Mam też wersję za 7000 tyś ale przy -5 kończy sie

Trochę przeginasz. Latem pomagałeś mi w instalacji taniej (wtedy niecałe 1000zł) pc pp (inwerter Elta EK-09SHEK), dzięki, ona sobie dobrze radzi przy ponad -20* mrozach - bez grzałki.

Edytowane przez kbab

Ja też zapomniałem podać że mam 140m użytkowej, ale po podłodze 181m. Nie wiem czemu doliczają, taką dostałem ofertę. Odwierty ok 140m, ceny nie znam, wliczona jest już w całość. Ale mogę zapytać;-)

Najlepiej niech ci wszystko rozbiją, łatwiej będzie coś doradzić.

Zapytaj się też ile tych odwiertów. Jeżeli dwa, trzy, to nie trzeba też robić drogiej studzienki. Pomału, pomału i zejdziemy sporo z tej ceny;)

Jak czytam te targowanie to jestem ciekawy czy jak któryś z was kupuje w podobnej kwocie samochód to też tak krzyczy przez ramię ja mam tanio on ma taniej i to jest warunek dla którego wyda się np 25 000 czy 40 000. Ja myślę że najpierw idziemy zobaczyć samochód robimy oględziny potem pytamy co jest w cenie jakie ma parametry zaczynamy porównywać co dostajemy za te kase i kierujemy się dobrym wyborem. A tu jak na targu masakra. Ktoś pisze że ma odwierty z pompą za 30 000 i juz jest sensacja ale dla kogo hmmm. Ja bym nawet nie chciał takiej instalacji bo albo jest kradziona albo kupię duży problem za 30 000. Ja mam taką dobrą radę kto chce tanio to są splity za 4500 i można montować nawet nie pytać o parametry będzie grzać jak się spieprzy to nowy i do przodu. Ale są też ludzie co wolą coś dobrego i taką grupę ludzi też trzeba zrozumieć i tacy ludzie mają inne podejście do inwestycji. Albo wrzucamy wszystko do jednego chińskiego wora zamykamy oczy i cena albo jesteśmy wydać więcej w zamian za to dostajemy wiedzę i profesjonalizm bo takie firmy też są i zazwyczaj mają terminy z 3 miesięczną rezerwacją. Ale firma to ludzie i to jest najważniejsze.

Pisze o takie przykładowej pompie z zasobnikiem 200 mocy 6 kW i z montażem.

Jej zasada działania jest taka sama, dlaczego kończy się przy -5*. Chyba, że o czymś nie wiem. Nawiasem mówiąc zastanawiam się nad instalacją w swoim systemie taniej pc pw splita np Urlich 3,5kW - myślę, że taka również da radę przy -20* (oczywiście montaż samodzielnie).