Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

nie byłbym tego taki pewien przed bajzlem na wschodzie były jasne zapowiedzi wzrostu kosztów dystrybucji (opłat stałych zmiennych i czego sobie tam pegenige nie wymyśli) za gaz natomiast koszty energii el. maja spadać

jakiś problem wymienić spr. w panasie (1600zł 16kw) albo płytę gł (za 800zł) trzeba od razu całą pompę

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesto sie psuja takie "drobiazgi" w PW, to masz wprawe. Zaden problem. Klient zaplaci (a bo ma wyjscie?) :)

no pewnie "mnóstwo" tu wątków o tym jak padły sprężarki wiesz lepiej 10k postów zobowiązuje :no:

jeszcze dwa lata montuje a potem będę żył z wymiany sprężarek tylko żeby fabryka nadążyła z produkcją części zamiennych :no:

no ale przy takiej ilości to na pewno cena spadnie spr. 9kw będzie kosztowała ze 4 stówy :p

A jak dobieracie moc pompy powietrznej? Zakładamy, że mam wyliczone zapotrzebowanie na ok 6-7kW przy -20 stopniach. Szukać pompy która da taką moc przy tej temp. czy też taką, która ma nominalną na tym poziomie (przeważnie dla 7 stopni) a przy dużych mrozach pogodzić się z zadziałaniem grzałek elektrycznych?

Jeśli miałbym inwestować w pompe o odpowiedniej mocy przy tej temperaturze (koszt jakieś 20000zł) to sprawa przestaje był opłacalna bo taniej zrobie przyłącz gazu i zmontuje kotłownie. Sam już nie wiem...

Powiedzcie mi jeszcze - Daikin podaje moc minimalną, nominalną i maksymalną. Teoretycznie dla identycznych warunków bo przy temperaturze otoczenia 7 stopni i zasilaniu 35/45 stopni. Jak to rozumieć? Moc max jest z grzałką czy co?

Edytowane przez genezyp

Jeśli miałbym inwestować w pompe o odpowiedniej mocy przy tej temperaturze (koszt jakieś 20000zł) to sprawa przestaje był opłacalna bo taniej zrobie przyłącz gazu i zmontuje kotłownie. Sam już nie wiem...

Pewnie że zrobisz taniej. Pytanie ile taniej i ile drożej w eksploatacji.

Gość Arturo72
A jak dobieracie moc pompy powietrznej? Zakładamy, że mam wyliczone zapotrzebowanie na ok 6-7kW przy -20 stopniach. Szukać pompy która da taką moc przy tej temp. czy też taką, która ma nominalną na tym poziomie (przeważnie dla 7 stopni) a przy dużych mrozach pogodzić się z zadziałaniem grzałek elektrycznych?

Dokładnie,to zależy tylko od Ciebie i Twoich wyliczeń na ile załączające się gzrałki wpłyną na całościowe zużycie za okres grzewczy.

Druga sprawa czy będzie taryfa G11 czy G12.

Trzecia sprawa,jak się ma cena słabszej pompy do mocniejszej.

Na te pytania sam/sama sobie musisz odpowiedzieć i wybrać co będzie najbardziej odpowiednie :)

Jak sam widzisz to mozna policzyc i wybrac na tej podstawie najbardziej odpowiadajaca Ci opcje, bo sa tez uwarunkowania "osobnicze". Ja np. gazu w domu bym nie chcial, nawet jak by mi wychodzil polowe taniej od pompki.

Gość Arturo72
Jedna z wiodących firm zaleca dobieranie na -10 C .A poniżje wspomaganie grzałkami

Z jednej strony ma rację a z drugiej nie,ponieważ wg mnie takie zalecenia zależą od domu i jego zapotrzebowania na ciepło.

Dla domu np.100m2 z niskim zapotrzebowaniem grzałki poniżej -10st.C mogą nabić np.100kWh ale już dla domu 300m2 słabo izolowanego ta wartość może być równa 5000kWh także różnica spora.

Dla domu np.100m2 z niskim zapotrzebowaniem grzałki poniżej -10st.C mogą nabić np.100kWh ale już dla domu 300m2 słabo izolowanego ta wartość może być równa 5000kWh także różnica spora.

Bezsensem było by montowanie do takiego domu jednej dużej jednostki. Najlepiej dwie mniejsze na 100% zapotrzebowania łącznie.