mkm silesia 18.03.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 nie byłbym tego taki pewien przed bajzlem na wschodzie były jasne zapowiedzi wzrostu kosztów dystrybucji (opłat stałych zmiennych i czego sobie tam pegenige nie wymyśli) za gaz natomiast koszty energii el. maja spadaćjakiś problem wymienić spr. w panasie (1600zł 16kw) albo płytę gł (za 800zł) trzeba od razu całą pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.03.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 jakiś problem wymienić spr. w panasie (1600zł 16kw) albo płytę gł (za 800zł) trzeba od razu całą pompę Czesto sie psuja takie "drobiazgi" w PW, to masz wprawe. Zaden problem. Klient zaplaci (a bo ma wyjscie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2014 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Czesto sie psuja takie "drobiazgi" w PW, to masz wprawe. Zaden problem. Klient zaplaci (a bo ma wyjscie?) no pewnie "mnóstwo" tu wątków o tym jak padły sprężarki wiesz lepiej 10k postów zobowiązuje jeszcze dwa lata montuje a potem będę żył z wymiany sprężarek tylko żeby fabryka nadążyła z produkcją części zamiennych no ale przy takiej ilości to na pewno cena spadnie spr. 9kw będzie kosztowała ze 4 stówy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 natomiast koszty energii el. maja spadać taaa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 jeszcze dwa lata montuje a potem będę żył z wymiany sprężarek tylko żeby fabryka nadążyła z produkcją części zamiennych Nie wiem z czego bedziesz zyl za 2 lata, skoro juz teraz musisz lowic klientow na forach. Moze zaczniesz prawdziwe pompy ciepla sprzedawac? Ktoz to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 19.03.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 taaa.... Koszty energii el i gazu będą spadać, opłaty stałe proporcjonalnie do tych spadków rosnąć. Suma szczęścia zawsze równa się zero. Pierwsze prawo zachowania cen energii byggmola :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 19.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A jak dobieracie moc pompy powietrznej? Zakładamy, że mam wyliczone zapotrzebowanie na ok 6-7kW przy -20 stopniach. Szukać pompy która da taką moc przy tej temp. czy też taką, która ma nominalną na tym poziomie (przeważnie dla 7 stopni) a przy dużych mrozach pogodzić się z zadziałaniem grzałek elektrycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 To zalezy od Ciebie, jaka opcje wybierzesz i na jaka Cie "stac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 19.03.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Jeśli miałbym inwestować w pompe o odpowiedniej mocy przy tej temperaturze (koszt jakieś 20000zł) to sprawa przestaje był opłacalna bo taniej zrobie przyłącz gazu i zmontuje kotłownie. Sam już nie wiem... Powiedzcie mi jeszcze - Daikin podaje moc minimalną, nominalną i maksymalną. Teoretycznie dla identycznych warunków bo przy temperaturze otoczenia 7 stopni i zasilaniu 35/45 stopni. Jak to rozumieć? Moc max jest z grzałką czy co? Edytowane 19 Marca 2014 przez genezyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jeśli miałbym inwestować w pompe o odpowiedniej mocy przy tej temperaturze (koszt jakieś 20000zł) to sprawa przestaje był opłacalna bo taniej zrobie przyłącz gazu i zmontuje kotłownie. Sam już nie wiem... Pewnie że zrobisz taniej. Pytanie ile taniej i ile drożej w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A jak dobieracie moc pompy powietrznej? Zakładamy, że mam wyliczone zapotrzebowanie na ok 6-7kW przy -20 stopniach. Szukać pompy która da taką moc przy tej temp. czy też taką, która ma nominalną na tym poziomie (przeważnie dla 7 stopni) a przy dużych mrozach pogodzić się z zadziałaniem grzałek elektrycznych? Dokładnie,to zależy tylko od Ciebie i Twoich wyliczeń na ile załączające się gzrałki wpłyną na całościowe zużycie za okres grzewczy. Druga sprawa czy będzie taryfa G11 czy G12. Trzecia sprawa,jak się ma cena słabszej pompy do mocniejszej. Na te pytania sam/sama sobie musisz odpowiedzieć i wybrać co będzie najbardziej odpowiednie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.03.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jedna z wiodących firm zaleca dobieranie na -10 C .A poniżje wspomaganie grzałkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.03.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jeśli miałbym inwestować w pompe o odpowiedniej mocy przy tej temperaturze (koszt jakieś 20000zł) to sprawa przestaje był opłacalna bo taniej zrobie przyłącz gazu i zmontuje kotłownie. Sam już nie wiem... Jak sam widzisz to mozna policzyc i wybrac na tej podstawie najbardziej odpowiadajaca Ci opcje, bo sa tez uwarunkowania "osobnicze". Ja np. gazu w domu bym nie chcial, nawet jak by mi wychodzil polowe taniej od pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 19.03.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 obliczenie strat ciepła i mocy pompy dla -10, czy pompy dla -10, a straty ciepła wg właściwej strefy ( u mnie dla -20)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 19.03.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Do temperatury biwalencji sama pompa, pokrycie poniżej tej temperatury pompa razem z grzałkami.Nie ma sensu stawiać wielkiego (drogiego) kotła, aby wykorzystać jego moc raz, dwa razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Nie ma sensu stawiać wielkiego (drogiego) kotła, aby wykorzystać jego moc raz, dwa razy w roku. Ale nie należy zapominać o dwóch taryfach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.03.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jedna z wiodących firm zaleca dobieranie na -10 C .A poniżje wspomaganie grzałkami Z jednej strony ma rację a z drugiej nie,ponieważ wg mnie takie zalecenia zależą od domu i jego zapotrzebowania na ciepło. Dla domu np.100m2 z niskim zapotrzebowaniem grzałki poniżej -10st.C mogą nabić np.100kWh ale już dla domu 300m2 słabo izolowanego ta wartość może być równa 5000kWh także różnica spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 20.03.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam.Proszę o poradę w zakresie wyboru termostatu do sterowania PC załącz/wyłącz.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.03.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dla domu np.100m2 z niskim zapotrzebowaniem grzałki poniżej -10st.C mogą nabić np.100kWh ale już dla domu 300m2 słabo izolowanego ta wartość może być równa 5000kWh także różnica spora. Bezsensem było by montowanie do takiego domu jednej dużej jednostki. Najlepiej dwie mniejsze na 100% zapotrzebowania łącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 20.03.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Do [email protected] - Podaj jak możesz namiary na firmę (może być na prv). Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts