mkm silesia 23.03.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witam. Będę ogrzewał dom (130 mkw) pompą ciepła. Zapadła decyzja, że będzie to powietrzna pc. Obecnie jestem na etapie wysyłania zapytań ofertowych. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu kilku moich wątpliwości: 1. Co myślicie o ewentualnym zasilaniu pompy ogniwem fotogalwanicznym? 2. Czy sensowne jest mieszanie systemów grzewczych tj. podłogówka na dole i grzejniki w pokojach na poddaszu (u mnie będzie zamieszkiwane okazjonalnie, sam będę miał sypialnię na dole). Czy wtedy moc musi być wyższa od obliczonej? W domu będzie kominek z dgp. Ad1 poczekaj aż będą dotacje Ad2 zrób 100% podlogowki albo ścienne http://www.ogrzewaniescienne.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witam. Będę ogrzewał dom (130 mkw) pompą ciepła. Zapadła decyzja, że będzie to powietrzna pc. Obecnie jestem na etapie wysyłania zapytań ofertowych. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu kilku moich wątpliwości: 1. Co myślicie o ewentualnym zasilaniu pompy ogniwem fotogalwanicznym? 2. Czy sensowne jest mieszanie systemów grzewczych tj. podłogówka na dole i grzejniki w pokojach na poddaszu (u mnie będzie zamieszkiwane okazjonalnie, sam będę miał sypialnię na dole). Czy wtedy moc musi być wyższa od obliczonej? W domu będzie kominek z dgp. 1 i 2 nie dgp sobie odpuść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.03.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Kolejnosc alfabetyczna, ale kazda z nich zalozy Ci kolega silesia. Sam nie zje i komu nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 23.03.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Zastanawiam się misq, dlaczego odrzuciłeś PC gruntową? Przecież budujesz się w najzimniejszym miejscu Polski. PC gruntowa odpadła ze względu na większe (z posiadanej przeze mnie wiedzy) koszty instalacji takiego urządzenia. A to w moim przypadku ma spore znaczenie - jeszcze te ~10tys do powietrznej mogę dorzucić, kilkanaście czy kilkadziesiąt do gruntowej już niekoniecznie... Tym bardziej, że i tak w planach zakładamy, że będziemy mieć kominek, który dogrzeje nas w największe mrozy Spokojnie w tej cenie coś znajdziesz moja rada zainteresuj się Atlantic / Fujitsu lub Daikin lub Panasonic kolejność alfabetyczna Kolejnosc alfabetyczna, ale kazda z nich zalozy Ci kolega silesia. Wydaje mi się, że mimo wszystko na Podlasie to zbyt daleka droga, aby mogło się to komuś kalkulować Na miejscu (w Białymstoku) znalazłem 1 dystrybutora Daikina, 3 firmy sprzedające Atlantica oraz 3 oferujące pompy Panasonic - tak więc od jutro zacznę "kolędowanie" po sprzedawcach i zbieranie ofert Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - czy opcja chłodzenia w pompach ciepła działa zadowalająco, czy może być substytutem klimatyzacji? Żona martwi się, że to będzie działać na zasadzie niezbyt przyjemnego (nawet upalnym latem) efektu lodowatej podłogi - czy może się myli i użytkowanie takie systemu jest przyjemne i można zrezygnować z klimatyzacji? A drugie pytanie - jaki kominek warto dołączyć do takiej pompy - wkładu z płaszczem wodny nie chcę - niepotrzebna komplikacja instalacji CO, zbyt duży koszt, poza tym aby wykorzystać płaszcz musiałbym zrobić sobie z salonu kotłownie - a takiej sytuacji nie chcę, zakładam raczej dogrzewanie gdy temperatura będzie spadać poniżej -10*C - wg danych dla Białegostoku 250 h rocznie. Czy w takim wypadku warto rozprowadzać system DGP po domu? Czy też może warto powierzyć wykonanie kominka/piecokominka dla zduna i zrobić "ciepły" piecokominek ze zdolnością akumulacji (kafle, cegła szamotowa itp)? Czy może wystarczy najprostszy i najtańszy kominek - tylko czy w takim wypadku ciepło, które daje pozwoli dogrzać dom tj jest szansa że za pomocą wentylacji "rozejdzie" się po domu i czy podłoga i ściany faktycznie zakumulują go na tyle, aby dogrzewanie było efektywne? Edytowane 23 Marca 2014 przez misq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 23.03.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A co myślicie o takim systemie: dwie pompy, jedna na zewnątrz do co i druga w środku do cwu. Ale proszę o konkrety (cenowe i wydajnościowe), a nie bo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 PC gruntowa odpadła ze względu na większe (z posiadanej przeze mnie wiedzy) koszty instalacji takiego urządzenia. A to w moim przypadku ma spore znaczenie - jeszcze te ~10tys do powietrznej mogę dorzucić, kilkanaście czy kilkadziesiąt do gruntowej już niekoniecznie... Tym bardziej, że i tak w planach zakładamy, że będziemy mieć kominek, który dogrzeje nas w największe mrozy A masz miejsce na kolektor poziomy? Jeżeli tak, to robiąc go samemu możesz zmieścić się w 25tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 23.03.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Watpie aby byly kominki "przeznaczone" do pracy z PC. 250h ponizej -10* ... a dogrzewac musisz ze wzgledu na spadek mocy vs zapotrzebowanie domu czy strach ze PC przestanie dzialac? Juz byli tacy co pisali ze PC nie nadaje sie jako jedyne zrodlo ciepla w domu Zakładam dogrzewanie w momencie kiedy moc pompy będzie niewystarczająca ze względu na spadek temperatury powietrza - nawet tej zimy było kilka nocy kiedy temperatura spadała do -28*C a mając małe dzieci człowiek trochę się obawia. Inna sprawa to też obawa o awarię pompy ciepła lub brak prądu - wtedy najwyżej zbierzemy całą rodzinę do salonu i będziemy koczować przy kominku A tak czy siak kominek chcemy w domu - ze względu na pierwotną potrzebę patrzenia od czasu do czasu na ogień i miłego wrażenia "ciepła" w zimowe wieczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Sam nie zje i komu nie da To nie moje "menu" zupelnie. Tutaj smieje sie raczej ze "skrytozerstwa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Sam nie zje i komu nie da Nie to nie to. To mózg wyprany i jedna kalka oraz reszta diagnozy trafnie wystawionej przez kol Surgi Edytowane 23 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 23.03.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) 1. Co myślicie o ewentualnym zasilaniu pompy ogniwem fotogalwanicznym? Fotowoltaicznym? Da się, tylko a) w zimie wiele nie skorzystasz (za mało słońca) b) trzeba by dosyć sporo paneli i/lub sporo słońca, żeby sprostać zapotrzebowaniu PC. Można ew. hybrydowy inwerter kupić. Jako dedykowany system do PC jest poronionym pomysłem. Prędzej jako zasilanie klimy. Jeśli chodzi o chłodzenie, to działa, ale jest zimna podłoga. No i oczywiście nie schłodzisz tak jak klimą z 35 do 25. Klima dodatkowo osusza powietrze. Ja za jakiś czas mam zamiar zainstalować klimatyzację. Edytowane 23 Marca 2014 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie to nie to. To mózg wyprany i jedna kalka oraz reszta diagnozy trafnie wystawionej przez kół Surgi Nawet jak na sprzedawce zafiksowales sie na tyle na tych PW, ze zupelnie przestales byc wiarygodny (zakladam byc moze mylnie, ze kiedys byles). Wyglada mi to jakis akt marketingowej desperacji, jednak chyba malo skuteczny. PS. Szukasz "poparcia" u Surgiego? O jak slodko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nawet jak na sprzedawce zafiksowales sie na tyle na tych PW, ze zupelnie przestales byc wiarygodny (zakladam byc moze mylnie, ze kiedys byles). Wyglada mi to jakis akt marketingowej desperacji, jednak chyba malo skuteczny. PS. Szukasz "poparcia" u Surgiego? O jak slodko. Jak wygląda twoja wiarygodność i desperacja skoro łowisz klientów na gruntowe w temacie o powietrznych. Poparcia nie szukam uważam nie tylko ja że trafnie cię zdiagnozował. Co do sprzedawcy i owszem sprzedaję gotowe działające instalacje których elementem jest czasem "pompa ciepła" (dla mnie to agregat chłodniczy) i jako osoba fizyczna ( nie sp z o o ) odpowiadam za to co popełniłem swoim majątkiem i nazwiskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jak wygląda twoja wiarygodność i desperacja skoro łowisz klientów na gruntowe w temacie o powietrznych. Mierzysz swoja miarka. Ja forum nie uzywam do "lowow". Zupelnie inna branza. A "ostrzec" kogos, z czysto altruistycznych pobudek przeciez nic mnie nie kosztuje, wiec nie mam sie co "automoderowac". Mam okreslone poglady na pewne sprawy i przykro mi, ze nie sa one zgodne z linia biznesowa Twojej firmy. Nic nie poradze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.03.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Mierzysz swoja miarka. Ja forum nie uzywam do "lowow". Zupelnie inna branza. A "ostrzec" kogos, z czysto altruistycznych pobudek przeciez nic mnie nie kosztuje, wiec nie mam sie co "automoderowac". Mam okreslone poglady na pewne sprawy i przykro mi, ze nie sa one zgodne z linia biznesowa Twojej firmy. Nic nie poradze. Ostrzegać kogoś to możesz na wątkach o ekogroszku, czy innym syfie, jak choćby robi to Arturo i zbiera za to niezłe baty:) Ostrzegać ludzi przed pompą powietrzną nie musisz, bo nie znasz tematu z praktyki i tylko się ośmieszasz. No chyba, że chcesz ostrzec przed mkm silesią - to wtedy przepraszam to nie moja spawa - nie znam gościa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ostrzegać kogoś to możesz na wątkach o ekogroszku, czy innym syfie, jak choćby robi to Arturo i zbiera za to niezłe baty:) Ostrzegać ludzi przed pompą powietrzną nie musisz, bo nie znasz tematu z praktyki i tylko się ośmieszasz. No chyba, że chcesz ostrzec przed mkm silesią - to wtedy przepraszam to nie moja spawa - nie znam gościa:D Warto znac zalety i wady kazdego rozwiazania (w przypadku PW glownie wady). Wiem, ze wg Ciebie pompa PW to niespotykany wrecz w przyrodzie zlepek zalet. Ty smialo "udowadniasz", ze pompa PW jest "sprawniejsza" od gruntowki, (pomimo ze gruntowej nie masz). To dopiero jest dyletanctwo i obciach. Silesia to typowy forumowy "lowca jeleni" pod przykryweczka prywatnego profilu. Napisze wszystko, zeby tylko sprzedaz pomp PW miala sie lepiej. Znam go tylko od tej strony. Z litosci pomine juz watki, gdzie zbieral gromy od kolegow po fachu, za swoja (ujme to bardzo eufemistycznie) niepelna wiedze w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Warto znac zalety i wady kazdego rozwiazania (w przypadku PW glownie wady). Wiem, ze wg Ciebie pompa PW to niespotykany wrecz w przyrodzie zlepek zalet. Ty smialo "udowadniasz", ze pompa PW jest "sprawniejsza" od gruntowki, (pomimo ze gruntowej nie masz). To dopiero jest dyletanctwo i obciach. Silesia to typowy forumowy "lowca jeleni" pod przykryweczka prywatnego profilu. Napisze wszystko, zeby tylko sprzedaz pomp PW miala sie lepiej. Znam go tylko od tej strony. Z litosci pomine juz watki, gdzie zbieral gromy od kolegow po fachu, za swoja (ujme to bardzo eufemistycznie) niepelna wiedze w temacie. Niepełną wiedzę na temat buforów i sprzęgieł to można mieć robiąc całe życie instalacje po 10 - 50kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.03.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ooo, on do mnie pije Myślałem że zdążył się doedukować...... Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Warto znac zalety i wady kazdego rozwiazania (w przypadku PW glownie wady). Wiem, ze wg Ciebie pompa PW to niespotykany wrecz w przyrodzie zlepek zalet. Ty smialo "udowadniasz", ze pompa PW jest "sprawniejsza" od gruntowki, (pomimo ze gruntowej nie masz). To dopiero jest dyletanctwo i obciach. Silesia to typowy forumowy "lowca jeleni" pod przykryweczka prywatnego profilu. Napisze wszystko, zeby tylko sprzedaz pomp PW miala sie lepiej. Znam go tylko od tej strony. Z litosci pomine juz watki, gdzie zbieral gromy od kolegow po fachu, za swoja (ujme to bardzo eufemistycznie) niepelna wiedze w temacie. za to ty jesteś łowcą jeleni pod przykrywką zadowolonego klienta jaki był dil ze twoim producentem zza płotu reklama w necie za 75% rabatu? czy jeszcze inaczej negocjowałeś? marketing szeptany doczekał się już opracowań opisujących ten mechanizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie ma zadnej wojny. Po prostu sygnalizuje, ze to rozwiazanie ma wady. Jedyna realna zaleta to brak klopotu i kosztow z wykonaniem DZ. Sa sytuacje, gdy to po prostu przesadza. Np modernizacja systemu lub malutka dziala i wysokie koszty odwiertow. Wiecej zalet nie widze. Teraz omowienie "zalet" wg Rotana". W lecie wyszszy COP na CWU. Zgoda. Ale co z zima? Czy zima nie jest nizszy niz przy GW dzie prawidlowo dobrane i wykonane DZ nie ma raczej nizej niz 2*C? U kogo widziales DZ w gruntowce ponizej zea? W lecie moj kolektor ma 18*C i jest proplem ze zbyt wyskoka moca pompy przy grzaniu CWU. Czy wiec te "zalete" mozna sprowadzic do nadganiania zimowych strat? IMHO tak. Jak w PW DZ (powietrze) ma wysoka toemperature, to tak sie przykro sklada, ze dom energii potrzebuje bardzo malo. Za to w mrozy, gdzie dom potrzebuje tej energii naprawde duzo, pompa PW oferuje duuuuzo nizszy COP i grzaly na otarcie lez. To tyle o tych "zaletach". nawet jak masz dz +2 to pompa pracuje z tzr na odparowaniu -6 -8 pw pracuje na takim odparowaniu przy zewnętrznej -4 z tego prostego powodu że ma ezr i jeszcze nie pracuje wtedy z pełną mocą a teraz zaglądnij ile w zimie jest poniżej -4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 za to ty jesteś łowcą jeleni pod przykrywką zadowolonego klienta jaki był dil ze twoim producentem zza płotu reklama w necie za 75% rabatu? czy jeszcze inaczej negocjowałeś? marketing szeptany doczekał się już opracowań opisujących ten mechanizm Czy mi sie wydawalo, czy juz odpowiadales na tego posta? Moze najpierw przemysl co chcesz odpisac a dopiero poniej pisz. Nawet jak by mi za darmo dawali pompke, to nie byloby to warte prostowania tylu bredni i uzerania z "inteligentnymi inaczej" na tym forum. To trzeba albo lubiec (moj przypadek), albo ratowac wlasna firme (Twoj przypadek). Praca zarobkowa nie wchodzi w gre, bo kwota szkodliwego bylaby za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts