Pyxis 23.03.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 nawet jak masz dz +2 to pompa pracuje z tzr na odparowaniu -6 -8 pw pracuje na takim odparowaniu przy zewnętrznej -4 z tego prostego powodu że ma ezr i jeszcze nie pracuje wtedy z pełną mocą a teraz zaglądnij ile w zimie jest poniżej -4 Nie udowadniaj tylko prosze, ze gruntowka w dolku sezonu majac DZ na poziomie +2*C pracuje mniej sprawnie od PW z jej grzala karteru, "helikopterem" i defrostami, majac powietrze o temperaturze -4*C. Grintowe DZ ma temperatury w cigu sezonu na duzo wyzszym poziomie niz te +2*C z dolka w lutym, wiec takie porownanie "ile w zimie jest ponizej -4" jest conajmniej niefortunne. Druga sprawa to uzywanie energii elektrycznej w godzinach taniego pradu (czytaj glownie noca). Podaj w ile zimowych nocy na dworze jest w okolicach 0*C. Juz nie nawet nad ranem, ale po 22giej. Operujesz jakimis "srednimi" temperaturami dla sezonu zupelnie taniego pradu nie uwzgledniajac, a jest on prawie 2x tanszy od G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Warto znac zalety i wady kazdego rozwiazania (w przypadku PW glownie wady). Wiem, ze wg Ciebie pompa PW to niespotykany wrecz w przyrodzie zlepek zalet. Ty smialo "udowadniasz", ze pompa PW jest "sprawniejsza" od gruntowki, (pomimo ze gruntowej nie masz). To dopiero jest dyletanctwo i obciach. . Niczego nie próbowałem udowadniać. Jasnym jest dla mnie, że gruntowa ogólnie będzie miała większą sprawność i nigdy tego nie negowałem. Pokazałem Ci jedynie, że przy nietypowej jak to nazywasz zimie ta sprawność może być i jest porównywalna, a przy "typowej" zimie różnica na korzyść gruntówki przy domach ok 200m2 będzie do 500zł rocznie, tym samym nieuzasadnione jest DLA MNIE wydanie choćby 10tys. zł więcej na gruntówkę i tyle. Ty rozumiem powietrznej nie zainstalowałbyś nawet za darmo, gdyż według Ciebie jest to zło wcielone, ale nie stosownym jest odradzać komuś czegoś na czym się nie znasz opierając się na własnych przeczuciach i zabobonach. Ja odradzam ludziom kocioł na ekogroszek, bo go miałem, ale nie odważyłbym się odradzać komuś kotła na pelet, choć mam przeczucie, że to taki sam shit jak eko - bo bałbym się, że byłbym niewiarygodny. Ty właśnie taki jesteś w temacie pomp PW - NIEWIARYGODNY:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ty rozumiem powietrznej nie zainstalowałbyś nawet za darmo, gdyż według Ciebie jest to zło wcielone, ale nie stosownym jest odradzać komuś czegoś na czym się nie znasz opierając się na własnych przeczuciach i zabobonach. Staram sie wyartykulowac sowje "zabobony" i jakos nie widze, zeby byly bezpodstawne, chyba ze uznasz odpowiedz na problem wody z defrostow w stylu "u mnie go nie ma bo mam wode odprowadzona" za definitywne zamkniecie tematu. Ja niestety widzialem tutaj fotki ktore zamieszczali instalatorzy. Lodowisko pod pompa (jakias rynna podparta na ceglach jako "rozwiazanie" problemu) i zielone glony na elewacji. I to przy w miare nowych instalacjach. Miales wielkie szczescie, ze masz cicha, tania, ekonomiczna, serwisowana za usmiech, trwala i bezawaryjna pompe PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 23.03.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie ma zadnej wojny. Inaczej to widzę Wiecej zalet nie widze. Teraz omowienie "zalet" wg Rotana". W lecie wyszszy COP na CWU. Zgoda. Ale co z zima? Czy zima nie jest nizszy niz przy GW dzie prawidlowo dobrane i wykonane DZ nie ma raczej nizej niz 2*C? U kogo widziales DZ w gruntowce ponizej zea? Były takie przypadki opisywane. W lecie moj kolektor ma 18*C i jest proplem ze zbyt wyskoka moca pompy przy grzaniu CWU. Nie masz modulacji. Czy wiec te "zalete" mozna sprowadzic do nadganiania zimowych strat? IMHO tak. Jak w PW DZ (powietrze) ma wysoka toemperature, to tak sie przykro sklada, ze dom energii potrzebuje bardzo malo. Za to w mrozy, gdzie dom potrzebuje tej energii naprawde duzo, pompa PW oferuje duuuuzo nizszy COP i grzaly na otarcie lez. Zależy jak dobierzesz moc PW. To tyle o tych "zaletach". Jak obserwujesz swoje DZ, to opisz proces jego regeneracji. Pyxis, co innego obnażanie mieuczciwego marketingu, a co innego zwalczanie dobrego rozwiązania jakim jest PC-PW. (Nie piszę najlepszego). Zdecydowanie lepszego niż gaz, prąd czy jakiekolwiek kopciuchy. Pisz o przewadze gruntówek ale nie wojuj. Pamiętaj, że nie każdy chce rozorać sobie działkę albo płacić naście tysięcy za odwierty. I tyle w temacie. Pozdrawiam. PS Mam PC PW i sprawuje sie dobrze (dwie zimy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie udowadniaj tylko prosze, ze gruntowka w dolku sezonu majac DZ na poziomie +2*C pracuje mniej sprawnie od PW z jej grzala karteru, "helikopterem" i defrostami, majac powietrze o temperaturze -4*C. Grintowe DZ ma temperatury w cigu sezonu na duzo wyzszym poziomie niz te +2*C z dolka w lutym, wiec takie porownanie "ile w zimie jest ponizej -4" jest conajmniej niefortunne. Druga sprawa to uzywanie energii elektrycznej w godzinach taniego pradu (czytaj glownie noca). Podaj w ile zimowych nocy na dworze jest w okolicach 0*C. Juz nie nawet nad ranem, ale po 22giej. Operujesz jakimis "srednimi" temperaturami dla sezonu zupelnie taniego pradu nie uwzgledniajac, a jest on prawie 2x tanszy od G11. Już kiedyś policzyłem ile kosztuje odszranianie którym znów bez uzasadnienia straszysz Tutaj masz temp. te minimalne to właśnie w nocy http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2013 masz też podsumowanie minimalnych w polu średnie minimalne ile kosztuje grzałka to już chyba kol Map78 pisał bo ma osobny podlicznik na grzałkę ja mam tylko instalacje gdzie jest osobny podlicznik na moduł wew. i zew. i średnie zużycie wew. modułu z automatyką pompa obiegową i grzałką w zimie było na tym samym poziomie co wiosna i jesienią więc grzałka to pomijalna wartość w stosunku do pompy obiegowej (to instalacja z przed 4 lat więc pompa obiegowa nie w klasie A) powtarzasz te brednie niby po co że co jak mam pw to nie mogę mieć licznika dwutaryfowego pewnie że stosunek zużycia będzie inny ale ta kwota która podał Map78 nie będzie 500zł tylko jeszcze mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jak obserwujesz swoje DZ, to opisz proces jego regeneracji. Pyxis, co innego obnażanie mieuczciwego marketingu, a co innego zwalczanie dobrego rozwiązania jakim jest PC-PW. (Nie piszę najlepszego). Zdecydowanie lepszego niż gaz, prąd czy jakiekolwiek kopciuchy. Pisz o przewadze gruntówek ale nie wojuj. Pamiętaj, że nie każdy chce rozorać sobie działkę albo płacić naście tysięcy za odwierty. I tyle w temacie. Pozdrawiam. PS Mam PC PW i sprawuje sie dobrze (dwie zimy). Toz ja wlasnie odzywam sie za sprawa takiego wlasnie marketingu. Pisanie o samych "zaletach" (czesto domniemanych) i skrzetne pomijanie wad tego rozwiazania za taki rodzaj marketingu wlasnie uznaje. Zauwaz, ze NIGDY nie negowalem sensu jakiejkolwiek pompy ciepla w odniesieniu do innych zrodel energii dla domu. Wg mnie pompa PW wypada slabiej TYLKO w porownaniu z pompa gruntowa. Przy mozliwosci wykonania poziomego DZ i (jesli ktos sie potrafi "przemoc") polskiej pompie ciepla stawia jej spokojnie czolo takze w sferze kosztow instalacji. Jak pisalem wczesniej przy modernizacji i zagospodarowanym ogrodzie koniecznosc jego rycia sprawia, ze PW jest nader kuszacym rozwiazaniam, ale nie wmawiajmy nikomu, ze sprawniejszym energetycznie, bo to nieprawda. Co do "analizy" poziomego DZ: Jakich informacji potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Już kiedyś policzyłem ile kosztuje odszranianie którym znów bez uzasadnienia straszysz Tutaj masz temp. te minimalne to właśnie w nocy http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2013 masz też podsumowanie minimalnych w polu średnie minimalne ile kosztuje grzałka to już chyba kol Map78 pisał bo ma osobny podlicznik na grzałkę ja mam tylko instalacje gdzie jest osobny podlicznik na moduł wew. i zew. i średnie zużycie wew. modułu z automatyką pompa obiegową i grzałką w zimie było na tym samym poziomie co wiosna i jesienią więc grzałka to pomijalna wartość w stosunku do pompy obiegowej (to instalacja z przed 4 lat więc pompa obiegowa nie w klasie A) powtarzasz te brednie niby po co że co jak mam pw to nie mogę mieć licznika dwutaryfowego pewnie że stosunek zużycia będzie inny ale ta kwota która podał Map78 nie będzie 500zł tylko jeszcze mniejsza Jak pisalem wczesniej nie wyjezdzaj ze "srednimi", bo zeby skorzystac z dobrodziejstwa wyzszej temperatury ktora ta "srednia" robi, musisz uruchamiac pompe ciepla w dzien. Czyli albo drogi prad w glownej mierze, albo G!11. Z tego co wiem nie przewymiarowujesz PW w ten sposob, aby grzaly tylko kika godzin w ciagu (bardzo krotkiego zreszta zimowego) dnia. Zima+noc=zimno. Tak jest zazwyczaj i przyklad mapa ktory tej "zmimy bez zimy" pierwszy sezon uzywa PW nie jest przykladem miarodajnym. Poczekajmy na mrozna zime i jesli map nadal bedzie chcial sie uczciwie pochwalic wynikami, to chetnie sie zapoznam. Opisz jak chcesz ustawic pompe PW do grzania akumulacyjnego w tanim pradzie. Ja chetnie poslucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 po pierwsze za dnia także jest 2h taniegopo drugie "średnie minimalne" nie średniepo trzecie pisałem że stosunek zużycia będzie mniej korzystny w zimie (tylko) ale nie tragiczny mam przykład z tego roku gdzie klient tylko grzał c.o. tani prąd 250zł drogi c.o. + roboty wykończeniowe 80zł (jak byłem na budowie to chłopaki od wykończeniówki pracowali przy uchylonych oknach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Abstrahując od tematu dyskusji. Pamiętacie tą dyskusje na "ogrzewaniu"? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224983-Prawda-o-pompie-wodnej Autorem jest miki vel Tromso. Co ty gadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.03.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 po pierwsze za dnia także jest 2h taniego po drugie "średnie minimalne" nie średnie po trzecie pisałem że stosunek zużycia będzie mniej korzystny w zimie (tylko) ale nie tragiczny mam przykład z tego roku gdzie klient tylko grzał c.o. tani prąd 250zł drogi c.o. + roboty wykończeniowe 80zł (jak byłem na budowie to chłopaki od wykończeniówki pracowali przy uchylonych oknach) Czyli tymi 2h ogrzejesz chalupe pompa PW? Przy korzystaniu w ciagu dnia 4h (te 2h taniego jesli sa + 2h drogiego) z pompy jestes juz prawie na poziomie G11. A gdzie reszta grzania? Gdzie CWU? Zimna noca? Mniej "korzystny" to moze byc tez 80% w drogiej. Warunek spelniony. Tekstu o podgrzewaniu domu dla ekipy nie skomentuje nawet. To jak, opiszesz jak ustawic PW do grzania kumulacyjnego w tanim, czy jednak nie za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jestem pewien na 99,99% Nie mogę powiedzieć skąd, musiałbym zdradzić tajemnicę korespondencji. I by pisał takie brednie? Po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 23.03.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Czyli tymi 2h ogrzejesz chalupe pompa PW? Przy korzystaniu w ciagu dnia 4h (te 2h taniego jesli sa + 2h drogiego) z pompy jestes juz prawie na poziomie G11. A gdzie reszta grzania? Gdzie CWU? Zimna noca? Mniej "korzystny" to moze byc tez 80% w drogiej. Warunek spelniony. Tekstu o podgrzewaniu domu dla ekipy nie skomentuje nawet. To jak, opiszesz jak ustawic PW do grzania kumulacyjnego w tanim, czy jednak nie za bardzo? napisałem ci jaki był stosunek 250zł tani 80zł drogi a ekipa schładzała dom a nie dogrzewała bo źle im się pracowało w nagrzanym w nocy budynku już raz to pisałem najbardziej niezadowoleni są ci co pw nie maja i ci co montują tylko gruntowe to oczywiście nie marketing porozmawiaj z użytkownikami jest tu jak widzisz mnóstwo "niezadowolonych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 24.03.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 napisałem ci jaki był stosunek 250zł tani 80zł drogi a ekipa schładzała dom a nie dogrzewała bo źle im się pracowało w nagrzanym w nocy budynku No, ale tu to lekko przesadziłeś. U mnie też fachowiec się buntował przy temperaturze 20 stopni. Musiałem skręcić do 16 stopni, a i wtedy pracował przy otwartych oknach. Czy to dowodzi, że moja PC PW tak ekstra grzała? Nie, to dowodzi tylko tego, że podczas wykańczania domu, często tuż po położeniu tynków wewnętrznych, w domu jest wysoka wilgotność. I ta wilgotność w połączeniu z ciężką pracą fizyczną powoduje nieprzyjemne odczucie przegrzania. Teraz utrzymuję 22,5-23,5 (w zależności jak nam pasuje) i jest akurat. Przy 16 stopniach, nawet ja bym się wściekł (nie mówiąc o żonie). Pompa sobie radzi bez grzałek do -25 (sprawdzone). Ma gorszy COP od gruntowej. I mam te same zdanie co map78 w kwestii 500 pln różnicy i dopłacania do tego takiej kasy. I tyle. Ale proszę, bez argumentów sugerujących, że PC PW radzi sobie lepiej niż gruntówka. Bo tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.03.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 No, ale tu to lekko przesadziłeś. U mnie też fachowiec się buntował przy temperaturze 20 stopni. Musiałem skręcić do 16 stopni, a i wtedy pracował przy otwartych oknach. Czy to dowodzi, że moja PC PW tak ekstra grzała? Nie, to dowodzi tylko tego, że podczas wykańczania domu, często tuż po położeniu tynków wewnętrznych, w domu jest wysoka wilgotność. I ta wilgotność w połączeniu z ciężką pracą fizyczną powoduje nieprzyjemne odczucie przegrzania. Teraz utrzymuję 22,5-23,5 (w zależności jak nam pasuje) i jest akurat. Przy 16 stopniach, nawet ja bym się wściekł (nie mówiąc o żonie). Pompa sobie radzi bez grzałek do -25 (sprawdzone). Ma gorszy COP od gruntowej. I mam te same zdanie co map78 w kwestii 500 pln różnicy i dopłacania do tego takiej kasy. I tyle. Ale proszę, bez argumentów sugerujących, że PC PW radzi sobie lepiej niż gruntówka. Bo tak nie jest. Pokaż mi choć jeden post w którym piszę że pw ma lepszy cop od gruntowej. Pyxis znów manipuluje twierdząc że gdzieś tak podałem to pytam GDZIE ? Piszę od zawsze że w nowych energooszczędnych budynkach ta różnica to właśnie ok 500zł i to zanim map pojawił się ze swoimi pomiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.03.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Moze napisz dlaczego to by mialo byc problemem? Mozesz sobie ustawic dokladnie takie godziny pracy i temp jakie chcesz... Troszke sie mija z zaleta Invertera... ale nie kazdy i nie wszedzie akumuluje.... tylko grzeje wedlug potrzeb z moca potrzebna akurat na dana chwile... Dlatego chcialem, zeby silesia mi to opisal, bo musisz wtedy grzac NOCA gdy jest najzimniej. Nie dowiedzialem sie od niego. To ciag dalszy "marketingu" i operowania polprawdami i niedowmowieniami. Ciekaw jestem ilu klintom przedstawia realna sprawnosc pompy PW przy grzaniu tanim pradem. Do porownan z gruntowa bierze srednia ("oczywiscie" PW jest sprawniejsza przy -4 niz gruntowka przy +2), ale nie ma tez problemu,zeby grzac w tanim pradzie noca. Takie "drobne" sprzecznosci. Jak mozna tolerowac wypisywanie takich bzdetow przez "zamaskowanego" handlarza? Ja nie potrafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.03.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Mozna tez olac tani prad i grzac pobierajac mniej pradu ( inverter ) 24/7 chociazby na nizszej temp podlogi nic nie "wygrzewajac" ani nie grzejac bufora... Moze tak trzeba porownac? Czy nie taniej wyjdzie minimalna temp ale stala do utrzymania komfortu? nowoczesne PC potrafia zejsc do malych oddawanych mocy, tym samym mniejsze zuzycie. P/W na czesciowym obciazeniu ma lepszy COP anizeli tabelowy gdzie zawsze uwzgledniamy max mozliwy ktory przy danej temp moze oddac. Pytanie jest po prostu ile wiecej zaoszczedzimy kWh/ rok . Im cirplejszy dom tym mniejsza roznica. Mamy tez rozne srednie temp wystepujace w kraju. W nocy moze byc -5 ale w dzien juz +5... Itd. Itp. Tylko, zeby miec invertera z wypasionym sterowaniem to tez trzeba za to odpowiednio zaplacic. Ja np. w moim LG P09RL mam tryb silence tylko dla chlodzenia, a przydalby sie dla grzania tez... Sa w ogole takie klimatyzatory w ktorych mozna ustawic max moc w Watach? Albo temp. nawiewana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.03.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Dlategoo chcialem, zeby silesia mi to opisal, bo musisz wtedy grzac NOCA gdy jest najzimniej. Nie dowiedzialem sie od niego. To ciag dalszy "marketingu" i operowania polprawdami i niedowmowieniami. Ciekaw jestem ilu klintom przedstawia realna sprawnosc pompy PW przy grzaniu tanim pradem. Do porownan z gruntowa bierze srednia ("oczywiscie" PW jest sprawniejsza przy -4 niz gruntowka przy +2), ale nie ma tez problemu,zeby grzac w tanim pradzie noca. Takie "drobne" sprzecznosci. Jak mozna tolerowac wypisywanie takich bzdetow przez "zamaskowanego" handlarza? Ja nie potrafie. Masz zerowe pojęcie jak działa układ chłodniczy jakie są różnice między tzr i ezr co daje regulacja wydajności spr i silnik sprawniejszy od tego asynchronicznego często 1fazowego albo jesteś niedouczony albo tak manipulujesz. Tłumaczyłem nie raz że tzr i parownik gw działa na delcie 8 10K i układ idzie zawsze na 100% bo to on off więc finalnie jak masz dz +2 to parowanie freonu jest -6 -8 Ezr może przy nie pełnym obciążeniu ( przewymiarowane wymienniki ) działać na mniejszych deltach więc przy -4 i delcie 4K parowanie jest -8. Nie rób z siebie idioty że tego nie rozumiesz. Manipulujesz upraszczajac to łopatologicznie zamaskowany marketingowcu. Do tych co tego nie rozumieją polecam analogię do chłodniczych zespołów sprężarkowych ale do tego trzeba się zająć trochę większym chłodnictwem nie domowymi lodówkami glikolu. Finalnie rocznie cop i tak jest mniejszy ale nie jak w pw on off mniejszy o ok 2 już tylko albo aż 1 i to ok te 500zł Łopatologicznie po co producenci wprowadzali by inwertery i ezr jeżeli to nic nie daje. Edytowane 25 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.03.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 O czym ty piszesz? Masz Inverter... Co ma funkcja silence do niego? Jakie wypasione sterowanie? Masz podana min moc i max... Pobor pradu bedzie odpowiednio wysoki lub niski. Nie myl predkosci "nadmuchu" z inverterem. Dlaczego masz ustawiac temp nawiewu? Przeciez ustawiasz zadana temp w pomieszczeniu a urzadzenie samo to reguluje... Na tym to polega... Chcesz primitywniej? Czy szukasz w dziwny sposob dalszych oszczednosci? Oszczednosc jest juz tak duza, ze nie ma czego wiecej szukac Chodzi mi o to, iz lepiej byloby zeby np chodzila na min dmuchajac np. 32 stopnie niz pracowala wg zadanej temp. pomieszczenia. Wtedy moglaby chodzic dluzej i nie podbijac temp o ponad 2 stopnie wzgledem zadanej. Planuje zastapic pilota automatyka i z mojego punktu widzenia najlepiej byloby jak najrzadziej jak wlaczac, a jak ma pracowac to na minimalnych obrotach. Zrobie jeszcze maly test: ustawie zadana na 19 stopni, w srodku jest ponad 23, wentyl dam na min, zmusze do ciaglej pracy i zobacze ile stopni nawiewa i ile bierze pradu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.03.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 mkm_silesia Dla pieniedzy kolego!Wszystkie ew oszczędności zostawisz sprzedawcy w dniu zakupu. Z tymi detali też nie tak kolorowo, bo tu z kolei producent kładzie łapę na ew oszczędności montując odpowiednio mniejsze chłodnice. Jak zechcesz zaprzeczyć, podaj konkretne wyniki pomiarów delt przy różnym obciążeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.03.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Masz zerowe pojęcie jak działa układ chłodniczy jakie są różnice między tzr i ezr co daje regulacja wydajności spr i silnik sprawniejszy od tego asynchronicznego często 1fazowego albo jesteś niedouczony albo tak manipulujesz. Tłumaczyłem nie raz że tzr działa na delcie 8 10K i układ idzie zawsze na 100% bo to on off więc finalnie jak masz dz +2 to parowanie freonu jest -6 -8 Ezr może przy nie pełnym obciążeniu ( przewymiarowane wymienniki ) działać na mniejszych deltach więc przy -4 i delcie 4K parowanie jest -8. Nie rób z siebie idioty że tego nie rozumiesz. Manipulujesz upraszczajac to łopatologicznie zamaskowany marketingowcu. Do tych co tego nie rozumieją polecam analogię do chłodniczych zespołów sprężarkowych ale do tego trzeba się zająć trochę większym chłodnictwem nie domowymi lodówkami glikolu. Finalnie rocznie cop i tak jest mniejszy ale nie jak w pw on off mniejszy o ok 2 już tylko albo aż 1 i to ok te 500zł Łopatologicznie po co producenci wprowadzali by inwertery i ezr jeżeli to nic nie daje. "Encyklopedio chlodnictwa"! Dlaczego zakladasz, ze pompy gruntowe to jednofazowki? Czy uwazasz, ze w mrozy pompa PW pracuje na modulacji 30%? Przewymiarowujesz 300% urzadzenia u klientow? Zlepiasz dowolnie fakty w oderwaniu od rzeczywistosci. Cos tam przeczytales kiedys, cos zostalo w glowie, cos ulecialo. Ze slow pokrewnych chlodnictwu znasz tylko "tzr" , "ezr" oraz "EN". Tak mozesz makaron na uszy nawijac zielonemu inwestorowi i roztaczac przed nim wizje krainy mlekiem i miodem plynacej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts