Pyxis 25.03.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Pyxis ja na prawdę nie staram się Tobie niczego udowodnić, ale proszę Cię nie pisz bzdur, że pompa PW zużyłaby 3000kWh więcej i nie nadaje się do grzania akumulacyjnego. Nie rozumiesz chyba tego, co napisalem. Napisalem, ze przy dobraniu pompy PW na styk nie grzal bym nia raczej w pradzie dwutaryfowym, bo wtedy nie mam szans na osiagniecie zblizonej chocby sprawnosci do gruntowki. Pytanie zadal mi Artur, ktory przekonuje wszem i wobec, ze G11 jest w jego przypadku OK. Nikomu nie wmawiam, ze pompa PW nie dziala i nie ogrzeje domu. Pisze tylko, ze gruntowa ogrzejesz taniej i prawdopodobnie poswiecisz mniej czasu i pieniedzy na "opiekae" nad nia, z recji jej wiekszej trwalosci. Sprzedawca pomp PW twierdzi, ze jego produkty tych "wad" nie posiadaja. Ba! zadnych wad. Wogole nie biore pod uwage jkichkolwiek alternatyw dla pompy ciepla pod tytulem kociol na paliwo stale, bo to jakas koszmarna pomylka. Zeby to bylo jasne. Pompa PW w ielu przypadkach bedzie bardzo dobrym rozwiazaniam, ale cale "zamieszanie" zaczelo sie od wysterowania Janka, ktory ma z tego co oapisal, swietne warunki pod plaskie DZ, w kierunku pompy PW. IMHO zrobiono mu tym "krzywde". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.03.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 map78, pyxisik jest niereformowalny, w dodatku ma problemy w prostych obliczeniach. Nie ma sensu z nim dyskutować. Bo jak napiszesz coś, co mu nie pasuje do jego wyimaginowanego świata, w którym żyje, to zaraz zaleje cały temat tysiącem postów zupełnie nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.03.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 map78, pyxisik jest niereformowalny, w dodatku ma problemy w prostych obliczeniach. Nie ma sensu z nim dyskutować. Jeden jedyny raz udalo Ci sie wylapac drobny blad na 2gr jak liczylem na kolanie cene kWh i z tego powodu obsikujesz rajstopy ze szczescia juz chyba z miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.03.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Jeden jedyny raz udalo Ci sie wylapac drobny blad na 2gr jak liczylem na kolanie cene kWh i z tego powodu obsikujesz rajstopy ze szczescia juz chyba z miesiac. Z tego co pamiętam pomyliłeś się o jakieś 20gr;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.03.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Z tego co pamiętam pomyliłeś się o jakieś 20gr;) No to sprwdz dokladnie. Podzielilem zle koszt eneergii pobranej przez pompy obiegowe i doliczylem ko kazdej kWh 2gr zamiast wartosc 7x mniejsza, bo na kg wegla a nie na kWh energii z niego wytworzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.03.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) No to sprwdz dokladnie. Podzielilem zle koszt eneergii pobranej przez pompy obiegowe i doliczylem ko kazdej kWh 2gr zamiast wartosc 7x mniejsza, bo na kg wegla a nie na kWh energii z niego wytworzonej. I jak sobie przypomnisz dokładnie, nie dokończyłeś równania, którego od początku nie umiałeś policzyć. . Dam ci podpowiedź. Zgodnie z tablicą układu SI 1kWh to 3,6MJ (czytaj mega dżul) Edytowane 25 Marca 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.03.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) I jak sobie przypomnisz dokładnie, nie dokończyłeś równania, którego od początku nie umiałeś policzyć. . Dam ci podpowiedź. Zgodnie z tablicą układu SI 1kWh to 3,6MJ (czytaj mega dżul) Nie bredz zyzolek, tylko odnajdz tego posta. Napisalem Ci juz, ze podzieliem koszt pradu do obiegowek na kg wegla, a nie na kWh energii z niego uyskanej. Nie picuj. PS. Masz tu picerze z pamiecia dobra ale krotka linka do posta: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu&p=6406705&viewfull=1#post6406705 Edytowane 25 Marca 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.03.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Pewnie ze taniej... A o ile taniej? Jaka opieke i pieniedzy? Wiesz cos o tym czy zgadujesz.... Slyszales... Czy miales? Nie ma "uniwersalnej kwoty". Chodzi o to, ze taniej. Nie za tyle samo, nie nieco drozej, a taniej. Majac pompe PW raczej nie olal bym chociazby okresowego jej czyszczenia. Jesli mnie pamiec nie myli chyba nawet sporo producentow wymaga takich gwarancyjnych przegldaow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.03.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Nie ma "uniwersalnej kwoty". Chodzi o to, ze taniej. Nie za tyle samo, nie nieco drozej, a taniej. Majac pompe PW raczej nie olal bym chociazby okresowego jej czyszczenia. Jesli mnie pamiec nie myli chyba nawet sporo producentow wymaga takich gwarancyjnych przegldaow. Masz rację w innych krajach w kartach katalogowych są takie dopiski pod COP-em : Performance data apply to a new device with clean heat exchangers. U nas sprytnie to wszystko pomijają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.03.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Nie ma "uniwersalnej kwoty". Chodzi o to, ze taniej. Nie za tyle samo, nie nieco drozej, a taniej. Majac pompe PW raczej nie olal bym chociazby okresowego jej czyszczenia. Jesli mnie pamiec nie myli chyba nawet sporo producentow wymaga takich gwarancyjnych przegldaow. Dziwne piszesz że dz poziome robić samemu to dlaczego czyszczenie nie ( po gwarancji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan1958 25.03.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Do użytkownika mitch - jaką masz pc, bo ja jestem na etapie poszukiwań i mam już kilka ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Dziwne piszesz że dz poziome robić samemu to dlaczego czyszczenie nie ( po gwarancji ) Nigdzie nie pisze, ze robic samemu, bo sam tez nie robilem. Samemu zorganizowac robote - to co innego. Jesli ktos boi sie organizacji prac przy DZ, to na pewno sam nie bedzie czyscil sobie pompy PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 25.03.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Do użytkownika mitch - jaką masz pc, bo ja jestem na etapie poszukiwań i mam już kilka ofert. Atlantic S10. Poszukaj Panasonica, może będzie tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Pytanie zadal mi Artur, ktory przekonuje wszem i wobec, ze G11 jest w jego przypadku OK. Bo dla mnie jest ok Podobnie jak Alfa Romeo dla mnie jest więcej niż ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 25.03.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Do użytkownika mitch - jaką masz pc, bo ja jestem na etapie poszukiwań i mam już kilka ofert. ja też zbieram oferty, na razie to szału nie ma. na Atlantic'a ALFEA EXTENSA + 10 dostałem ofertę na 23.000 netto bez montażu. DAIKIN'a wycenili na 28.000 brutto z montażem czekam jeszcze na Panasonica i Samsunga chyba moc pompy ok 8kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Ale to tylko przeplacony Fiat Placi sie za naklejke... Do 20000:- jeszcze rozumiem Sorry nie moglem sie powstrzymac Spoko,to podobnie jak moja G11,przepłacona G12 Alfę 156 i nowszą 159 uważam za najlepsze auta na rynku,mimo,że to F.I.A.T. Edytowane 25 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.03.2014 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Spoko,to podobnie jak moja G11,przepłacona G12 Alfę 156 i nowszą 159 uważam za najlepsze auta na rynku,mimo,że to F.I.A.T. z włoszczyzny wolę ducati ale to dwa koła oj taki diavel ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.03.2014 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Ogrzewanie domu pompą panasonic kosztuje 2500zł (średnio rocznie) Mnie narazie samo ogrzewanie tą pompą kosztuje 990zł i to w G11 ale być może jestem w tym niskim pułapie średniej Na forum jest już trochę na temat meetenga i jakoś specjalnych achów nie widać a wręcz przeciwnie,więcej jest ochów Edytowane 26 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.03.2014 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Czyli masz domek pasywny bo jeżeli masz "40kWh/m2/rok" to to jest konstrukcja pasywna Mylisz się,40kWh/m2/rok to daleko od konstrukcji pasywnej,jest to zwykły energooszczędny. Chcecie wejść z meetengiem to dla mnie akceptowalną ceną,jako inwestora za tą pompę byłoby max.10tys.zł za splita a 6tys.zł za monoblocka,oczywiście dla inwestora nie mającego neta przed sobą i nie mającego żyłki negocjatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.03.2014 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) A20W35 18kw A0w35 9kw A-7W35 4kw ? Panasonic 5kw przy -15 14tyś z montażem drogie te chińczyki i cieniutkie mało mocy jak potrzeba Edytowane 26 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts