Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Pyxis ja na prawdę nie staram się Tobie niczego udowodnić, ale proszę Cię nie pisz bzdur, że pompa PW zużyłaby 3000kWh więcej i nie nadaje się do grzania akumulacyjnego.

Nie rozumiesz chyba tego, co napisalem.

Napisalem, ze przy dobraniu pompy PW na styk nie grzal bym nia raczej w pradzie dwutaryfowym, bo wtedy nie mam szans na osiagniecie zblizonej chocby sprawnosci do gruntowki. Pytanie zadal mi Artur, ktory przekonuje wszem i wobec, ze G11 jest w jego przypadku OK.

Nikomu nie wmawiam, ze pompa PW nie dziala i nie ogrzeje domu. Pisze tylko, ze gruntowa ogrzejesz taniej i prawdopodobnie poswiecisz mniej czasu i pieniedzy na "opiekae" nad nia, z recji jej wiekszej trwalosci. Sprzedawca pomp PW twierdzi, ze jego produkty tych "wad" nie posiadaja. Ba! zadnych wad.

Wogole nie biore pod uwage jkichkolwiek alternatyw dla pompy ciepla pod tytulem kociol na paliwo stale, bo to jakas koszmarna pomylka. Zeby to bylo jasne.

Pompa PW w ielu przypadkach bedzie bardzo dobrym rozwiazaniam, ale cale "zamieszanie" zaczelo sie od wysterowania Janka, ktory ma z tego co oapisal, swietne warunki pod plaskie DZ, w kierunku pompy PW. IMHO zrobiono mu tym "krzywde".

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to sprwdz dokladnie. Podzielilem zle koszt eneergii pobranej przez pompy obiegowe i doliczylem ko kazdej kWh 2gr zamiast wartosc 7x mniejsza, bo na kg wegla a nie na kWh energii z niego wytworzonej. :)

I jak sobie przypomnisz dokładnie, nie dokończyłeś równania, którego od początku nie umiałeś policzyć. .

Dam ci podpowiedź.

Zgodnie z tablicą układu SI 1kWh to 3,6MJ (czytaj mega dżul)

Edytowane przez zyzolek

I jak sobie przypomnisz dokładnie, nie dokończyłeś równania, którego od początku nie umiałeś policzyć. .

Dam ci podpowiedź.

Zgodnie z tablicą układu SI 1kWh to 3,6MJ (czytaj mega dżul)

Nie bredz zyzolek, tylko odnajdz tego posta.

Napisalem Ci juz, ze podzieliem koszt pradu do obiegowek na kg wegla, a nie na kWh energii z niego uyskanej. Nie picuj.

PS.

Masz tu picerze z pamiecia dobra ale krotka linka do posta:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159343-Pompa-powietrze-woda-TYLKO-do-cwu&p=6406705&viewfull=1#post6406705

Edytowane przez Pyxis

Pewnie ze taniej... A o ile taniej?

Jaka opieke i pieniedzy? Wiesz cos o tym czy zgadujesz.... Slyszales... Czy miales?

Nie ma "uniwersalnej kwoty". Chodzi o to, ze taniej. Nie za tyle samo, nie nieco drozej, a taniej.

Majac pompe PW raczej nie olal bym chociazby okresowego jej czyszczenia. Jesli mnie pamiec nie myli chyba nawet sporo producentow wymaga takich gwarancyjnych przegldaow.

Nie ma "uniwersalnej kwoty". Chodzi o to, ze taniej. Nie za tyle samo, nie nieco drozej, a taniej.

Majac pompe PW raczej nie olal bym chociazby okresowego jej czyszczenia. Jesli mnie pamiec nie myli chyba nawet sporo producentow wymaga takich gwarancyjnych przegldaow.

Masz rację w innych krajach w kartach katalogowych są takie dopiski pod COP-em : Performance data apply to a new device with clean heat exchangers.

U nas sprytnie to wszystko pomijają.

Dziwne piszesz że dz poziome robić samemu to dlaczego czyszczenie nie ( po gwarancji )

Do użytkownika mitch - jaką masz pc, bo ja jestem na etapie poszukiwań i mam już kilka ofert.

ja też zbieram oferty, na razie to szału nie ma.

na Atlantic'a ALFEA EXTENSA + 10 dostałem ofertę na 23.000 netto bez montażu.

DAIKIN'a wycenili na 28.000 brutto z montażem

czekam jeszcze na Panasonica i Samsunga chyba

moc pompy ok 8kw

Gość Arturo72
Ale to tylko przeplacony Fiat :o

Placi sie za naklejke...

Do 20000:- jeszcze rozumiem :D

Sorry nie moglem sie powstrzymac ;)

Spoko,to podobnie jak moja G11,przepłacona G12 ;)

Alfę 156 i nowszą 159 uważam za najlepsze auta na rynku,mimo,że to F.I.A.T. :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Ogrzewanie domu pompą panasonic kosztuje 2500zł (średnio rocznie)

Mnie narazie samo ogrzewanie tą pompą kosztuje 990zł i to w G11 ale być może jestem w tym niskim pułapie średniej ;)

Na forum jest już trochę na temat meetenga i jakoś specjalnych achów nie widać a wręcz przeciwnie,więcej jest ochów :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Czyli masz domek pasywny :-) bo jeżeli masz "40kWh/m2/rok" to to jest konstrukcja pasywna :-)

Mylisz się,40kWh/m2/rok to daleko od konstrukcji pasywnej,jest to zwykły energooszczędny.

Chcecie wejść z meetengiem to dla mnie akceptowalną ceną,jako inwestora za tą pompę byłoby max.10tys.zł za splita a 6tys.zł za monoblocka,oczywiście dla inwestora nie mającego neta przed sobą i nie mającego żyłki negocjatora ;)