Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

znamy te chwyty bez pompy obiegowej i bez uwzględnienia odszraniania swoja droga jaka pompa jak ma być 5m3/h przepływu bo to np wilo yunos 8(1000zł) za mała to trza by już stratosa z 8 się okaże że obiegówka połowa ceny mitinga :no:

http://allegro.pl/wilo-stratos-30-1-8-pompa-obiegowa-energoszczedna-i4013717011.html

Edytowane przez mkm silesia

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A i w błędzie jesteś.

Poniżej krzywa wydajności grzewczej. Patrz i się dziw jakie te Meetingi mocne i tanie!!!

[ATTACH=CONFIG]250804[/ATTACH]

Pozdrawiam / Best Regards,

CNC

Marek Jankowski

Semlin 62

83-206 Kleszczewo

nip: PL 5922080435

tel. +48 516 425 266

e-mail: [email protected]

http://www.pompymeeting.pl

Ot co, darmowa reklama, a w regulaminie stoi jak byk, że nie wolno. Zakładaj profil płatny, albo nie prowadź takiej nachalnej agitacji.

kotłownię z pompą ciepła powietrze woda 9kW zbiornikiem buforowym 300L oraz bojlerem 300L

Dobra, wyciąłem bezczelną reklamę i zostawiłem to co mnie interesuje. Po co zbiornik buforowy i dlaczego 300 l?

Druga sprawa, wykres widziałem do -10. A co z -15. O niższą nie pytam, bo tu już większość producentów chowa głowy w piasek (tak, wiem, że niektórzy podają, generalnie żaden nie lubi się tym chwalić).

Nie pytam złośliwie, tylko z ciekawości. Fajnie, że są jakieś alternatywy, życie zweryfikuje solidność produktu.

Od początku, kiedy zacząłem planować budowę domu, byłem zdecydowany ogrzewać go i korzystać z cwu za pomocą pompy ciepła. Rozpocząłem swoje poszukiwania od gruntowych pc. Czytałem fora, wysłałem zapytania ofertowe do (chyba wszystkich) firm realizujących takie zlecenia. Po analizie kosztów wykonania i rozmowach z użytkownikami, zmieniłem opcje i zdecydowałem się na pc powietrzną. Jak napiszę dlaczego to i tak zostanę wyśmiany, zlekceważony itd. przez lobby gruntówek. JA zdecydowałem, mój cyrk, moje małpy i tyle. Mam przed sobą wydruki ofertowe firm oferujących gruntowe pc. Najtańsza oferta za całość opiewa na 42.109 zł (bez podłogówki) i w górę do prawie 70.000 za firmówkę. Nie wspominamy o konieczności, powtarzam - konieczności wykonania badań geologicznych niezależnie od rodzaju dolnego źródła, bajzlu na działce, niemożliwość swobodnej aranżacji części ogrodowej itp. Na powietrzną pc mam na tę chwilę najtańszą ofertę dobrej pompy (nie chinola) za 28.350 zł (komplet). COP'y i wydajności, a szczególnie ich spadki dotyczą każdego rodzaju pomp. W powietrznych te różnice są większe i ztym trzeba się liczyć. Ja się liczę i doskonale sobie z tego zdaję sprawę. Wybór należy do inwestora. Co do awarii, każdy typ może to spotkać, ale w przypadku powietrznej jej naprawa przysparza na pewno mniej problemów (a co jak awaria dotknie dz - strach się bać). Tyle ode mnie. ja dalej szukam i czekam na inne oferty - tylko powietrznych. Acha - Zubadana mam wycenę na 35.000 zł. ceny oczywiści są bez negocjacji. Ja będę chciał, żeby jedna firma robiła mi wszystko, to i będzie możliwość negocjacji cen. Edytowane przez jan1958

Widze sporo "zabobonow" teraz od strony gruntowek (nic nie rosnie w ogrodzie, DZ sie psuje...) ;)

Jesli dobrze pamietam to ktos tu prezentowal aktualny cennik pomp gruntowych ktoregos z polskich producentow. Tam za pompe 9kW (ona ma 9kW nawet jak na dworze -30*C ;)) chcieli sporo ponizel 20 tys zl brutto (pompa z obiegowkami i naczyniami wzbiorczymi - ja za swoja 3 lata temu dalem 17tys z groszem). Dziwi mnie dlaczego najtansza oferte na gruntowa masz na 42 tyz zl. Czyzby firmy za poziome DZ do 9tki i podpiecei pompy nagle zaczely liczyc 20-22 tys zl? Zdzierusy, bo kolektor to 5-6tys zl w porywach a podpiecie tego hydra za tysiaka zrobi bez problemu. Mnie to kosztowalo 25tys zl + 2 tys zasobnik 300l a wiec w sumie 27 tys za 12,6kW. Taniej niz Twoja najtansza oferta na PW.

Albo sie tak w doopach poprzewracalo sprzedawcom, albo cos zle szukales. :)

Widze sporo "zabobonow" teraz od strony gruntowek (nic nie rosnie w ogrodzie, DZ sie psuje...) ;)

Jesli dobrze pamietam to ktos tu prezentowal aktualny cennik pomp gruntowych ktoregos z polskich producentow. Tam za pompe 9kW (ona ma 9kW nawet jak na dworze -30*C ;)) chcieli sporo ponizel 20 tys zl brutto (pompa z obiegowkami i naczyniami wzbiorczymi - ja za swoja 3 lata temu dalem 17tys z groszem). Dziwi mnie dlaczego najtansza oferte na gruntowa masz na 42 tyz zl. Czyzby firmy za poziome DZ do 9tki i podpiecei pompy nagle zaczely liczyc 20-22 tys zl? Zdzierusy, bo kolektor to 5-6tys zl w porywach a podpiecie tego hydra za tysiaka zrobi bez problemu. Mnie to kosztowalo 25tys zl + 2 tys zasobnik 300l a wiec w sumie 27 tys za 12,6kW. Taniej niz Twoja najtansza oferta na PW.

Albo sie tak w doopach poprzewracalo sprzedawcom, albo cos zle szukales. :)

nie dziw się. tak wyglądają wyceny przed negocjacjami. sam przez to przechodziłem

Pyxis, ja pisałem na innym forum (dotyczących gruntówek), że cenię sobie twoje zdanie i chciałbym żeby tak było dalej. Ale ja nic w swoim poście nie pisałem o "zabobonach", że nie rośnie, że się psuje. Jak dokładnie przeczytasz mój post, to piszę w nim, że popsuć nie może każda, a nie tylko gruntówka. Swoją kupiłeś 3 lata temu. ceny od tej pory się zmieniły, tak jak kursy walut. Ja podałem ceny z ofert, które dostałem (czarno na białym), a nie wymyśliłem. Myślę, że po negocjacjach byłyby one niższe, ale też i powietrznych mam nadzieję spadną jak dojdzie do konkretów. Trudno źle szukać jak na stronach producentów są formularze ofertowe. Wypełnić potrafię, a i dodatkowe, potrzebne informacje przesłałem, a także z niejedną firmą rozmawiałem telefonicznie. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy, czy Ci się to podoba czy nie.

nie dziw się. tak wyglądają wyceny przed negocjacjami. sam przez to przechodziłem

No, ale jak ktoś woła 42tys. to do 30tys. raczej nie zejdzie nawet po najcięższych negocjacjach;)

Ja jak chciałem robić odwierty to najtańszą ofertę dostałem 51tys. też z jakąś polską Nateo, a że żelazny limit gotówki miałem 40tys. to nawet się nie pytałem czy za tyle zrobią:rolleyes:

Ja jak chciałem robić odwierty to najtańszą ofertę dostałem 51tys. też z jakąś polską Nateo, a że żelazny limit gotówki miałem 40tys. to nawet się nie pytałem czy za tyle zrobią:rolleyes:

Swego czasu tez stałem przed wyborem powietrzna czy gruntowa wybrałem ta druga i dostałem oferte na gruntowa z odwiertami duuuzo ponizej Twojego limitu wiec napewno można znalezc gruntowa w przyzwoitej cenie.

Jak Ty już coś palniesz.....

to mi się nawet tłumaczyć nie chce.

Pompa ma 18kW latem gdy jest 20C na zewnątrz i tylko wtedy jest potrzebny wysoki przepływ.

A w związku z tym że latem pompa dzięki obsłudze zaworu 3 drogowego chodzi tylko na wodę użytkową to mamy tylko mały obieg wody do bojlera i w takim wypadku wystarcza pompa np. Grundfos 25/60/180 lub 25/80/180 zależnie od długości obiegu.

Przy samej funkcji chłodzenia latem pompa 25/60/180 lub 25/80/180 też jest wystarczająca, zależnie oczywiście od wielkości budynku.

Oczywiście jak ładujemy do bufora za ścianą to czego w ogóle chyba nie przewidziałeś to uzyskać około 5m3/h można bez problemu małą markową pompą obiegową.

Jak masz więcej pytań to pytaj będę powoli rozwiewał Twoje wątpliwości i stwierdzisz może że jest jednak coś poza Panasonikiem którego uwielbiasz i lobbujesz.

Pozdrawiam,

Marek Jankowski

sam zacząłeś porównywać do panasonica więc się odnoszę możemy do daikina albo technibela albo co tam jeszcze

Jak Ty już coś palniesz.....

to mi się nawet tłumaczyć nie chce.

Pompa ma 18kW latem gdy jest 20C na zewnątrz i tylko wtedy jest potrzebny wysoki przepływ.

A w związku z tym że latem pompa dzięki obsłudze zaworu 3 drogowego chodzi tylko na wodę użytkową to mamy tylko mały obieg wody do bojlera i w takim wypadku wystarcza pompa np. Grundfos 25/60/180 lub 25/80/180 zależnie od długości obiegu.

i

Opisz trochę dokładniej. Jak pompą 18 kW naładować zasobnik CWU

Oczywiscie

A Ciebie nie ma kto reklamowac ?

ja sam sobie reklamą

Edytowane przez Vld

Tak sobie czytam i widzę że chyba za dużo to tych montaży nie masz, skoro od stycznia zeszłego roku klepiesz i masz ponad 1109 postów.

Wychodzi mi że piątek świątek niedziela jedziesz po 3 dziennie.A tu jeszcze trzeba się wczytać jaki wątek akurat jest.

A czasem chyba masz jakieś montaże prawda?

Pozdrawiam,

Marek Jankowski

Ps. Zazdroszczę czasu.... ja tyle nie mam. Patrzę jeszcze na godziny w których dajesz posty... no ja w tych godzinach pracuję :-)

no ale się nie obrażaj heehehe

czasem przy śniadanku z telefonu na budowie coś napisze jest o czym gadać z chłopakami przy budowlanym grilu ale teraz siedzę w domu l4 dopiero jutro kierat

odpowiesz mi czy te cop zawierają pompę obiegowa i odszranianie ?

rozumiem że pompa obiegowa to osobny element do zakupienia i podłączenia?

montaży mam tyle żeby z tego spokojnie żyć a co najważniejsze nie tracę czasu na reklamacje jeżdżenie po 300km w celu montażu mitinga robię tylko u siebie Górny Śląsk

Swego czasu tez stałem przed wyborem powietrzna czy gruntowa wybrałem ta druga i dostałem oferte na gruntowa z odwiertami duuuzo ponizej Twojego limitu wiec napewno można znalezc gruntowa w przyzwoitej cenie.

Szczerze mówiąc to nie znam firmy Wihajster, więc i do niej zapytania ofertowego nie wysyłałem;) A poza tym nie wspomniałem, że w tym limicie zawierało się również wymiana grzejników na klimakonwektory, bo jakoś nie specjalnie wyobrażam sobie efektywną współpracę PCi z kalafiorkami, także na samą pompkę limit wynosił 30tys.

Szczerze mówiąc to nie znam firmy Wihajster, więc i do niej zapytania ofertowego nie wysyłałem;) A poza tym nie wspomniałem, że w tym limicie zawierało się również wymiana grzejników na klimakonwektory, bo jakoś nie specjalnie wyobrażam sobie efektywną współpracę PCi z kalafiorkami, także na samą pompkę limit wynosił 30tys.

Chodziło mi tylko o to ze jest to mozliwe :)

A czy ktos dokona takiego czy innego wyboru nie moja broszka;)

Edytowane przez zieli